Jom Makan McFlurry Durian Sampai Lebam Di All-You-Can-Eat D24 Durian McFlurry

Jom Makan McFlurry Durian Sampai Lebam Di All-You-Can-Eat D24 Durian McFlurry  |  Asal bukak facebook aje mesti gambar durian yang aku nampak dulu.. Sana sini dok up gambar durian.. Naik stresssss aku jadinya.. Yelah, aku nak jugak merasa makan durian.. Nak beli durian, gaji belum lagi... Huhu... Nasib baik ada McDonalds... Hilang stresss aku... Eh, apa kene mengena dengan McDonald's pulak ni? Haaaa jangan tak tahu ye, McDonald's pun ada jual durian tau.. Dah la murah, sedap pulak tu... Durian apa tu???? Ye, semestinya D24 Durian McFlurry!!!


Kalau korang masih ingat, tahun lepas viral tentang kewujudan McFlurry Durian ni di McDonald's yang mendapat sambutan diluar jangkaan daripada rakyat Malaysia terutamanya peminat durian.. Mana taknya, dengan menggunakan durian D24 sebenar sebagai perasa, ternyata ia mampu menarik perhatian pelanggan untuk mencuba keenakannya sehinggakan hampir kesemua cawangan McDonald's kehabisan stok McFlurry Durian ini dalam masa yang singkat..

Sebenarnya, aku sendiri pun tak berkesempatan untuk merasai keenakan D24 Durian McFlurry ini tahun lepas.. Setiap kali ke McDonald's tak kirala cawangan yang mana, pasti pulang dalam kehampaan dek kerana kehabisan stok.. Aku hanya mampu melihat gambar dan review dari kawan-kawan sahaja yang telah merasai sendiri keenakan McFlurry Durian ni.. Kata mereka, memang sedap dan rasa duriannya memang seperti rasa durian sebenar... Ini membuatkan aku bertambah kecewa.. Sob Sob Sob..


Selepas memendam rasa kecewa yang agak lama, kini D24 Durian McFlurry kembali lagi!! Hajat yang tak kesampaian tahun lepas terbalas pada tahun ni.. Aku berjaya juga akhirnya merasai sendiri keenakan D24 Durian McFlurry ini dengan hanya RM7.90 untuk satu bekas.. Sebagai peminat durian yang tak berapa nak tegar, aku dah menjadi tegar setelah merasai McFlurry Durian dari McDonald's ni.. Memang sedap dan enak.. Seolah-olah tengah makan durian D24 sebenar.. D24 tu bukan durian biasa-biasa tau..! Yang mana belum rasa tu, bolehlah terjah cawangan McDonald's yang berhampiran dengan korang dan rasai sendiri keenakan McFlurry Durian ni... 

Nak lagi best tak? Haa kalau nak lagi best, yang mana masih memendam rasa kecewa tak dapat makan McFlurry Durian ni tahun lepas atau yang tak pernah rasa puas makan McFlurry Durian ni, Jom makan McFlurry Durian sampai lebam di All-You-Can-Eat D24 Durian McFlurry.. Apa tu?? Ya, McDonald's akan mengadakan event All-You-Can-Eat D24 Durian McFlurry di semua cawangan McDonald's seluruh negara pada hari selasa, 17 Julai 2018 dan korang boleh makan McFlurry Durian ni sampai muntah!!

Jom Makan McFlurry Durian Sampai L ebam Di All-You-Can-Eat D24 Durian McFlurry


Seperti yang aku maklumkan, event ni akan diadakan pada hari selasa, 17 Julai 2018.. Tak lama dah weh!! 2 hari aje lagi.. Di All-You-Can-Eat D24 Durian McFlurry event ini, korang boleh makan MCFlurry Durian sebanyak mana yang korang nak dengan bayaran hanya RM10 sahaja..!! Murah gila kan!.. Makan banyak-banyak, bayar sikit-sikit.. Hehe.. Tetapi ianya terbuka hanya kepada 20 orang sahaja bagi setiap sesi dan sesinya terbahagi kepada 2 sesi sahaja.. Jadi, siapa cepat dia dapat...

Ok, disini saya kongsikan serba sedikit info mengenai event All-You-Can-Eat D24 Durian McFlurry ini sebagai rujukan korang nanti..



All-You-Can-Eat D24 Durian McFlurry Event

Tarikh
17 Julai 2018 (Selasa)

Masa
Sesi 1 (3.00 pm - 4.00 pm) & Sesi 2 (5.00 pm - 6.00 pm)

Tempat
Semua Restoran McDonald's seluruh negara

Masa Pendaftaran
30 minit sebelum setiap sesi bermula

Bilangan Peserta
20 orang bagi setiap sesi

Bayaran Pendaftaran
RM10/orang & percuma bagi kanak-kanak 3 tahun kebawah



Jadi, jangan lupa temujanji korang dengan #DurianMcFlurry pada 17 Julai 2018 nanti ye.. Pastikan korang orang pertama yang mendaftar di All-You-Can-Eat D24 Durian McFlurry sebagai peserta.. Pastikan juga, perut korang kosong time tu.. Boleh makan banyak sikit.. Hehe.. Orite, kalau nak lebih detail tentang event ini,. korang bolehlah layari Facebook page : McDonald's... Jangan lupa ye temujanji kita.. Jumpa disana!!!


6 Sebab Kenapa Wajib Singgah Di McDonald's Jalan Gambang (McDonald's Sg. Isap, Kuantan)

6 Sebab Kenapa Wajib Singgah Di McDonald's Jalan Gambang (McDonald's Sg. Isap, Kuantan)  |  Bila lapar mesti ingat McDonald's... Itulah aku... Bukanlah bermakna setiap kali lapar aku akan ke McDonald's tetapi rasanya tak sah kalau dalam sebulan tu tak makan McDonald's terutamanya time gaji.. Bak kata orang tak lengkap hidup kalau tak pekena McDonald's ni.. Hehe.. McDonald's yang paling aku suka dan paling kerap aku kunjungi adalah McDonald's Jalan Gambang, Kuantan atau lebih dikenali dengan McDonald's Sg. Isap, Kuantan.. 

6 Sebab Kenapa Wajib Singgah Di McDonald's Jalan Gambang (McDonald's Sg. Isap, Kuantan)

McDonald's Jalan Gambang ini merupakan McDonald's yang paling hampir dengan tempat tinggal aku malah ketika lunch hour juga aku kerap kesini untuk makan tengahari bersama rakan sekerja aku.. Kalau korang nak tahu, McDonald's Jalan Gambang, Kuantan ini mula dibuka pada 15 April 2015 dan dikenali sebagai salah satu lokasi persinggahan buat pengunjung yang datang atau pulang daripada Bukit Gambang Resort City..

Haaa sebut pasal Bukit Gambang Resort City, pada 04hb hingga 06hb Julai 2018 yang lalu, Team Blogger Pantai Timur ada buat Trip bercuti 3 hari 2 malam di Bukit Gambang Resort City... Sebelum pulang ke destinasi masing-masing pada 06hb tu, kami singgah dulu di McDonalds Jalan Gambang ni untuk mengisi perut sebelum meneruskan perjalanan pulang.. Ada sebab kenapa kami pilih Restoran McDonalds Jalan Gambang ini sebagai lokasi persinggahan kami kali ni.. Korang nak tahu tak kenapa? Hehe.. Ok, jom aku cerita 6 sebab kenapa wajib singgah di McDonalds Jalan Gambang di Sungai Isap, Kuantan ini..


6 Sebab Kenapa Wajib Singgah Di McDonald's Jalan Gambang (McDonald's Sg. Isap, Kuantan)

Kalau kita makan dimana-mana sekali pun pasti kita akan kembali kesana sekiranya tempat makan tu memberikan keselesaan kepada kita.. Tidak kiralah dari segi apa sekalipun, walaupun hanya dengan sebuah senyuman  manis.. Apa yang menariknya di McDonalds's Jalan Gambang ni sehinggakan kami memilih lokasi ini untuk singgah mengisi perut sebelum meneruskan perjalanan pulang? Jom kita selongkar 6 sebab yang menjadikan tempat ini begitu istimewa...

