Unboxing Althea Turn 3 Beauty Haul

Unboxing Althea Turn 3 Beauty Haul  |  Holaaaa!! Hi korang.. Hakak dengan produk kecantikan tak dapat dipisahkan.. Cewahhh.. Padahal hakak bukannya seorang kaki makep tegar.. Haha!! Tapi serius, aku memang suka sangat dengan produk kecantikan ni.. Bila beli produk kecantikan tak kiralah, lipstik ke, compact powder ke, skincare ke, apa sajalah produk kecantikan, mesti aku excited.. Hehe.. Orite, kali ni aku nak unboxing Althea Turn 3 Beauty Haul!! 


Tempat feberet aku shopping produk kecantikan semestinya di laman web Althea.kr... Macam-macam produk ada dijual di sana.. Kadang tu sampai rambang mata nak pilih yang mana satu.. Semuanya best-best belaka.. Rasanya dah banyak kali jugak aku shopping kat sana.. Boleh dikatakan aku adalah pelanggan tetap Althea.. Haha!!

Apa yang aku shopping untuk kali ni? Haaa mesti korang tak sabar nak tahukan? Jom kite unboxing sesama..

Althea Turn 3 Beauty Haul


Kalau dulu aku shopping di Althea rasa macam nak beli semua produk.. Sekarang tak lagi sebabnya aku dah tau apa yang aku perlukan dan apa yang patut aku beli.. Cumanya, untuk satu-satu tujuan tu, banyak pulak pilihannya.. Haha!! Jadi, kene pilih yang betul-betul sesuai dengan apa yang kita mahukan.. Sebelum beli, aku akan tengok dulu review dari pembeli sebelumnya untuk menentukan produk tersebut ok atau tidak.. 

Apa yang aku beli kali ni? Haaa ada 5 item semuanya iaitu :-
  • Contour Cleanser (150g)
  • Black & Black Pore Cleansing Set
  • Skin Liar Primer (30ml)
  • Angle Foundation Brush
  • Powder Brush

Kalau ikutkan hati memang banyak lagi yang aku nak beli.. Tapi cukuplah 5 item dulu untuk kali ni.. Nextime kite shopping lagi.. Banyak jugak produk yang menjadi feberet aku di Althea.. Untuk kali ni, aku cuba beberapa produk yang aku belum pernah guna.. Jom kite tengok satu persatu..!!

Contour Cleanser (150g)


Althea Contour Cleanser ni memang pencuci muka feberet aku semenjak aku diperkenalkan dengan Set Skincare Althea Bare Essential - 3 Easy Step Korean Skincare Routine oleh Althea Angel.. Kenapa aku suka sangat dengan Contour Cleanser ni? Haa sebabnya pencuci muka keluaran Althea ni dapat membersihkan muka aku dengan sempurna.. Tak perlu pakai mekap remover dah.. Cuci aje pakai Contour Cleanser ni, semua mekap yang aku pakai akan tanggal.. Tapi harus diingat ye, aku bukan kaki mekap teballlll.. hehe.. 

Rutin mekap aku setiap hari, aku akan pakai krim, foundation yang sangat nipis sebab aku dah pakai krim muka kan, compact powder, celak, maskara dan juga lipstik.. Aku memang tak pakai make up remover untuk tanggalkan mekap aku.. Aku terus aje cuci pakai Countour Cleanser ni.. Clear muka aku tau!! Haha.. Satu lagi yang aku suka tentang pencuci muka ni adalah ia berfungsi untuk membentuk muka.. Dapat kuruskan muka tau kalaui pakai lama-lama.. Nama lagi Contour Cleanser kan.. Hiks..


Black & Black Pore Cleansing Set


Nella Black & Black Pore Cleansing Set ni aku tak pernah cuba lagi sebelum ni.. Hidung aku ni boleh tahan jugak bintik hitamnya.. Sebab tu la aku pilih produk ni untuk selesaikan masalah aku ni.. Tengok review pengguna sebelum ni, nampak macam produk ni berkesan untuk kurangkan bintik hitam.. Jadi, aku nak cuba sendiri untuk tengok hasilnya.. Menjadi ke idok...

Haaa setakat ni aku dah guna dua kali.. Alhamdulillah memang nampak perubahannya.. Bintik hitam semakin berkurangan.. Berus set ni sangatlah bestttt digunakan.. Lembut sangat weh!! Haha.. Memang tak menyakitkan muka.. Kena guna secara konsisten, insyaallah hilang semua bintik hitam kat muka aku ni.. Aku guna 3 kali seminggu kalau rajin.. ekekeke..


Skin Liar Primer (30ml)


Elizavecca Skin Liar Primer ini pun merupakan produk yang baru aku cuba.. Dari hasil siasatan aku keatas produk ni, ramai yang memberi feedback yang best-best belaka.. Jadi aku decide untuk cuba sendiri produk 'penipu' ini.. Haha.. Kenapa dinamakan skin liar primer? Haaa sebabnya bila pakai, muka jadi flawlesss.. Kikiki.. Betul ke idok?? Nak tahu kenalah cuba sendiri ye.. Ahakzz..


Angle Foundation Brush & Powder Brush




It's My Brush - Angle Foundation Brush dan Powder Brush ni memang dah lama nak beli tapi  tak terbeli sebabnya bila time nak beli mesti kehabisan stok!! Selalu apply foundation pakai jari jemari jerk.. Sekarang dah ada brush ni memang lebih mudah kerja meratakan pondesen.. Hiks.. Sama juga dengan powder brush tu sangat berguna time mekap.. Bebulu brush ni sangat lembut.. Rasa nak terlelap time layang dekat kulit muka.. Kikiki.. Cam kene belai jerk.. Wakakakaka!! Ini serius hokeh, brush ni memang best!!


Moh tengok video aku unboxing pulak.. Hiks..


5 produk yang aku shopping di Althea dah aku share info dengan korang... Insyaallah, next unboxing aku akan share lagi.. Ada lagi produk idaman aku di Althea yang belum aku beli.. Semua dah dimasukkan dalam wishlist aku.. Nak tahu, kenalah tunggu aku shopping dulu.. Haha!!

Orite, kalau korang nak shopping produk K-Beauty yang best-best dan meletop, bolehlah shopping di Althea.kr.. Aku yakin korang akan menjadi pelanggan setia Althea macam aku ni haa sebabnya semua produk yang dijual sangatlah menarik dan best-best belaka.. Di Althea pun selalu ada promotion tau.. Jadi, selalulah jengok website mereka ye untuk dapatkan harga diskaun..

