Cara Mudah Melegakan Batuk, Selsema Dan Hidung Tersumbat Dengan Balm Bayi Tok Syed

Cara Mudah Melegakan Batuk, Selsema Dan Hidung Tersumbat Dengan Balm Bayi Tok Syed |  Dua  tiga hari ni, kesihatan sedikit terganggu.. Mungkin juga disebabkan faktor cuaca yang tak menentu, sekejap hujan sekejap panas.. Baru-baru ni anak aku yang sulung tu dok batuk dan selsema.. Bila dah start selsema, tidur malam mulalah tak selesa dek kerana hidung tersumbat.. Jadi, cara mudah melegakan batuk, selsema dan hidung tersumbat anak aku tu, aku guna Balm Bayi Tok Syed.. Memang bagus dan berkesan.. Korang pernah dengar tak tentang balm ni? Tak pe kalau korang tak pernah dengar, hari ni aku dengan baik hatinya nak cerita tentang Balm Bayi Tok Syed yang istimewa ni kat korang semua.. Baca sampai habis ye..

cara mudah melegakan batuk, selsema dan hidung tersumbat, cara hilangkan batuk dan selsema, cara legakan hidung tersumbat, balm bayi tok syed, balm berasaskan bahan semulajadi, balm halal, balm untuk bayi, balm baby
Cara Mudah Melegakan Batuk, Selsema Dan Hidung Tersumbat Dengan Balm Bayi Tok Syed

Balm Bayi Tok Syed merupakan balm yang berasaskan bahan semulajadi, halal lagi suci yang dikeluarkan oleh sebuah syarikat bumiputera, Tok Syed Distribution Sdn. Bhd.. Sebelum aku bercerita lebih lanjut tentang balm ni, jom kenali serba sedikit tentang latar belakang syarikat ini..

Tentang Tok Syed Distribution Sdn Bhd


Tok Syed Distribution Sdn Bhd (TSD) ditubuhkan pada bulan April 2017 dengan pada awalannya membawa kepada perniagaan menjual produk-produk barangan keperluan ibu dan anak yang berasaskan herba-herba berkualiti traditional. Keprihatian mereka adalah dalam penggunaan produk-produk berasaskan herba traditional kepada pelanggan mereka dan sekaligus mengurangkan penggunakan bahan-bahan kimia merbahaya lain yang selalu terkandung di dalam produk-produk di dalam industri ini. TSD mula melakukan beberapa kajian serta R&D untuk mengeluarkan produk-produk kegunaan harian si manja dan ibu malah orang dewasa lain sekali pun yang berasaskan kandungan pati herba-herba terpilih dari pelbagai serantau benua yang terdapat di Asia. Mereka juga amat mementingkan kebersihan, kualiti serta mutu terhadap produk-produk yang dihasilkan. Ianya bermula dari bahan material asas yang digunakan (mereka menggunakan material asas yang berkualiti patinya) sehinggalah kepada penyediaan serta penghasilkan sehingga menjadi end-produk yang dikilangkan di kilang bertaraf GMP. TSD juga membuka peluang kepada mereka yang ingin menceburkan diri dalam bidang perniagaan ini menjadi sebagai rakan niaga mereka. Konsep rakan niaga yang mereka bina ini merangkumi satu konsep yang lengkap di mana ia dibawah pantauan sistem pengedaran yang dibina oleh mereka. Mereka akan cuba sedaya upaya untuk menyediakan fasiliti serta bahan marketing terlengkap bagi rakan niaga serta pengedar mereka. Sekaligus ia akan memudahkan uruskan marketing mereka seharian. Di samping itu TSD juga menyediakan pelbagai insentif serta bonus tambahan bagi menggalakkan para rakan niaga dan pengedar mereka terus bersemangat dan lama berniaga bersama mereka.  

Semoga TSD dapat membantu melahirkan ramai lagi usahawan dalam talian serta peniaga berbakat di luar sana yang memberikan perkhidmatan pelanggan berkualiti dari masa ke semasa. Dan juga diharap produk-produk yang dihasilkan dapat mencapai matlamat dalam membantu pengguna di luar sana.

Balm Bayi Tok Syed Mampu Melegakan Batuk, Selsema Dan Hidung Tersumbat


Ok, berbalik kepada cerita Balm Bayi Tok Syed ni.. Mesti korang tak sabar nak tahu tentang balm ni kan.. Bagi aku lah kan, setiap rumah harus ada satu balm ni untuk kegunaan seisi keluarga kerana balm ni merupakan persediaan awal bagi membantu melegakan batuk, selsema dan hidung tersumbat.. Dengan adanya balm ini di rumah, bila anak tak sihat terus aje boleh diguna pada anak-anak.. Bak kata pepatah "sediakan payung sebelum hujan".. Hah gitu!!

Balm Bayi Tok Syed ini selamat digunakan kerana berasaskan bahan semulajadi yang diproses di kilang bertaraf GMP.. Jadi, korang boleh gunakan balm ni tanpa rasa was-was kerana ianya halal lagi suci.. Oh ya, paling menarik tentang balm ni, ia bukan hanya dikhususkan bagi bayi sahaja tetapi ianya juga boleh digunakan oleh semua peringkat pengguna.. Dari baby sehinggalah dewasa boleh menggunakan balm ini dan tak kiralah sama ada lelaki mahupun wanita..

Balm Bayi Tok Syed Berasaskan Bahan Semulajadi, Halal Lagi Suci


Balm Bayi Tok Syed ini berasaskan 4 bahan semulajadi sebagai bahan utamanya seperti Beeswax, Minyak Kelapa Dara, Minyak Bunga Matahari dan juga Pati Minyak Lavender.. Keempat-empat bahan utama ini mempunyai khasiatnya yang tersendiri.. Setelah melalui beberapa peringkat R&D, didapati bahan-bahan utama yang terkandung di dalam balm ini dapat memberikan kesan yang sangat baik kepada penggunanya. Ini kerana sebahagian besar kandungan bahannya diperkaya dari bahan-bahan yang halal lagi suci merupakan warisan herba sepanjang zaman..