1.  Lokasi Yang Strategik


McDonald's Jalan Gambang ini terletak di tengah-tengah antara Pusat Bandar Kuantan dan Gambang.. Jadi, tidak hairanlah jika ianya menjadi tumpuan persinggahan apabila ada pengunjung yang dalam perjalanan pulang atau pergi ke Bukit Gambang Resort City... Macam aku sendiri yang bekerja di lokasi berhampiran dengan gambang, menjadikan McDonald's Jalan Gambang sebagai tempat untuk makan tengahari apabila aku dan rakan-rakan craving nak makan makanan yang ada di McDonald's... Tak perlu lagi kami ke pusat bandar, semata-mata untuk menikmati makanan di McDonald's yang memakan masa hampir 1 jam untuk sampai... Jauh tu weh!!

Disebabkan lokasinya yang strategik dan paling hampir dengan Bukit Gambang Water Park jugalah kami memilih untuk singgah disini.. Jika dari Bukit Gambang Water Park, untuk sampai ke McDonald's Jalan Gambang ini memakan masa lebih kurang 50 minit sahaja manakala jika aku dari tempat kerja aku, hanya 30 minit sahaja aku dah boleh sampai ke sana.. Kebiasaannya aku akan lunch di sana pada hari Jumaat kerana waktu rehat lebih panjang.. hehe..


2.  Kemudahan Tempat Letak Kereta Yang Luas


Paling best bila pergi makan di McDonald's Jalan Gambang ni, tak pernah tak dapat parking sebabnya kat sini memang banyak tempat yang boleh kita park kereta kite.. Dalam kawasan McDonald's itu sendiri memang telah disediakan lot parking untuk pelanggannya.. Jangan risau, sekiranya di bahagian dalamnya penuh, korang masih boleh park kereta korang di luar kawasan McDonald's tersebut sama ada di bahagian belakang, tepi atau hadapannya dan pastikan korang tak mengganggu laluan kereta orang lain ye.. hehe.. 


Oh ya, di hadapan pintu masuk McDonald's Jalan Gambang ini ada disediakan lot parking khas buat Orang Kurang Upaya (OKU) untuk kemudahan mereka.. Aku ulangi ye, KHAS UNTUK OKU!!.. Haaaaa kalau korang rasa bukan dari golongan tersebut, silalah parking ditempat yang sepatutnya.. Janganlah kita menjadi seorang yang tidak bertanggungjawab.. Jadilah seorang yang prihatin seperti McDonald's prihatin terhadap golongan yang kurang bernasib baik.. Sekian pesanan dari penaja.. Hehe..!!

3.  Lengkap Dengan Kemudahan Dalaman


Satu lagi yang aku suka di McDonald's Jalan Gambang ni adalah kemudahan dalaman yang ada di sini lengkap.. Kemudahan dalaman yang aku maksudkan adalah seperti pandu-lalu (Drive Thru), bilik bayi, tandas, kemudahan Orang Kurang Upaya dan juga ruangan permainan untuk kanak-kanak.. Selain itu, ruang makan disini juga selesa dan bertingkat iaitu ada diruang bawah dan juga di tingkat atas.. Bagi aku, Restoran McDonalds Jalan Gambang ini sangat sesuai dihadiri oleh seisi keluarga dan mereka sangat mementingkan semua lapisan masyarakat tidak kira sama ada muda atau golongan tua...

Play Ground

Ruang Khas untuk majlis sambutan hari jadi

Apa yang menariknya lagi disini adalah korang boleh mengadakan sambutan hari jadi bersama keluarga mahupun kawan-kawan kerana mereka menyediakan ruangan khas untuk tujuan tersebut dan sudah tentu ianya menjanjikan kegembiraan dan memori indah dilakar buat semua yang hadir.

4.  McCafe Dibuka 24 Jam


McDonald's Jalan Gambang ini juga lengkap dengan McCafe.. Bagi peminat coffee, bolehlah singgah McDonald's Jalan Gambang ini untuk mencuba keenakan coffee di McCafe disini.. Yang bestnya, McCafe disini dibuka 24 Jam bagi memudahkan pelanggannya datang pada bila-bila masa sahaja.. Manalah tahukan ditengah malam korang teringin nak minum latte ke, bolehlah terus ke McCafe McDonald's Jalan Gambang ini.. Mereka sentiasa menanti kunjungan korang..

Apa yang bestnye dengan coffee McCafe ni? Kalau korang nak tahu, coffee di McCafe ini adalah diperbuat daripada 100% Kopi Arabica yang berkualiti tinggi.. Haa sebab itulah coffee di sini sangatlah sedap.. Lagi membuatkan ianya enak, bila pelanggan order baru mereka bancuh.. Fresh gituu.. Satu lagi, walaupun diperbuat daripada kopi yang berkualiti tinggi tetapi harganya lebih murah berbanding ditempat lain... Jadi, kita boleh nikmati coffee kegemaran kita dengan harga yang berbaloi-baloi..

Dulu aku hanya lihat kawan-kawan aku jerk dok minum coffee McCafe ni sebabnya aku memang tak minum minuman berkafien.. Nak dijadikan cerita, baru-baru ni aku try McCafe yang encik suami order.. Sedap rupanya.. Lepas tu, aku pulak craving minuman McCafe ni.. Haha!!


5.  Staff Yang Sangat Friendly


Pergilah makan dimana-mana restoran atau kedai makan sekalipun, perkara pertama yang kita harapkan adalah layanan mesra dari para pekerjanya.. Walaupun hanya dengan sekuntum senyuman manis sahaja daripada mereka, ianya sudah  cukup membuatkan hati kite senang.. Betul tak?

Disebabkan itu jugalah aku suka singgah makan di McDonald's Jalan Gambang ini dek kerana layanan yang diberikan oleh mereka sangatlah bagus dan friendly... Staff mereka tidak pernah kedekut dengan senyuman.. Bermula dari pintu masuk sehinggalah di kaunter, senyuman sentiasa menghiasi bibir para pekerja disini.. Perut yang lapar pun boleh jadi kenyang tau.. Haha..


Bukan aku seorang sahaja yang berpuas hati dengan layanan dari pekerja McDonald's Jalan Gambang ni, tapi semua Team Blogger Pantai Timur yang singgah makan disana tempoh hari pun sangat berpuashati.. Mereka sangat friendly seolah-olah dah lama kenal kami.. Serius wehh!! Selepas ini, McDonald's Jalan Gambang ini pasti menjadi tempat persinggahan bagi kami jika melalui jalan ini untuk travel kemana-mana..

Dalam ramai-ramai staff mereka, aku sangat tertarik dengan keperibadian seorang staff disana.. Senyuman sentiasa meniti di bibirnya tanpa pernah lekang.. Layanannya juga seperti seorang ibu melayani seorang anak yang dikasihinya.. Sifat keibuan jelas terpancar diwajahnya.. Siapakah beliau? Jom aku cerita..

6. Guest Experience Leader (GEL) Yang Peramah Dan Sentiasa Tersenyum

'Beliau' yang aku maksudkan tadi adalah Puan Nik Anisah binti Mohd Ibrahim, seorang Guest Experience Leader (GEL) di McDonald's Jalan Gambang yang sentiasa tersenyum dan peramah terhadap semua pelanggan yang datang ke sini.. Tak hairanlah ramai yang senang dengan keperibadiannya.. Jom aku ceritakan serba sedikit tentang beliau..

Puan Nik Anisah binti Mohd Ibrahim, GEL McDonald's Jalan Gambang
Nik Anisah binti Mohd Ibrahim atau lebih dikenali dengan panggilan 'Mama' di McDonald's Jalan gambang ini merupakan seorang ibu kepada tiga orang anak.. Beliau kini berusia 50 tahun.. Sungguhpun begitu, faktor usia bukanlah menjadi halangan baginya untuk bertugas sebagai Guest Experience Leader (GEL) di Restoran McDonald's Jalan Gambang ini.. Beliau adalah contoh terbaik kepada wanita yang telah berusia di Malaysia yang sentiasa memegang kepercayaan bahawa umur bukanlah penghalang bagi seseorang wanita itu untuk berkhidmat kepada masyarakat.

Sebagai GEL, beliau berperanan untuk berkhidmat sebagai Duta Khidmat Pelanggan di sini dan fokusnya adalah untuk memberi pengalaman hebat kepada pelanggan McDonald's itu sendiri.. Bukan itu sahaja, malah beliau juga berperanan untuk memastikan pelanggan diberi layanan terbaik dan pulang dalam keadaan yang gembira dan berpuashati dengan layanan yang diberikan sepanjang mereka berada disana..


