Top Social

Image Slider

Showing posts with label islamik. Show all posts
Showing posts with label islamik. Show all posts

Review Novel | Ketika Azazil Berputus Asa By Hadi Fayyadh

Thursday, March 02, 2017
Assalamualaikum wbt..


Beli Buku Hadi Fayyadh Lagi  |  Rasa macam dah lama tak beli buku.. Semalam jejak kedai buku popular ternampak la buku Ketika Azazil Berputus Asa karya Hadi Fayyadh ni.. Menarik.. Lagi pown sebelum ni aku pernah baca buku dari penulis yang sama iaitu Semusim Di Barzakh... Dan aku suka hasil karya dan penulisan dari penulis ni.. Jadinya, untuk buku beliau yang kedua ni, aku tertarik jugak untuk memilikinya dan aku dah pown beli.. Hahaha!!

Ketika Azazil Berputus Asa... Tajuknya pun dah menarik minat aku untuk membacanya.. Tapi aku belum start baca lagi.. Tunggu ada masa terluang sikit baru aku akan mula pembacaan.. Tak sabar sebenarnya nak hadam buku ni.. Tapi masa tak mengizinkan lagi.. Nanti dah baca aku buat review lain ye.. Tungguuuuu..!!


Aku harap buku ini pown sehebat buku Semusim Di Barzakh... Harga buku ni Rm 29.90 sahaja... Harga mampu milik.. Kalau korang rasa nak baca buku ni jugak, pergi la terjah kedai-kedai buku yang berdekatan ngan korang yekk.. Hiks..

New Update!!

Jom baca review aku di goodreads...

REVIEW AKU DI GOODREADS

Ketika Azazil Berputus AsaKetika Azazil Berputus Asa by Hadi Fayyadh
My rating: 5 of 5 stars
Start : 05.03.2017
Finish : 08.03.2017

Buku karya Hadi Fayyadh memang tak pernah mengecewakan.. Jalan cerita yang digarap dalam novelnya sangat menginsafkan.. Sebuah cerita yang membuatkan kite terfikir dan mengingati kita sebagai pendosa di atas muka bumi tuhan ni.. Sangat menginsafkan.. Semua orang harus baca buku ni.. Buku terbaik yang ada di pasaran...

View all my reviews



Buku Amalan Mengangkat Darjat

Tuesday, February 28, 2017
Assalamualaikum wbt..


Buku Amalan Mengangkat Darjat  |  Minggu lepas aku dapat hadiah buku ni daripada seorang member opiz aku ni... Alhamdulillah rezeki untuk aku... Moga dengan pembacaan aku nanti, ganjaran pahala buat dia... Insyaallah.. Kat sini aku nak kongsikan dengan korang kebagusan buku  ni.. 'Kebagusan' hokeh.. Hahaha.. Ayat tamo kalah tu... 

Buku ini menghimpunkan amalan-amalan mudah yang boleh dilaksanakan pada setiap hari seawal bangun daripada tidur hinggalah tidur kembali... Bagus tau buku ni... Lengkap.. Setiap amalan diatur dalam sebuah jadual mengikut waktu... Amalan-amalan biasa dalam kehidupan kita jika dilakukan dengan ilmu dan penghayatan secara berterusan serta istiqamah, tinggi nilainya di sisi ALLAH SWT...

Jom tengok isi kandungan buku ni dulu..


Bermula dengan Qiamulail sampailah amalan dan adab ketika nak tidur... Siap ada lampiran lagik tu... Sangat membantu untuk kita dalam amalan seharian... 


Ni la jadual yang aku maksudkan... Setiap waktu disediakan jadual, apa yang patut dilakukan.. Mengikut aturan... Aku suka sangat dengan aturan jadual ni.. Kalau kita amalkan, terasa lengkap amalan kite seharian... Ada beberapa jadual dalam buku ni mengikut waktu-waktu yang ada.. Aku up kat sini satu aje la jadualnye.. Kalau korang nak tengok jadual yang lain, kena lah beli ye.. Tak rugi beli buku ni.. Banyak ilmu di dalamnye yang mungkin ada yang kita tak tahu..


Bacaan wirid selepas solat (Wirid Al-Qusyasyiah) dan Wirid Rabbani pown ada dalam buku ni... Mungkin ada yang dah biasa dengan wirid-wirid ni dan mungkin juga ada yang belum tahukan tentangnya.. So, dengan buku ni korang boleh kenal dan belajar tentang wirid ni... Sanad pown ada disertakan tau dalam buku ni.. memang terbaik.. Lupa lak aku nak snap wirid-wirid tersebut.. Sori yekk.. Hehe..