Tahukah korang semua apa peranan setiap bahan utama tersebut dalam Balm Bayi Tok Syed ini? Jom kita lihat satu persatu khasiat yang ada pada setiap bahan utama yang ada di dalam balm ini..


Tekstur Balm Bayi Tok Syed


Beeswax

Beeswax atau lebih dikenali sebagai Lilin Lebah merupakan pekatan bahan asli yang dihasilkan oleh lebah yang mempunyai banyak khasiat dan kebaikan.. Lilin Lebah memiliki sifat anti-inflamasi, anti-bakteria dan anti-virus sehingga dapat dimanfaatkan untuk membantu mengatasi masalah radang kulit..

Minyak Kelapa Dara

Minyak Kelapa Dara telah terbukti kebaikannya yang diiktiraf di seluruh dunia.. Manfaat yang ada pada Minyak Kelapa Dara adalah setanding dengan krim pelembap kerana ianya mampu melembapkan kulit tanpa kesan sampingan.. 

Minyak Bunga Matahari

Minyak Bunga Matahari pula diekstrak dari bijinya dan kaya dengan nutrien yang seimbang komposisinya.. Kandungan Vitamin E dan Asid lemak Omega 6 yang tinggi menjadikannya sangat efektif untuk urutan luaran.

Pati Minyak Lavender

Pati Minyak Lavender yang menjadi agen utama berfungsi mengurangkan tekanan dengan wangiannya yang menenangkan. Ia juga bukan sekadar sebagai bahan aromaterapi sahaja malah kebaikannya untuk demam dan selsema juga sangat terbukti berkesan..

Balm Bayi Tok Syed Berkesan Mengatasi Masalah Anak


Aku sendiri dah menggunakan Balm Baby Tok Syed ini pada anak-anak aku dan sangat berpuashati dengannya.. Paling aku suka tentang balm ni, baunya sangat wangi dan menenangkan... Aku dah gunakan balm ni pada anak sulong aku ketika dia sedang mengalami batuk, selsema dan hidung tersumbat dengan menyapunya di belakang badan, dada dan juga bahagian zone 'T' muka.. Alhamdulillah batuk dan selsemanya semakin berkurangan selepas aku amalkan menyapu balm ni secara konsisten setiap hari.. Paling best, bila hidung dia tersumbat dan aku sapu balm ni dibahagian zone 'T' muka, dia dapat tidur dengan selesa tanpa gangguan pernafasan..

Lepas sapu balm terus tidur dengan lena..

Aku gunakan juga balm ni untuk anak aku yang masih baby berusia baru 4 bulan... Aku sapukan balm ni di tapak kakinya dan juga dadanya agar dia dapat tidur dengan tenang.. Balm Baby Tok Syed ni betul-betul dapat membantu aku menangani masalah anak aku.. Bukan setakat anak jerk tau, mak dan ayahnya ni pun turut menggunakan balm ni... Haha.. Biasanya aku dan suami akan guna balm ni masa hidung  tersumbat dan pening kepala.. Ehh boleh guna masa pening kepala ke? Yup, boleh!! Dengan pati minyak lavender yang wangi tu mampu memberikan ketenangan sekaligus pening kepala pun turut hilang... Oh  ya, kalau anak kene gigitan nyamuk pun aku akan sapu balm ni untuk kurangkan kegatalan dan bengkak merah akibat gigitan nyamuk tersebut... Memang terbaik balm ni tau.. 

Cara Menggunakan Balm Bayi Tok Syed


Ok, untuk kaedah penggunaanya pula sangatlah mudah.. Semudah ABC.. Cuma perlu sapu dan buat urutan perlahan sahaja.. Jom ikut cara mudah ini..

1.  Sapukan balm dan urut perlahan-lahan pada tapak kaki


2.  Urutan perlahan di belakang badan


3.  Urutan perlahan di bahagian dada


4.  Boleh juga disapu sedikit di bahagian 'T' muka 



Testimoni Pengguna Balm Bayi Tok Syed

Ramai yang telah menggunakan Balm Bayi Tok Syed ini dan sangat berpuashati dengannya termasuklah aku sendiri.. Balm serbaguna ini sangat bermanfaat kepada seisi keluarga dan memberi kepuasan kepada penggunannya... Jom kita lihat apa kata pengguna tentang balm istimewa ini..





Untuk lihat testimoni terkini boleh klik di SINI



Untuk lihat testimoni video yang lain boleh klik di SINI

Dapatkan sekarang Balm Bayi Tok Syed Untuk Melegakan Masalah Anak Anda!

Dengan menggunakan Balm Bayi Tok Syed ini, masalah batuk, selsema, hidung tersumbat, sakit kepala, gigitan nyamuk dan lain-lain dapat di atasi dengan mudah tanpa kesan sampingan.. Anak sihat ibu selesa... Jadi, apa tunggu lagi... Dapatkan sekarang Balm Bayi Tok Syed bagi melegakan masalah anak anda!

Harga : RM 80.00 
Saiz : 45g

Untuk mendapatkan Balm Bayi Tok Syed ini ada boleh membuat pembelian melalui website rasmi Tok Syed atau anda juga boleh dapatkannya melalui agen atau pengedar yang sah.... Pastikan anda beli yang original! Bagi memastikan pembelian anda adalah yang asli, sila layari laman web www.toksyed.com/, kemudian sila masukkan nombor siri yang terdapat pada hologram di atas kotak produk. Jika terdapat keraguan, sila hubungi pihak TSD bagi pengesahan status keaslian produk.