Kalau korang nak tahu, Mama Anisah ini mula bekerja di McDonald's Jalan Gambang pada 06 April 2015 dan tahun 2018 ini merupakan tahun ketiga beliau berkhidmat di sini.. Walau bagaimanapun, dedikasinya sebagai pekerja menarik perhatian pihak pengurusan sehingga pada 01 Oktober 2015, beliau dinaikan pangkat sebagai GEL... Wahhh hebatkan mama kita ni..

Korang nak tahu tak cerita disebalik bermulanya Puan Nik Anisah bekerja di McDonald's Jalan Gambang ini? Begini ceritanya..

Pada permulaannya, beliau ingin bekerja di McDonald's hanyalah kerana ingin membantu menambah pendapatan keluarga sahaja.. Sebelum berkhidmat di McDonald's Jalan Gambang, beliau menjalankan perniagaan kontraktor elektrik dan mekanikal dan pernah menjalankan projek kerajaan dan swasta bernilai hampir RM1 Juta... Dengan penutupan syarikat perniagaannya sendiri memaksa beliau menjadi suri rumah sepenuh masa.. Punca penutupan syarikat tersebut disebabkan masalah ekonomi dan ketiadaan projek.. Selepas itu, beliau bertemu rezeki sebagai pekerja di McDonald's Jalan Gambang.. Benarlah, rezeki itu ada dimana-mana..

Bermula dari situ, beliau selesa bekerja di McDonalds dan suka akan persekitarannya malah beliau sentiasa berasa muda dan ceria sepanjang bekerja disini kerana beliau berpeluang bertemu dan bergaul dengan setiap lapisan masyarakat Malaysia yang singgah makan disitu.. Tidak kira peringkat umur, lapisan masyarakat atau status, semua pelanggan memberi kegembiraan dan pengalaman baru kepada beliau.. Hubungan sesama pekerja juga tidak ubah seperti hubungan keluarga dan mereka sentiasa saling membantu antara satu sama lain.


Pengalaman Manis Sepanjang Bekerja Di McDonald's Jalan Gambang

Antara pengalaman manis Puan Nik Anisah sepanjang bekerja di McDonald's Jalan Gambang ini adalah apabila beliau berkesempatan meraikan Sambutan Hari Jadi dan Hari Kanak-Kanak di sini.. Beliau sangat teruja dapat melayani anak-anak yang riang gembira. Selain itu, kenaikan pangkatnya dari seorang kru yang bertugas dilobi kepada GEL juga merupakan satu pengalaman manis buat beliau meskipun beliau sudah berusia..

Salah satu skop tugasnya adalah melayani pelanggan yang datang.. Sepanjang beliau berurusan dengan pelanggan, beliau menganggap pelanggan sebagai tetamu yang penting. Disebabkan itu juga beliau mengambil inisiatif untuk berkenalan dan berkawan dengan mereka tanpa mengira bangsa, umur dan pangkat. Setiap hari bekerja, Puan Nik Anisah sentiasa bersemangat dan teruja untuk melakukan tugasannya. Hobinye yang suka bersembang dan bercerita dengan orang  ramai sangat membantu beliau di tempat kerja. Beliau beranggapan, dengan bercakap dengan ramai orang, banyak manfaat dan maklumat baru yang diperolehi.. Antara golongan yang teramai singgah di McDonald's Jalan Gambang adalah golongan muda dan masih bersekolah dimana mereka lebih mesra memanggil Puan Nik Anisah dengan panggilan 'Mama'..


Menurut Puan Nik Anisah, sebelum bekerja di McDonald's, beliau tidak pernah tahu bahawa pentingnya elemen 'hospitaliti' kepada tetamu di dalam sesebuah perniagaan.. Beliau juga banyak belajar melayan pelanggan yang datang dari pelbagai bangsa dan umur.. Beliau juga menanam azam untuk meluaskan lagi kerjayanya di McDonald's ini..

Aku doakan semoga impian dan cita-cita Puan Nik Anisah dapat dicapai kerana bagi aku beliau mempunyai potensi yang tinggi untuk terus berjaya dalam kerjayanya dengan keperibadiannya yang sangat menyenangkan ramai orang.. Insyaallah..

McDonald's Prihatin


Kalau korang nak tahu, McDonald's merupakan sebuah syarikat yang sentiasa memberi peluang kepada semua pekerjanya untuk membina kerjaya walaupun mereka sudah berusia. McDonald's juga sentiasa menjaga kebajikan pekerjannya. Sebagai contoh, baru-baru ini ramai pekerja Islam yang berkelayakan telah menerima zakat pada musim perayaan Aidilfitri.. McDonald's juga merupakan sebuah tempat makan yang sentiasa mengutamakan kepuasan pelanggan selain memberikan layanan yang baik.. Begitu jugalah dengan GEL McDonald's Jalan Gambang ini, yang beranggapan sebagai seorang pekerja, beliau sentiasa menganggap pelanggan adalah VIP dan mengalu-alukan kedatangan mereka ke restoran tersebut..

Team Blogger Pantai Timur Beramah Mesra Di McDonald's Jalan Gambang

Begitulah kisahnya seorang mama di McDonald's Jalan Gambang yang murah dengan senyuman... Sambil kami mengisi perut disana, sambil kami beramah mesra dengan beliau.. Seperti yang kami katakan  tadi, kami sangat menyenangi keperibadian beliau yang sangat friendly.. Apa yang kami makan disana? Jom layan gambar kat bawah ni.. hehe

Rio Burger Beef Pedas Meletop.. Sedap!!

Nice Burger!!

Happy Meals.. Siap dapat mainan transformer tu..

Nugget for my kids

With my happy family

Team Blogger Pantai Timur menjamu selera

Family Kak Sheila

Team BPT bergambar kenangan dengan Staff McD Jalan Gambang

Jom Ke McDonald's Jalan Gambang Sekarang!!

Nak makan pun kena pilih tempat juga kan? Bila dah tahu McDonald's Jalan Gambang menyediakan pelbagai kemudahan dan memberikan layanan yang superb mesra, hati tak mungkin berbelah bagi lagi untuk kesana bagi mengisi perut yang sedang lapar.. Kalau ada yang lalu jalan kuantan-gambang, jangan lupa tau singgah makan di McDonald's Jalan Gambang  ini atau lebih dikenali dengan McDonald's Sungai Isap.. Nak sambut hari jadi pun boleh.. Jom ke McDonald's Jalan Gambang sekarang!!



Alamat

McDonald's McCafe Jalan Gambang, Kuantan
No. A29(Gf), Pusat Komersial
Batu 3, Jalan Gambang,
25150 Kuantan, Pahang.

No. Telefon
09-536 2746


Suffy B Genius Menjadikan Si Manja Kekal Sihat, Bijak Dan Kuat

Suffy B Genius Menjadikan Si Manja Kekal Sihat, Bijak Dan Kuat  |  Semakin membesar anak semakin kurang jumlah pengambilan susu.. Sebabnya mereka dah makan pelbagai jenis makanan yang mungkin bagi mereka lebih sedap dari susu yang mereka minum.. Kebanyakannya akan mengalami masalah ini.. Begitu jugalah dengan anak aku si Qhaliff tu.. Semakin hari semakin kurang jumlah pengambilan susunya.. Risau juga aku sekiranya dia tidak mendapat nutrisi yang secukupnya untuk perkembangan otak dan badannya.. Kadang aku terfikir, mungkin dia dah bosan dengan rasa susu yang dia minum sekarang ni.. Untuk tidak terus menerus runsing, aku mencari alternatif lain bagi membolehkan dia mendapat nutrisi yang secukupnya dengan menukar susunya.. Susu apa yang menjadi pilihan aku? Ya, sudah tentulah susu tepung Suffy B Genuis yang boleh menjadikan si manja kekal sihat, bijak dan kuat..