Untuk sebarang pembelian atau maklumat lanjut, sila layari :-

Untuk maklumat lanjut, sila layari :-

Website

Facebook

Instagram




7 Tip Kulit Wajah Sihat Dan Cantik

7 Tip Kulit Wajah Sihat Dan Cantik  |  Ramai diantara kita pada hari ini yang nakkan kulit wajah yang cantik.. Tapi tahukan korang kulit cantik itu datangnya dari kulit yang sihat.. Hehe.. Ada juga yang terlalu obses nak cantik sehingga sanggup lakukan apa sahaja termasuklah melakukan pembedahan, suntik sana suntik sini, tak kurang juga yang membuat rawatan kecantikan kulit... Bagi yang berkemampuan tak salah untuk melakukan rawatan di pusat pakar kecantikan.. Tetapi bagi yang kurang berkemampuan bagaimana pula? Haaa jangan risau, disini aku nak kongsikan dengan korang semua 7 langkah mudah yang boleh korang amalkan bagi mendapatkan kulit wajah yang sihat dan cantik.


1. Pilih Pencuci Muka Yang Sesuai

Perkara yang paling asas yang perlu korang titikberatkan adalah dalam pemilihan pencuci muka yang sesuai dengan kulit korang.. Jangan main beli aje tau.. Pastikan pencuci muka yang korang pilih bersesuaian dengan jenis kulit muka korang dan korang sendiri dah tahu jenis kulit korang supaya mudah bagi korang memilih pencuci muka yang sesuai.

Nak tahu jenis kulit muka? >> Ketahui Jenis Kulit Muka Sebelum Beli Pencuci Muka Yang Sesuai

2. Skrub Muka Dua Kali Seminggu

Ini adalah rutin aku.. Bukanlah rutin harian tetapi rutin mingguan.. Dua kali seminggu aku akan skrub muka dengan menggunakan skrub muka St Ives.. Ini adalah skrub muka yang sesuai dengan kulit muka aku.. Skrub muka ni penting tau sebabnya sel dalam badan manusia akan sentiasa diperbaharui dan sel kulit mati akan terkumpul pada permukaan kulit. Jadinya, sangat penting bagi kita menggunakan skrub muka untuk menanggalkan sel kulit mati pada kulit wajah kita..

3. Tanggalkan Mekap Sebelum Cuci Muka

Tak semua pencuci muka boleh menanggalkan mekap secara sempurna.. Kebanyakan pencuci muka hanya boleh membersihkan kekotoran pada wajah sahaja.. Bagi mereka yang suka bermekap, eloklah tanggalkan mekap korang dengan mekap remover terlebih dahulu supaya kulit wajah lebih bersih sempurna selepas dicuci dengan pencuci muka.. Bila kulit bersih sempurna barulah wajah menjadi sihat dan cantik.. Hehe..

4. Zon T Wajah Perlu Diberi Perhatian

Zon T paling aku jaga sebabnya disinilah kawasan yang paling berminyak dan berpotensi besar untuk berlakunya kemunculan jerawat.. Hiks.. Jadi, semasa mencuci muka, pastikan Zon T (dahi, hidung dan dagu) dicuci dengan lebih sempurna supaya sisa minyak yang berlebihan dapat dihilangkan keseluruhannya..

5. Guna Mask Selepas Mencuci Muka

Untuk penjagaan wajah yang lebih baik, selepas mencuci muka korang boleh menggunakan topeng wajah (mask). Pastikan mask yang dipilih adalah bersesuai dengan kulit wajah korang ye.. Bagi korang yang mempunyai masalah kulit berjerawat, cukup hanya seminggu sekali sahaja menggunakan mask bagi mengelakkan masalah jerawat semakin parah kerana bakteria mudan membiak di dalam kulit. Untuk mereka yang bebas dari masalah jerawat, kegunaan mask setiap hari amatlah bagus untuk meningkatkan tahap kelembapan kulit dan mempercepatkan daya serapan produk dalam kulit.

6. Buat Urutan Wajah

Ramai yang tidak tahu sebenarnya urutan wajah yang betul mampu membantu meningkatkan pengaliran darah dan oksigen pada kulit muka.. Urutan wajah yang betul adalah dengan mengurut secara membulat daripada bahagian bawah muka ke atas. Dengan cara ini, aliran darah pada muka lebih lancar dan sekaligus dalam melambatkan proses kedutan pada wajah.

7. Ais Dapat Mengecutkan Jerawat

Bagi yang mempunyai masalah kulit berjerawat, boleh cuba cara ni.. Kalau korang nak tahu, penggunaan ais pada wajah dapat mengecutkan jerawat kerana apabila ais diletakkan pada jerawat, pembuluh darah di bawah permukaan kulit muka akan mengecut sekaligus dapat mengurangkan kemerahan dan mengurangkan iritasi..  Selain itu juga, ia dapat menegang dan menyegarkan kulit muka..



Beauty Giveaway By Mrs Pip

Beauty Giveaway By Mrs Pip  |  Tak serik-serik join giveaway!! Walaupun jengjarang menang.. Haha.. Tak pe sekurang-kurangnya boleh support kengkawan blogger.. Ni haa nak join satu lagi giveaway beauty... Mentang-mentang la blog aku niche beauty ye, pilih giveaway beauty aje.. Hehe.. Orite, kali ni kite join pula Beauty Giveaway by Mrs Pip pula.. 


Syarat untuk giveaway Mrs Pip ni pun mudah jugak.. Cuma kena cerita sikit 'Apa yang aku suka tentang  blog Mrs Pip?'... hehe 

Apa yang aku suka ye tentang blog Mrs Pip ni? Hurmmm.. 
  • Fast loading bila masuk blog Mrs Pip
  • Nice Template
  • Tulisannya senang dibaca
  • Banyak info di dalamnya
  • Entry best!! 
Hah tu dia aku buat point aje senang.. Hehe.. Korang tak nak join ke giveaway ni.. Moh la join reramai.. Manalah tau ada rezeki untuk menang kan.. Hiks..

Tarikh Tamat : 06 Oktober 2018



Let's Be Beautiful by Ana Suhana

Let's Be Beautiful by Ana Suhana  |  Kemain semangat nak update blog bila si kecik tidur.. Kalau budak kecik tu tak tidur, memang tak de harapan nak mengadap pc ni.. Huhu.. Sebelum memerah otak dan jari jemari menaip entry kerja, kita bersantai dulu join giveaway.. Weh, lama dah makcik tak join giveaway... Malam ni nak join giveaway 'Let's Be Beautiful by Ana Suhana'... Tengok tajuk pun dah teruja nak join noq!! hehe..


Nampaknya giveaway ni akan berlansung selama sebulan.. Mesti ramai penyertaan untuk giveaway Blogger Ana kali ni.. Hadiah yang ditawarkan menarik hokeh! Kalau tak join memang rugi besar.. Biasa kalau hadiah dia gempak, mesti syarat penyertaannya agak 'cerewet'.. Haaa korang tak yah risau sebab syarat penyertaannya sangatlah simple.. Jadi, apa tunggu lagi, jom pakat join giveaway ni.. Aku dah join.. Yey!! Haha...