Sebarang pembelian dan maklumat lanjut, sila layari :-

Website

Page Jualan

Page pengedar

Facebook

Instagram

Youtube

Contact No.
016 - 826 2990


Cara Berkesan Merawat Jerawat Dan Parut Dengan Lovera Magic Jelly

Cara Berkesan Merawat Jerawat Dan Parut Dengan Lovera Magic Jelly  |  Rasa macam dah lama tak bersiaran... Almaklumlah terbizi dengan kehadiran cahaya mata kedua.. Ok, untuk entry kali ni aku nak bercerita tentang jerawat.. Dah kenapa pulak dengan jerawat? Haaa ni nak cerita  ni.. Baru-baru ni aku ada tersalah pakai produk.. Kononnya nak muka flawless dengan cepat.. Sekali, bukan flawless yang aku dapat, tetapi jerawat yang aku ternak.. Hehe.. Nasib baik tak banyak hanya beberapa ketul sahaja.. Sungguhpun begitu, ianya tetap menjadi mimpi ngeri bagi aku sebab aku dah pernah alami masalah jerawat yang kronik suatu ketika dahulu.. Ngeri wehhh!! Jadi, untuk menghalang jerawat aku dari terus merebak, aku gunakan Lovera Magic Jelly cara berkesan merawat jerawat dan parut sekaligus menjadikan wajah flawlessss gitu..

cara berkesan rawat jerawat dan parut, lovera, magic jelly, gel ajaib, serum muka, ubat jerawat, gel jerawat

Haaa mesti korang yang tengah menghadapi masalah jerawat tu tak sabar-sabar nak tahu tentang produk ajaib ni kan.. Aku sendiri pun agak teruja mencuba produk yang berasaskan Aloe Vera ni.. Mana tak nya, bila aku baca manfaat yang ada pada Lovera Magic Jelly ni, tak mampu rasanya untuk aku berkata 'tidak' bagi mencuba produk ini..

Tambahan pula, ramai yang dah cuba produk ni dan berpuas hati dengan hasilnya.. Ini membuatkan aku bertambah yakin untuk menggunakannya bagi mengatasi masalah jerawat yang aku hadapi.. Bukan jerawat je boleh dirawat, parut jerawat pun boleh hilang tau.. Paling penting, produk ni diformulasi dari bahan semulajadi tanpa bahan kimia berbahaya.. So, bolehlah digunakan dengan selamat tanpa was-was.. Meh aku cerita serba sedikit tentang Lovera Magic Jelly ni..

Lovera Magic Jelly Produk Berasakan Aloe Vera Dan Timun


Lovera Magic Jelly merupakan gel pelbagai guna yang diperkaya dengan ekstrak Aloe Vera dan ekstrak Timun sebagai bahan utamanya yang boleh digunakan pada wajah, badan dan juga rambut.. Aloe Vera sememangnya telah digunakan sejak dulu lagi kerana mempunyai banyak manfaat seperti dapat menyuburkan rambut, menyembuhkan luka dan juga melembap serta mencantikkan kulit.. Manakala timun pula mampu meremajakan kembali kulit serta sangat bagus dalam proses revitalisasi..

Oh ya, kalau korang nak tahu, formulasi Lovera Magic Jelly telah dipertingkatkan dengan gabungan 2 bahan aktif lain yang juga mempunyai banyak khasiat iaitu Chamomile dan Jicama (sengkuang)..

4 Bahan Utama Lovera Magic Jelly

Chamomile

Chamomile mempunyai sifat penyembuhan dengan bertindak dalam proses penyembuhan luka-luka kecil dengan cepat.. Selain itu, ia juga mampu merawat masalah jerawat, mencerahkan kulit, mengecilkan liang-liang pori, mengurangkan lingkaran hitam disekeliling mata, anti penuaan dan dapat mengurangkan kelemumur..

Jicama (Sengkuang)

Jicama kaya dengan khasiat penjagaan kulit dan badan dan terbukti mampu mencerahkan kulit dan menghilangkan bintik-bintik hitam di wajah.. Selain itu juga, ia merupakan bahan semulajadi untuk menyerikan kulit kusam, melembabkan kulit, melambatkan proses penuaan dan menyihatkan kulit.

Lovera Magic Jelly Produk Selamat Tanpa Bahan Kimia Berbahaya

Lovera Magic Jelly dihasilkan dari bahan semulajadi dan tidak mengandungi mercury, bebas paraben, tiada pewarna tiruan serta tiada bahan kimia berbahaya.. Seperti yang aku nyatakan tadi, produk ini boleh digunakan dengan selamat dan tanpa was-was kerana telah mendapat kelulusan dari KKM dan mempunyai sijil HALAL dari JAKIM.. Selain itu, Lovera Magic Jelly ini juga telah mendapat kelulusan GMP...

Lovera Magic Jelly Merawat Jerawat dan Parut Jerawat


Eceli aku dah guna sendiri Lovera Magic Jelly ini dan aku sangat berpuashati.. Rutin aku setiap hari, aku akan apply gel ajaib ini selepas aku cuci muka dan sebelum tidur.. Hasilnya memang superb.. Dengan kerajinan dan tahap konsisten yang aku berikan dalam penggunaan produk ini, jerawat aku yang dua tiga ketul hidup meliar atas muka aku tu dah pun terawat dengan sempurna.. Yeayy!! Lagi best parut jerawat yang sedia ada kat muka aku ni pun dah nampak perubahan sikit.. Semakin pudar dan muka pun nampak lebih segar dan bermaya...