Suffy B Genius Menjadikan Si Manja Kekal Sihat, Bijak Dan Kuat

Suffy B Genius? Susu apa tu? Tak pernah dengar pun.. Haaaa mesti ramai yang tertanya-tanya tentang susu formula Suffy B Genius ni kan.. Jangan risau, nanti aku akan perkenalkan kepada semua terutama ibubapa yang mempunyai anak 1-3 tahun tentang susu Suffy B Genius ini.. Sebelum tu, jom kita ambil tahu serba sedikit tentang jenis makanan yang diperlukan dalam diet Si Manja yang berusia 1 tahun dan keatas.. Jangan pandang remeh perkara ni ye kerana dalam diet Si Manja, keperluan susu masih penting buat Si Manja untuk membesar kekal sihat, bijak dan kuat .. Sila jangan abaikan ye ibubapa sekalian.. Hehe.. Jom semak!!

Jenis Makanan Yang Diperlukan Dalam Diet Si Manja 1 Tahun Dan Keatas

  • Apabila anak semakin membesar, mereka sudah boleh diperkenalkan dengan hidangan keluarga walaupun hidangannya perlu dihancurkan atau dipotong kecil-kecil terlebih dahulu..
  • Hidangan tersebut juga perlulah sesuai untuk si manja terutamanya dalam penggunaan gula, garam dan rempah ratus..
  • Susu juga masih memainkan peranan yang penting dalam diet si manja, meskipun jumlah pengambilannya semakin berkurangan iaitu kira-kira 2 - 3 hidangan produk tenusu dalam sehari.
  • Selepas si manja berusia 12 bulan, mereka boleh dipertimbangkan untuk diberi susu lembu penuh krim sebagai minuman utama dengan syarat si manja dibekalkan dengan diet yang baik, pelbagai dan seimbang.
  • Si manja juga hendaklah diberi makanan dari pelbagai jenis dalam jumlah hidangan yang ideal seperti 4 hidangan makanan karbohidrat sehari, 2-3 hidangan produk tenusu sehari (termasuk susu si manja), 1-2 hidangan daging atau pilihan lain sehari dan 5 hidangan buah-buahan dan sayur-sayuran sehari.

Suffy B Genius Menjadikan Si Manja Lebih Sihat, Bijak Dan Kuat 


Memandangkan dalam diet Si Manja, susu masih memainkan peranan penting, aku memilih untuk menukar susu Qhalif kepada jenama susu yang lain memandangkan sejak kebelakangan ni kuantiti dia menyusu agak berkurangan.. Jadi, jenama susu yang menjadi pilihan aku sudah semestinya Susu Tepung Suffy B Genius keluaran dari sebuah syarikat bumiputera Suffy Dairy Group Sdn. Bhd... Kenapa aku pilih susu ni? Istimewa sangat ke susu ni? Haaaa inilah nak story mori dengan korang ni tentang keistimewaan yang ada pada susu tepung Suffy B Genius ni..

Aku yakin setiap ibubapa inginkan yang terbaik buat anak-anak mereka.. Begitu jugalah dengan aku.. Malah mempunyai anak yang sihat, bijak dan kuat adalah impian bagi setiap ibu bapa.. Betul tak? Jadi, sebagai jenama susu formula yang dipercayai oleh setiap ibubapa di Malaysia, Suffy Malaysia memahami akan keperluan ibubapa yang inginkan produk susu yang selamat, berkualiti tinggi dan berkhasiat untuk anak-anak mereka serta dijual pada harga yang mampu milik.. Oleh sebab itu, Suffy memperkenalkan susu formula rumusan untuk kanak-kanak iaitu Suffy B Genius dengan Formula B3 yang dirumuskan dengan DHA (15mg/100g), vitamin, mineral serta tambahan prebiotik dari FOS dan Manna untuk membantu si manja kekal sihat, bijak dan kuat..

Apa Itu Formula B3?



Salah satu keistimewaan Suffy B Genius ini adalah ia dirumus dengan formula B3... Apa yang dimaksudkan dengan Formula B3 ni? Meh baca ni..

BRILLIANT
Suffy B Genius mengandungi DHA yang merupakan antara komponen utama di dalam otak. Ia berfungsi untuk membantu perkembangan otak kanak-kanak

BALANCE
Suffy B Genius membantu memenuhi keperluan nutrisi seharian yang diperlukan oleh si manja. Nutrisi yang seimbang membantu si manja untuk membesar dengan lebih baik.

BOOST
Suffy B Genius dirumus istimewa dengan Prebiotik dari FOS dan Manna untuk membantu meningkatkan sistem penghadaman si manja.


Bahan-Bahan Utama Suffy B Genius


Untuk membesar dengan sihat, si manja sangat memerlukan nutrisi yang lengkap dan mencukupi.. Jadi, Suffy B Gemius ini adalah pilihan tepat ibubapa kerana ia dirumuskan dengan Formula B3 yang mengandungi DHA, Prebiotik dari FOS dan Manna serta vitamin dan mineral bagi memenuhi keperluan si manja.. Tetapi haru diingat, susu ini sesuai untuk kanak-kanak berusia 1-3 tahun dan tidak sesuai untuk bayi di bawah umur 12 bulan..

2 bahan utama yang terkandung dalam Suffy B Genuis ini adalah :-

1.  Kurma


Buah Kurma merupakan buah yang tinggi kandungan fiber. Fiber sangat penting untuk membantu sistem penghadaman berfungsi dengan baik. Juga mengandungi vitamin B3 yang dikenali sebagai Niasin. Selain itu juga, kurma membantu menguatkan daya tahan tubuh, meningkatkan stamina, menggalakkan pertumbuhan tulang dan membentuk minda anak-anak supaya lebih cergas.


2.  Madu



Madu pula mengandungi glukosa yang membantu untuk memberikan sumber tenaga kepada tubuh badan. Selain itu, madu juga dapat meningkatkan perkembangan otak dan melancarkan sistem penghadaman anak..

Maklumat Pemakanan Suffy B Genius



Cara Penyediaan Suffy B Genius



Cara penyediaan Suffy B Genius ni sama sahaja seperti penyediaan susu formula yang lain.. Tiada bezanya pun.. Cuma korang perlu tahu sukatan yang betul sahaja untuk menyediakan susu ini.. Berapa sukatannya? Jom tengok video kat atas dan aku sertakan sekali cara penyediaan secara bertulis di bawah ni ye.. Bertulis?? Hehe bertaip la.. Haha!!

Cara Penyediaan :-
  • Campurkan 4 sudu (30gm) susu tepung Suffy B Genius dengan 200ml air suam (45○C) yang telah dididihkan secukupnya.
  • Saranan penyusuan sehari : 3 kali

Cara Penyimpanan
Simpan dalam bekas kedap udara di tempat yang dingin dan kering. Untuk memastikan kesegaran susu, habiskan dalam tempoh sebulan.


Qhaliff Suka Susu Suffy B Genius!


Alhamdulillah, selepas bertukar kepada susu Suffy B Genius ni Qhaliff dah kerap mintak susu... Mungkin rasanya sedap kot.. Hehe.. Selera makan pun dah ada sikit berbanding sebelum ini.. Dia tetap aktif bermain setiap hari seperti biasa tetapi sampai masa dia akan minum susu dan makan.. Kadang tu, macam terlalu kerap pulak dia mintak susu sampaikan aku pulak kene alihkan perhatian dia.. Haha.. Kan saranan untuk pengambilan susu ni hanya 3 kali sehari.. Kalau dah sampai 6 kali mintak, kenalah alih perhatian dia.. Hehe.. Apa-apa pun aku bersyukur dengan perubahan dia.. Tambahan pula, dia sekarang sentiasa bertenaga dan kekal cergas..

Dapatkan Sekarang Susu Suffy B Genius Untuk Si Manja Kekal Sihat, Bijak Dan Kuat


Eceli susu Suffy B Genius ni masih baru di pasaran tetapi jenama Suffy itu sendiri sebenarnya sudah lama dimana sebelum ini Suffy Malaysia telah mengeluarkan beberapa produk seperti Suffy Goat, Suffy Pure Goat, Suffy Annis Nutricios dan yang terbaru adalah Suffy B Genius. Mungkin ada dikalangan korang sudah familiar dengan jenama Suffy ini.. Jadi, kepada ibubapa di luar sana apa tunggu lagi!! Jom dapatkan sekarang Susu Suffy B Genius untuk si manja kekal sihat, bijak dan kuat..


