Merdeka! Merdeka! Lazada Blogger Contest

Merdeka! Merdeka! Lazada Blogger Contest  |  Setiap tahun, bulan Ogos adalah bulan yang dinanti-nantikan oleh rakyat Malaysia kerana peristiwa paling bersejarah telah berlaku di bulan Ogos ini dimana rakyat Malaysia mendapatkan Kemerdekaan.. Hari merdeka semakin menghampiri kita hanya tinggal beberapa hari sahaja lagi.. Nampaknya dah banyak bendera-bendera malaysia dikibarkan.. Tak kiralah di rumah-rumah, pada kereta dan sebagainya.. Itu menandakan masih ada semangat patriotik dalam diri rakyat Malaysia... 


Bersempena Hari Kemerdekaan yang ke-60 ini, Lazada dengan berbesar hatinya mengadakan Merdeka! Merdeka! Sale dimana pelbagai barangan menarik ditawarkan dengan diskaun hebat sehingga 80%... Merdeka! Merdeka! Sale ini akan berlangsung dari 25 hingga 31 Ogos 2017.. Jadi, jangan lepaskan peluang ini untuk dapatkan barangan yang diidamkan dengan harga yang sangat, sangat, sangat murah...!! Rugi tak grab tau..

Buat para blogger juga ada yang istimewa kerana Lazada juga melancarkan Merdeka! Merdeka! Blogger Contest dengan 6 hadiah yang menarik untuk dimenangi!!.. Bila Lazada yang anjurkan contest, haruslah hadiahnya pun best dan lumayan kan... 6 orang pemenang dicari untuk memenangi Lazada Shopping Voucher... Rugi tak join uolls.. Kalau menang boleh shopping sakan di Lazada Malaysia.. Korang tak nak ke? Kalau nak, sila join ye.. Klik aje banner kat bawah ni ok.. Contest akan berlangsung dari 21 hingga 31 Ogos 2017.. Jom join ramai-ramai..

Merdeka! Merdeka! Lazada Blogger Contest, lazada, lazada malaysia, contest
Merdeka! Merdeka! Lazada Blogger Contest

Syaratnya mudah saja.. Hanya perlu jawab soalan yang diberikan.. Meh tengok apa jawapan aku... Hiks..

1. What do you love about being Malaysia?

Aman Damai & Berbilang Kaum
Malaysia aman damai dan bebas dari peperangan.. Itu yang paling aku suka.. Paling nice, rakyat Malaysia ni berbilang kaum tetapi masih boleh hidup dalam keadaan yang aman damai, harmoni dan bersatu padu antara satu sama lain..

Pelbagai Makanan
Malaysia terkenal dengan syurga makanan.. Nak apa, semuanya ada.. Pendek kata kat Malaysia ni terdapat pelbagai jenis makanan.. Daripada yang pelik hinggalah yang biasa-biasa.. Best ohh!! Haha..


2. Your favorite brand?

Ofkos PENSONIC!!! Kalau dah jadi mak-mak ni, memang dok usha barang letrik ajelah... Ada beberapa barang pensonic yang masih belum dimiliki lagi dan masih dalam wishlist.. Hehe.. Aku suka brand Pensonic ni sebab ianya local brand yang berkualiti dan harga pun berpatutan serta mampu milik... Tak de la rasa terbeban sangat nak belikan.. Satu lagi, brand Pensonic ni mudah didapati.. Terbaikk ohh!!


3. Select two products from the Malaysian Brands that you love..


Dah lama aku dok usha Pensonic Chef's Like Air Fryer ni sebenarnya.. Apa yang best dengan Air Fryer ni, bila kita nak goreng ayam ke, tak perlu nak guna minyak.. Jadi, makanan kita pun berkhasiat.. Tu yang best tu... Selain dapat jimat daripada membeli minyak masak.. Haha!!



Yeahh ini barang kedua yang menjadi idaman aku... Pensonic Food Processor.. Pelbagai guna.. Boleh blending, chopping, slicing, grating, juicing and emulsifying... Paling perlu bila nak buat makanan untuk baby.. 


Oklah, semua soalan dah aku jawab untuk Merdeka! Merdeka! Lazada Blogger Contest ni... Kalau korang bergelar blogger, jom kita pakat join ramai-ramai ye.. Bagi korang yang suka shopping secara online tu, jangan lepaskan peluang untuk shopping di Lazada sekarang.. Diskaun hebat menanti korang tau!! Cepat-cepat pergi terjah laman web lazada sekarang atau boleh terus aje klik link kat bawah ni.. 



Abadikan Foto Peribadi pada Throw Pillow hanya di Printcious

Abadikan Foto Peribadi pada Throw Pillow hanya di Printcious  |  Mood bercerita aku untuk entry ni lain sikit sebab kali ni aku nak story mory tentang koleksi peribadi aku yang aku dah create di Printcious.. Ingat tak entry aku yang lepas, Design Sendiri Hadiah Hari Jadi Buat Yang Tersayang Di Printcious? Kalau yang mana belum baca tu, boleh baca ye.. hehe.. Baru-baru ni aku ada create dan buat tempahan Throw Pillow di website Printcious dan aku telah abadikan foto peribadi pada Throw pillow tersebut sebagai kenang-kenangan aku dengan yang  tersayang.. Foto yang aku maksudkan tu adalah foto kat bawah ni.. Hiks..

printcious, cushion, throw pillow, hadiah hari jadi
Abadikan Foto Peribadi pada Throw Pillow hanya di Printcious

Foto ni aku ambil time bawak si kecik pergi jenjalan kat Teluk Cempedak... Biasa aku abadikan gambar si kecik ni aje.. Kali ni maknya nak masuk jugak.. Haha!! Pada mulanya ingat tak nak tempah cushion dah.. Tapi bila tengok jenis-jenis cushion yang ada, wahh ada pulak jenis yang baru iaitu Throw Pillow.. Full foto lagik boleh dimuat naik.. Terus teruja buat cushion lagik.. So, bertambahlah koleksi cushion dari Printcious ni kat umah aku tu...