Misi aku seterusnya, aku nak hilangkan terus parut jerawat tu sekaligus mendapatkan muka yang flawless.. Kira macam azam aku untuk tahun baru nanti la kan.. Azam tahun 2018 gitu..! Berjayakah aku? Nak tahu berjaya ke idok, aku kenalah lebih rajin dan konsisten lagi lepas ni guna gel ajaib ni.. Barulah dapat hasil terbaik... Tak gitu?

Lovera Magic Jelly Tidak Melekit Dan Baunya Menyegarkan


Firstime aku apply Lovera Magic Jelly ni kat muka, aku dah mula jatuh cinta dengan teksturnya... Selesa gile muka aku ni sebab gel ni meresap dengan baik pada kulit muka tanpa meninggalkan kesan melekit.. Kulit muka pun nampak glowing dan lembut sangat.. Satu lagi yang aku suka tentang gel ni, baunya sangat wangi, sejuk dan segar serta menenangkan.. Boleh hilang stress tau bau gel ni.... Seriusss!!


Aku juga jadikan gel ni sebagai makeup primer aku.. Sebelum makeup, aku akan apply dulu gel ni kat muka supaya makeup aku tahan lebih lama, sekata dan tidak bercapuk... Banyakkan kelebihan Lovera Magic Jelly ni.. Bukan setakat boleh digunakan pada muka sahaja tetapi boleh juga digunakan di seluruh badan dan juga rambut.. Sesuai untuk semua golongan..

Manfaat Lovera Magic Jelly


Khasiat dari 4 bahan utamanya membuatkan Lovera Magic Jelly ini dapat memberikan pelbagai manfaat kepada penggunanya... Gel pelbagai guna ini boleh digunakan dari hujung rambut sehinggalah ke hujung kaki... Ia mampu merawat masalah kulit dan rambut..Antara manfaatnya yang perlu korang tahu ialah :-

Manfaat Untuk Kulit
  • Merawat jerawat dengan berkesan
  • Menghilangkan kulit yang kusam
  • Memudarkan parut lama dan baru
  • Memudarkan bintik-bintik hitam
  • Menenangkan Ekzema
  • Menghidratkan kulit yang kering
  • Merawat kulit sunburn
  • Mengecilkan liang pori
  • Membantu meringankan ruam, kulit alergi dan sensitif
  • Anti-penuaan
  • Membaiki dan meremajakan kulit dari dalam
  • Menjadikan kulit glowing dan flawless

Manfaat Untuk Rambut
  • Membantu mengurangkan kelemumur
  • Melicinkan rambut yang tidak terurus
  • Boleh digunakan sebagai serum rambut
  • Menggalakkan pertumbuhan rambut

Manfaat Lain
  • Membantu merawat luka-luka kecil seperti kesan melecur
  • Merawat bibir mengelupas dan kering
  • Untuk kegunaan luaran

Hanya dengan 1 botol gel ajaib ini, korang boleh mendapat banyak manfaat darinya.. Boleh juga digunakan seisi keluarga... Jimatkan.. Selain itu juga, Lovera Magic Jelly ini juga boleh digunakan sebagai :-
  • Pelembap kulit
  • Makeup Primer
  • Makeup remover
  • Serum muka
  • Pelembap bibir
  • Serum rambut
  • Serum bulu mata (panjang dan pertumbuhan)

Cara Penggunaan Lovera Magic Jelly

Untuk cara penggunaannya, korang boleh rujuk gambar dibawah ini ye.. Tak susah, sangat mudah.. Semudah ABC..



Satu Beg Satu Lovera Magic Jelly

Oleh kerana manfaatnya yang pelbagai dan boleh digunakan seisi keluarga, aku sangat sarankan setiap rumah harus ada 1 botol Lovera Magic Jelly ini untuk kegunaan family korang... Gel ini didatangkan dalam botol pump yang comel dan sangat mudah dibawa kemana-mana.. Jadi, pastikan Lovera Magic Jelly ni sentiasa berada di dalam beg korang walau dimana korang berada.. Satu beg satu Lovera Magic Jelly.. Hah gitu konsepnye... Manelah tahu, diperlukan pada masa-masa kecemasan... Boleh aje terus guna... Senangkan...

Macam aku sendiri pun akan pastikan gel ni sentiasa berada dalam handbag aku ni supaya aku boleh guna dimana saja aku berada terutama dalam opiz yang ber-aircond, kulit aku mudah jadi kering.. Jadi, dengan adanya gel ni bolehlah aku sapu bila kulit kering... 


Testimoni Pengguna Lovera Magic Jelly

Orite, sepertimana yang aku dah mention sebelum ni, ramai yang dah cuba Magic Jelly ni dan berpuashati dengan hasilnya... Begitu jugaklah dengan aku sendiri... Produk terbaik yang pernah aku cuba setakat ini... Jadi, mari kita lihat apa kata pengguna-pengguna Magic Jelly...







Dapatkan Lovera Magic Jelly Sekarang Untuk Merawat Jerawat Dan Parut Dengan Berkesan

Dengan menggunakan Lovera Magic Jelly ini korang dapat merawat masalah jerawat dan parut diwajah korang dengan berkesan.. Malah korang boleh menggunakan gel ini untuk pelbagai kegunaan lain.. Jadi, tunggu apa lagi.. Jom pakat beli Lovera Magic Jelly ini untuk kegunaan seisi keluarga..