Wish me luck ok!!


4 Cara Kenal Pasti Jenis Kulit Wajah Sebelum Beli Pencuci Muka Yang Sesuai

4 Cara Kenal Pasti Jenis Kulit Wajah Sebelum Beli Pencuci Muka Yang Sesuai | Baru-baru ni aku plan nak beli pencuci muka dekat satu website ni.. Tetiba aku jadi blur sekejap tak tahu nak pilih pencuci muka jenis apa sebabnya aku sendiri konfius dengan jenis kulit aku.. Apa jenis kulit muka aku yang sebenarnya.. Berminyak ke? Kering ke? Kombinasi ke? Haduii kusut jugak sekejap.. Haha!! Takkanlah aku nak pergi ke pusat rawatan kecantikan, semata-mata nak tahu jenis kulit aku kan.. Jadi, jalan penyelesaiannya aku mintak tolonglah encik google.. Dan hasilnya, aku terjumpa artikel ni dari website Hijab & Heels sebagai panduan aku.. Jom pakat kenal pasti jenis kulit wajah sebelum beli pencuci muka yang sesuai..

4 Cara Kenal Pasti Jenis Kulit Wajah Sebelum Beli Pencuci Muka Yang Sesuai

Sebelum nak cuba dapatkan kulit yang cantik, licin dan perfect, anda kena tahu dulu apa jenis kulit anda sama ada kering, berminyak, normal atau kombinasi. Bila dah tahu jenis kulit barulah anda boleh pilih produk mana sesuai dengan kulit anda. Contohnya jika kulit anda kering, pelembap oil-free memang takkan membantu.

Nak tahu macam mana nak pastikan apa jenis kulit anda? Anda hanya perlukan sehelai tisu sahaja!

Mula-mula, ikut cara mudah ni :-
  • Cuci muka anda betul-betul dengan pencuci muka biasa dan keringkan dengan tuala. 
  • Jangan pakai apa-apa produk, dan kalau boleh jangan sentuh langsung selama sejam ke tiga jam. 
  • Kemudian, koyakkan sehelai tisu kepada 4 bahagian dan lekatkan setiap satu pada dahi, hidung, dagu dan salah satu pipi.
  • Selepas beberapa ketika, perhatikan apa yang berlaku kepada helai-helai tisu tersebut. 

Jika keempat-empat helai tisu tersebut luruh dengan segera dan langsung tidak mempunyai kesan minyak, anda mempunyai kulit kering.


Pilih pencuci muka yang lembut dan ringan yang tak akan menghilangkan semua minyak dari kulit. Cari produk yang mengandungi ramuan yang melembapkan seperti hyaluronic acid. Untuk pelembap pula, cari produk yang berbentuk lotion atau krim pekat.

Jika tisu tersebut melekat untuk beberapa saat sebelum luruh dengan tiada kesan minyak, anda mempunyai kulit normal.


Pilih produk skincare yang lembut dan hydrating. Kalau nak kulit anda nampak lagi lembap, pakai juga serum antioksida.

Jika tisu tu melekat pada kulit dan anda nampak kesan minyak padanya, anda mempunyai kulit berminyak.


Pilih pencuci muka yang berasaskan air atau mempunyai tekstur gel yang ringan. Produk yang tebal akan buat kulit anda lebih berminyak dan liang pori kulit tersumbat. Cari produk yang bebas dari sulfate dan mengandungi ramuan seperti Salicylic acid.

Jika tisu hanya melekat pada dagu dan hidung atau dahi dan ada sedikit kesan minyak padanya, anda mempunyai kulit kombinasi.


Jenis kulit ini complicated sikit sebab anda mesti pilih produk yang seimbang. Ia mesti beri kelembapan yang secukupnya tanpa menyebabkan pori tersumbat. Cari pencuci muka yang bebas dari sulfate, elakkan dari memakai toner yang penuh dengan alcohol, dan pilih pelembap yang ringan. 

Mudah je kan? Dah tahu yang mana jenis kulit anda? Lepas ni bolehlah beli produk skincare dengan confident!

Sumber artikel dan foto : www.renaza.com & www.hijabnheels.com


Snowyskn | Rahsia Kulit Cantik, Flawless Dan Glowing

Snowyskn | Rahsia Kulit Cantik, Flawless Dan Glowing |  Zaman sekarang ni ramai yang berlumba-lumba nak cantik! Ada yang mengamalkan petua tradisional dan tak kurang juga yang menggunakan cara moden sama ada buat rawatan kecantikan mahupun consume produk-produk kecantikan.. Haa sebut pasal produk kecantikan, kali ni aku nak bongkar rahsia kulit cantik, flawless dan glowing dengan hanya mengamalkan produk kecantikan dari Dynamic Nutrition iaitu Snowyskn..


Snowyskn adalah inovasi terbaru yang diperbuat daripada ramuan terpilih untuk merawat semula kulit dari dalam.. Campuran buah beri yang mengandungi antioksidan yang tinggi dari pelbagai sumber dapat menahan penuaan kulit...

Snowyskn merupakan minuman buah beri yang lazat dan menyegarkan ditambah dengan serat makanan galacto-oligosaccharides (GOS). Setiap hidangan juga menyediakan Vitamin C yang menyumbang kepada penyerapan zat besi dari makanan dan zink yang penting untuk pertumbuhan.



Manfaat Snowyskn

  • Menjadikan kulit berseri
  • Meningkatkan penghidratan kulit
  • Mencerahkan dan menjadikan tone kulit sekata
  • Meningkatkan keanjalan kulit
  • Tiada pewarna tiruan atau bahan pengawet
  • Mengandungi Vitamin C dan serat yang tinggi
  • Mengandungi SkinAx2 - Produk yang dipatenkan oleh ACTIV INSIDE dari Perancis


Bahan-Bahan Utama
  • Mixed Berries
  • Fruit Powder (Blackberry, Rasberry, Blueberry, Elderberry)
  • Isomaltulose
  • Galacto-Oligosaccharides (GOS) [prebiotic]
  • Yeast Extract
  • SkinAx2 - Grape Seed Extract, Vitamin C, Zinc, Melon Juice Concentrate
  • Stevia.

Cara Pengambilan


Macam biasa, cara bancuhnya, hanya perlu sediakan air masak suam, biasa ataupun sejuk... Aku lebih prefer air sejuk.. Hehe.. Baru sedap sikit nak minum.. Lepas tu masukkan satu sachet Snowyskn kedalam gelas yang berisi air tadi dan kacau.. Kemudian, bolehlah diminum.. Cadangan pengambilan, boleh ambil satu hingga dua sachet sehari.. kalau nak jimat, ambillah satu sahaja.. Kalau nak cepat nampak kesannya, boleh ambil dua sachet sehari.. Satu pagi dan satu malam.. Hiks..