Ni last sekali dalam buku... Jadual yang boleh kite guna dan tick yang mana kite dah amalkan.. Mudahkan.. Buku ni siap disediakan jadual untuk memudahkan kita tick amalan yang dah kita buat... Tak yah susah-susah nak buat jadual sendiri.. Semuanya dah disediakan.. Cuma beramal aje yang tinggal.. Hiks..

Oklah.. Jom kite kenal dengan penulis buku ini..



USTAZ JAFRI ABU BAKAR MAHMOODI berasal dari Kampung Tambun Tulang, Arau, Perlis. Kini menetap di Bandar Baharu, Kedah. Merupakan Pengasas Kompleks Islam Dar al-Faizin (KIDAF) merangkap Mudir (Pengetua) di Maahad Darul Faizin, Madrasah Mahmudiyah, Arau dan Pra Tahfiz al-Fateh, Sg. Duri, Pulau Pinang. Kini menjadi Pendakwah Bebas sepenuh masa yang aktif berdakwah ke seluruh tanah air.. Beliau pernah menjadi pengacara rancangan Ayat Riwayat (TV Alhijrah), Pengisi Slot Mujahadah Ramadhan (TV Alhijrah) dan Tanyalah Ustaz (TV9).. 
AMALAN MENGANGKAT DARJAT adalah karya susunan pertama beliau bersama Galeri Ilmu Sdn. Bhd. 

Sinopsis Novel Putera Multazam

Friday, December 16, 2016
Assalamualaikum wbt..


Sinopsis Novel Putera Multazam  |  Putera Multazam adalah novel hasil karya Ibnu Rijal.. Seorang penulis yang sangat aku kagumi.. Boleh dikatakan buku-buku yang ditulis oleh beliau dah aku baca... Kalau ada yang belum baca pown mungkin satu dua aje.. Hehe.. 

Sebenarnya novel ni dah lama kowt aku beli dan baca.. Aku pown tak berapa ingat dah jalan ceritanya macam mana.. Itu menandakan dah agak lama aku habis baca novel ni.. Hehe.. Tergerak hati aku hari ni nak up tentang novel ni sebab aku rindu nak baca buku hasil tulisan Ibnu Rijal lagi.. So, aku pilih novel Putera Multazam ni sebagai permulaan untuk aku kembali membaca karya Ibnu Rijal.. Hiks..

Kalau korang nak tahu.. Masa mula-mula aku belek buku ni, aku tak berminat sebenarnya untuk beli novel ni.. Dalam hati terdetik yang novel ni tak best... Tapi disebabkan penulisnya adalah saudara Ibnu Rijal, aku tekad untuk beli dan baca juga novel ni.. Bila dah baca novel ni, Alhamdulillah sungguh tak mengecewakan jalan ceritanya.. Novel ni best.. aku ulang NOVEL NI BEST!!!.. Haha.. Karya Ibnu Rijal tak pernah mengecewakan aku...

Insyaallah, aku akan baca balik novel ni nanti... Cerita yang penuh dengan pengajaran dan pengalaman.. Kalau korang adalah peminat novel, try la baca novel ni.. Novel ni berbentuk islamik... Bagi korang yang tak suka baca novel berbentuk islamik, cuba la baca novel ni.. Insyaallah, korang pasti akan menyukainya.. 

Okeh, sebelum aku ripit baca novel ni, jom ikut aku imbas balik sinopsis novel ni..


sumber pic : Blog Ibnu Rijal
.
.
SINOPSIS NOVEL 
PUTERA MULTAZAM


Multazam,
Seorang pemuda yang pulang ke kampung Muara Panjang setelah 20 tahun berkelana di bumi orang bagi menuntut ilmu.. Kepulangannya itu bersama sebuah kisah pengorbanan yang agung dan di sebalik namanya itu tersirat sebuah cerita hiba..

Perjuangan pemuda ini untuk membawa perubahan di Muara Panjang yang telah lama usang dan gersang dari syiar dan sinar, tak henti-henti dihujani halangan dan fitnah dari hati-hati yang khianat.. 

Adakah Multazam akan berjaya dalam perjuangannya itu? 

Dan...

Apakah kisah duka disebalik kepulangannya dan apakah yang ada di sebalik makna nama Multazam itu?



