Pump Susu Terbaik Untuk Ibu Bekerjaya

Pump Susu Terbaik Untuk Ibu Bekerjaya  |  Hari ke-4 untuk tahun 2018.. Selamat tahun baru buat semua.. Hehe baru nak wish tahun baru ye.. Dah masuk hari keempat dah kot.... Sekarang cuaca hujan tak berhenti.. Kat tempat aku ni banyak dah yang terkena banjir.. Banyak jalan-jalan ditutup akibat banjir... Ok, bukan itu yang aku nak cerita tetapi aku nak cerita tentang pump susu terbaik buat ibu bekerjaya.. Jauh betul menyimpang ye.. Haha!!


Bagi aku yang bekerja ni memang sangat-sangat memerlukan pump susu selepas bersalin.... Lahirkan anak yang pertama dulu aku dah beli siap-siap pump susu sebagai persediaan awal.. Supaya bile diperlukan, dah sudah tersedia ada... Jenama pump susu yang aku beli adalah dari jenama Snow Bear.. Alhamdulillah aku serasi dengan pump susu ni..

Snow Bear Breast Pump

Snow bear ni satu pump aje bukan double pump.. Kecil molek aje dan ringan sangat, mudah dibawa kemana-mana.. Aku selesa dengan pump ni.. Paling best tak menyakitkan.. Dulu aku beli rasanya dekat RM200 jugak kalau tak silap aku.. Sekarang tak pastilah aku harganya berapa.. Mungkin lebih murah.. Hehe.. Aku guna pump ni semasa melahirkan anak pertama dulu selama 6 bulan sahaja sebab susu drop dan anak aku sendiri pun dah tak nak menyusu badan + minum susu badan.. Huhu..


Bila dah tak digunakan, aku masukkan balik dalam kotak dan simpan dalam stor.. Nak dijadikan cerita, selepas aku bersalin anak kedua lebih kurang 4 bulan yang lepas, aku ambil balik pump ni untuk digunakan.. Tetapi malangnya, pump ni dah rosak rupanya.. Allahuakbar.. Kelam kabut aku usha pump lain.. Bajet pulak tengah semput masa tu.. Yelahkan, tak prepare la pulak untuk pump susu.. Jadinya, tiada peruntukan untuk membeli pump susu lagi..

Jadi, alternatif lain aku cubalah pinjam pump susu dari anak saudara aku...

Unimom Breast Pump

Unimom Breast Pump ni agak besar sikit saiznya dan sedikit berat.. Apa yang bestnya pump ni, sebab ianya double pump.. Tapi aku guna satu jerk.. Haha.. Kelajuannya pun boleh ejas dan tak menyakitkan.. Aku suka pump ni cuma berat sikit.. Nak angkut kesana kemari agak membebankanlah jugak.. Tapi takde lah seberat kayu balak tu.. Haha!! Masih boleh dibawa kemana-mana janji sadooooo...


Kelajuannya boleh ejas.. Nak slow ke nak kuat ke.. Terpulang.. Yang penting tak menyakitkan.. Yelah, kalau pump yang menyakitkan memang tak selesa nak pump susu kan.. Kadang tu boleh luka.. Owchh!! Seram wehhh!!


Biasanya aku guna set pump snow bear yang aku sendiri dan motornya pakai Unimom.. Mungkin aku dah selesa dengan set pump snow bear.. Kira kacuk la ni.. Kalau korang tengah cari pump susu, boleh lah try 2 jenama ni.. Sangat recommend kat korang.. Kalau bajet besar bolehlah beli yang jenama lebih mahal.. Tapi 2 pump ni antara bajet yang mampu milik tak terlalu mahal..


Untuk Breast Milk Storage Bags pulak aku guna jenama Autumz.. Tetap setia dengan jenama ini.. Plastiknya tebal dan senang digunakan.. Paling penting sangat safety...


9 comments on "Pump Susu Terbaik Untuk Ibu Bekerjaya"
  1. alaa rindu nak mengepam..kt ofis 2x kt rumah 2x..bg 2 3 pagi mengepam..oiii penatttt
    tp berbaloi lah kan..ibadah tu..pahala besar
    dulu el guna manual je..brand unimom..2x bf anak no.3 dan 4 pakai tu

    ReplyDelete
  2. Moga terus bersemangat Lea...beri yang selayakknya dan terbaik semampu boleh...
    Selamat tahun 2018 Lea :)

    ReplyDelete
  3. eda dulu guna yg Malish Lifestyle Breastpump..Memang best...Sekarang ni ada lagi tersimpan dalam stor,xtaulah boleh guna ke tidak lagi.Tapi tulah,sayangnya,susu asyik drop je,Naura pun BF sampai umur 8 bulan je...Lepas tu dia dah takmo dah...

    ReplyDelete
  4. good sharing,boleh mark ni in future.hehe

    ReplyDelete
  5. Rindu nak mengepam. Lepas ni mesti asyik berkepit dengan pam lah sebab tak lama lagi nak bersalin dah anak ketiga

    ReplyDelete
  6. Thanks for sharing kak Lea.. Boleh dijdikan rujukan untuk saya nanti, Insha Allah...

    ReplyDelete