Jom Dapatkan Snowyskn Untuk Rahsia Kulit Cantik, Flawless Dan Glowing!


Ewahhh!! Makcik pun baru consume.. Flawless tak makcik?? haha!! Orite, kalau korang nak kulit cantik, flawless dan glowing bak selebriti, korang bolehlah dapatkan snowyskn ni kerana kulit kita memerlukan antioksidan primer dan sekunder yang berfungsi untuk melawan kerosakan kulit akibat pengoksidaan. Snowyskn adalah formulasi yang unik yang mengandungi antioksidan primer dan sekunder, lebih berkesan dalam mengatasi penuaan kulit dan mengekalkan kulit muda remaja..

Kat mana nak dapatkan snowyskn? Ok, untuk sebarang pembelian dan maklumat lanjut, sila layari :-

Website : https://www.dyna-nutrition.com/
Facebook : https://www.facebook.com/dynamicnutrition/
Instagram : https://www.instagram.com/dynamicnutrition123/
No. Telefon : +603 80812128    
Email : enquiries@dyna-nutrition.com


Marathon Movie Hantu Kak Limah Dan Munafik 2

Marathon Movie Hantu Kak Limah Dan Munafik 2  |  Khamis minggu lepas aku berkesempatan menonton movie bersama-sama BFF aku Yatt.. Macam biasalah kalau keluar pergi tengok wayang, mesti dengan dia dan haruslah pergi hari bekerja.. Bila dah pergi hari bekerja ofkoslah aku dan dia awal-awal mohon cuti rehat.. Hehe.. Biasalah, sekali sekala kenalah ada masa untuk diri sendiri jugak kan.. Bak kata orang 'me time'.. Hiks.. Movie apa yang kami tengok? Yeahh tentulah movie yang paling hot diperkatakan iaitu Hantu Kak Limah dan Munafik 2.. Marathon kite kali ni wak!!


Tu dia, dua movie sekali kami tengok.. Yang bestnye time kitorang pergi tu, kebetulan GSC ada buat promotion.. Tiket wayang murah weh.. RM10 jerk.. Dari jam 10 pagi hingga 1 petang... Nasib baiklah kami turun awal pagi.. Jadi sempatlah kami grab tiket murah untuk satu movie... Movie first kami tonton haruslah Hantu Kak Limah... Hiks..

Tiket dah murah itu memang best.. Tetapi apa yang tak best, kebetulan pulak time kami  tengok tu ada sekumpulan budak sekolah rendah bersama guru-guru mereka turut menonton sama.. Haduii.. Ramai gile kot.. Ada la dalam 40 orang atau lebih.. Memang kecoh panggung... Seat pun kami dapat yang agak depan..

Masuk awal tak kalut dengan bebudak sekolah..

Best ke filem Hantu Kak Limah?

Filem Hantu Kak Limah Buat Aku Gelak Tak Henti!

Hari pertama filem Hantu Kak Limah ni ditayangkan, dah bermacam-macam aku dengar dari mereka yang dah menonton filem ni.. Rata-rata dari mereka berikan pendapat dimana filem ni best dan kelakar gile.. Ini membuatkan aku lagi excited nak tengok cerita ni.. Hehe.. Aku biasalah kalau filem melayu ni excitednye lain macam sikit.. Mungkin orang lain lebih suka menonton filem omputeh, tetapi aku lebih gemar menonton filem melayu.. Bukan tak tengok filem omputeh, tetapi lebih utamakan filem melayu kite walaupun ada orang kata filem melayu tak best.. Haha.. Itu kata orang bukan aku yang kata... Ahakz..


Best ke filem Hantu Kak Limah ni?

Haaa sekali lagi soklan sama muncul.. Yeahh filem Hantu Kak Limah buat aku gelak tak henti.. Itu bermakna ceritanya best dan tak mengecewakan.. Sepanjang perjalanan cerita ada sahaja part yang lucu.. Starting cerita pun dah buat aku gelak terutamanya part awie bawak motor besar, rupa-rupanya atas sampan.. Haha!! Bagi aku setiap watak dalam filem ni memainkan peranannya yang tersendiri bagi menghidupkan lagi cerita ini..


Tak dinafikan watak Nayan yang dilakonkan oleh Ropie dalam filem ni sangat menonjol dengan lawak selambanya membuatkan penonton tak kering gusi.. Setiap kali kemunculan Ropie pasti gamat panggung dengan gelak berdekah-dekah.. Haha.. Satu lagi watak yang aku suka adalah watak Yeh Sekupang yang dilakonkan oleh Allahyarham Rab Khalib.. Dengan loghat kedahnya yang pekat melontarkan dialog yang seolah-olah spontan sahaja dari mulutnya membuatkan kami gelak tak henti-henti..  Aku suka dengan bakat lakonannya.. Kelakarnya semulajadi.. Tiada lagi lakonannya selepas ni.. Al-Fatihah untuk Allahyarham Rab Khalib..


Bukan itu sahaja, watak wani pun best jugak tau.. Kelakar!! Aku suka.. Haha.. Selain tu, Zul Ariffin pun boleh tahan lucunya.. Tak sangka abang sado ni boleh berlakon dalam genre komedi.. Paling kelakar time wani menyanyi dekat rumah Bomoh (Zul Ariffin).. Time tu aku gelak tak hengat tengok telatah sorang-sorang.. Haha!!


Watak Husin dan Hantu Kak Limah itu sendiri tak perlu dipertikaikan.. Sebabnya ia memang best dari dulu sampai sekarang.. Watak yang paling aku nak tengok sekali dalam filem Hantu Kak Limah kali ni adalah Watak yang dilakonkan oleh Mus May.. Mana pernah lagi aku tengok Mus May berlakon.. Inilah firstime.. Gile ko tak excited tengok penyanyi yang aku minat berlakon... Ternyata dengan kemunculannya sebagai orang bunian, membuatkan aku terhibur dengan dialognya yang kelakar.. Sampaikan aku tak boleh nak move on dengan 'per per' tu.. Haha!! Ditambah pulak dengan lawak awie, lagik la kelakoo.. Haduyai keras perut mak nak gelak!!


Kesimpulannya, filem Hantu Kak Limah kali ni memang best!! Watak best, jalan cerita best dan sinematografi pun menarik!!


Ada lagi tak agaknya lepas ni Hantu Kak Limah? Hehe.. Sama-samalah kita tunggu ye!!

Dah selesai tengok Hantu Kak Limah, menunggu pulak turn untuk menonton Munafik 2.. Huisss time tu rasa berdebar pun ada sebab feedback rata-rata dari mereka yang dah tengok, semua cakap seram dan menakutkan.. Ada masa lebih kurang setengah jam jugak nak tunggu tayangan Munafik 2.. Jadinya sempatlah aku window shopping dulu... Sempatlah rembat dua pasang kasut dari butik Vennz.. Ahakz..