Harga  :  RM70.00
Saiz   :  60ml

Untuk sebarang pembelian dan maklumat lanjut, sila layari :-

Website

Instagram

Facebook


Nivea Stress Protect Spray Sukar Didapati Di Pasaran

Nivea Stress Protect Spray Sukar Didapati Di Pasaran  |  Hah dah kenapa tajuk cenggitu kali ni.. Hehe.. Ok, kalau korang nak tahu aku ni pengguna tegar deodorant Nivea Stress... Tapi yang menjadi masalah aku sekarang ni adalah deodorant jenis ni susah sangat nak jumpe kat pasaran... Merata mencari tak de jugak.. Masuk Watson, Guardian dan pasaraya lain, semua tak de.. Stressss aku jadinya.. Haha.. 

nivea, deodorant nivea, nivea stress, deodorant terbaik, deodarant hilangkan bau badan,

Kenpa tak tukar jenis lain? Haa ni soalan yang selalu diajukan pada aku bila aku merungut tak jumpa cari deodorant Stress ni.. Camno nak tuko weh kalau yang ni jerk sesuai dan serasi dengan aku.. Kalau pakai yang lain, alamatnya berbaulah badan aku ni.. Haaa.. Sebab tu lah aku sangat setia dengan Nivea Stress ni.. Tiada ganti lagi setakat ni.. Dialah yang terbaik.. Haha.. Gilesss betulkan..


Ni gambar lama ni.. Dulu pernah aku buat entry khas tau untuk Nivea Stress ni.. Sebab keberkesanannya menyahbau badan dengan baik sekali.. Boleh baca kat SINI.. Disebabkan aku dah letih mencari kesana kemari tak jugak jumpa, jadi aku decide untuk try yang lain.. Kang kalau tak pakai langsung lagik parah jadinya kan.. Haha!! Pilihan untuk percubaan baru aku kali ni aku beli Nivea Deodorant Fresh Natural.. Best ke? Ok ke?


Nivea Deodorant Fresh Natural ni bau dia memang sangat natural tetapi ternyata aku tak suka akan baunya.. Adeh... Baunya agak memeritkan hidung aku sungguhpun ianya bersifat natural.. Hehe.. Camno tu? Tapi dah terbelikan, pakai ajelah sampai habis.. Nanti dah habis baru try yang lain pulak.. Dah tak best bau dia, kenapa hang pi beli yang  ni..? Huhu, masa beli tu manelah boleh bau satu per satu kan.. So, main agak-agak jerk la..


Semalam aku dok risik-risik ngan kengkawan aku pasal Nivea Stress ni.. Dorang cakap ada terjumpa di sebuah pasaraya  ni.. Nanti aku nak pergi usha.. Kalau ada, nak borong banyak sikit.. Buat stok.. Haha..!!

Korang pakai deodorant jenis apa? Ok tak? Jom la share dengan aku di ruangan komen bawah nun.. Hiks..


7 Tips Melatih Anak Minum Susu Botol Dengan Jayanya

7 Tips Melatih Anak Minum Susu Botol Dengan Jayanya  |  Bila baki cuti bersalin dah nak sampai ke penghujungnya, mulalah rasa cuak kalau masalah anak tak nak minum susu botol sedang melanda.. Bagaimana cara untuk melatih anak minum susu botol dengan jayanya? Setiap baby tak sama ragamnya.. Ada yang mudah menerima bila diberikan susu dengan botol dan ada juga yang sangat sukar untuk menerima melainkan menyusu secara 'direct'.. Ini akan memberi tekanan kepada ibu-ibu yang akan kembali bekerja.. Jadi, kita harus mencari jalan penyelesaiannya.. Di sini aku ingin kongsikan dengan korang 8 Tips Melatih Anak Minum Susu Botol Dengan Jayanya...

7 Tips Melatih Anak Minum Susu Botol Dengan Jayanya, Anak Tak Mahu Menyusu Dengan Botol, tips latih anak minum susu botol, anak tak nak susu botol, cara ajar anak minum susu botol

7 Tips Melatih Anak Minum Susu Botol Dengan Jayanya

1.  Latih Awal 2 Minggu Sebelum Kembali Bekerja


Tip pertama ini sangat penting dalam menjayakan penyusuan botol bagi baby anda.. Jadi, anda disarankan untuk mula melatih baby anda minum susu dengan menggunakan botol seawal 2 minggu sebelum anda kembali bekerja..

Menurut Dr. Sears, pada peringkat awal selepas kelahiran adalah sangat penting untuk baby memahirkan cara lekapan pada payudara ibunya terlebih dahulu. Jika terlalu awal diberi susu botol, baby mungkin akan mengalami keliru nipple confusion kerana dia masih lagi belum mahir untuk menyusu badan. Malah, kekeliruan ini boleh menyebabkan baby anda tidak mahu menyusu badan langsung sehingga susu badan anda mengering sendiri.  Jika terlalu lewat pula, baby akan menjadi lebih sukar menyesuaikan diri. Anda juga akan mengalami masalah untuk mengagak waktu serta jumlah penyusuan yang sesuai untuk memberi panduan kepada pengasuh anak anda nanti
2.  Pastikan Bukan Ibu Yang memberi Susu Botol


Sepertimana yang kita tahu, hubungan antara ibu dan baby sangatlah kuat.. Untuk memudahkan penerimaan baby terhadap susu botol, anda perlu meminta tolong orang lain untuk susukan baby anda.. Anda juga perlu ingat bahawa baby sangat bijak kerana mereka dapat merasakan kehadiran ibunya jika anda berada berhampiran dengannya.. 

Jadi, cara terbaik untuk membantu baby anda menerima susu botol, anda perlulah menjauhkan diri anda sejauh-jauhnya agar dia tidak merasakan kehadiran anda dan suami anda adalah pilihan terbaik untuk bagi menjayakan penyusuan botol ini.. 

3.  Pilih Puting Botol Yang Sesuai


Ada sesetengah baby sangat memilih puting botol.. Di pasaran sekarang pun terdapat pelbagai jenis puting.. Ada juga yang menyerupai puting ibu.. Jadi, anda perlu pandai memilih puting yang sesuai untuk baby anda.. Pastikan anda memilih flow yang paling perlahan supaya baby tidak mudah tersedak sekaligus membuatkan mereka takut untuk menyusu..