Dan inilah hasilnya.. Cara-cara nak buat tempahan dah aku tunjukkan dalam entry lepas.. Boleh klik SINI ye... Manelah tahu kot korang pun berminat nak tempah Throw Pillow macam ni kan.. Kali ni aku buat depan belakang... Kalau dulu, hanya dibahagian depan sahaja aku letak gambar.. Yang ini aku letak pulak link blog aku di belakang cushion.. Pilihan warna pun dah banyak tak macam dulu... Aku pilih warna pepel untuk Throw Pillow ni... Cantik kan warnanya... Tak pudar.. Memang terang.. 


Orite, ni bahagian belakangnya... Pepel colour... Nice.. Aku sangat berpuashati dengan kualiti throw pillow ni.. Material yang digunakan pun dari kain yang berkualiti dan tebal.. Tak rugi shopping di Printcious... Warna pun tak kusam hokeh... Sangat cantik...


Dah 2 biji cushion dari Printcious menjadi koleksi aku.. Mungkin akan bertambah lagi tu.. Haha!! Tunggu baby baru la.. Baru ada kenangan.. Banyak sikit kenangan yang dapat diabadikan.. Hehe.. Oklah, kalau korang nak buat tempahan atau nak usha apa yang ada di Printcious, bolehlah terjah link kat bawah ni yek..

Printcious.com - "Precious Gift From Your Heart"

Website 

Facebook 

Instagram 

Twitter 

Youtube 


Dashing Anytime EDT | Sentiasa Tampil Dengan Wangian Hebat Di Mana Sahaja!

Dashing Anytime EDT - Sentiasa Tampil Dengan Wangian Hebat Di Mana Sahaja!  |  Sentiasa tampil dengan wangian hebat di mana sahaja! Tagline bagi produk terbaru keluaran Dashing iaitu Dashing Anytime EDT (Pocket EDT) khas untuk lelaki...!! Tampil rapi dan menawan sememangnya merupakan keinginan setiap lelaki moden. Selain berpakaian kemas dan bergaya, lelaki dari semua peringkat umur mengetahui bahawa masalah bau badan boleh menjejaskan personaliti serta penerimaan masyarakat sekeliling. Sebab itulah ramai lelaki yang menggunakan pewangi, akan mengaplikasikannya semula berulang kali dalam sehari.

dashing, perfume lelaki, minyak wangi lelaki, dashing anytime edt, poket perfume
Dashing Anytime EDT
Penampilan yang baik mestilah dipadankan dengan bau yang menarik.. Sesiapa sahaja boleh bergaya dengan fesyen terkini dari hujung rambut hinggalah ke hujung kaki, tetapi sebenarnya bau badan seseorang itulah yang menjadi “faktor tarikan” untuk menonjol dan mengekalkan penampilan yang segak. Oleh sebab itulah semua lelaki tanpa mengira taraf hidup dan pekerjaan perlu sentiasa mempunyai bau badan yang menyenangkan sepanjang hari. -  kata Mr. Venkat Jangam, Pengurus Pemasaran Wipro Unza Malaysia. 


Memahami keperluan lelaki untuk berbau harum sepanjang waktu, malah untuk semua aktiviti sepanjang hari, DASHING, jenama produk penjagaan diri lelaki yang juga merupakan peneraju pasaran dalam bidang wangian lelaki di Malaysia telah menghasilkan Anytime EDT. DASHING Anytime EDT yang terbaru ini merupakan wangian bersaiz kecil, senang digunakan serta mudah di bawa ke mana sahaja. Bentuknya direkakhas untuk poket anda seperti kad kredit yang tersisip kemas, sesuai untuk lelaki yang aktif kemana sahaja.    
Sebagai peneraju jenama penjagaan diri lelaki di Malaysia, DASHING memahami keperluan utama seorang lelaki-  iaitu wangian yang membangkitkan jiwa maskulin sebenar dari dalam, tetapi pada masa yang sama mudah didekati... Kini dengan kehadiran DASHING Anytime EDT, ekspresi wangian maskulin kini tersedia sentiasa di dalam poket anda.. - tambah Mr. Venkat.
Rekaan pek DASHING Anytime EDT yang penuh gaya sesuai dengan trend masa kini hadir dalam empat variasi unik – Cool, Active, Hattrick dan Ultimate Kick.  


COOL 


Cool, haruman maskulin ini merupakan takrifan identity dan daya penarik anda. Haruman menyegarkan ini didahului dengan gabungan menawan. Bergamot dan Galbanum dilapisi dengan wangi Amber dan Kasturi sebagai nota asas. Wangian ini direka khas untuk mencipta sisi maskulin yang “cool” secara semulajadi dari dalam dirimu. 


ACTIVE


Active, khas untuk si jejaka lasak yang amat menggemari kehidupan aktif. Tampil yakin dan bergerak aktif dengan wangian maskulin ini. Didahului dengan semarak haruman Fougére yang digabungkan dengan nota Citrus, Lavender dan Amber. Aroma ini pastinya membangkitkan sisi aktif anda.  