Dah letih berjalan, perut pun mintak diisi.. Jadi kami belilah bekalan untuk perut kami yang dah berbunyi lagu dondang sayang.. Kami order finger fish aje.. Masalahnya, cakap kena tunggu 5 minit tetapi lebih 10 minit kami tunggu.. Ini membuatkan halkum kami bergetar-getar nak terkeluar.. Haha!! Bukan kami tapi kawan aku tu jerk.... Wahahaha.. Sorry der!! Wa gurau jerk!! Haha!!

Dah dapat makanan yang dipesan terus meluru masuk panggung.. Nasib baik cerita baru start.. Kalau tak, mau klim balik duit tiket.. Kehkehkeh!!

Macam mana filem Munafik2? Best ke?

Munafik 2 Seram Dan Banyak Pengajarannya

Starting cerita dah buat aku berdebar sampaikan tangan menutupi mata.. Haha.. Biasalah aku kalau tengok cite seram, harus tengok melalui celah-celah jari jemari.. Kehkehkeh!! Tak boleh la weh nak tengok terus, rasa tak de pelindung je.. Haha!!


Seperti filem Munafik, Munafik 2 ini juga merupakan filem Dakwah-Seram yang berjaya menarik para penonton ke pawagam.. Tak hairanlah aku juga turut tertarik untuk menonton sama.. Haha!! Kalau ditanya tentang lakonan mereka.. Ia tak perlu dipertikaikan lagi kerana filem ini dibintangi oleh barisan pelakon-pelakon yang hebat yang membawa watak masing-masing dengan berkesan sekali..

Apa yang menarik, filem ini membawa mesej dan dakwah yang boleh memberi pengajaran kepada para penonton..


Ada yang cakap filem ni juga sedih sehinggakan mereke menitiskan air mata.. Betul ke? Haha betul weh!! Aku pun menangis part yang last sekali.. Haduii time Ustaz Adam diseksa oleh Abuja dan tiada siapa yang dapat membantu tetapi dia masih berpegang teguh dengan Islam.. Allahuakbar.. Sedih sangat time tu..


Apa-apapun filem Munafik 2 ni best.. Tak sabar nak tunggu Munafik 3!!

Lepas habis aje Munafik 2, kami isi perut dulu dekat restoran makanan korea.. Tak ambil gambar pun sebab nak cepat kejar masa nak balik.. Sampai rumah pun dah dekat jam 5.00 petang.. Seronok kalau keluar dengan member sekali sekala.. Dapat lupakan kehidupan hakiki sekejap sambil meluangkan masa untuk diri sendiri pula... Hiks..


Pressure Cooker Kenwood Sehebat Pressure Cooker Noxxa!!

Pressure Cooker Kenwood Sehebat Pressure Cooker Noxxa  |  Haaa tu dia tajuk untuk hari ini.. Yang mane dok pakai noxxa tu mesti tergugat baca tajuk ni kan.. Haha.. Saje je buat korang berdebar.. Ekeke.. Kali ni nak lari sikit dari niche Beauty sebab aku nak bercerita perihal kedapuran.. Wahhh perkataan baru 'kedapuran'.. ekeke... Orite, sebenarnya aku nak cerita pasal Pressure Cooker Kenwood yang aku beli dah lama tetapi baru laaaa ni dok study dan praktis penggunaanya..

Pressure Cooker Kenwood Sehebat Pressure Cooker Noxxa!!

Nindia Pressure Cooker Kenwood yang aku maksudkan tu.. Harganya sangatlah murah berbanding Noxxa ye kengkawan.. Tak sampai pun RM300... Ini sahajalah yang aku mampu.. Biasalah, tengok orang mudah di dapur, aku pun nak jugak mudah.. Tapi orang mudah dengan Noxxa, aku pulak hanya mampu bermudah-mudahan di dapur dengan Pressure Cooker Kenwood ini ajo.. Hikhik.. Alah janji ado kann.. Ini pun beli dengan cara main kutu deknon!! Haha.. 

Time mula-mula terima periuk ni dulu, aku memang tak tahu langsung cara penggunaannya.. Puaslah google tetapi tak jugak jumpa cara guna.. Noxxa lain sikit ye button dia tu.. Yang ni lebih kepada automatik.. Nak masak daging, tekan aje button meat. Nak masak nasik, tekan aje button rice.. Hah gitu la kekdahnya.. Tapi masih lagi boleh set timing kalau nak.. Kot nak lama sikit kan.. Cewahh cam dah pro jerk aku kan..

Firstime guna, time tu gas habis!.. Nasib baiklah ada Pressure Cooker ni.. Tak sia-sia aku beli.. Ada hikmah rupanya.. Tapi, time nak guna tu memang buntu la sebab tak reti nak guna.. Lastnya try and error.. Alhamdulillah, berkat aku tekan sana tekan sini, aku berjaya menumis dan memasak.. Nak rujuk manual pun, memang tak disediakan dalam kotak.. Mungkin seller lupa isi balik kot lepas check defect... Tak pe la.. Janji aku berjaya jugak guna.. 


Lepas percubaan pertama tu, nasib Pressure Cooker ni hanya tersimpan kemas di dalam almari.. Haha!! Aku pun dah kembali lupa tentang penggunaannya.. Sehinggalah, dekat opiz aku nak main masak-masak sup tulang.. Member sorang tu suggest bawak pressure cooker aje.. Disebabkan tulang banyak, kena ada 2 pressure cooker.. Member aku dengan gahnya bawak noxxa.. Aku hanya bawah si merah ni aje la.. Ekeke.. Aku bawak periuk aku ni pun separuh hati sebenarnya sebab aku tak tahu guna.. Haha.. Aku dah sound kengkawan aku, nak guna boleh tapi cari sendiri cara nak guna sebab aku tak reti!! Wahaha.. Gile bebes tol kejadian.. Dan akhirnye, semua gagal mengesan cara penggunaanya.. Jadi, gunalah noxxa member aku tu jerk..

Lepas kejadian malang itu, aku nekad nak beli noxxa jugak sebab tengok kehebatan noxxa yang member aku punya buat hati aku tercalar dengan ketidakbestsan periuk sendiri.. Wahaha.. Ayat tak leh blah.. Dah siap usha kot, kat mana-mana yang ada buat kutu.. Dalam masa yang sama, aku nekad juga untuk balik cuba study semula Pressure Cooker Kenwood aku ni.. Hari cuti berikutnya, aku cuba selongkar misteri disebalik Pressure Cooker Kenwood aku dengan menu masakan Kari Daging!! Menjadi ke idokkkk?? Meh tengok video ini.. Ahakz..