Semusim Di Barzakh

Sunday, October 30, 2016
Assalamualaikum wbt..


Semusim Di Barzakh  |  Yeahh!! Sampai masa nak review buku hebat ni... Rasa tak sia-sia dan tak kecewa aku beli buku ni.. Sangat hebat dan sangat memberi pengajaran dan keinsafan kepada pembaca... Starting baca buku ni pown dah teruja nak teruskan pembacaan sehingga habis..

Buku ni menceritakan tentang alam barzakh yang digambarkan oleh penulis.. Walaupown ianya hanya sekadar gambaran tetapi ianya sangat terkesan dihati aku.. Semasa membaca terasa diri berada di tempat watak di dalam buku ni.. 

Buku ini mengisahkan seorang lelaki dimana penulis meletakkan dirinya sebagai watak tersebut yang mana lelaki tersebut jauh tersesat dari jalan yang lurus dengan melakukan segala macam maksiat di atas muka bumi ini sehingga meninggalkan segala suruhan tuhan.. Dia jauh dari agama.. 

Dalam masa yang sama, lelaki ini yang bernama fayyadh menyimpan perasaan cinta terhadap seorang gadis yang bernama Umairah yang mana Umairah ni seorang yang berpegang teguh pada ajaran islam dan boleh dikatakan dia adalah seorang wanita solehah.. Dia menolak cinta fayyadh kerana takut mendekati zina.. Allahuakbar..

Bukan kisah cinta tu yang aku nak tekankan di sini tetapi yang aku nak kongsikan dengan korang tentang kehebatan buku ini adalah kisah semusim lelaki itu di barzakh.. Menghadap segala seksaan yang ada di sana setimpal dengan kejahatan dia di atas muka bumi ini.. Setiap detik diceritakan dengan sangat menggerunkan seksaan yang ditanggung.. Korang bayangkan aku yang tengah baca ni boleh menangis... Menangis kerana takutnya azab Allah itu terhadap hambanya yang ingkar terhadap suruhannya.. Allahuakbar... Moga dijauhkan daripada azab kubur dan azab neraka..

Korang patut baca buku ni kerana terdapat banyak pengajaran di dalam nya.. 

Tahniah kepada penulis buku ini HADI FAYYADH kerana menghasilkan buku yang sangat hebat ini.. Moga beliau diberi kesihatan yang baik untuk menghasilkan lagi buku-buku yang sehebat ini dan boleh memberi pengajaran kepada pembaca,.. TQ penulis.. :)



Move On dan Semusim Di Barzakh Menjadi Pilihan

Saturday, October 15, 2016
Assalamualaikum wbt..


Move On dan Semusim Di Barzakh Menjadi Pilihan  |  Lama dah rasanya aku tak update pasal buku... Baru-baru ni aku ke kedai buku Popular teman member aku.. Dia nak beli novel.. Pada awalnya sekadar teman sahaja.. Last-last aku terjebak sama membeli buku.. Aduiii.. Aku dan buku tak dapat dipisahkan.. Hajat hati nak berpencen dah beli buku sebab dekat rumah banyak lagi buku yang belum dihabiskan pembacaannya.. Ni dah tambah lagi.. Dah tanam dalam hati "stop beli buku dulu.. Baca habis dulu yang mana ada baru beli lagik lepas tu"... Hurmmm ketabahan kecundang juga akhirnya.. Jom la tengok apa hasil tuaian aku di Kedai Buku Popular tu..

Move On karya Reyna Ibrahim

MOVE ON

Buku pilihan aku.. Aku tak pasti kenapa aku beli buku ni.. Time aku pegang buku ni dan belek isi dalam, aku terus rasa nak beli dan baca.. Ada sesuatu yang menarik di dalamnya.. Kisah benar.. Tentang sebuah penceraian dan bagaimana penulis bangun kembali dari kegagalan.. MENARIK!! Rasa ingin tahu bagaimana penulis Move On dari kegagalan yang dia alami, membuak-buak.. Jadi aku batalkan nekad aku yang tak nak beli buku kepada nak beli buku MOVE ON ini... Haha..

Cover belakang Move On

Isi Kandungan Move On

Sebetulnya aku belum habis baca buku ni.. Aku tengah menelaah buku ni.. Setakat apa yang aku baca memang menarik dan penulisan penulis pown sangat baik.. Mungkin sebab penulis adalah seorang guru... Hiks.. Banyak pengajaran yang penulis kongsikan dalam buku ini.. Buku ni sangat sesuai bagi mereka-mereka yang sedang berada dalam kegagalan hidup dan ingin bangkit kembali dari kegagalan tersebut..... 

