Novel Pelaris Datang Dengan Gift Yang Comel

Novel Pelaris Datang Dengan Gift Yang Comel  |  Muhammad Fatrim atau lebih mesra dengan panggilan Ayim adalah salah seorang penulis feberet aku... Antara karyanya yang sudah aku baca seperti Asrama, Revenge dan Pemangsa.. Manakala Teman Roh masih lagi dalam simpanan aku dan tunggu masa yang sesuai aje untuk dihadam.. Mungkin dengan keadaan aku sekarang ni, belum cukup kuat untuk membacanya.. Ekekeke.. Karya beliau yang terbaru, novel PELARIS datang dengan gift yang comel..

pelaris, muhammad fatrim, novel seram,
Novel Pelaris Datang Dengan Gift Yang Comel

Novel Pelaris ni aku beli Pre-Order.. Kiranya lama jugak la aku menunggu untuk mendapatkannya.. Yela dah nama lagi Pre-Order, haruslah kene tunggu sehingga ianya dicetakkan.. Tu sebab la memakan masa.. Seperti Biasa, kalau beli dengan Ayim memang akan dapat gift beserta tandatangannya sekali beserta nota cinta darinya.. Haha!! Tapi kali ni berlainan sikit gift yang aku dapat.. Ada gift comel kat situ ye.. Penanda buku dari batang aiskrim dan klip kertas yang dibuat sendiri oleh penulis.. Ada sentimental value ye disitu.. Harus dijaga dengan baik... Apa-apa pun gift yang aku nak sangat adalah FM Pelaris.. Boleh tambah koleksi FM aku.. Bukan senang nak dapat FM cover novel tau.. Dah 3 keping aku ada semuanya dari penulis Muhammad Fatrim.. Thankz tau Ayim..


Orite, tentang novel pulak aku rasa cover novelnya lebih cantik, menarik, mantap dan matang... Aku suka covernya.. Ini adalah cover yang aku vote di fb penulisnya tempoh hari.. Kulit novel ni juga dari kertas yang berkilat.. Memang terbaik.. Nampak lebih meyakinkan.. Ditambah pula ada bookmark kecil disediakan juga dari cover buku ni.. Aku suka!! Hehe..

Oklah, buat penulis buku Pelaris ni, moga terus berjaya dalam bidang penulisan dan menghasilkan karya yang terbaik dan mendapat tempat dikalangan peminat novel di Malaysia mahupun diluar Malaysia.. Luaskan kuasamu... hehehe!!


WOWSKIN Vitamins Serum Untuk Kulit Cantik Dan Sihat

WOWSKIN Vitamins Serum Untuk Kulit Cantik Dan Sihat  |  Assalamualaikum wbt... Alhamdulillah lega sikit rasa bila ada kelapangan untuk diri dan minda direhatkan dari bekerja dan berfikir.. Seperti beberapa minggu yang lepas memang aku agak sibuk dengan persiapan program ditempat kerja aku.. Pelbagai benda nak disiapkan dalam masa yang singkat dan tergesa-gesa.. Sampaikan diri pun tak terurus.. Makan entah kemana, rehat tak cukup, badan letih, muka lesu.. Hadoiii!! Stresss sangat... Lagi bertambah stresss bila kulit muka mula mengeluarkan 'gunung berapi' yang tak di undang.... Tau tak 'gunung berapi' tu apa? Jerawat laa.. Hehe.. Ditambah pula dengan cuaca yang agak panas sekarang muka mudah sangat berminyak... Kalau tak dijaga kulit muka dengan betul memang boleh menyebabkan berleluasanya pertumbuhan jerawat.. Oh tidakkkkk!!!

WOWSKIN Vitamins Serum Untuk Kulit Cantik Dan Sihat
WOWSKIN Vitamins Serum Untuk Kulit Cantik Dan Sihat

Dalam dok stresss dengan kulit muka yang berjerawat (walaupun beberapa ketol sahaja hehehe), aku diperkenalkan dengan satu produk dari WOWSKIN Malaysia iaitu Vitamins Serum Set yang pada aku sangatlah best sebab dapat menyelesaikan masalah jerawat aku ni.. Walaupun jerawat yang tumbuh tu tak la banyak tapi tetap memberi tekanan pada aku hokeh!! Seperti yang korang tahu dan aku sendiri pun dah sedia maklum, serum memang bagus untuk kulit wajah selain set penjagaan kulit yang biasa kita guna.. Tak keterlaluan kot kalau aku kata serum ni adalah salah satu produk penjagaan kulit yang juga penting untuk kulit kelihatan cantik dan sihat...