Menjadik wehh!! Alhamdulillah dah tak perlu nak bazirkan duit beli noxxa sebabnya Pressure Cooker Kenwood sehebat Pressure Cooker Noxxa!! Haha.. Lepas ni aku tak akan lupa lagi cara penggunaannya.. Dah siap semat dalam otak ni haa.. Hiks.. Syok weh boleh masak daging dengan mudah.. Tak perlu berpanas depan dapur gas lagi dah.. Guna ajer periuk ajaib ni.. Sekejap dah siap..

Bagi yang kekurangan bajet tetapi nak beli Pressure Cooker, bolehlah cuba jenama ni... Ni model lama.. Yang model baru lagik best tau.. Kalau nak beli secara ansuran atau kutu, leh la cuba PM Kak Atie di https://www.facebook.com/inspirasi.azatie.7/ sebab aku pun beli dengan dia.. Hiks.. Oklah, lain kali aku share lagik story aku ye.. Lama dah tak berstory mory... Syok pulak rasa.. Orite, wa chow dulu ya!! 


2 Unit Kondo Di Pulau Pinang Bernilai RM2.39 Juta Dibeli Menggunakan Aset DEO Mata Wang Digital (Kripto)

2  Unit  Kondo  Di  Pulau  Pinang  Bernilai  RM2.39  Juta  Dibeli  Menggunakan  Aset  DEO  Mata  Wang  Digital  (Kripto)  |  Walaupun  ramai  rakyat  Malaysia  masih  belum  terbiasa  atau  mungkin  ragu-ragu  mengenai  mata  wang  kripto,  sudah  ada  orang  yang  menggunakan  aset  digital  tersebut  untuk  berdagang  di  negara  ini. 

Di  Pulau  Pinang  pada  4  Ogos  2018  yang  lepas,  dua  unit  kondo  bernilai  RM2.39  juta  telah  dibeli  menggunakan  DEO  aset  kripto  oleh  seorang  ahli  perniagaan  Indonesia  yang  sudah  menetap  di  Malaysia  sejak  1997.


Encik  Eddie  Virgo  dari  Medan,  Indonesia,  yang  menjalankan  perniagaan  pengiriman  wang  di  Indonesia  dan  Malaysia,  membeli  kondominium  Queens  Residence  Bayan  Bay,  Pulau  Pinang  berhampiran  dengan  Queensbay  Mall  daripada  Ideal  Property  Group.


Kedua-dua  unit  tersebut,  masing-masing  berharga  RM1,192,700  dan  RM1,198,000.

"Saya  sangat  gembira  kerana  boleh  menggunakan  aset  kripto  saya  untuk  membeli  hartanah  ini.  Saya  percaya  saya  telah  membuat  pelaburan  yang  tepat  dalam  DEO.  Malah,  saya  menjangkakan  untuk  membuat  nilai  dan  pulangan  lebih  baik  daripada  mata  wang  DEO  bagi  pelaburan  pada  masa  hadapan," kata  Encik  Eddie  Virgo.

Encik  Eddie  Virgo  mula  melabur  dalam  DEO-  aset  kripto  daripada  Desto  Blockchain  LLC  (Desto),  apabila  ia  pertama  kali  dilancarkan  pada  April  2018.


Transaksi  atau  pembayaran  untuk  pembelian  hartanah  yang  menggunakan  mata  wang  kripto  belum  pernah  ada  lagi  di  Malaysia.  Daripada  transaksi  tanah  kepada  pembelian  kereta,  termasuk  mendapatkan  makanan  di  gerai  nasi  kerabu  atau  gerai  penjaja  di  Kelantan,  pembayaran  yang  dibuat  telah  menjadi  bualan  dan  berita  pada  beberapa  tahun  yang  lalu.  Masih  ingatkah  berita  tentang  gerai  mi  kari  dan  gerai  mi  kepala  ikan  di  Bandar  Puchong  Utama,  Selangor,  yang  telah  menerima  bayaran  kripto  pada  tahun  lepas?

Apatah  lagi,  mata  wang  digital  masih  belum  diiktiraf  bagi  tujuan  percukaian  di  negara  ini,  menjadikan  transaksi  mata  wang  kripto  buat  masa  ini  adalah  bebas  cukai,  menurut  laporan  berita  oleh  The  Edge  Malaysia  pada  22  Januari  tahun  ini.


Memandangkan  minat  dalam  mata  wang  kripto  terus  berkembang  di  Malaysia,  semakin  ramai  rakyat  Malaysia  ingin  mengetahui,  dan  mula  melabur  dan  berdagang  dalam  aset  tersebut.  DEO,  yang  digunakan  oleh  Encik  Eddie  Virgo  dalam  pembelian  kondo  beliau,  adalah  aset  kripto  yang  dikeluarkan  oleh  syarikat  teknologi,  Desto  Blockchain  LLC.  Syarikat  yang  diasaskan  oleh  warga  Malaysia  dan  didaftarkan  di  Amerika  Syarikat  dan  UK  dengan  anak-anak  syarikat  di  Malaysia  dan  Vanuatu,  berkembang  dan  memiliki  protokol  blockchain  sendiri,  iaitu  protokol  DEO.

Untuk  maklumat  lanjut  mengenai  DEO,  sila  layari desto.io atau  Facebook Desto  Blockchain.  Jika  anda  mempunyai  sebarang  soalan,  sila  tujukan  emel  kepada  support@desto.io,  atau  boleh  ke  kumpulan  Telegram  'Desto  Official  Community'.

Mengenai  Desto


DESTO  adalah  syarikat  teknologi  inovasi  baru  yang  diasaskan  oleh  warga  Malaysia.  Ia  menyediakan  penyelesaian  teknologi  blockchain,  dengan  memfokus  pada  tanggungjawab  sosial.  Ini  bermakna  ia  bertujuan  membantu,  melalui  penyelesaian  yang  ditawarkannya,  menjadikan  dunia  lebih  telus  dan  sebagai  penghubung  kepada  populasi  tanpa  bank,  sambil  membantu  meningkatkan  kualiti  kehidupan  mereka  yang  kurang  bernasib  baik.

Ia  juga  telah  membina  protokol  blockchain  sendiri  (prestasi  yang  belum  pernah  lagi  dicapai  oleh  kebanyakan  syarikat  teknologi  di  seluruh  dunia)  yang  dinamakan  sebagai  DEO  yang  menggunakan  algoritma  pengesahan  SHA-3,  iaitu  merupakan  teknologi  paling  baharu  di  industri  sekarang,  memberikannya  kelebihan  dari  segi  kepantasan  dan  ketepatan.  Aset  mata  wang  digital  dengan  akronim  DEO  ini,  akan  diedarkan  dan  digunakan  bermula  pada  Oktober  2018.


Yakin, Cerah, dan Ceria dengan 8 Manfaat Kecantikan SAFI Fair Beauty!