HARGA ASAL

Suffy B Genius (900g)
RM 28.90

HARGA PROMOSI

Suffy B Genius (900g)
RM 22.90
(Pembelian boleh dibuat di laman web https://shopee.com.my/suffymalaysia dan
SAH sehingga 14 Julai 2018 Sahaja)



Untuk sebarang pembelian atau maklmat lanjut, sila layari :-

Website

Facebook

Instagram

Twitter

Shopee

Suffy Careline
05-525 2992

Email
admin@suffy.com.my

Alamat
Suffy Dairy Group Sdn. Bhd.
NO. 29, Laluan Meru Perdana 11,
Taman Meru Perdana 2
31200 Chemor,
Perak


Giveaway Souvenirs By SitiYangMenaip

Giveaway Souvenirs By SitiYangMenaip  |  Holaaaaa!! Sementara nak tenangkan fikiran untuk memerah otak sekejap lagi menyiapkan entry tertunggak, kite join dulu giveaway.. Manelah tau lepas join giveaway, idea datang mencurah-curah.. Hehe.. Orite, aku tertarik dengan Giveaway Souvenirs By SitiYangMenaip ni.. Bila perkataan 'souvenirs' ada, apa yang aku bayangkan adalah fridge magnet dan bila aku tengok senarai hadiah, yesssss hadiahnya berupa fridge magnet.. Haha!! Best ohh!!


Bukan itu saja! Apa yang lagi best, hadiahnya bukan sahaja fridge magnet tetapi bersekali dengan sehelai T-Shirt... Kalau ada rezeki menang, bolehlah tambah fridge magnet kat peti ais aku tu.. Insyaallah.. Kalau ada rezeki tak kemana.. Kalau tak menang, mungkin rezeki tu dekat lain.. hiks.. Pape pun support sesama sendiri tu yang penting.. Syarat giveaway pun mudah.. So, ini membuatkan aku lagi lagi dan lagi nak join giveaway ni.. 

Nak Tag sapa ye? Hurmm
Kak Sheila, jom join giveaway ni.. hehe..

Korang yang tengah baca tu, jom la join sama.. Takan tengok saje.. Korang blogger Malaysia kan? Haaa dah cukup cukup syarat tu.. Jom pakat join kasi meriah giveaway ni..

Tarikh Tamat
13 Julai 2018


Kekal Cantik, Cergas Dan Bertenaga Dengan BioXcellent Cupplus White

Kekal Cantik, Cergas Dan Bertenaga Dengan BioXcellent Cupplus White  |  Kalau korang perasan, sebelum ni aku pernah bercerita tentang produk BioXcellent Cupplus White ni yang mampu menegangkan payudara dan menjadikan kulit anjal, putih dan gebu.. Boleh baca di SINI... Eceli aku memang salah seorang pengguna produk ini...Yelah, bila umur dah meningkat ni kulit pun semakin hilang kualitinya kalau tak terjaga.. Bukan setakat kulit sahaja kualiti merosot tetapi tenaga pun semakin menyusut dari hari ke hari.. Sebab itulah aku perlukan alternatif yang mampu mengembalikan keanjalan dan kecergasan diri aku.. Jadi untuk kekal cantik, cergas dan bertenaga, aku mengambil BioXcellent Cupplus White ini setiap hari dengan konsisten... 


Nampak tak dekat mana aku photoshoot produk ni.. Hehe.. Tepi kolam uolls.. Sebenarnya baru-baru ni aku terlibat dengan Family Trip Team Blogger Pantai Timur ke Bukit Gambang Resort City.. Walaupun aku travel tetapi aku tetap tak lupa untuk bawa BioXcellent Cupplus White ni bersama.. Cakap nak kekal cantik, kenalah bawa walau kemana sahaja aku pergi.. Hiks.. Barulah tak terskip aku punye jadual pengambilannya.. Konsistenlah katakan.. 

Kalau dulu masa mula-mula aku consume produk ini aku minum pada waktu pagi.. Waktu tu masih boleh konsisten.. Bila masuk bulan puasa, jadual pengambilan BioXcellent Cupplus White aku dah lari sebab banyak terskip time sahur dek kerana terlupa dan kadang-kadang terlepas bangun sahur.. Haha!! Buruk perangai... Jadi, di pertengahan bulan puasa aku cuba ubah waktu pengambilan dengan mengambilnya sebelum tidur.. Selepas aku tukar waktu pengambilan barulah aku kembali konsisten.. Tetapi time period aku tak consume sebab time tu ia tak memberi apa-apa kesan dan hanya pembaziran sahaja.. hehe..

Kekal Cantik, Cergas Dan Bertenaga Dengan BioXcellent Cupplus White


Semasa di Bukit Gambang Resort City, pelbagai aktiviti lasak aku lakukan seperti ATV, Sky Trail, Paint Ball, Memanah dan Flying Fox... Semua aktiviti ini memerlukan tenaga yang banyak.. Tambahan lagi ianya dilakukan di tengah terik mentari (sastera gila ayat)... Serius, untuk melakukan aktiviti lasak ni aku memerlukan tenaga yang banyak untuk kekal cergas.. Nasib baiklah aku consume BioXcellent Cupplus White ni, tak perlulah nak risau sangat tentang sunburn ke bagai sebab BioXcellent Cupplus White ni mampu mengekalkan kecerahan kulit.. 

Bukan itu sahaja tau, aku perasan juga yang aku sentiasa kekal cergas dan bertenaga walaupun seharian beraktiviti.. Korang bayangkan, seawal jam 8.00 pagi jadual aktiviti kami bermula sehinggalah jam 9.00 malam.. Jadual memang padat tetapi aku masih bertenaga setelah pulang dari beraktiviti.. Boleh lagi aku iron baju dan selamba tengok tv.. Encik suami dan anak-anak dah terbungkam tidur dah.. Alhamdulillah BioXcellent Cupplus White ni betul-betul membantu aku sepanjang aku disana..

BioXcellent Cupplus White Menjadi Pilihan


Nak beli sesuatu produk ni kenalah ambil tahu juga sama ada produk tersebut telah mendapat kelulusan KKM atau sebaliknya.. Jangan main sembarangan beli sahaja risau nanti memudaratkan diri pula sebabnya sekarang ni terlalu banyak produk kecantikan dan kesihatan yang ada dijual di pasaran.. Jadi, harus berhati-hati.. Sebelum beli tu, pastikan terlebih dahulu sama ada produk tersebut selamat atau tidak untuk digunakan.. Begitulah juga dengan produk BioXcellent Cupplus White ni.. Masa mula-mula aku nak beli dulu, aku check terlebih dahulu sama ada produk ni selamat atau tidak.. Alhamdulillah BioXcellent Cupplus White ini telah diiktiraf oleh Asia Pasifik Super Health Brand Excellence, 100% Natural dan mempunyai GMP Certified..


Bila dah yakin selamat barulah aku yakin untuk consume produk ini.. Selain itu, produk ini juga mudah didapati kerana ada dijual di Watsons.. Rasanya Watsons outlet ni dimana-mana pun ada kan.. Jadi tiada masalah untuk dapatkan stok BioXcellent ni.. Kecualilah stoknya terputus di HQ.. Itu tak dapatla nak nolong ehhh!! Haha..

Kebaikan BioXcellent Cupplus White

Sepertimana yang aku maklumkan sebelum ini, BioXcellent Cupplus White ni bukan hanya mampu menganjalkan kulit dan payudara sahaja malah boleh menambah tenaga dan kecergasan juga.. Ternyata ianya baik untuk dalaman dan juga luaran.. Kalau dulu aku consume BioXcellent Cupplus White ni untuk keanjalan kulit dan payudara, tetapi kini ianya memberi lebih banyak kebaikan kepada aku iaitu aku kekal cergas dan bertenaga.. Apa lagi ye kebaikan produk ini? Mesti korang tertanya-tanya kan.. Jom kite selongkar misteri disebalik BioXcellent Cupplus White ini.. Hehe..