Ok, jom aku perkenalkan kat korang pulak serum muka 2017, serum muka terbaik yang pernah aku guna.. WOWSKIN Vitamins Serum Set.. Hiks..!!


Dalam set ni, ada 2 jenis serum tau.. Day Serum dan Night Serum.. Untuk Day Serum didalamnya mengandungi Vitamin B3, C & E, manakala Night Serum pula mengandungi vitamin A & D.. Haaa sebab itulah set ni dinamakan Vitamins Serum.. Sebab ia mengandungi vitamin-vitamin penting yang diperlukan oleh kulit wajah kita.. Mesti korang pelikkan, biasa serum muka ni ada satu botol je dan boleh dipakai bila-bila masa.. Tapi tidak dengan WOWSKIN Vitamins Serum Set ni.. Ia agak berbeza dan istimewa..

Kenapa perlu asingkan Siang dan Malam? Haaa ini jawapannya....
Ini kerana vitamin B3, C & E lebih diperlukan pada waktu siang dimana ada sinaran cahaya matahari manakala Vitamin A & D pula lebih sesuai dijadikan rutin pada waktu malam ketika kita sedang berehat dan tidak berada dalam persekitaran panas terik..
Kalau korang nak tahu, Vitamin Serum ni bukan sahaja serum untuk kulit jerawat malahan ia juga serum untuk kulit berminyak dan serum untuk jeragat... Sesuai sangatlah dengan masalah yang aku hadapi sekarang.. Kulit berminyak, jerawat seketul dua, parut jerawat dan sedikit jeragat.. Ohsemmm wehh!! Dengan set ni aku dapat selesaikan pelbagai masalah.. Banyak lagi sebenarnya manfaat serum ni.. Nak tahu tak? Jom semak satu persatu..



Manfaat Day Serum 

Membantu menghilangkan kemerahan akibat dari keradangan kulit ataupun jerawat
Membantu meningkatkan ketahanan sistem imun kulit wajah anda
Membantu mengehadkan penghasilan radikal bebas pada kulit yang menjadi punca kulit tidak sihat
Membantu memastikan wajah semakin glowing secara semulajadi
Membantu meningkatkan penghasilan kolagen kulit secara semulajadi
Membantu memperbaiki tekstur kulit agar semakin rata
Membantu memastikan kelembapan kulit berada ditahap optimum
Membantu memudarkan kesan gelap pada wajah
Membantu menegangkan kulit yang semakin kendur akibat faktor penuaan
Membantu hilangkan kesan sunburn 



Manfaat Night Serum

Membantu melambatkan proses penuaan
Membantu menjadikan kulit semakin lembut dan gebu
Membantu memastikan kulit tidak kering selepas seharian terkena cahaya matahari
Membantu mengurangkan kadar penghasilan sebum atau minyak pada wajah
Membantu mempercepatkan kadar penyembuhan dan pengeringan jerawat
Membantu memastikan sel kulit sentiasa diperbaiki pada kadar lebih optimum
Membantu mengurangkan keradangan kulit


Haaa, banyakkan manfaat WOWSKIN Vitamins Serum ni.. Paling best bila serum ni boleh mempercepatkan kadar penyembuhan dan pengeringan jerawat.. Jerawat dah sembuh, sekarang hanya perlu hilangkan parut jerawat dan juga jeragat pula.. Malah aku tak perlu risau sebab kedua-dua serum di dalam set WOWSKIN ini telah mendapat kelulusan dari KKM.. Bermakna ia selamat digunakan dan tiada bahan merbahaya didalamnya.. Lagi satu aku prefer untuk gunakan serum ni kerana WOWSKIN selamat untuk dipakai bagi ibu-ibu mengandung ataupun yang sedang menyusu.. Almaklumlah tengah mengandung ni kan, kena berhati-hati dalam memilih produk kecantikan.. Mane boleh main hentam aje.. WOWSKIN ni ternyata selamat untuk aku gunakan..