Yakin, Cerah, dan Ceria dengan 8 Manfaat Kecantikan SAFI Fair Beauty! | Teruja hakak deknon bila dapat tau SAFI Malaysia telah mengeluarkan semula set penjagaan wajah SAFI Fair Beauty.. Tapi kali ni didatangkan sekali dengan BB Cream.. Wahh lagi mantop SAFI sekarang tau.. Kalau dulu-dulu time sekolah hakak selalu guna Cream SAFI yang tutup warna hijau tu.. Sekarang dah keluar SAFI Fair Beauty ni memang kena try la.. Jom kita selongkar rahsia disebalik SAFI Fair Beauty ini!!


Tidak yakin ketika menghadiri temuduga? 
Selalu menggunakan aplikasi “filter” sebelum memuat naik gambar di media sosial?
Dah pakai baju cantik- cantik pun si dia tak perasan? :(

Haaa ada yang mengalami masalah seperti ini? Kalau ada, korang jangan risau…. SAFI FAIR BEAUTY jer lah jawapannya.. 

Kebanyakan gadis mementingkan tanggapan pertama ataupun “first impression” tidak kiralah ketika menghadiri sesi temuduga, hujung minggu dengan sahabat lama, ataupun temujanji pertama bersama si dia. Masalah kulit wajah yang kusam serta tona yang tidak sekata akan menurunkan keyakinan diri. Hakikatnya, rungutan tentang masalah sebegini bukanlah sesuatu yang baru.

Tabiat pemakanan yang tidak sihat, tekanan, kualiti tidur yang merosot, dehidrasi serta kotoran dan habuk akibat pencemaran merupakan faktor-faktor utama kulit wajah rosak bagi kebanyakan individu di Malaysia. Memahami aspirasi setiap gadis untuk tampil cerah dan yakin, SAFI - jenama penjagaan wajah Halal No1 di Malaysia, serta jenama penjagaan diri terbesar di dunia kini tampil memberikan nafas segar terhadap rangkaian pencerah - SAFI FAIR BEAUTY sebagai penyelesaian terhadap kebimbangan para gadis. SAFI menggenggam utuh falsafah bahawa setiap gadis berhak memiliki kulit wajah yang cantik dan berseri tanpa perlu bimbang kerana setiap masalah kulit wajah wanita, SAFI selesaikan.


Kelahiran semula SAFI FAIR BEAUTY bukan sahaja pada rekaannya yang lebih manis dan menawan, malah rumusannya juga didatangkan dengan teknologi BIO. Fairness yang diperkaya dengan ekstrak organik limau gedang. Sebagai pelengkap kepada rutin  penjagaan wajah, SAFI FAIR BEAUTY turut memperkenalkan produk terbarunya Krim BB Pencerah Wajah SAFI FAIR BEAUTY.

Teknologi BIO.Fairness merupakan kombinasi ekstrak semulajadi dengan manfaat pencerah yang bertindak untuk menyamaratakan tona kulit, serta mengurangkan pigmentasi berlebihan dan tanda penuaan. Pendedahan kulit wajah kepada sinaran UV yang tinggi serta pencemaran udara akan menyumbang kepada masalah kulit kusam dan tidak bermaya. Dengan penggunaan SAFI FAIR BEAUTY, kulit akan kekal lembut dan terlindung dari sinaran UV berbahaya. Serlahkan kecantikan wajahmu di bawah pancaran suria dan katakan selamat tinggal kepada sinaran UV!

Diperkaya dengan multivitamin seperti vitamin B3, CE, E, B5 & B6, gabungan vitamin ini menjadikan SAFI FAIR BEAUTY sebagai ejen pencerah, pelembap, dan pelindung dari sebarang kerosakan yang berpunca dari radikal bebas.

Sebagai tambahan kepada teknologi BIO.Fairness, SAFI FAIR BEAUTY turut menggabungkan ekstrak organik limau gedang kedalam formulasi baharunya. Adunan ekstrak organik limau gedang yang segar sangat bermanfaat dalam pembinaan semula struktur kulit melalui penghasilan kolagen dan mencerahkan kulit wajah secara semulajadi. Setiap bilasan pada kulit wajah menjadikan tekstur kulit semakin halus seakan remaja!

SAFI FAIR BEAUTY yang baharu, kini dilengkapi dengan teknologi BIO.Fairness bertindak untuk :-
  • Mencerahkan kulit
  • Menyamaratakan tona kulit
  • Kulit berseri merah jambu
  • Mengawal pengeluaran minyak berlebihan
  • Memberi perlindungan UV
  • Melembutkan dan menghaluskan kulit
  • Melicinkan kulit
  • Melembapkan kulit tanpa meninggalkan rasa lekit    
“3 beradik” penyeri wajah, pelengkap hari!

Dia si ayu penuh keyakinan

Yang sulung penuh ayu, dialah Pembersih Pencerah Wajah SAFI FAIR BEAUTY. Langkah pertama untuk keyakinan dirimu. Setiap bilasan membersih dengan mendalam agar kulit lebih lembut, halus dan cerah berseri.

Dia si cantik penuh kemanisan

Yang tengah si cantik manis, dialah Krim Pencerah Wajah SAFI FAIR BEAUTY. Langkah kedua untuk kekal cerah sepanjang harimu. Setiap olesan pada kulit muka memberikan tona kulit wajah merah jambu agar kelihatan lebih manis dan segar pada bila-bila masa.

Dia si comel penuh keceriaan

Yang bongsu comel dan ceria, dialah Krim BB Pencerah Wajah SAFI FAIR BEAUTY. Langkah ketiga melengkapi rutin kecantikanmu. Menggunakan rumusan yang sama dengan produk rangkaian SAFI FAIR BEAUTY yang lain, krim BB ini ditambah dengan pelembap berganda serta ejen pencerah yang berfungsi sebagai asas solekan. Bersolek ataupun tidak, setiap sapuan mampu menutup cela, dan memberikan seri tanpa kilap (matte finising).


SAFI FAIR BEAUTY hadir dalam reka bentuk lebih comel sesuai dengan citarasa gadis manis yang gemarkan sesuatu yang ringkas dan praktikal. Produk Pembersih Wajah kini tampil ayu dengan kemasan ungu lembut manakala Krim Pencerah Wajah pula hadir dengan rona kemanisan merah jambu. Sebagai pengenalan kepada kelahiran baharu SAFI FAIR BEAUTY,  Krim BB Pencerah Wajah melengkapkan rutin kecantikan si gadis dengan kehadiran reka bentuk berwarna kuning cerah yang penuh dengan keceriaan namun masih mengekalkan sisi kelembutannya. Setiap produk juga dihiasi kuntuman bunga putih yang menjadi tafsiran kepada slogan SAFI - “Selamat dan Suci”. Yang paling menarik, harganya kekal sama!