Bertekstur serbuk bewarna pink, produk ini mempunyai banyak kebaikan lain.. Antara kebaikan lain yang akan diperolehi dari mengamalkan produk ini adalah :-
  • Dapat menambahkan saiz payudara menjadikan ia lebih pejal, tegang dan terangka
  • Memadatkan punggung yang mengendur dan jatuh 
  • Mencerah serta menggebukan kulit termasuklah kulit pada bahagian puting payudara 
  • Menganjalkan kulit yang melendut dan kedutan halus pada payudara 
  • Mengetatkan vagina, mencegahkan keputihan dan senggugut 
  • Menghangatkan hubungan suami isteri 
  • Menambahkan tenaga dan kecergasan 
  • Membesarkan kembali payudara yang mengalami pertumbuhan yang terbantut 
  • Membentuk payudara lebih padat dan berisi 
  • Menghaluskan dan menegangkan kulit payudara 
  • Menaikkan payudara yang kendur dan jatuh 
  • Mencantikkan payudara yang leper 
  • Memontokkan payudara

Bahan-Bahan Utama BioXCellent Cupplus White


BioXcellent Cupplus White ni sebenarnya bukan hanya untuk mak-mak budak sahaja tetapi yang belum kawin pun boleh consume jugak.. Kalau korang ada masalah keputihan ataupun senggugut, sangat recommend consume produk ni.. Tetapi harus diingat ye, kesan kepada setiap individu adalah berbeza-beza.. Tubuh manusiakan tak sama.. Mungkin berkesan pada aku, tetapi tak berkesan pada korang.. Itulah maksud aku.. Yang penting kena cuba dulu dan konsisten baru boleh tengok hasilnya macam mana.. 

BioXcellent Cupplus White ini dihasilkan daripada bahan-bahan yang  telah diuji secara klinikal untuk meningkatkan kecerahan kulit, keanjalan payudara dan menjadikan kulit cerah bersinar.. Seperti yang aku maklumkan tadi, produk ini selamat digunakan dan mengikut standard penyulingan yang diluluskan oleh KKM dan GMP.. Antara bahan-bahan utama yang terkandung dalam produk ini adalah :-
  • Maltodextrin 
  • Fructose 
  • Gum Acacia 
  • Tricalcium Phosphate 
  • Serbuk Jus Strawberry 
  • Serbuk Jus Betik 
  • Pueraria Lobata 
  • Serbuk Red Beet 
  • Citric Acid 
  • Serbuk Fenugreek

Cara Bancuh dan Pengambilan BioXcellent Cupplus White


Cara bancuh  pun kenalah betul ye.. Barulah khasiat minuman ini dapat diserap dengan sempurna.. Jom aku ajarkan cara bancuh BioXcellent Cupplus White yang betul.. Ikut step kat bawah ni..
  • Campur 1 skop (20 gram) ke dalam 200ml/250ml air suam atau air sejuk 
  • Kacau atau goncang sehingga larut 
  • Minum serta merta selepas bancuhan benar-benar larut 
  • Amalkan selepas sarapan atau sebelum tidur
Satu sahaja yang aku nak ingatkan.. Kalau korang ambil sebarang supplement, korang perlu minum air putih/masak secukupnya supaya kesannya lebih maksimum.. Selain itu juga, pengambilan air yang mencukupi setiap hari membolehkan segala toksin dalam badan dikeluarkan sama ada melalui peluh mahupun air kencing..  Bila toksin tiada dalam badan, barulah cepat kesan supplement yang diambil.. Kalau tak berkesan tu, jangan pula korang salahkan supplement ye.. Itu tandanya korang malas minum air putih secukupnya.. Hehe.. Ok, kat sini aku nak beri juga tips dan pantang larang sepanjang consume BioXcellent Cupplus White ni..

Tips/Pantang Sepanjang Consume BioXcellent Cupplus White


  • Untuk masalah jerawat sila berpantang susu, makanan bergoreng dan kicap soya 
  • Elakkan pengambilan kafein kerana boleh mempercepatkan proses penuaan 
  • Masa period tidak digalakkan untuk mengambil BioXcellent Cupplus White kerana ketika itu sistem penyerapan badan masih lemah dan rugi jika ambil semasa period. 
  • Jarakkan 5 jam pengambilan jika mengambil ubat dari hospital/klinik 
  • Jarakkan 1-2 jam pengambilan jika mengambil apa-apa jenis produk/supplement/jamu dan lain-lain 
  • Untuk ibu mengandung, boleh diambil selepas kandungan berusia 4 bulan keatas manakala untuk ibu menyusu pula boleh diambil selepas baby berusia 4 bulan keatas. 
  • Produk slimming/detox tidak sesuai untuk ibu menyusu atau ibu mengandung 
  • Amalkan minum air masak 2-3 liter sehari untuk kesan terbaik 
  • Jika mempunyai masalah kesihatan, sila rujuk doktor atau pakar kesihatan terlebih dahulu sebelum mengambil apa-apa jenis produk 
  • Produk yang mempunyai kolagen tidak digalakkan dan tidak sesuai untuk pengguna yang mempunyai masalah alahan makanan laut, masalah kulit sensitif atau masalah resdung

Dapatkan Segera BioXcellent Cupplus White Kekal Cantik, Cergas Dan Bertenaga


Bagi kaum wanita, memiliki kulit yang cantik adalah seperti satu kemestian kerana bagi mereka putih itu cantik dan payudara besar serta anjal itu menarik! Tetapi tenaga dan kecergasan juga penting bagi memastikan kita dapat menjalani kehidupan dengan lebih baik.. Jadi, untuk mendapatkan semua kebaikan ini, BioXcellent Cupplus White adalah jawapannya.. Dapatkan sekarang BioXcellent Cupplus White untuk kekal cantik, cergas dan bertenaga..

BioXcellent Cupplus White ini boleh didapati di cawangan-cawangan Watsons yang berhampiran ataupun korang juga boleh terus dapatkan secara online melalui website BioXcellent..

HARGA

BioXcellent Cupplus White - 700g (30 hari) 
RM66 
(Termasuk postage jika beli terus dari HQ)   



Untuk sebarang pembelian atau maklumat lanjut, sila layari :-  

Website 

Facebook 

Instagram 


Baca Juga :



Bukit Gambang Water Park Destinasi Percutian Keluarga Yang Menyeronokkan (Part 2)

Bukit Gambang Water Park Destinasi Percutian Keluarga Yang Menyeronokkan (Part 2)  |  Bercuti memang seronok.. Tetapi bila balik sahaja dari bercuti, perkara yang paling tak best adalah nak unpacking balik barang-barang dan juga nak kena cuci baju kotor.. Sejenis Lea Azleeya, kalau pergi bercuti memang tak pernah nak mendobi baju kotor, mesti bawak balik rumah dan basuh sendiri.. hehe.. Apa-apa pun, sekali sekala kena jugak bercuti tenangkan fikiran dan happykan anak-anak.. Bukannya selalu.. Orite, ini merupakan entry sambungan dari entry cuti-cuti malaysia aku yang lepas iaitu rentetan dari entry Bukit Gambang Water Park Destinasi Percutian Keluarga Yang Menyeronokkan (Part 1).. Kalau ada yang belum baca entry lepas, bolehlah baca dulu ye.. Baru seronok mengembara bersama aku dari mula hingga akhir..  Tak gitu?

Bukit Gambang Water Park Destinasi Percutian Keluarga Yang Menyeronokkan
foto by http://www.husnieyhusain.com/

Ok, tak nak membebel panjang lebar lagi sebab aku dah tak sabar nak sambung cerita aku tentang keseronokan kami team family blogger pantai timur menghabiskan masa di Bukit Gambang Water Park.. Apa kisah seterusnya? Jom ikut aku sambung cerita..

Pizza Time!!

Setelah penat bermain air bersama anak-anak dan menyelesaikan games anjuran admin Group Blogger Pantai Timur, perut kami mula berbunyi minta diisi.. Apalah agaknya menu pilihan kami untuk mengisi perut yang tengah lapar ni yek? Nasi kah? Mee kah? Pizza kah? Yeaaahh ofkos la pizza.. Sebelum ke Water Park tadi kami dah santap nasi, so untuk menu seterusnya pizza menjadi pilihan kami.. Lagi pun kedai pizza ni dekat sahaja dengan tempat kami bermain air.. Hanya berhadapan dengan Aqua Play.. Jadi, apa tunggu lagi jom Pizza Time!!!!

Tu dah kenapa si kecik depan tu.. Break dance ke hape? Haha!!