ULTIMATE KICK



Ultimate Kick, wangian dicipta untuk jaguh, menyerlahkan personaliti dan gaya sebenar jejaka dalam urusan seharian lelaki moden . Ultimate Kick berkonsep ala musim panas yang aktif, menampilkan rumusan dari percikan citrus lemon, dipertingkatkan dengan kesegaran buah pelaga, vanilla dan suntikan haruman kayuan serta rempah.  


HATTRICK


Hattrick, jaringan kemenangan bagi jejaka Dashing. Wangian Hattrick menyemarakkan semangat dan mendorong individu untuk menang. Gabungan unik kesegaran epal sitrus diadunkan bersama aroma bunga dan calitan amber.   



DASHING Anytime EDT 18ml ni dijual pada harga RM7.00 dan boleh didapati di semua pasaraya utama, pasaraya hyper dan farmasi di seluruh Malaysia.


Untuk maklumat lanjut, boleh layari :-  

Website

Facebook

Instagram


FemMist Feminine Care Spray Dari Furley Bioextracts

FemMist Spray Selesaikan Masalah Kawasan Intim Wanita  |  Sepertimana yang kita sendiri ketahui, kawasan intim adalah kawasan yang sangat sensitif dan memerlukan penjagaan yang rapi... Bagi yang sedar akan perkara ini, sudah pasti tidak mengabaikan penjagaannya.. Ini kerana kawasan intim adalah kawasan yang agak lembap dan mudah dijangkiti bakteria.. Menyedari akan hal ini, Furley Bioextracts telah menghasilkan satu produk iaitu FemMist feminine care spray yang dicipta secara eksklusif untuk wanita bagi mengatasi masalah kawasan intim wanita seperti keputihan, kegatalan, kekeringan, keradangan, bau yang kurang menyenangkan dan rasa tidak selesa..

FemMist Feminine Care Spray Dari Furley Bioextracts
FemMist Feminine Care Spray Dari Furley Bioextracts
Comelkan botolnya... FemMist ini didatangkan dalam botol berbentuk semburan yang kecil sahaja saiznya bagi memudahkan ianya disimpan di dalam handbag dan dibawa kemana-mana sahaja.. FemMist ini sangat mudah digunakan dengan hanya disemburkan pada kawasan intim dalam jarak 15cm secara langsung dan bilas dengan bersih atau boleh juga disembur ke pantyliner bagi mendapatkan kesegaran, keselesaan, keyakinan serta bersedia sepanjang hari... Mudahkan.. Korang tak perlu risau akan kulit sensitif kerana FemMist ini sesuai untuk semua jenis kulit dan boleh digunakan setiap hari..

Ok, sebelum aku cerita lebih lanjut tentang FemMist ni, jom kita kenali serba sedikit latar belakang Furley Bioextract..

Furley Bioextracts ditubuhkan pada tahun 2008 dan merupakan sebuah syarikat bioteknologi dan agroteknologi di Malaysia yang berstatus BioNexus.. BioNexus dianugerahkan oleh Malaysia Biotechnology Corporation (BiotechCorp), status ini diberikan kepada syarikat-syarikat bioteknologi tempatan dan antarabangsa yang layak serta sedang menjalankan aktiviti bioteknologi dan sains kehidupan.

Syarikat ini memfokuskan teknologi dan RnD mereka terhadap makanan berfungsi (nutraseutikal), makanan tambahan dan kosmetik (kosmeseutikal), memantau dan menguruskan proses daripada bahan mentah hingga ke produk siap sekaligus memastikan kualiti dan keberkesanan rangkaian produknya. Berkeupayaan untuk menginovasi dan mengeluarkan produk-produk berkualiti tinggi, konsisten dan mencukupi demi kepuasan pelanggan.

Pada tahun 2013, Furley Bioextracts telah memenangi Anugerah Paling Inovatif dalam Bioteknologi dan Agroteknologi daripada SME Corporation Malaysia. 

Kalau korang nak tahu, FemMist ini adalah semburan semulajadi berasaskan air yang dirumuskan daripada manggis dan manjakani yang mampu mengekalkan keseimbangan PH di bahagian intim wanita.. Paling penting ia tidak mengandungi bahan kimia yang merbahaya dan diluluskan oleh KKM... Ternyata selamat digunakan...Kita semak pula kelebihan dan manfaat yang ada pada FemMist ni..

Kelebihan FemMist
  • Mudah dan cepat digunakan
  • Menganjalkan dan mencerahkan
  • Menghilangkan bau dan kegatalan
  • Mengurangkan keputihan
  • Menyegarkan
  • Boleh digunakan setiap hari
  • Bersifat semulajadi dan berasaskan air
  • Selamat dan sesuai untuk semua jenis kulit
  • Tiada bahan kimia yang merbahaya
  • Diluluskan oleh KKM

Ingredients
Aqua, DermaXan (Garcinia mangostana peel extract), Quercus infectoria (Oak) gall extract, PEG-40, Hydrogenated castor oil, Tocopherol, 2-phenylethanol, Caprylyl glycol, Lavendula angustifolia (pure lavender) oil.


Cadangan penggunaan
Gunakan 3 kali sehari agar kekal segar sepanjang hari



Selain FemMist, terdapat pelbagai produk lain lagi dibawah jenama Furley Bioextract ini seperti Ostania Amrita Drink, Ostania Mangosteen Extract, Collagen + Antioxidant Beauty Drink, Synova dan Spray8... Untuk produk Spray8 aku akan ceritakan di entry yang lain nanti ye.. Banyak kelebihannya yang korang perlu tahu.. Tunggu tau...!!