Paling baik, anda pilih puting yang mirip dengan puting ibu supaya baby selesa, mudah melekap dan senang menerimanya.. Jika baby anda tidak dapat menerimanya setelah dicuba beberapa kali, anda boleh menukar puting dari jenis yang lain pula.. Bak kata omputih, try and error!


4.  Beri Susu Sebelum Baby Terlalu Lapar


Pastikan baby anda berada dalam keadaan yang tenang dan bukan dalam keadaan yang terlalu lapar sehingga mereka menangis kelaparan.. Hal ini akan merumitkan lagi proses penyusuan.. Sepertimana pengalaman aku sendiri, aku lebih suka beri susu botol kepada baby semasa baby dalam keadaan yang mengantuk.. Cara ini sangat berkesan dan baby akan minum susu dengan mudah..

5.  Pastikan Posisi Menyusu Betul


Bukan ibu yang sedang menyusu sahaja yang perlukan posisi menyusu yang betul ketika menyusu, tetapi baby yang dilatih minum menggunakan botol susu juga memerlukan posisi yang betul agar mereka selesa semasa menyusu..

Anda boleh bereksperimen dengan menukar posisi sekiranya baby anda nampak tidak tenang dan selesa semasa mereka sedang belajar minum susu botol.  Daripada duduk di riba, mungkin anda boleh berdiri, berjalan, atau berbaring di atas katil bersama bayi.

6.  Memberi Susu Ibu Yang baru Di Pump Atau Yang Tidak Dibekukan


Untuk permulaan pembelajaran penyusuan botol, sebaiknya anda menggunakan susu ibu yang fresh yang baru di pump atau anda juga boleh menggunakan susu yang disejukkan tetapi bukan yang dibekukan kerana susu yang telah dibekukan (frozen) rasanya berubah dan kurang sedap.. Ini menyebabkan baby akan menolak untuk minum susu botol..

Jadi, ibu-ibu perlulah rajin untuk menyediakan susu ibu yang fresh untuk baby diawal proses pembelajaran mereka.. Hehe.. Dah macam masuk sekolah je yek.. Ini juga adalah dari pengalaman aku sendiri.. Penerimaan baby lebih mudah dengan memberi susu ibu yang fresh.. 


7.  Konsisten Dan Mengikut Jadual Yang Betul


Anda perlu konsisten dalam mengajar baby minum susu botol.. Anda boleh mula secara pelahan-lahan tetapi perlu konsisten.. Anda juga boleh membuat jadual penyusuan agar  masa menyusu lebih tepat setiap masa.. Ini sangat membantu untuk anda mencapai misi anda.. Paling penting anda jangan cepat putus asa dan sentiasa berusaha yang terbaik untuk baby anda..

sumber foto di atas : google

7 tips yang boleh korang try and error.. Semoga dengan perkongsian ini dapat menyelesaikan masalah Anak Tak Mahu Menyusu Dengan Botol yang korang alami... Alhamdulillah aku dah selamat melalui detik-detik sukar menyusukan anak aku tempoh hari dengan mempraktikkn 7 tips di atas.. Jika anda juga mengalami masalah seperti aku, bolehlah try ye tips yang aku kongsikan ini.. Selamat mencuba!



Mengapa WD-40® dipercayai ramai dan mesra kepada alam sekitar?

Mengapa WD-40® dipercayai ramai dan mesra kepada alam sekitar?  |  Diasaskan pada 1953, produk Syarikat WD-40® sentiasa menemani pengguna di seluruh dunia sebagai produk yang perlu ada tidak kira sama ada diletakkan di bawah sinki, garaj mahupun kotak peralatan sejak berdekad lamanya. Penggunanya yang terdiri daripada pelbagai peringkat termasuk mekanik dan jurutera, membuktikan ia adalah  produk selamat yang sentiasa dipercayai ramai. Kepercayaan yang diletakkan oleh pengguna terhadap produk ini mendorong syarikat untuk terus melakukan pelbagai usaha bagi melindungi pengguna dan pada masa sama, memelihara alam sekitar. 

wd40, produk pelbagai una wd40, penyembur karat
Mengapa WD-40® dipercayai ramai dan mesra kepada alam sekitar?
Sebagai contoh, formulasi yang digunakan untuk produk popular di dalam tin biru kuning, Produk Pelbagai Guna WD-40® ini tidak mengandungi bahan kimia penyebab kanser, benzena yang digunakan dalam pembuatan plastik, resin, nilon dan banyak lagi. Ia juga boleh menyebabkan kerosakan sistem saraf pusat akut dan sum-sum tulang. Pada kebiasaannya ia digunakan sebagai pelarut cat untuk industri, bahan pengilat, peluntur cat, petrol dan lain-lain. 

Produk Pelbagai Guna WD-40® sememangnya produk biodegradasi atau mudah diurai iaitu menepati panduan Pertubuhan Kerjasama dan Pembangunan Ekonomi (OECD) bagi biodegradasi (Kaedah 301 – kaedah ujian biodegradasi aerobik). Bekas yang digunakan untuk produk ini juga bersifat kitar semula, sama seperti bekas keluli yang lain.


Ia juga mematuhi Sekatan Bahan Terlarang Kesatuan Eropah (RoHS) yang bermaksud ia tidak mengandungi plumbum (Pb), merkuri (Hg), kadmium (Cd), hexavalent chromium (Cr6), polybrominated biphenyls (PBB) atau polybrominated diphenylether. Bahan terlarang ini berbahaya kepada alam sekitar dan mencemarkan tapak pelupusan sampah. Ia juga mengancam keselamatan pekerjaan ketika proses pembuatan dan pelupusan. 