Berikan kulit wajah anda 8 manfaat melalui penggunaan rangkaian SAFI FAIR BEAUTY berikut :-

1. SAFI Fair Beauty Facial Cleanser
Saiz pek : 50g/100g
Harga : RM5.75/10.20 (0% GST) 


2. SAFI Fair Beauty Fairness Cream
Saiz pek : 50g/80g
Harga : RM8.15/11.45 (0% GST) 


3. SAFI Fair Beauty BB Cream 
Saiz pek : 40g
Harga : RM8.15 (0% GST) 


4. SAFI Fair Beauty  Set (Fairness Cream + Facial Cleanser) 
Saiz Pek : Gift Set
Harga : RM10.90 (0% GST)


Sempena keluaran baru SAFI Fair Beauty ni, aku nak cabar diri aku menggunakan set penjagaan wajah ini selama sebulan.. Tengok apakah hasilnya.. Adakah produk ini terbaik dan sehebat produk SAFI yang pernah aku pakai satu ketika dahulu.. Yang penting ianya HALAL, Selamat dan Suci tanpa kesan sampingan.. Orite, jom start SAFI Fair Beauty 31 Day Challenge!! Yakin, cerah dan ceria dengan 8 manfaat kecantikan SAFI Fair Beauty!


Mengapa perlu risau lagi?... SAFI FAIR BEAUTY jer lah!

Produk ini boleh didapati di seluruh negara termasuk pasaraya utama dan pasaraya hyper. Untuk maklumat lanjut berkenaan jenama SAFI sila layari laman Facebook SAFI www.facebook.com/SAFI.MY, Instagram SAFI@safimalaysia, laman Youtube SAFI di www.youtube.com/safimalaysia


Prosedur Hukuman Sebatan Bagi Pesalah Syariah Kerana Musahaqah

Prosedur Hukuman Sebatan Bagi Pesalah Syariah Kerana Musahaqah |  Baru-baru ini viral satu Malaysia tentang keputusan Mahkamah Syariah Terengganu yang telah menjatuhkan hukuman sebat ke atas dua orang wanita kerana cubaan melakukan hubungan sejenis (Lesbian)... Hukuman sebat seumpama ini adalah yang pertama dilaksanakan di Malaysia terhadap pesalah yang didakwa di bawah Seksyen 30 Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah (Takzir) (Terengganu) 2001 yang dibaca bersama Syeksyen 59(1) Enakmen Yang Sama Kerana Musahaqah (Lesbian).

Rentetan dari kontrovesi yang berlaku ini, timbul pelbagai reaksi di kalangan rakyat Malaysia... Ada yang berpandangan positif dan tidak kurang juga yang memberi reaksi negatif.. Reaksi negatif itu mungkin disebabkan kurangnya pemahaman orang ramai terhadap pelaksanaan hukuman tersebut..

Jom sama-sama faham akan prosedur hukuman sebatan bagi pesalah syariah kerana Musahaqah ini.. Boleh rujuk info-grafik kat bawah ni ye..


Jika diteliti prosedur hukuman sebat yang dijalankan oleh Mahkamah Syariah ini, ia ternyata berbeza daripada hukuman sebat yang dijatuhi oleh Mahkamah Sivil kerana ia lebih lembut dan ringan berbanding sebatan yang dilaksanakan oleh Mahkamah Sivil.. Cara sebatan yang dilakukan adalah dengan pukulan yang sederhana menggunakan rotan yang kecil dan tidak boleh kena bahagian muka, kepala, perut, dada atau bahagian sulit pesalah..

Tujuan hukuman ini dijalankan adalah untuk memberi pengajaran kepada pesalah agar mereka menginsafi perbuatan yang bercanggah dengan hukum agama yang telah mereka lakukan.. Oh ya, hukuman ini dijalankan di dalam dewan sambil disaksikan oleh kira-kira 100 orang.. Ini sekaligus dapat memberi pengajaran juga kepada mereka yang menyaksikannya..

Moga kita semua juga mengambil pengajaran dari kejadian ini dan sekaligus dijauhi dari perkara-perkara seperti ini.. Insyaallah..


Nasi Goreng Putih Emak Aku!

Nasi Goreng Putih Emak Aku!  |  Assalamualaikum wbt.. Hai korang.. Dinner apa malam ni? Aku hari ni tetiba teringatkan Nasi Goreng Putih yang selalu mak aku masak dulu.. Rindu pulak air tangan mak.. Dek kerana teringin sangat nak makan nasi goreng putih, untuk dinner hari ni aku goreng la nasi goreng putih yang paling simple alaf ini.. Haha!! 


Time sekolah dulu, aku cukup teruja bila mana sarapan pagi mak aku buat Nasi Goreng Putih ni.. Aku memang tak ade nama special untuk nasi goreng ni jadi aku letak aje la nasi goreng putih sebabnya warna putih semata.. Ekeke.. Bagi aku sendiri, aku lebih suka nasi goreng tanpa perencah macam ni.. Tak tahu la kenapa.. Aku suka, bila makan hanya rasa masin garam secukup rasa, rasa bawang, rasa lada besar... Perghh sedap weh!! Rasa original tanpa perencah.. Nak lagi sedap tarok cili api.. Terangkat weh rasa pedas!!

Tapi kali ni aku buat memang tak isi lada kecik sebabnya aku masih sedar diri yang aku ada anak yang juga ingin merasai air tangan aku ini.. Cewahhh.. Ayat tak leh blah.. Haha!! Walaupun dah makan nasi goreng putih ciptaan aku sendiri, aku masih tetap rindukan nasi goreng putih mak aku yang super sedap tu.. Huhu..

Oh ya, ada satu ketika tu dek kerana nasi goreng putih ni aku bengang gile dengan abang aku.. Nak tahu kenapa? Sebabnya, satu hari tu mak aku buat nasi goreng putih untuk sarapan pagi.. Aku dah bajet, lepas mandi aku nak pekene nasi goreng putuh super sedap mak aku tu.. Korang nak tahu apa jadi time aku nak makan tu? Aku bukak aje kuali, tengok nasi goreng putih dah menjadi nasi goreng kicap.. Abang aku punye kerja.. Dia pergi oter balik nasi goreng mak aku tu.. Kurang asam betol!! Frust menonggeng aku weh tak dapat makan nasi goreng mak aku.. Terus masuk bilik dalam keadaan yang nak marah!! Haha!!

Aku sendiri pun tak tahu kenapa aku obses sangat dengan Nasi Goreng Putih ni.. Sedangkan adik beradik yang lain, tak berapa suka nasi goreng putih lebih suka nasi goreng berperencah.. Mungkin aku ni UNIK kot.. Wahahaha!! Ok la, cukup lah sampai disini aje aku merepek malam ni.... Jom teman aku makan nasi goreng putih ni untuk second round.. Haha!!