Untuk mendapatkan maklumat lanjut atau sebarang pembelian, boleh layari :-

Laman Web Rasmi
https://www.furleybio.com/

Online Store

Facebook

Intagram

Twitter
https://www.twitter.com/furleyb

Email
support@furleybio.com

Contact No.
+603 8724-3280




Kuasa untuk Memilih Terletak Ditangan Setiap Ibu

Kuasa untuk Memilih Terletak Ditangan Setiap Ibu  |  Janganlah anda memandang rendah terhadap keputusan yang diputuskan oleh ibu-ibu, ia bukan sahaja boleh membentuk peribadi anak-anak akan tetapi juga cara permakanan mereka. Di dalam kajian yang dijalankan oleh Michigan State University College of Nursing, kanak-kanak kecil didapati kurang menyukai makanan buah-buahan dan sayur-sayuran jika ibu mereka tidak memakannya sendiri dengan secukupnya atau jika ibu menyangka anak mereka itu “memilih makanan”. Apabila ibu mengangap anak mereka memilih makanan, mereka mungkin tidak akan mengalakkan pemakanan buah-buahan dan sayur-sayuran. 

photo : google

Dengan kata lain, tabiat makan ibu selain daripada gaya kehidupan ibu bapa, mempunyai kesan yang besar terhadap pemakanan makanan anak-anak sama ada sihat atau tidak. Malangnya, di dalam era makan segera dan jadual ibu yang sibuk, memilih dan memakan buah-buahan dan sayur-sayuran secukupnya adalah tidak mudah bagi sesetengah orang. Tetapi janganlah risau, salah satu cara untuk mengabungkan buah-buahan dan sayur-sayuran yang lebih sihat ke dalam kehidupan harian and adalah dengan meminum jus buah-buahan. Jadi belilah beberapa sayur-sayuran dan buah-buahan yang berkualiti ketika membeli-belah dan membuat sedikit jus di rumah setiap hari. 


Walau bagaimana pun, jika kerja membuat jus akan memakan banyak masa yang anda miliki untuk diluangkan untuk keluarga anda, dapatkan lah jus buah dengan pelbagai kombinasi yang lazat daripada pakar jus di Juice Works! Ya, anda selalu akan mempunyai pilihan lain daripada membuatkannya sendiri, kuasa untuk memilih terletak di tangan setiap ibu! 

Terutamanya untuk bulan Ogos ini, Juice Works menawarkan promosi “Beli 1 Percuma 1” untuk mereka yang dilahirkan pada bulan 31 Ogos sempena memyambut Hari Merdeka! 


Jadi ibu-ibu, jangan merasa bersalah jika andak tidak dapat meluangkan masa untuk memasak atau membuat jus untuk anak-anak anda. Dengan Juice Works, anda masih boleh mengamalkan cara peminuman yang sihat – dan anda boleh melakukannya bersama-sama dengan keluarga yang disayangi anda juga! 


Jangan lupa juga mengajar anak-anak kecil anda untuk membuat pilihan yang lebih baik seawal yang mungkin. Lagi pun, penyelidik daripada penyelidikan CNRS di Perancis telah memberikan bukti pada tahun 2012 yang telah di kaji selama sedekat yang menunjukkan bahawa citarasa kami telah ditetapkan sejak awal kehidupan. Ya, kite bercakap mengenai peringkat awal kehamilan! 

Saintis percaya bahawa bayi yang berada didalam rahim dapat merasa dengan menghirup cecair amniotik di dalam badan ibu mereka. Dan ibu apa makanan yang diambil oleh ibu ketika itu akan juga diambil oleh janin apabila otak janin itu dibentuk, dan “berkemungkinan memberikan akibat jangka panjang”. 

Oleh itu, demi kebaikkan anak anda, pilih lah dengan bijak hari ini! 

*Promosi ini hanyalah boleh digunakan untuk pembelian dari kategori tropical & Fruity Blend dan Power Meal kategori. Pembeli mestilah memaparkan kad pengenalan untuk pengesahan tarikh lahir** 

**Minuman percuma boleh ditebus untuk minuman yang bernilai kurang atau sama dengan harga pembelian.


Giveaway Blog Bycikrenex

Giveaway Blog Bycikrenex  |  Holaa!! Hi CR, Lea join giveaway ni.. hehe.. Sebelum aku membebel dalam entry ni, kene tegur dulu tuan punye giveaway.. Hiks.. Orite, tengahari ni sedang berblogwalking, ramai pulak yang join giveaway dari Cik Renex ni.. Dok lalu lalang kat new feed blog aku ni... Diusir-usir, ianya tetap jugak lalu.. Sampaikan aku pun turut terjebak untuk turut serta menjoinkan diri dalam giveaway CR ni.. Ahakz.. Drama tak hakak!! Oleh yang demikian, dengan lafaz Bismillah aku join Giveaway Blog Bycikrenex ni.. Hahaha, menyampah pulak aku baca ayat sendiri.. Ekeke..!!

Sila klik banner ye kalau nak join!!

Banner yang sangat comel dengan warna yang agak menarik.. Aku suka!! Btw, aku ucapkan tahniah buat CR atas kejayaannya dalam membina blogshopnya.. Moga bisnessnya terus berjaya dan maju.. Amiin.. Korang yang mane bergelar Blogger Malaysia tu, mai le join reramai kasi meriah lagi giveaway ni disamping tu dapatlah kita pakat support kawan kita ni untuk berbisness... Sendiri nak berbisness tak berapa nak pandai, so support la kengkawan yang suka berbisness.. Tak gitu...