Kata-kata semangat


Sajak penuh makna


Biodata penulis..

Dalam buku ni bukanlah sekadar penceritaan kisah hidup semata-mata.. Terdapat juga kata-kata semangat diselitkan sebagai panduan pembaca dan juga sajak yang penuh makna tersirat.. Muka surat last sekali, kita diperkenalkan dengan penulis buku ini.. Reyna Ibrahim... Tak rugi aku beli buku ni.. Best dan rasa bersemangat bila baca buku ni.. Serius beb..!!


SEMUSIM DI BARZAKH

Buku kedua menjadi pilihan aku adalah Semusim di Barzakh.. Tajuk yang agak mengerikan.. Tapi itulah yang kita sebagai makhluk ALLAH akan lalui bila tiba masanya nanti.. Apakah isi kandungannya?? Meh tengok..


Banyak juga isi kandungannya.. 21.. Aku tak dapat nak komen apa-apa tentang buku ni sebab aku belum start baca lagi.. Nanti dah habis baca insyaallah aku akan buat satu lagi entry tentang buku ini...

Cover belakang berserta sinopsis

Kenapa aku beli buku ni?? Hurmm aku memang suka beli buku berkaitan hari akhirat.. Tentang alam barzakh... Tentang Syurga.. Tentang Neraka... Tak tahu la kenapa.. Mungkin aku nak tahu bagaimana keadaan disana.. Walaupown dalam buku hanya gambaran tetapi ianya tetap memberi kesan keinsafan pada aku.. Jom kenali penulisnye pula.. 

Biodata Hadi Fayyadh

Firstime aku beli buku karya Hadi Fayyadh ni... Tak tahu la penulisan penulis ni menarik atau tidak.. Sebab aku belum lagi baca buku ni.. Harapnya buku ni dapat beri keinsafan jugak pada aku yang tak berapa nak insaf ni.. Adehhhh!!

Ok la.. itu aje nak kasi tau korang.. Hehe.. Babai...


65 Gambaran Kehidupan Sahabat

Monday, May 30, 2016

Assalamualaikum wbt..


Sesungguhnya rezeki datangnya tanpa diduga... Hari ni aku dapat hadiah senaskah buku yang sememangnya aku cari-cari untuk dijadikan bahan bacaan aku... Semalam aku terima wasap dari rakan opiz aku ni, yang aku panggil Siti (bukan nama sebenar tetapi nama manja.. hehe).. Dia maklumkan yang dia dah beli buku 65 Gambaran Kehidupan Sahabat ni yang pernah aku pesan pada dia satu ketika dulu untuk dia belikan dulu untuk aku sekiranya dia jumpa buku ni.. Dia belajar lagi dan selalu menjelajah kedai-kedai buku agama... Sebab tu la aku mintak tolong dia tengok-tengokkan buku ni kalau ada...

Pagi tadi dia hantar buku ni pada aku dan dia cakap dekat aku yang dia hadiahkan buku ni pada aku.. Terkejut jugak aku.. Sebab apa aku terkejut?? Haaa sebabnya aku dengan dia takde la rapat mana kerana department kitorang lain-lain.. Dia jauh dari department aku.. Tapi tak rapat tu bukan la bermasam muka atau tak bertegur sapa... Tak rapat tu maksudnya tak selalu duduk bersembang sama-sama.. Makan sama-sama.. Tu la maksud aku dengan 'tak rapat' tadi.. Sebab itu la aku agak terkejut bila dia cakap nak hadiahkan buku ni buat aku.. 

Itu lah aku maksudkan rezeki tu datangnya tanpa diduga.. Tuhan beri pada aku rezeki melalui kawan aku tadi.. Apa pun aku nak titipkan doa buat Siti, Moga beliau dilimpahkan rezeki yang halal dan mendapat keberkatan olehNYA... Semoga dengan pembacaan aku ni sedikit sebanyak menyumbang pahala kepada beliau.. InsyaALLAH... 

Tak sabar nak baca buku ni.. Oh.. Buku ni ada siri 1 & 2.. So, lepas ni aku kene carik siri 2 pulak.. Haha..!!



Suka Mencarut dan Berbicara Lucah

Monday, March 28, 2016

Assalamualaikum wbt..