Cara menggunakan WOWSKIN Vitamins Serum

Untuk Day serum haruslah pakai waktu siang dan Night Serum pula pakai waktu malam.. Untuk waktu siang, korang boleh gunakan Day Serum dengan mekap tau... Sebab serum ni adalah serum untuk mekap juga.. Jom tengok step aku setiap hari dalam penggunaan serum ini..

Siang

1. Pencuci Muka
2. Penyegar
3. WOWSKIN Day Serum
4. Foundation
5. Compact Powder
6. Make up

Malam

1. Pencuci Muka
2. WOWSKIN Night Serum

Untuk malam memang aku akan pakai WOWSKIN Night Serum semata-mata supaya kulit lebih free dan manfaat dari serum tersebut dapat diserap sepenuhnya..

Day Serum

Night Serum

Mudahkan?.. Serum ni hanya perlu disapu rata pada wajah dan biarkan ia meresap ke dalam kulit... Paling aku suka dengan serum ni kan, walaupun teksturnya pekat tapi bila disapu pada wajah ia terasa sangat ringan seolah-olah menyapu air je tau.. Satu lagi serum ni tak melekit dan tidak berminyak serta mudah menyerap.. Memang terbaik!! Bukan itu saja tau yang best tentang serum ni, ada lagi.. Korang tahu tak  cara untuk glowingkan mekap?? Haaa dengan menggunakan WOWSKIN Day Serum, korang dapat glowingkan mekap korang tau.. WOWSKIN ni sangat sesuai dipakai sebelum mengenakan make-up kerana ia mampu menjadikan mekap tahan lama serta kulit kekal lembap... Aku suka tengok muka aku bila time solat zohor tu, sebelum cuci make up, muka nampak glowing.. Rasa sayang pulak nak tanggalkan make up time tu.. hehe..

Sebelum dan Selepas

Orite, selepas lebih kurang 3 minggu aku menggunakan Vitamins Serum dari WOWSKIN ni, memang ada perubahan pada wajah aku.. Jerawat ofkos la dah surut ye.. Cuma parut jerawat dan jeragat aje yang tinggal.. Itupun dah pudar sikit parutnya.. Biasalah parut jerawat dan jeragat ni bukan senang nak hilang.. Haruslah memakan masa  jugak untuk betul-betul pudar kan.. Yang penting jerawat aku dah surut.. Itu paling utama.. Haha!! Selain tu, kulit wajah aku pun semakin lembut dan tak berminyak sangat... Seronok ohhh!!

Apa-apa pun, untuk kesan yang lebih ketara dan berpanjangan, kenalah guna serum ni secara berterusan.. Tak boleh lah sekadar 'angat-angat tahi ayam' bak kata orang-orang tua.. Bila tak berkesan, mulalah nak salahkan produk.. Padahal diri sendiri tak konsisten dan disiplin.. Tak gitu?? Kalau nak cantik dan sihat kenalah RAJIN hokeh!! Jangan malas-malas nanti diri sendiri yang rugi.. Cewahhh panjang lebar aku kasi nasihat.. Haha!!

Oklah, aku dah pun try WOWSKIN Vitamins Serum ni dan sangat berpuashati dengannya serta sangat sesuai dengan kulit aku.. Alhamdulillah.. Korang bila lagi? Tak nak cuba ke? Hehe.. Kot-kot lah korang ada masalah jerawat, kulit berminyak, berjeragat macam aku ni kan, aku recommended sangat WOWSKIN ni.. Untuk mendapatkan WOWSKIN Vitamins Serum Set ni ataupun untuk keterangan lanjut korang boleh layari website yang aku sertakan kat bawah ni ye.. Jangan segan-segan nak klik pulak.. Haha!!



Website

Facebook Page

Instagram

Pengasas

Contact No.
010-313 0631




The Unsung Hero Hadiah Dari Sahabat Blogger

The Unsung Hero Hadiah Dari Sahabat Blogger  |  Sebuah lagi novel Melur Jelita berada dalam koleksi novel aku.. The Unsung Hero... Alhamdulillah novel ni aku dapat dari seorang sahabat blogger aku, Siqah.. Dia hadiahkan kepada aku.. Aku pernah cerita dah sebelum ni kan.. SINI.. Katanya dia tak larat dah nak  baca sebab terlalu tebal.. Hehe.. Memang tebal pun novel ni... Berapa lama la agaknya masa yang aku ambil untuk habiskan sebuah novel ni nanti.. Hehe.. 