Orite, kalau nak join just klik banner kat atas ye.. Tarikh tutup lambat lagi.. Jadinya, Moh pakat join yek...

Tarikh Tamat
24 September 2017


Ada Apa Dengan Traveloka Di KL2017

Ada Apa Dengan Traveloka Di KL2017  |  Sukan SEA 2017 telah pun dirasmikan dengan penuh gilang gemilang pada 19 Ogos 2017 baru-baru ini di Stadium Bukit Jalil, Kuala Lumpur.. Sukan SEA yang ke-29, yang juga dikenali sebagai Kuala Lumpur 2017 (KL2017) ini akan berlangsung selama 11 hari bermula 19 hingga 30 Ogos 2017, dimana Malaysia telah terpilih menjadi tuan rumah bagi kali ini.. Sebanyak 405 acara dari 38 sukan akan dipertandingkan di Sukan SEA Kuala Lumpur 2017 antaranya bola sepak, angkat berat, olahraga, akuatik, badminton dan banyak lagi... Disebalik kehangatan temasya Sukan SEA 2017 yang berlangsung kini, Traveloka adalah salah satu sponsor untuk KL 2017 pada kali ini.. Ada apa dengan Traveloka di KL2017? Yeah, banyak yang korang kena tahu tentang Traveloka dan KL2017.. Jom aku ceritakan...

traveloka, sukan sea 2017, kl2017,
Ada Apa Dengan Traveloka Di KL2017
Traveloka adalah salah satu laman e-dagang pelancongan dalam talian yang utama di Asia Tenggara yang menyediakan penerbangan termurah ke semua destinasi dan tawaran hotel yang terbaik... Bersempena KL2017, Traveloka menjanjikan perkhidmatan terbaik untuk anda.. Sepanjang temasya Sukan SEA ini, Traveloka akan melancarkan promosi dan aktiviti di lapangan untuk semua orang menikmatinya.. Sebagai penaja untuk acara bersejarah ini, Traveloka menawarkan aktiviti menarik untuk dimanfaatkan oleh orang ramai..


Kalau korang nak tahu, Traveloka juga adalah official Online Travel Partner untuk KL2017... Sebagai official Online Travel Partner bagi KL2017, Traveloka akan mengadakan promosi bersempena Sukan Asia Tenggara 2017 ini iaitu Hello Malaysia! dan Go S.E.A!..

Bagi promosi Hello, Malaysia!, Traveloka menawarkan diskaun sehingga 40% bagi penerbangan dan hotel ke destinasi dalam Malaysia dan akan membawa anda secara lebih dekat dan peribadi untuk mengenali tempat-tempat menarik di malaysia..


Manakala bagi promosi Go S.E.A! pula, diskaun sehingga 60% ditawarkan bagi penerbangan dan hotel ke 10 destinasi khas di Asia Tenggara seperti Singapore, Bangkok, Phuket, Chiang Mai, Ho Chi Minh City, Hanoi, Bali, Jakarta, Bandung dan Lombok!! Anda akan dibawa ke tempat-tempat yang menakjubkan di Asia Tenggara.

Waahhh bestkan.. Jadi apa tunggu lagi, tempah la sekarang untuk mendapatkan harga promosi yang hebat ini.. Promosi berlangsung sekarang sehingga 31 Ogos 2017..... Jangan lepaskan perluang keemasan ni tau.. Selain korang dapat menyaksikan KL2017 di Kuala Lumpur, korang juga dapat melihat keindahan dan keistimewaan yang ada di Malaysia.. Bak kata orang 'sambil menyelam kita minum airnya sekali'.. Tak gitu?? hehe.. Korang juga boleh bercuti di 10 destinasi khas Asia Tenggara dengan harga yang murah.. Best sangat ohh!! Rugi kalau lepaskan peluang ni.. Korang boleh buat tempahan sekarang di laman web Traveloka seperti link yang aku sertakan dibawah ini..


Selain itu juga, Traveloka juga ada membuka booth di Bukit Jalil dan pelbagai peraduan akan dianjurkan serta tawaran penerbangan dan hotel ke pelbagai destinasi.. Pengunjung juga boleh menyertai photo booth dan playcard contest dimana hadiah-hadiah menarik menanti pemenang.. Korang berpeluang untuk memenangi hadiah-hadiah yang berjumlah sehingga RM200,000.00 tau!! Rugi tak join wehh!! Terdapat juga on-ground booth dan plus live feed yang akan mengupdate setiap acara Sukan SEA yang berlangsung.. Jadi, jomlah ramai-ramai kita terjah booth Traveloka..  Mane tahu ada rezeki untuk menang hadiah-hadiah menarik... Hehe..


Traveloka Live Stream


Berita baik untuk korang..!! Korang boleh menonton acara Sukan SEA 2017 ini secara live stream tau kerana Traveloka juga menyediakan Live Stream SEA Games di laman webnya http://travelokakl2017.com.my/ ... Jadinya, jika korang tak sempat nak menonton di kaca tv, korang boleh tonton di Traveloka Live Stream.. Tapi nak kena ada internet la kan.. Alah, aku yakin dizaman serba canggih dan moden ni, setiap orang mempunyai talian internet.. Jadi, bolehlah menonton acara Sukan SEA 2017 ini dimana sahaja korang berada..  Satu lagi berita baik untuk korang... Korang juga boleh menyertai peraduan yang disediakan di Live Stream page bermula 19 Ogos 2017.. Jadi, jangan lepaskan peluang ini ye kerana hadiah menarik menanti korang yang menyertainya..