Pernahkah kita berkawan dengan orang yang suka mencarut ataupun suka berbicara lucah?? Pernah tak?? 

Tajuk kali ni agak berat.... Tapi aku nak jugak up entry ni sebabnya aku rasa manusia zaman sekarang ni makin menipis rasa malu dalam diri... Mencarut dan berbicara lucah dah jadi perkara biasa bagi dorang.. Kadang-kadang kita yang mendengar ni pown rasa tak sanggup nak tadah telinga dengar... Geli... Geleman... Jijik... dan yang sama waktu dengan nya... 

Yang dah kawin dengan bicara yang setaraf dengan nya.. Yang bujang pown advance kadang-kadang lebih dari yang dah kawin... Rasa pelik dengan orang yang macam ni.. Kat mane dorang simpan rasa malu dorang tu ekk?? Dalam POKET?? huh... Bila dah keterlaluan, timbul rasa benci dan meluat.. Moga orang seperti ini diberi hidayah olehNYA untuk berubah...

Aku terbaca sebuah buku berkenaan perkara ini.. Buku tulisan Hilal Asyraf iaitu "Untuk Kita Pendosa"... Moga tulisan saudara Hilal Asyraf ni dapat menyedarkan dan dijadikan panduan kepada kita-kita yang PENDOSA ni... 




Penulis ada menyentuh akan hal ini... Katanya di dalam buku ni....

--------

Apabila Terbiasa, Fikiran Menjadi Kotor

Sekiranya hati menjadi gelap, fikiran juga menjadi kotor. Pernahkah kita berkawan dengan orang yang suka mencarut ataupun suka berbicara perkara lucah?

Semuanya kerana fikirannya sudah diracuni oleh dosa. Ia menjadi sebahagian daripada darah dagingnya. Ini kerana apabila ditimpa musibah seperti tersepak batu atau dikasari, ia terlebih dahulu melafazkan carutan.

Ini disebabkan fikiran di bawah paras sedarnya sudah dikotori.


Tiga serangkai, Tidak Terpisah

Mental yang sihat datang daripada rohani dan jasad yang sihat. Sekiranya rohani dan jasad dikotori dengan dosa, mental juga pasti terkena kesan yang sama.

Mental yang tidak sihat, minda mereka kurang memikirkan perkara positif dan sering memikirkan yang negatif sahaja. Jauh daripada memikirkan kebesaran Allah S.W.T.., kekuatanNya, keindahanNya, dan keluasan keampuananNya.

Orang yang dilumuri dosa sukar memikirkan kebaikan.

-------

Galeri






-------

Moga aku, keluargaku dan keturunanku dijauhkan dengan perkara-perkara seperti ini... Amin..

Read The Second Time | Semai Benih-Benih Syurga

Monday, March 21, 2016

Assalamualaikum wbt..


Sejak kebelakangan ni terasa jauh dari Tuhan.. Mungkin iman aku sedang menurun... Terfikir apa harus aku buat??... Rasa gelisah.. Rasa tak tenang... Perkara ini tak boleh dibiarkan... Nanti akan 'sakit' jiwa dan rohani... Aku harus top up balik iman aku... Haaa.. Ingat prepaid hp je boleh top up!! Iman pown kene top up tau.. Sebabnya iman ni ada turun naiknya... Kalau terus dibiarkan harusss 'kemarau berpanjangan' iman kita jadinya... Aku rasa aku perlu baca buku agama... Freshkan balik rasa jiwa... Dah lama juga aku tinggalkan membaca buku-buku agama dek kerana sibuk menguruskan anak aku sorang tu.. hikhik..

Buku yang menjadi pilihan aku untuk dijadikan santapan rohani... Buku Semai Benih-Benih Syurga... Kenapa aku pilih buku ni..?? Hurmm Sebabnya penulisan buku ni amat memberi kesan kepada diri aku.. Pendek kata, boleh membawa keinsafan tahap tertinggi.. Hehe... 

Buku ni banyak bercerita berkenaan syurga neraka... Aku rasa setiap orang perlu membaca buku ni dan memilikinya... Buku ini memberi kesedaran dan meninggalkan kesan yang mendalam kepada kita.. Percayalah.. Tak rugi beli tau...!!