Haaa inilah dia Pizza Time!! Nama sebuah kedai pizza sebenarnya.. Terletak betul-betul depan Aqua Play.. Pizza Time ni merupakan sebuah kedai food & beverage baru di situ...  Jadi, bagi mereka yang rasa lapar setelah bermain air, bolehlah terus order pizza dekat sini.. Pizza dekat sini bukan sekadar tangkap muat sahaja tau.. Rasanya memang sedap dan harganya juga berpatutan.. Memanglah, ada orang cakap bila perut lapar, makan apa pun sedap kan? Tapi pizza dekat sini serius sedap weh sebab time aku makan tu perut aku bukanlah tahap lapar sangat pun.. Tapi seleranya lain macam sikit.. Tambahan pula, pizzanya masih panas.. Memang terangkat habis rasa dia..

Kaunter Pizza Time
Variasi Pizza Yang Ada Di Pizza Time

Di Pizza Time ni terdapat pelbagai jenis pizza antaranya Magherita Supreme, Pepperone Beef, Spicy Seafood, Chicken Satay King, Fruit Republic dan Village Delight.. Kalau rasa tak nak makan pizza, bolehlah pilih snack sahaja seperti Chicken Nuggets, Chicken Cutlet, French Fries dan Cheesy Wedges.. Harga makanan disini, aku rasa berpatutan dengan kualiti rasanya.. Besar juga tau pizzanya..

e-Value Sahaja Dibenarkan!

Sebelum aku terlupa, untuk berurus niaga dalam Water Park ni, hanya E-Value sahaja dibenarkan.. Cash tak diterima hokeh.. Jadi, sebelum masuk, penuhkan dulu E-Value korang tu di kaunter.. Jangan risau, sekiranya ada balance, korang  boleh claim semula di kaunter semasa korang nak balik nanti.. Mudah kan? Bagi aku, cara ni lagi mudah sebabnya kita tak perlu bawak duit yang banyak untuk berurusniaga... Ini juga sebagai langkah keselamatan dari kehilangan atau kecurian.. Ok, tak nak cakap banyak lagi, meh tengok aku makan pizza apa untuk alas perut aku bagi meneruskan aktiviti seterusnya...

Hawaian Chicken

Besar tau saiz pizza ni..

Kemain selera sorang-sorang makan Pizza ni..

Okeh, pizza pilihan kami adalah perisa Hawaian Chicken.. Bagi aku pizzanya secukup rasa.. Sedap!! Saiznya juga cukup besar untuk dimakan satu family.. Kalau anak ramai, kenalah beli 2 atau 3 box baru kenyang.. Haha.. Aku ni satu box makan 2 orang aje.. Anak bujang aku si Qhaliff ni bukan makan sangat... Main jerk lebih.. Tapi kan, aku rasa kalau bagi aku sekotak pizza time ni pun boleh aku habiskan.. Haha.. Nampak tak aku ada tangki spare.. Kahkahkah!! Ini boleh mendatangkan kegemukan.. Hurmm!!

Journey of Ice - Glacier River Seolah Menyelusuri Sungai Yang Panjang


Setelah perut diisi dengan Hawaian Pizza yang lazat dari Pizza Time, encik suami mengajak aku untuk menyelusuri Glacier River pula... Glacier River ni terletak betul-betul bersebelahan dengan Aqua Play... Anak aku si Qhaliff tu dah beberapa buat cubaan secara senyap nak masuk ke lorong masuk Glacier River ni.. hikhik.. Agaknya mungkin dia nampak air dekat situ lebih menarik berbanding di Aqua Play.. Haha.. Nasib baiklah mata aku ni tak lepas dari memerhati pergerakan dia..


Ok, sedikit info tentang Glacier River ni.. Glacier River ini mempunyai laluan sepanjang 380 meter.. Paras kedalaman air normal adalah 1 meter manakala dengan ombak pula mencecah sehingga 1.5 meter... Sebelum menyelusuri sungai ni, kenalah sewa pelampung dulu.. Takan nak berenang kot kan? hehe.. Jadi, encik suami memilih Double Tube untuk 2 orang dewasa.. Anak-anak macam mana pula? Memandangkan anak-anak aku masih kecil, jadi kami letak aje atas badan kami.. Tetapi kenalah alert selalu akan keselamatan mereka..

Kaunter Menyewa Pelampung

Harga Pelampung dan kemudahan lain

Sebenarnya, time kami menyelusuri Glacier River ni, kebetulan ombaknya hanya ditahap 'general wave' sahaja.. Jadinya, laluan air sangatlah slow sehinggakan untuk sampai ke penghujung sungai memakan masa yang lama.. Apa yang kami buat? Encik suami terpaksa berkayuh untuk lebih cepat sampai.. Haha... Nasib la kan, kami turun wrong timing.. Apa-apa pun ianya tetap menyeronokkan.. Kalau ombak laju, mahu kami pusing lagi sekali.. hiks..

Kenapa diberi gelaran 'Journey of Ice'? Haa ni nak cerita sikit.. Ia diberi gelaran 'Journey of Ice' kerana dalam perjalanan yang panjang merentasi Glacier River ni, akan ada satu terowong dimana terowong tersebut diberi nama Terowong Journey of Ice.. Reka bentuk dalam terowong tersebut seolah-olah sedang berada di dalam gua berais dan konon-kononnya snowflakes akan turun dari bumbung terowong tersebut.. Dapat bayang tak? Kalau  tak dapat bayang, kena cuba dulu rentasi Glacier River ni baru tahu.. hehe..

Excited anak-anak dapat berkayuh dalam sungai

Gelagat mereka yang mencuit hati kami

Ini kali pertama aku bawa anak-anak ke Taman Tema Air.. Kemain teruja mereka.. Bukan si abang sahaja yang teruja, malah si baby pun teruja lain macam.. Cumanya di akhir-akhir kemuncak Glacier River, dia dah agak keletihan dan meragam.. Mungkin letih dan mengantuk.. Hehe.. Nanti pasti kami akan repeat lagi datang kesini.. Tapi kena pastikan waktu kami merentasi sungai ini, wavenya lebih besar dan laju.. Baru seronok..

Coco Beach Seperti Berada Di Pantai Sebenar


Tak sah kalau ke Bukit Gambang Water Park tak mandi di Coco Beach.. Coco Beach merupakan sebuah kolam yang dicipta menyerupai sebuah pantai dengan ombak buatan dimana para pengunjung akan merasai seperti berada di pantai sebenar semasa mandi manda di Coco Beach.. Sebenarnya, kami pun tak sempat nak merasainya sebab kesuntukan masa.. Insyaallah nextime kami datang lagi untuk merasai pengalaman bermain air di Coco Beach ini..

Di Coco Beach pool ini para pengunjung akan merasai 3 jenis gelombang ombak iaitu ombak biasa (general wave), Monsoon wave dan Tsunami wave.. Aku tak dapat bayangkan macam mana yek kalau time Tsunami Wave.. Adakah berlipat-lipat gelombang ombak tu? Haha imaging sangat aku ni.. Apa-apa pun, ombak di Coco Beach Pool ni tak de la sampai memudaratkan para pengunjung.. Aku jerk terlebih imaging tu.. Jangan risau hokeh!! Lain kali pasti aku kembali untuk merasai sendiri 2 gelombang ombak buatan ini.. Dibawah ni Jadual Pergerakan Ombak di Coco Beach :-

COCO BEACH
Wave Schedule (25 Minutes)

10.45 am  -  General Wave
11.45 am  -  General Wave
12.45 pm  -  Monsoon (i) Wave
1.45 pm    -  General Wave
2.45 pm    -  General Wave
3.45 pm    -  General Wave
4.45 pm    -  Tsunami (iii) Wave


Coco Beach Full View - foto by http://www.najahmustapa.com/

Cabana

Di Bukit Gambang Water Park ni, korang tak perlu berpanas untuk bersantai kerana kemudahan cabana ada disediakan di sini.. Jadi, untuk berehat dan bersantai bolehlah menyewa cabana ini di kaunter penyewaan.. Cabana ni ada dimana-mana tau.. Jadi, korang boleh pilih dimana lokasi strategik untuk korang.. Macam aku sendiri, kami menyewa cabana di sebelah Penguin Island kerana kami lebih banyak menghabiskan masa di sana...

Oh ya, jika korang mandi manda di Coco Beach, korang perlu mengikut peraturan yang telah ditetapkan.. Bukan sahaja di Coco Beach malah dibahagian lain sekali pun, peraturan perlu dipatuhi supaya keselamatan terjamin.. Antara peraturan di Coco Beach yang perlu korang patuhi adalah :-



Ini adalah antara peraturan-peraturan yang perlu dipatuhi sepanjang berada di Bukit Gambang Water Park.. Biasalah, kita datang tempat orang mestilah kena patuhi arahan yang telah mereka tetapkan... Ye dak? Semua ni pun sebagai langkah keselamatan kita juga.. Dalam berseronok, keselamatan perlu dijaga... Tak gitu? hehe.. Hurrmm sukan air apa lagi ada disini ye? Jom kita lihat..