Oklah, rasanya dah terjawab soalan "Ada apa dengan Traveloka di KL2017?" ni kan.. Segalanya dah aku ceritakan dekat korang tentang Traveloka dan KL2017 ini.. Jadi, jangan lupa ye untuk menonton Sukan SEA ke-29 jika korang berada di Kuala Lumpur dan boleh juga ditonton melalui Traveloka Live Stream walau dimana korang berada.. Berilah sokongan kepada pasukan kita, Malaysia!! MALAYSIA BOLEH!!


Review Novel | Semusim Di Mahsyar By Hadi Fayyadh

Semusim Di Mahsyar By Hadi Fayyadh  |  Allahuakbar.. Punyalah lama nak review novel ni.. Tapi tak jugak terbuat.. Dok dalam draft dah lama sebenarnya.. Masa untuk mengarang ayat aje tak de.. Terlalu sibuk menyiapkan entry yang urgent.. Tengahari ni ada masa terluang sikit, bolehlah siapkan entry review novel Semusim Di Mahsyar by Hadi Fayyadh ni..

Semusim Di Mahsyar By Hadi Fayyadh
Semusim Di Mahsyar By Hadi Fayyadh 
Novel ni aku beli pre-order.. Masa tu novel ni belum dicetak lagik.. Terlalu excited dengan penulis ni kan.. Buku penulisan dari penulis ni tak pernah tak best.. Mesti menjadi BEST SELLER... Sebab tu aku terlebih teruja bila dapat tahu beliau menghasilkan karya yang baru.. Terus aje order.. Lama jugaklah menunggu untuk mendapatkannya.. Tapi itu tak menjadi masalah bagi aku.. Lagi pun masih banyak novel yang belum dibaca.. Jadinya, tak terlalu terkesan dengan masa yang panjang itu.. Hiks..


Alhamdulillah, kali ni beli buku dapat sekali dengan tandatangan dari penulis.. Menjadikan buku ini ada sentimental value tersendiri.. Kali ini juga buku disertakan sekali dengan bookmark.. So, tak perlu dah nak pakai bookmark sendiri.. hehe...


Kalau korang nak tahu serba sedikit tentang jalan cerita novel Semusim di Mahsyar ni, bolehlah baca sinopsis dalam gambar atas ni yek.. Eceli, novel ni dah lama aku baca dan mengambil masa yang tak terlalu lama untuk menghadam hasil penulisan Hadi Fayyadh ini.. Mungkin kerana terlalu admire dengan penulisannya membuatkan aku membacanya secara berterusan... Bagi aku, karya beliau kali ini tak sehebat karya-karya beliau sebelum ini yang mampu membuatkan aku gerun, insaf, menangis dan sedar akan kuasa tuhan dihari pembalasan nanti.. Sungguhpun begitu, Semusim Di Mahsyar ini tetap membuatkan aku insaf dan sedar akan kekhilafan sebagai seorang manusia yang akan dihitung dihari pembalasan kelak.. Walaupun impaknya tidak sehebat novel Semusim Di Barzakh dan Ketika Azazil Berputus Asa...

Orite, jom baca review aku tentang novel ini di Goodreads..


REVIEW AKU DI GOODREADS

Semusim di Mahsyar

My rating: 4 of 5 stars
Start : 29.07.2017          Finish : 30.07.2017

Novel dari penulis yang memang aku kagumi dan minati.. Penulisannya memang sampai ke hati.. Sebelum ni dah baca 2 buah buku hasil karyanye dan ini adalah yg ketiga..

Untuk novel Semusim Di Mahsyar ni, aku rasa tak sehebat penulisannya yang sebelum ni.. Yang sebelum ni lebih terkesan dihati aku.. Sungguhpun begitu, buku kali ni tetap memberi byk pengajarannya dan bagus untuk dibaca oleh semua golongan..

Kali ini novelnye mengisahkan seorang anak perempuan yang derhaka terhadap org tua nye... Dia diuji dgn pelbagai ujian hidup sehinggakan dia menyalahkan kedua org tuanye lalu menderhakainya.. Allahuakbar.... Rasa geram sgt bila baca part dia derhaka tu.. Haisss...

Satu ujian besar menimpanya dimana dia disangkakan telah meninggal dunia dan ditanam selama 5 hari.. Sepanjang perjalanan dialam kuburnye dia didatangi mimpi yg panjang.. Dalam mimpinye itu dia menjalani kehidupan alam kubur yang penuh penyiksaan sehinggalah dia tersedar kembali dan kuburnya digali semula oleh penduduk kampung..

Selepas dikembalikan ke dunia, segalanya telah berubah.. Ayah dan ibunye telah pergi mengadap ilahi tanpa sempat dia meminta keampunan.. Keinsafan yang dia alami telah terlambat utk dia menebus segala dosanya terhadap kedua ibubapanye.. Malahan lebih teruk, selepas segalanya yg berlaku, barulah dia tahu cerita sebenar kehidupannya yang dia bukanlah anak liar nikah seperti dihebohkan penduduk kampung.. Menyesallah dia tidak berpenghujung kerana telah menyalahi kedua ibubapanye selama ini atas sebab itu dan sanggup derhaka kepada mereka.. Allahuakbar..

Walaupun buku ni x sehebat penulisan penulis yang lepas, tapi tetap memberikan kesedaran dan keinsafan bila membacanye... Recommended utk dibaca oleh semua..