Aku Ingin Berubah

Thursday, December 24, 2015

Assalamualaikum wbt

Mood apdet blog tetiba datang.. firstime apdet blog guna hp ni.. teruja beb.. HAha.. tapi yang tak bestnye line sangat-sangat la slow... cam siput sedang bersiar-siar.. huhu.. 

oKeh..!! Bukan sal siput yang LA nak ceritakan tetapi tentang sebuah buku yang hampir selesai LA baca.. sebelum tu nk tunjuk dulu cover depan buku ni.. baru syiok nk buat review kan..

.
.
.

**Aku Ingin Berubah by Qamarul Nazrin**

.
.
.

(Susah jugak guna hp yek apdet blog.. - x suke!!) Okey kite terus ke topik utama ye puan2 sekalian.. hehe.. Buku ni LA dah baca sampai last capter.. Bab 6 - Syurga Untuk Semua.. LA tertarik dengan artikel untuk tajuk yang ke-2 dalam bab ini.. Jom LA review sikit ape yang ada dalam tajuk NO.2 itew...!!


02. PIMPIN DENGAN HIKMAH

Teguran kita kepada orang secara umum seperti ceramah, facebook dan lain-lain sangat berbeza. Bila kita berhadapan secara face to face, pendekatan perlulah berbeza, bukan semata-mata menghukum, lantas mengabaikannya.

"Weh kau tau tak couple tu haram?"

"Weh tutup la aurat! Tau tak dedahkan aurat tu berdosa?"

"Apa ni pakai baju ketat? Tak takut ke orang pandang?"

"Aku tengok kau ni macam tak pernah solat je, agama apa ni?"

Dan pelbagai lagi teguran-teguran yang sama waktu dengannya. Niat hendak mencegah kemungkaran dan mengajak kepada kebaikan tu dah bagus. Tapi cara tu kene betulkan sedikit. Bila cara tak kene, akhirnya bergaduh. Tak bertegur sapa, merajuk dan sebagainya. Jadi, macam mana nak buat?

Kalau nak ajak orang lain melakukan kebaikan, tak semestinya kena ajak melalui perkataan. Boleh je menegur tanpa mengeluarkan sepatah kata. Saya pernah ada seorang junior bilik di kolej dulu yang tak solat. Apa yang saya lakukan adalah seperti berikut,

1. Perkara pertama sekali yang saya lakukan ialah 'menawan hatinya'. Saya akan sentiada lepak dengan dia, study sekali dengan dia, bagi nota-nota pelajaran, ajak jogging sekali dan sebagainya. Tujuannya adalah untuk menimbulkan rasa tsiqah atau rasa percaya dalam dirinya terhadap saya. Bila dia dah percaya pada saya, senang la untuk saya mendidik dirinya untuk solat! Tandanya adalah apabila dia mula bercerita tentang rahsia-rahsia peribadinya pada saya.

2. Suatu hari, junior saya mula menceritakan masalah-masalah peribadi yang dialaminya. Maksudnya dia sudah percayakan saya! Saya terus kepada langkah kedua iaitu merancang suatu tindakan yang dapat mendidik dia untuk menunaikan solat. Apa yang saya lakukan ialah saya akan ajak dia pergi jogging pada setiap petang, diakhiri dengan makan di cafe yang berdekatan dengan masjid. Sengaja saya jadualkan hidup kami untuk makan pada waktu senja yang berdekatan dengan masjid. Setelah selesai makan, azan pun berkumandang. Di situ peluang untuk mendidiknya. Saya terus ajak pergi solat berjemaah di masjid. Dah alang-alang dekat dengan masjid kan. Atas dasar hormat dan percaya, akan jadi lebih mudah. Saya lakukan setiap hari hingga jadi kebiasaan.

3. Apabila sudah menjadi rutin, saya selitkan dengan kisah-kisah teladan berkenaan kelebihan orang yang bersolat jemaah dan ancaman bagi orang yang tak solat.

Sehinggalah pada suatu hari, junior datang kepada saya. Kelihatan dia baru lepas menangis. Dia meluahkan yang dia teringin nak solat tapi tak tahu nak solat. Maka saya ajarkan dia untuk bersolat agar lebih sempurna. 

Tak perlu tegur direct. Nak ajak orang sekeliling melakukan perubahan ada kala boleh dilakukan dengan hikmah (bijaksana) dan qudwah.