Selain itu, produk syarikat bersifat mesra ozon memandangkan ia tidak mengandungi Kloroflurokarbon (CFC) yang lazimnya terkandung di dalam sesetengah produk aerosol dan boleh memusnahkan lapisan ozon bumi.   


Propelan adalah sejenis bahan yang membantu menyembur keluar Produk Pelbagai Guna WD-40® dari bekas tin. Bahan propelan yang digunakan di dalam Produk  Pelbagai Guna WD-40® ialah karbon dioksida (CO2) iaitu gas lengai. Penggunaan CO2 juga mengurangkan bilangan sebatian organik tidak menentu di dalam produk sekaligus menjadikannya lebih baik kepada alam sekitar. 

Memandangkan penyembur WD-40® adalah bahan mudah terbakar, syarikat melakukan yang terbaik untuk sentiasa mengingatkan pengguna dan paling utama ialah penyembur berkenaan mesti diuji untuk mengetahui jarak mudah terbakar dan pembalikan api iaitu sama ada semburan itu akan berbalik kepada pengguna. WD-40 tidak memberi kesan pembalikan api tetapi ia masih mempunyai keupayaan untuk menyalakan api dan dikategorikan sebagai bahan mudah terbakar. 


Menerusi pengguna setianya di 176 negara di seluruh dunia, WD-40 sentiasa berbangga dengan usaha yang dilakukan dalam aspek penjagaan pelanggan serta keprihatinan terhadap alam sekitar yang menjadi sebab mengapa pengguna terus bergantung kepada produk ini dalam menyelesaikan masalah seharian. 

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai produk WD-40® atau data teknikal mengenainya, sila rujuk http://wd40.asia.


Anak Tak Mahu Menyusu Dengan Botol!

Anak Tak Mahu Menyusu Dengan Botol!  |  Masalah yang sering dialami oleh ibu menyusu yang bekerjaya, anak tak mahu menyusu dengan botol.. OMG!! Aku dah lalui saat-saat getir dimana kedua-dua anak aku tak nak hisap susu botol... Masa tu kemain aku risau.. Tak keruan jadinya aku.. Aku ingat dengan pengalaman anak pertama dulu, aku dah boleh handle untuk anak kedua ni.. Rupanya aku silap.. Ternyata setiap baby tu, berbeza caranya..


Masa Qhaliff dulu, aku memang tak punya pengalaman dan pengetahuan yang banyak dalam dunia penyusuan ni.. Yelah, anak pertama kan.. Cuma boleh baca sahaja untuk kutip serba sedikit tentang penyusuan ibu.. Kalau tak silap, aku ajar Qhaliff minum susu menggunakan botol seawal 2 minggu sebelum aku hantar ke pengasuh.. 

Qhaliff

Pada peringkat awalnya, memang agak kritikal keadaan kami.. Qhaliff langsung tak nak hisap susu botol.. Disebabkan itu, aku mula kumpul maklumat tentang masalah ini.. Aku baca di blog-blog orang lain yang mempunyai pengalaman seperti aku dan tips yang boleh dipraktikkan bagi menyelesaikan masalah ini.. Maklumat yang aku dapat pada awalnya ialah baby mungkin tak serasi dengan puting.. Botol susu pertama Qhaliff adalah Tommee Tippee.. Aku beli masa time mengandung lagi sebenarnya botol ni.. Time tu aku tak pernah tahu pun tentang masalah baby tak nak hisap susu botol ni.. Haha.. Main ikut mood jerk la beli botol susu time tu..

Botol susu Tommee Tippee

Bentuk puting Tommee Tippee

Percubaan pertama, dia memang tolak terus puting Tommee Tippee.. Lepas tu aku beli botol lain pulak.. Dia tak nak jugak.. Bermula dari situlah bermacam-macam jenis botol susu aku beli.. Tetap juga sama keadaannya.. Memang berlaku pembaziran disitu.. Botol susu bukan murah harganya.. Hadoi.. Aku dah mula buntu.. Lastnya, aku tanye encik google untuk sekian kalinya, botol susu apa yang paling sesuai untuk baby bagi masalah ini dan aku dapatlah jawapannya.. Ramai yang menggunakan botol susu Pigeon Softouch Peristaltic Plus.. Jadi, aku belilah botol susu Pigeon dan hasilnya memang superb.. Qhaliff menyusu dengan baik lepas tu.. Yeyyy berjaya akhirnya.. Senang hati aku nak tinggalkan dengan pengasuh.. Walaupun botol susu pigeon tu harganya agak 'berada', tapi aku redha asalkan anak aku boleh menyusu dengan baik.. 

Aqiff

Bila tiba anak yang kedua ni.. Aku ingatkan bila dah ada pengalaman, semuanya bisa diatur.. Nahh kau!! Aku lalui sekali lagi fasa-fasa sukar untuk menyusukan Aqiff menggunakan botol.. OMG!! Apakah?? Huhuhu.. Untuk Aqiff, awal-awal lagi aku dah beli botol susu Pigeon kononnya tak nak ulang nasib yang sama seperti anak pertama.. Rupanya, keadaannya berbeza.. Aqiff tetap tak nak susu botol walaupun dah guna puting Pigeon.. Hehe kali ni aku lebih bijak.. Aku beli botol yang murah tetapi boleh guna puting Pigeon.. Haha!! Berjimat cermat wehhh..

Botol Baby King + Puting Pigeon

Puting Pigeon

Bila Aqiff tak nak menyusu botol, aku dah mula gelabah sebab time tu tinggal seminggu jerk lagi masa untuk aku hantar Aqiff ke pengasuh.. Hadoiii.. Masalah negara betul la.. Fikir punya fikir, mungkin dia nak puting jenis lain kot.. Beli lah aku botol lain.. Botol Tommee Tippee... Tetap jugak dia tak nak.. Oh, mungkin susu kot.. Hurmm sebenarnya aku dah start nak ajar Aqiff minum susu formula time tu sebab susu aku kurang dan aku tak buat stok langsung susu badan.. Tak macam Qhaliff dulu, stok susu penuh peti.. Huhu..