Handbag William Inghem Dari Mizzue Malaysia Pelengkap Gaya

Handbag William Inghem Dari Mizzue Malaysia Pelengkap Gaya  |  Kalau bercerita pasal handbag ni, memang kaum wanita la paling excited kan.... Handbag dengan wanita tak dapat dipisahkan.. Hah gituuu!!.. Yelah, bila nak bergaya, kalau tak de handbag memang rasa tak lengkap aje gaya kita sebagai seorang wanita kan.. Aku yakin setiap wanita mesti ada paling sikit pun satu atau dua handbag untuk digayakan kemana-mana sahaja.. Macam aku sendiri, memang mempunyai banyak koleksi handbag.. Tak puas kalau ada satu atau dua sahaja.. Mesti nak ada lebih baru boleh tukar-tukar pakai.. Haha!! Tamak kan.. Hehe.. Ok, untuk menambahkan lagi koleksi handbag aku, kali ni aku pilih pula handbag William Inghem dari Mizzue Malaysia sebagai pelengkap gaya aku... Tu dia, tambah lagi koleksi hokeh!! Jangan jeles... Haha!!


Nampak tak dimuka itu terpancar sinar bahagia bila dapat tukar handbag baru... hehe.. Korang pernah dengar tak jenama Mizzue ni? Sebelum aku tunjukkan kat korang design handbag Mizzue aku ni, aku nak cerita sikit kat korang tentang Mizzue Malaysia.. Apa itu Mizzue Malaysia?

MIZZUE MALAYSIA



Mizzue Malaysia adalah satu jenama online shopping dimana kita boleh membeli pelbagai jenis beg seperti clutches, wallet and purse, handbag, shoulder bag, across body bag, backpack, leather bag dan sebagainya... Design beg dari Mizzue Malaysia ni semuanya up to date tau mengikut trend sekarang... Simple tetapi tetap elegant... Sesuai untuk semua golongan.. Kalau nak diikutkan memang rambang mata tak tahu nak pilih yang mana kalau jelajah di website Mizzue Malaysia tu.. Dengan adanya online shopping sebegini, tak perlu dah bersusah payah nak ke shopping mall untuk beli handbag.. Hanya perlu pilih beg yang berkenan dihati, buat bayaran dan tunggu saja barang sampai depan muka pintu rumah.. Mudahkan.. Lagi pun korang tak perlu risau, setiap beg akan disertakan detail lengkap beserta gambar yang membolehkan korang tahu spesifikasi beg tersebut dengan lebih jelas.. Ada juga sesetengahnya disertakan video.. Jadi bolehlah korang lihat dengan lebih jelas kualiti beg yang korang pilih tu kan.. 

Ok, jom tengok design beg pilihan aku...

mizzue malaysia, handbag mizzue, mizzue william inghem
Handbag William Inghem Dari Mizzue Pelengkap Gaya
Inilah handbag dari Mizzue yang menjadi pilihan aku tu.. William Inghem Brown colour... Banyak lagi sebenarnya yang cantik-cantik tapi aku lebih meminati design ini kerana designnya agak menarik dimata aku.. Bahagian depan dan belakang handbag ni bercorak anyaman.... Menarik!! Saiz handbag ni tak terlalu kecil dan tak terlalu besar... Sedang-sedang aje saiznya.. Kalau diukur, handbag ini sebesar saiz A4... Menepati citarasa aku.. Walaupun bersaiz A4, tapi masih mampu mengisi banyak barang tau.. Haaa itu yang aku suka.. Biasa kalau aku pilih handbag, mesti nak yang banyak compartment supaya aku boleh bahagi-bahagikan tempat untuk simpan handphone, make up, buku bank dan pelbagai lagi... Tak de la berlonggok satu tempat aje kan.. Nanti nak mencari mula la kelam kabut dan agak susah..

Eceli handbag ni diperbuat daripada premium PU leather yang mempunyai 3 compartment dengan dilengkapi button magnetic dan 2 button popper... Di bahagian luar handbag ini dihiasi dengan 4 poket berzip.. Manakala dibahagian dalam ruang utama beg ini dilengkapi dengan zip dan slip poket di dinding dalamannya.. Ciri-ciri yang menarik dan lengkap bagi sebuah handbag yang aku suka.. Oh ye, satu lagi aku lebih suka pakai handbag yang bertali panjang dan handbag dari Mizzue Malaysia ni disertakan sekali dengan tali panjang untuk penggayaan lebih santai... Jom tengok ciri-ciri yang ada pada handbag Willian Inghem ni dengan lebih detail melalui gambar dibawah ni..

Untuk melihat dengan lebih jelas lagi spesifikasi beg ini, korang boleh klik link Video Mizzue William Inghem ini.. Handbag William Inghem ni didatangkan dalam pelbagai warna yang menarik sebenarnya.. Bukanlah hanya satu warna ini sahaja.. Antara warna-warna lain yang ada seperti black, almond, purple, grey dan turquiose...


Dengan pilihan warna yang menarik


Detail William Inghem
  • Bag Category : Cross body bags, Handbags, Shoulder bags, Woven bag
  • Colours : Brown
  • Specifications : Hidden bag, Mobile bag, Passport bag
  • Materials : Halal, PU
  • Size (W x L x H) : 13.5 x 28 x 26 cm
  • Shoulder Strap : 40 - 46 cm
  • Cross body Strap : 75 - 87 cm
  • Weight : 0.97 kg
Mizzue Malaysia


 3 compartment bagi keselesaan muatan barangan

 Bahagian dalam bag

Poket berzip di ruang utama bag

Mungkin dilihat pada gambar yang aku up ni tak berapa nak jelas kan keadaan beg ni.. So, mari kita lihat video pendek yang dah aku sediakan untuk korang lihat keseluruhan beg ni.. Video tanpa suara ye.. Ahakz.. Atau korang boleh klik SINI untuk lihat video kedua.. Wahh banyak betul video aku buat untuk Mizzue Malaysia ni yek.. Hehe...