Kalau roommate korang kaki drama korea sampai tinggal solat, korang boleh ingatkan mereka dengan mengajak untuk solat berjemaah sekali. Kalau roommate korang jenis orang selekeh, campak baju merata, korang boleh ajak diorang untuk gotong-royong bersihkan rumah sama-sama. Kalau kawan korang free hair dan tak tutup aurat dengan sempurna, ajak dorang temankan korang shopping tudung dan baju-baju labuh. Kemudian belanja dorang tudung dan baju.

Puji dorang sampai kembang.

Dan perkara yang terpenting dalam mengajak melakukan kebaikan adalah sabar dan doa. Sabar dengan kerenah mereka dan sentiasa doakan mereka. Mungkin korang tak tahu betapa strugglenya dalam hati dorang nak berubah!! Bukankah korang juga pernah lalui kesusahan yang sama dulu?? Jadi, bersabarlah. Pandanglah mereka dengan kaca mata dakwah, jangan sesekali menghukum mereka. Santuni mereka dengan lemah lembut hingga akhirnya mereka juga mampu berubah seperti korang!!




Okeh dah setel LA taip tajuk NO.2 tersebut.. panjang gak ohh!! Lenguh jari jemari.. tapi tak pe.. LA nk soh satu donea baca.. haha.. hasil penulisan yang sangat bagus daripada saudara Qamarul Nazrin untuk kite semua.. Nak tegur orang pown biarlah kene dengan caranya ye dak?? Jangan men hentam kromo je.. niat ati dah baik nak tegur tapi kalau dengan cara yang tak betul silap-silap kite lak yang menambah dosa yang sedia ada.. So, berhati-hatilah ye ketika menegur tu.. jangan sampai menghina orang..


Kalau korang baca 1 buku ni lagik best.. lagi banyak la pengetahuan dan pengajaran yang korang akan dapat dalam buku ni.. LA review tajuk diatas sebab LA rasa isinya menarik untuk dikongsikan.. bukan tajuk ni je menarik tau tapi semua tajuk dalm buku ni best.. cumanya, bagi LA tajuk ni istimewa sikit.. haha.. Moga dengan pengkongsian ni kita sama-sama dapat manfaat daripadanya. 

Buat korang.. beli la buku ni.. sangat bagus tau.. hehe... OKey la nak chow dulu nak sambung baca sampai abeh.. Assalamualaikum........~!!


Beduk Diketuk

Thursday, July 31, 2014

Assalamualaikum wbt.


Yehhh Yehhh... Abeh dah baca buku ni.. Yang aku dok gebang-gebang semalam tu, buku ni la yang aku baca... Terbahekkkkkkkk sangat... Banyak bagi pengajaran pada aku.. Cuma lagik tinggal mahu mengamalkannya dan istiqamah... Insya ALLAH... 

Mula-mula dulu aku dok tengok kawan aku je baca buku penulisan Pahrol Mohd Juoi ni.. Aku tak berminat sebab penulisan dia agak berat dan sarat... Maybe aku baca sambil lalu aje kowt... Tak baca menyeluruh.. Entah camne terdetik ati aku nak beli buku ni, masa aku melilau-lilau dalam Kedai Buku 1Malaysia haritu.. Mungkin aku tertarik dengan cover buku ni yang seperti komik... Isi dalam pown terdapat gambar kartun-kartun.. Mungkin sebab tu aku jadi tertarik untuk beli buku ni... Aku fikir tak la bosan baca bila disulami dengan kartun-kartun kan.. Ahakz..

Ternyatalah dengan idea penulis untuk menggunakan grafik kartun ni membuatkan aku tak bosan membaca penulisan dia yang ternyata juga memberi kesan yang mendalam pada aku.. Rupa-rupanya penulisan penulis ni sangat-sangat lah bagus... Patutlah kawan aku suka sangat baca buku penulisan beliau... Setelah baca buku ni, baru aku rasa nak memiliki semua buku penulisan beliau... Cara penyampaian beliau sangat lah praktikal... Simple tapi berkesan... Dengan dialog sahaja, dah cukup memberi penerangan yang mantap lagi berkesan..

Insya ALLAH, akan datang aku nak beli buku lain pulak hasil penulisan beliau... Yang nyatanya, ada sebuah lagi buku beliau yang aku belum baca.. Juga bercover kartun. Hahaha... 'Angguk Geleng'.. Nanti aku dah baca aku update ye....~!! 


Gambar : kredit chepahilahussein


Kanta Kesedaran

Tuesday, June 17, 2014

Assalamualaikum wbt..