Mula-mula aku beli susu jenama Dupro.. Dia tolak.. Tak nak.. Hurmm tak sedap kot.. Andaian aku.. Haha..!! Cari lagi puncanya.. Kenapa Aqiff tak nak susu botol.. Nak cakap puting, macam tak jerk.. Jadi, andaian aku kali ni mungkin disebabkan susu.. Jadi, kami decide untuk tukar susu Dutch Lady pulak sama macam abang dia.. Manelah tahu, dia tak puas hatikan sebab tak sama susu dengan abang dia.. Haha!! Boleh camtu ekk.. Kehkehkeh..


Kenapa aku tak guna susu Dutch Lady terus untuk Aqiff? Hurmm ada orang cakap susu Dutch Lady ni manis.. Tu sebab aku cuba Dupro pulak untuk Aqiff.. Lastnya, kena jugak try kasi Dutch Lady sebab dia tolak Dupro.. Haiss.. Nak tahu apa terjadi bila aku bagi susu Dutch Lady? Hah, dia tolak jugak wehhh!! Tak mahunya dia.. Habis tu, apa yang tak kena ni?? Hadoiyaiii... Pening lorrr... 

Jalan terakhir, aku cuba pump susu aku dan bagi menggunakan botol susu puting pigeon tadi.. Pada awalnya, memang dia tolak tapi tak seperti sebelum ni.. Dia boleh terima walaupun agak sukar.. Dia minum tapi dalam kuantiti yang sikit... Maksudnya, tak habis pun 2oz.. Tapi sekurang-kurangnya ada perubahannya kan.. Rupanya dia nak susu ibunya jugak.. Tak nak susu formula.. Hehe..


Untuk memantapkan lagi penerimaannya terhadap susu botol, aku berusaha juga pump susu dan bagi menggunakan botol tanpa menyusu direct selama seminggu lebih.. Paling dasyat, bila dia tak nak menyusu dia meraung sekuat hati seolah-olah dia didera.. Perghh time tu, tuhan aje tahu aku punye gelabah dan tak keruan.. Pada awalnya, aku terpaksa buat cara mengelat dengan menyusu direct dan perlahan-lahan aku masukkan puting botol kedalam mulut dia.. Hehe.. Alhamdulillah menjadi cara ni.. Dia menyusu dengan baik lepas tu.. Satu lagi cara aku, time dia sedap tidur, aku angkat dan terus menyusu botol.. Hah, dia memang isap dengan baik sekali time ni sebab dia tengah mamai lagik kan.. Hiks.. 

Masa hantar ke pengasuh, hari pertama dan kedua keadaan tetap sama, dia meraung tak nak menyusu.. Sampai pening kepala pengasuh.. Haha.. Tapi yang bagusnya pengasuh anak aku ni, dia tetap berusaha sehabis baik untuk menyusukan anak aku.. Sampailah anak aku dapat terima botol dengan baik.. Alhamdulillah.. Jadinya, sekarang aku akan pump susu untuk kegunaan terus anak aku tanpa membuat stok beku.. Alhamdulillah susu semakin meriah.. Aku banyakkan minum air masak dan makan jamu.. Nak amek milk booster sebenarnya, tetapi belum jumpe yang betul-betul menarik minat aku.. Moga rezeki Aqiff melimpah ruah.. Kalau boleh biarlah sampai umurnya 2 tahun... Masa Qhaliff dulu, sampai 6 bulan sahaja.. Lepas tu susu drop, dia sendiri pun dah tak nak menyusu badan.. 


Sebenarnya aku dah beli 2 botol susu Pigeon untuk Aqiff.. Aku beli masa aku tengah mengandung lagi.. Ini pun aku beli dengan menggunakan voucher Lazada yang aku menang Contest Lazada.. Jadi apa lagi, terus aje aku Shopping Sakan Di Lazada Dengan Voucher Merdeka Contest tu.. Alhamdulillah rezeki anak dan kami sekeluarga juga..

Kalau korang ada masalah anak tak mahu menyusu dengan botol, korang bolehlah try cara aku ni yek.. Langkah pertama yang perlu korang ambil adalah ajar anak menyusu menggunakan botol seawal mungkin agar anak terbiasa dengan puting botol... Ini adalah paling penting.. Jangan jadi macam aku, seminggu lagi nak hantar ke pengasuh, baru terhegeh-hegeh nak ajar botol.. Memang susahlah..

Seterusnya, cari puting yang sesuai untuk anak anda.. Jadilah seperti aku, beli botol murah tetapi guna puting mahal.. Haha.. Leh la jimatkan.. Kalau anak korang boleh carry on dengan puting murah, lagik bagus.. Tapi puting pigeon ni bagus tau.. Ianya lembut dan safety.. Aku suka.. Selain tu, korang boleh cuba taktik-taktik kotor seperti direct feeding beberapa saat, pastu terus masukkan puting botol.. Hehe.. Paling mujarab yang pernah aku buat, time baby tengah tidur sedap tu, korang angkat dan terus menyusu botol.. Gerenti dia hisap susu dengan jayanya.. Insyaallah..

Oklah, itu aje yang aku nak kongsikan dengan korang.. Moga ini dapat membantu korang yang menghadapi masalah yang sama.. Di entry lain nanti aku akan kongsikan pula 8 Tips Melatih Anak Minum Susu Botol Dengan Jayanya.. Tunggu tau.. Hehe..