The Unsung Hero Hadiah Dari Sahabat Blogger, melur jelita
The Unsung Hero Hadiah Dari Sahabat Blogger
Kebanyakan novel Melur Jelita memang tebal-tebal belaka.. The Unsung Hero ni ketebalan novelnya 1156 muka surat dengan 151 chapter.. Huhu.. Sekarang ni aku tengah berusaha habiskan novel Terukir Cinta karya Anna Lee.. Lepas tu baru aku akan baca novel ni kot.. Tengok mood macam mana nanti.. Hiks.. Oklah, apa-apa pun, moh le kite pakat baca sinopsis buku ni dulu sebelum kita menghadam ketebalan novel ni.. haha!!



Chocolate Fan Giveaways by Sii Nurul

Chocolate Fan Giveaways by Sii Nurul  |  Tengah dok hangin dengan Shopee Malaysia sebab nak buat pembayaran sikit punye susah step dia.. Siap nak kene ada verifikasi kod la bagai.. Menyusahkan betul.. Huhu.. Bagi menyejukkan sikit hati aku yang tengah panas membara ni, aku nak join giveaway anjuran Blogger Sii Nurul ni.. Chocolate Fan Giveaways by Sii Nurul.. Chocolate kan boleh menenangkan hati yang tengah marah.. Haha.. Belum menang lagik tu.. Ekeke..

Chocolate Fan Giveaways by Sii Nurul
Chocolate Fan Giveaways by Sii Nurul
KLIK BANNER YE KALAU NAK JOIN SAMA

3 orang pemenang dicari untuk memenangi hadiah berbentuk coklat.. Coklat apakah? Haruslah my feberet coklat, Ferrero Rocher.. Selain tu Cadbury dan Hersheys... Orite, kepada yang sukakan coklat jom pakat join ramai-ramai.. Mana tau ada rezeki menang, leh makan coklat kan.. Kalau tak menang sila beli sendiri kat kedai.. Kohkohkoh!!

Tarikh Tamat
15 Ogos 2017


RM100 SGShop Shopping Credit Selamat Digunakan

RM100 SGShop Shopping Credit Selamat Digunakan  |  Wohaaa!! Alhamdulillah, order terakhir aku di SGShop dah pun sampai ke tangan... Dengan ini, RM100 SGShop shopping credit yang aku menang dalam Giveaway SGShop Shopping Credit By Wani Sukarno telah selamat aku gunakan.. Hehe... Apa yang aku beli tu?? Masih lagi memborong baju Qhaliff.. Kan aku dah cerita kat entry yang lepas - Borong Baju Anak Di SGShop Malaysia..


Sebelum ni aku dah borang 3 pasang baju Qhaliff.. Dan ini adalah yang balance duit, aku beli lagi sehelai.. Maka selamatlah sudah shopping credit aku gunakan.. Hiks.. Macam biasalah, nak tunggu parcel sampai memang lambat sebab kite beli barangan terus dari China.. Yang penting harga murah dan barang berkualiti... 


Dalam banyak-banyak baju kat SGShop tu, yang ini jugak aku berkenan.. Tak tahu kenapa.. Pada mata aku smart.. Siap bertali bagai.. Nampak lah kelainannya sikit dan ada style.. Nanti-nanti kalau dah serabut sangat dengan tali tu, aku kasi potong jerk la.. Haha.... Kalau korang rasa nak shopping baju anak-anak korang ke, baju korang sendiri ke, atau barang-barang lain, korang bolehlah terjah laman web SGShop Malaysia.. Banyak gile kot barang best-best kat sana.. Jangan rambang mata sudahhh!!