Orite, tentang Mizzue Malaysia pun aku dah story... Tentang handbag William Inghem ni pun aku dah cerita kat korang.. Kesimpulannya, aku sangat suka dan berpuashati dengan handbag dari Mizzue Malaysia ni.. Walaupun memilihnya secara online, bila sampai ke tangan kualitinya seperti di dalam gambar dan sangat trendy.. Paling best banyak compartment... Itulah salah satu ciri-ciri beg yang aku minati.. So, bolehlah aku ber-OOTD time Raya Haji nanti kan walaupun dah terrrrrguna untuk pergi kerja.. Haha..!!

Untuk pemilihan warna pula, aku memilih warna Brown sebabnya kebanyakan koleksi beg aku adalah berwarna hitam.. Kali ni nakkan sedikit kelainan dengan mengenakan handbag berwarna Brown dan dengan warna ini masih senang dimatchkan dengan pelbagai warna pakaian... So, tak perlu risau untuk bergaya dengan handbag ni nanti... Hiks..

A post shared by L E A A Z L E E Y A 👻 (@lea_azleeya) on

Oklah, bagi korang-korang diluar sana yang ingin bergaya dan melaram dengan beg Mizzue dihari raya aidiladha nanti ataupun untuk melengkapkan outfit seharian korang dengan handbag ini, bolehlah terjah link kat bawah ni ye.. Aku yakin korang akan berpuashati dengan design dan kualiti yang ada pada handbag Mizzue Malaysia ni.. Harga pun berpatutan uolls.. Setandingan dengan kualiti yang ada pada begnya..


Untuk maklumat lebih lanjut, sila layari :-

Website

Facebook

Instagram

Email
customer@mizzue.com.my


Kembara Jom Jimat Elektrik

Kembara Jom Jimat Elektrik  |  Pada 27 Julai 2017 yang lalu seramai 26 orang pelajar dan 3 guru pembimbing dari SMK Telok Panglima Garang (SMKTPG), Kuala Langat, Selangor telah berkunjung ke Taman Seri Medan yang terletak di Telok Panglima Garang untuk menjalankan program Kembara Jom Jimat Elektrik sempena pertandingan Toyota Eco Youth (TEY) 2017. SMKTPG dipilih mewakili negeri Selangor dalam program tersebut di peringkat kebangsaan. Kumpulan pelajar dari SMKTPG yang dikenali sebagai Team Eco Panglima ini telah menjalankan program Kembara Jom Jimat elektrik selama 3 bulan.    

 jimat elektrik, smk telok panglima garang, jom jimat elektrik, toyota eco youth, team eco panglima
 Team Eco Panglima bersama guru pembimbing, Pn. Norazimah yang berdiri dua dari kanan  

Meningkatkan kesedaran kepada penduduk tentang kepentingan menjimatkan elektrik 

Tujuan program Kembara Jom Jimat Elektrik ini adalah untuk meningkatkan kesedaran kepada penduduk Taman Seri Medan tentang kesan penggunaan elektrik yang berlebihan kepada alam sekitar. Kesan penggunaan elektrik yang berlebihan ini membawa kepada pemanasan sejagat.   

Menjadi tanggungjawab Team Eco Panglima untuk memberi kesedaran kepada penduduk setempat akan kesan negatif penggunaan elektrik yang berlebihan ini disamping memberi tips menjadi pengguna yang bijak kepada penduduk Taman Seri Medan.    

jimat elektrik, smk telok panglima garang, jom jimat elektrik, toyota eco youth, team eco panglima
Bersama salah seorang penduduk Taman Seri Medan ketika menjalankan soal selidik 

Puan Norazimah Abd Talib selaku guru pembimbing Team Eco Panglima berkata, "Kami telah menyebarkan risalah tentang penggunaan serta kepentingan penjimatan elektrik kepada para penduduk di Taman Sri Medan tersebut. Disamping itu, kami juga menerangkan cara-cara untuk menjimatkan elektrik, seterusnya mengurangkan kadar bayaran bil elektrik."   

jimat elektrik, smk telok panglima garang, jom jimat elektrik, toyota eco youth, team eco panglima
Bunting Kembara Jom Jimat Elektrik di Taman Seri Medan 

"Melalui pemerhatian dan maklumat yang kami peroleh ketika pertama kali beramah mesra bersama para penduduk Taman Sri Medan, kadar bayaran bil elektrik mereka mencecah RM200 - RM500. Walau bagaimanapun, kami telah mencadangkan beberapa langkah untuk mengurangkan jumlah bil tersebut. Lawatan kali kedua pada bulan Julai, kami memperoleh keputusan yang agak mengejutkan di mana terdapat penduduk yang berjaya mengurangkan jumlah bil mereka daripada RM500 kepada RM200 ke atas dengan menggunakan langkah-langkah yang dicadangkan oleh kami.
Beliau mengakhiri wawancara dengan berharap agar lebih ramai lagi penduduk dapat mengurangkan kadar bayaran bil elektrik di samping dapat mengurangkan kesan penggunaan elektrik yang berlebihan kepada alam sekitar.