6 Lanes Racer Mencabar Keberanian Diri

Kak Halimah, Najah & Aira mencuba 6 Lanes Racer - foto by http://www.najahmustapa.com/

Permainan yang tak mungkin sama sekali aku main di Bukit Gambang Water Park ni.. Permainan ape tu??  6 Lanes Racer!!!.. Korang paksa la aku macam mana sekali pun, aku tak kan main permainan ni.. Nampak sangat tak berani kan.. Haha.. Tak kira la korang nak cakap apa.. Memang aku tak seberani korang semua.. Boleh terbang nyawa aku sekejap kalau meluncur air dengan kelajuan maksima menggunakan hanya sekeping getah terbang ni.. Aku pun tak tahu apa nama getah keping ni.. Aku panggil tikar terbang jerk.. Haha..

Macam mana Si Najah, Aira dan Kak Halimah ni boleh serah diri dengan selamber aje main permainan ni? Aku pun pelik.. Berani betul diorang ni.. Makan apelah diorang ni agaknye yek.. Makan besi berani kot!! Haha.. Apa-apa pun aku patut tabik spring dekat diorang ni sebab sanggup gadaikan nyawa diorang (ayat mesti gempaq beb!!) sekaligus mencabar keberanian diri dengan mencuba 6 Lanes Racer ni.. Jom tengok video diorang mencuba 6 Lanes Racer ini..




Bagi korang yang memang sukakan sukan air yang lasak, boleh la cuba 6 Lanes Racer ni.. Mungkin boleh berikan korang pengalaman yang berbeza disamping mencabar keberanian diri.. Aku memang tak berani la wehh!! Encik suami dah lama sebenarnya menyimpan hasrat nak mencuba permainan ni.. Cumanya, bila dah ke Bukit Gambang Water Park keperluan untuk melayan kerenah anak lebih diutamakan.. Masa pula terlalu suntuk untuk kami mencuba semua aktiviti di sini.. Jadinya, hasrat tu dia simpan lagi untuk nextime kami kembali lagi ke sini.. Insyaallah..

Bukit Gambang Water Park Destinasi Percutian Keluarga Yang Menyeronokkan


Ada yang bertanya, best ke bercuti di Bukit Gambang Water Park? Apa yang boleh kami katakan disini, ianya adalah pengalaman yang tak mungkin kami sekeluarga lupakan.. A wonderful experience for us... Aku sendiri teruja melihat facilities yang ada di sini.. Semuanya lengkap.. Pemandangan juga sedikit berbeza dari sebelum ni.. Ianya lebih menghijau dan sedap mata memandang.. Kalau sebelum ni, aku pernah datang ke sini bersama keluarga tetapi time tu terdapat kekurangan dimana-mana dan kawasannya juga tidaklah secantik sekarang.. Ternyata, Bukit Gambang Water Park sudah dinaik taraf.. Tahniah!!

Paling aku suka di Bukit Gambang Water Park ini, kawasannya dijaga kebersihannya dan airnya juga bersih tidak seperti yang digembar-gemburkan sebelum ini yang menyatakan air di Bukit Gambang Water Park kotor!!.. Ternyata tanggapan itu sama sekali tidak benar kerana sepanjang aku disini airnya sentiasa terjaga dengan baik dan aku juga tidak risau lagi untuk melepaskan anak aku bermain air disini.. Cuma di Coco Beach aku tak dapat nak pastikan keadaan airnya sebab aku tak sempat untuk menghabiskan masa di sana.. Sungguhpun begitu, ada diantara rakan-rakan blogger yang lain sempat kesana dan mereka tidak merungut tentang ini.. Ini bermakna, disana juga terjaga kebersihannya..


Tentang harga tiket pula, aku rasa ianya sangat berbaloi-baloi kerana kawasan Water Park di Bukit Gambang ini sangat luas dan terdapat pelbagai jenis aktiviti sukan air yang boleh dilakukan bersama keluarga.. Bukan itu sahaja, malah kemudahan yang ada disini juga lengkap seperti :-
  • F&B Outlet
  • Washroom
  • Shower Room
  • First Aid Room
  • Surau
  • Kiosk
  • Tiket Counter
  • Loker
  • Tube Rental
  • Water Attraction
  • Top Up Counter
  • Sport & Recreaction Counter
  • Parking
  • Gift Shop
  • Prayer Room
  • Wave Pool
  • Cabana

Kalau bercerita tentang keselamatan di sini pula, aku tertarik dengan kehadiran Abang-Abang Penyelamat yang telah ditempatkan di setiap kolam yang ada di Water Park ini.. Mereka sentiasa memantau keselamatan pengunjung yang menggunakan kolam dibawah jagaan mereka.. Dengan adanya mereka di sana, perasaan risau itu sedikit berkurangan kerana mereka sentiasa ada untuk menyelamatkan kami sekiranya berlaku kecemasan.. Sungguhpun begitu, mencegah itu lebih baik daripada hanya berserah semata-mata.. So, keselamatan anak-anak tetap menjadi tanggungjawab kita sebagai ibubapa dan pantaulah mereka sehabis baik..


Paling aku tak boleh lupa pengalaman di Water Park ni, anak aku si Qhaliff mengamok tak nak balik weh!! Haduii pening aku dibuatnya.. Dia dah seronok main air dekat Gambang Water Park ni sampaikan tak nak balik... Nak memujuk bukannya senang.. Mengenangkan masa dah terlalu lewat dan Water Park pun dah nak tutup time tu, terpaksa la aku berkeras juga dan berjanji akan kembali kesini bila ada masa yang sesuai nanti..

Dah menjadi lumrah seorang kanak-kanak suka dengan air.. Jadi, bagi korang yang ada anak-anak tu aku memang recommend sangat korang datang bercuti ke Bukit Gambang Water Park ini.. Pasti anak-anak korang suka dan tak rasa nak balik pun macam anak aku.. Hehe.. Lagi satu, aku yakin moment indah pasti akan tercipta disini bersama keluarga.. Yang jauh didekatkan, yang renggang dirapatkan.. Insyaallah..


Sebelum balik kita bergambar dulu dan up dekat instagram.. Nampak tak berapa banyak likes yang aku dapat tu.. Beribu-ribu juta lemon tu.. Haha!! Oklah, rasanya sampai disini sahaja yang dapat aku coretkan pengalaman aku semasa di Bukit Gambang Water Park ini.. Apa-apa pun aku dan family sangat happy sepanjang berada di sini.. Staff mereka juga murah dengan senyuman dan sangat friendly.. Kalau korang juga ingin cipta moment indah di sini, bolehlah datang ke sini bersama keluarga mahupun kengkawan korang.. Korang pasti membawa senyuman bersama-sama semasa korang pulang nanti..

Waktu Operasi

Isnin, Rabu & Khamis
11.00 am - 6.00 pm

Jumaat, Sabtu, Ahad & Cuti Umum
9.30 am - 6.30 pm

Ditutup pada hari Selasa kecuali Cuti Sekolah Malaysia dan Cuti Umum
*Pihak pengurusan berhak menukar waktu operasi tanpa notis awal 



Untuk makumat lanjut, sila layari :-

Website

Bukit Gambang Resort City (BGRC)

Bukit Gambang Water Park

Facebook

Instagram
https://www.instagram.com/bukitgambangresortcity/

Alamat
Bukit Gambang Resort City 
26300 Gambang, 
Kuantan Pahang Darul Makmur ,
Malaysia 

No. Telefon
+09-548 8000 ext. 8400 
Fax : +609-548 6288 

Email
bg_waterpark@bgcr.com.my 

Hotline
016-9884768



Baca Juga :
1. Bukit Gambang Water Park Destinasi Percutian Keluarga Yang Menyeronokkan (Part 1)
2. Bukit Gambang Waterpark Tempat PErcutian Keluarga Terbaik Di Pantai Timur
3. Rahsia Di Sebalik Bukit Gambang Water Park Membuat Saya Kecewa