5 Home Buying Tips to Change Your Life

5 Home Buying Tips to Change Your Life  |  Buying a home is a major financial decision, one that could set the course of your financial future for years. That makes it all the more important to find the right property and financing. Read on for five tips :-

5 Home Buying Tips to Change Your Life, Property Guru
5 Home Buying Tips to Change Your Life
   
Mind the Location   

Location is important, reminds The Malay Mail Online. Finding a property that’s at the center of everything you need, with easy access to everywhere, is a great feature to have. Some homebuyers actually choose homes that are far away because they’re more affordable. However, that kind of affordability comes at a cost too. Imagine coming home to a house that’s two to three hours away from where you work. That’s exceedingly inconvenient for you. No matter how much you think you could persevere, have the fortitude to bear the traffic and distance—all for the chance of buying a home that’s affordable—you won’t be able to hold out forever. You’ll either have to rent an apartment or change jobs. Something will eventually give. That’s the true cost of buying a home that’s far out of the city center. By choosing convenience over cost, you’ve got a much better chance of landing the property that’s right for you.   


Read the fine print - Every last bit of it   

The Free Malaysia Today reminds you of the importance of going over the contract until you understand everything in it. Skipping paragraphs because of the legal discourse can land you in a wealth of trouble, if you aren’t careful. If the seller puts in a clause or terms that are particularly unfavorable to you, it’ll be easy to catch those terms and contest them. However, if you skip through reading the contract, you can miss these clauses and end up on the losing side of the bargain. So protect your interests better. Understand and remember what the contract says so you know the minute someone’s trying to give you the short stick.   


Use property finders   

In the past, you had to rely on word of mouth and real estate agents to find you properties. There were open houses, yes, but it all took a long time to set up and all were incredibly time consuming. With modern tools like online property listings, though, you get to browse for properties that much faster. Using sites like PropertyGuru makes it easy to find a house for sale in Seremban wherever you like. No need to pay a visit to the area to scour for properties on sale. You can do your browsing straight from your desk. This also means less work for your real estate agent, so she has more time to devote to other parts of the buying process—like negotiating for a better property price.   


Don’t be an emotional house buyer   

Buying a home is as much an emotional choice as it is a financial one. After all, you want to go for a home that connects to you, that makes you feel at home or at least gives you the sense that you can start something great there, that you can start putting down roots. However, that doesn’t mean you can let your emotions cloud your mind when it’s time to buy. There are plenty of homes that fit your budget and can still make your heart sing when you walk through the door. Find those properties. Don’t go over your budget just to satisfy your need to own a big home. If you’re going to end up in debt to afford that house, then it isn’t the right one for you. Still think that house is worth it? Keep in mind that this is going to take a chunk out of your Happy Fund for years. Make sure you go with the choice that’s right for your needs and your wallet. No one wants to be in debt for years. And that’s even assuming you’ve got a steady source of income. What happens in case of an emergency? Will you have enough to cover your housing costs along with your monthly expenses? So choose a home that’s right for your financial capability. That way, you won’t risk tying a major portion of your financial resources to your mortgage. Save for a down payment. The bigger the down payment you have, the lower your mortgage fees will be. That can make a massive difference later on. Pay the highest amount possible. This way, you can save up on costs that would’ve gone to paying for your interest.   


Have an emergency fund   

No one knows what’s going to happen in the future. You might have an exceptional job now but what about in ten years? Take steps to take care of your assets. Build a financial safety net to ensure you won’t end up defaulting on your mortgage payments and losing your home in the process, whatever happens.

So be ready for a big change when you buy a home. Depending on your financial habits, it can be best change in life—or worst one—you can make. 


Baby Headband Hadiah Giveaway Sis Hawa

Baby Headband Hadiah Giveaway Sis Hawa  |  Bulan Mei yang lalu aku ada up entry pasal aku Menang Giveaway Anjuran Sis Hawa kan.. Dannn hadiahnya dah pun aku terima beberapa hari yang lepas... Baby Headband hadiah giveaway Sisi Hawa.. Alhamdulillah.. Sebenarnya aku dapat 1 aje headband ni.. Disebabkan beberapa masalah yang tak dapat dielakkan dan Sis Hawa terpaksa pos lambat hadiah aku, beliau hadiahkan lagi 2 headband buat aku.. Allahuakbar.. Tq ye Sis Hawa.. 


Sebenarnya aku pun dah lupa tentang hadiah giveaway ni.... Tetiba dapat email dari Sis Hawa mohon maaf sebab terlewat pos hadiah.. Aku pun tertanya-tanya giveaway yang mane satu ni.. Bila check balik dekat blog, oh baru tahu aku ada menang giveaway anjurannya.. Thankz too Sis Hawa atas emel tersebut..