Setelah bertungkus lumus menyiapkan segala bagai untuk majlis malam mesra silaturahim 2014 sabtu nanti, sempat lah jugak aku menyelit untuk menaip kat sini.. Bukan menjadi 'ular' tau.. tapi cuma sekadar berehat sebentar bersama blog Lea Azleeya.. Ahakkzz..~!! Sambil-sambil menaip, kembang kuncup hidung aku ni bau buah kuini.. Satu opiz berbau.. 

Okeh jangan nak melalut panjang-panjang sangat... Sebenarnya aku nak kasi tau kat hangpa semua yang aku baru je habis baca buku Prof. Dr. Muhaya Hj. Mohamad...


Best tau buku ni.. Banyak pengajaran yang kite boleh dapat dalam buku ni... Aku nak kongsi sikit secebis coretan yang ada lam buku ni.. huh.. "secebis coretan" tu kowt.. Ayat melampaui batas kan.. hahaha.. Ada salah satu perenggan tu banyak memberi kesan pada diri aku.. Baca saje peranggan tersebut, seolah-olah aku tersedar akan diri aku yang serba kekurangan ni.. Jom tengok ape ayat itu...

"Untuk lebih membina keyakinan diri, apabila kita hendakkan satu-satu jodoh, kita tulis ciri-ciri jodoh yang kita hajati. Antaranya, sebagai wanita yang baik, kita mengharapkan seorang lelaki yang beriman, hidup sihat, tidak merokok, lelaki penyayang, lemah lembut, dan lelaki yang baik dengan keluarga kita. Namun begitu, selagi kita sendiri tidak ada ciri-ciri seperti lelaki yang kita idamkan itu, pada pengalaman dan pandangan saya, kita tidak akan mendapat orang seperti yang kita idamkan itu. Sebabnya, kita akan menarik orang yang sama auranya dengan kita. Kalau kita seorang wanita yang gedik-gedik dan seorang yang tidak menutup aurat, agak-agak lelaki soleh mahu atau tidak dengan kita?"

Begitulah kata-kata Prof Dr Muhaya dalam bukunya.. Bila baca perenggan ni, aku seolah-olah baru tersedar dari mimpi... Oleh itu, marilah kita sama-sama menjaga hubungan kita dengan ALLAH SWT dan bertakwa kepadaNya. Sekiranya kita menjaga hubungan kita dengan ALLAH dan sentiasa bertakwa kepadaNya, pastinya ALLAH akan menyayangi kita dan membantu kita menyampaikan segala hajat kita.

Binalah keyakinan yang kukuh kepada ALLAH agar keyakinan diri kita lebih kukuh. Bagi menghilangkan rasa waspada terhadap apa-apa tindakan kita, berdoa dan bermohonlah kepada ALLAH. Buatlah solat Istikharah dan solat Hajat bagi memohon petunjuk ALLAH, agar pilihan dan keputusan yang kita buat itu betul dan dapat menghilangkan rasa was-was serta akan terbinalah keyakinan diri. InsyaALLAH, dengan ketakwaan kita kepadaNya, ALLAH akan melindungi kita daripada sebarang musibah..

Wallahu'alam

Tambah Koleksi Lagi..

Friday, February 28, 2014

Assalamualaikum..

25hb Feb baru ni gajikan.. Tengahari tu terus keluar pergi kedai buku untuk tambahkan koleksi buku-buku aku... Excited gile.. Tak sempat-sempat dah nak tunggu hari jumaat.. Biasakan aku pergi mencari buku hari jumaat.. Kali ni memang tak menyempat dah.. Kebetulan nak pergi carik hadiah untuk kelahiran anak baru member opiz kan.. Terus je la ke kedai buku... Dah alang-alang sampai berdekatan dengan kedai buku tu kan.. hehehe..

Koleksi Baru Aku

3 buah buku aje aku beli.. Buku-buku ni dah lama berada dalam senarai aku.. Nanti aku update k berkenaan buku-buku ni.. Setakat ni aku tengah baca buku Isabella tu.. Belom habis lagi.. So tak boleh nak buat kesimpulan lagik.. Buku ni berkenaan sejarah.. hehehe.. 

Banyak lagi kan buku yang aku belom update.. Tengok la.. ada masa nanti aku apdet satu persatu ye.. Banyak dah buku yang telah dihabiskan pembacaannya.. Cuma tak berkesempatan nak update.. Tambahan pula, aku sedang kemalasan untuk membuat kesimpulan keatas buku-buku yang telah aku baca tu.. hahaha..