Apa-apa pun baby headband yang aku dapat ni sangat comel.. Tapi kan, ritu scan baby aku ni LELAKI.. Hehe.. Tak dapat lee nak digunapakai pada baby baru aku nanti.. Jawabnya kene hadiahkan pada anak saudara la headband ni.. Hikhik..

Moga Sis Hawa terus dimurahkan rezeki dan berjaya dalam apa jua bidang yang diceburi.. :)


Novel Preloved Anna Lee Terukir Cinta

Novel Preloved Anna Lee Terukir Cinta  |  Assalamualaikum wbt.. Hai korang.. Terasa semangat nak update blog bila line internet ok... Dah banyak hari line internet macam siput sampaikan tak boleh nak upload gambar... Naik fedap aku di buatnya... Sejak dua menjak ni aku lebih banyak bercerita pasal novel kan.. Biasalah kalau dah minat buku, memang tak jemu-jemu apdet pasal buku.. Risau kalau-kalau korang yang jemu nanti nak singgah blog picisan aku ni.. Ngeeee!! Now, aku nak cuba kumpul novel karya Anna Lee pulak.. Ramai yang cakap novel karya beliau best.. Baru ni dah beli novel preloved Anna Lee Terukir Cinta... Alhamdulillah, kondisi novelnye masih baru... Harga pun murah jerk.. 

Anna Lee Terukir Cinta
Anna Lee Terukir Cinta
Owner lama novel ni cakap dia baru baca sekali aje novel ni.. Sebab tu keadaan novelnye masih baru.. Buat masa ni aku mencari novel preloved aje la dulu.. Nak beli baru terasa terbeban pulak dengan kekangan kewangan sekarang.. Nak stop beli, rasa cam tak boleh nak pujuk hati ni yang terlebih gilakan buku.. Hahaha..!!

Eceli, novel ni aku dah baca separuh pun.. Takat ni jalan ceritanya memang best.. Nanti dah habis baca, aku review yek.. Tak sabar nak baca novel The Unsung Hero pula karya Melur Jelita.. Novel yang dihadiahkan untuk aku oleh seorang blogger.. Nantilah aku update pasal ni.. Hiks..



Review Novel Fixi | Kelabu By Nadia Khan

Review Novel Fixi | Kelabu By Nadia Khan  |  Buku Fixi yang kedua aku baca.. Kelabu by Nadia Khan... Aku tahu dekat luar sana terlalu ramai peminat buku fixi.. Tak hairan la bila aku tengok feedback dari pembaca di goodread tentang buku-buku fixi ni ramai gile kot yang bagi review.. Sampaikan satu buku tu mencecah beratus-ratus komen review.. Aku jerk yang terlambat sikit terjebak dengan buku fixi ni.. hehe.. Bila dah terjebak ni mula la susah nak undur balik.. Huh!!

buku fixi, nadia khan, kelabu, novel fixi
Kelabu By Nadia Khan
Novel Kelabu ni aku ambil masa selama 4 hari untuk aku khatam.. Bermula 16 Julai hinggalah 19 Julai baru habis baca.. Bukunya juga agak tebal sikit dengan ketebalan 456 mukasurat.. Eceli buku ni aku beli yang preloved aje.. Kebetulan jumpa yang murah dan keadaan bukunya masih baru, terus je aku rembat.. Janji berbaloi-baloi.. Biasalah aku sebelum beli baru, usha dulu yang preloved.. Kalau bernasib baik, dapatlah yang murah dan kondisi novelnya masih ok.. 


Mula-mula baca buku ni, aku tercari-cari tentang maksud tajuk buku ni KELABU.. Apa yang kelabunya? Sudut mane nak dikaitkan dengan kelabu.. Bila dah lama-lama baca, oh!! baru aku faham.. Kelabu itu datang dari sisi sebuah kehidupan seorang yang bernama Amir.. Serius ye, permulaan aku baca buku ni memang seronok dan santai.. Rasa sangat selesa bila baca dengan gaya penyampaian yang menarik dan sempoi.. Jalan cerita yang lancar dan bersahaja.. Bila dah sampai part 'kelabu' itu, aku dah semakin down untuk terus membaca... Rasa macam jalan cerita yang tak best untuk dibaca dan rasa sangat janggal.. Tapi, disebabkan aku dah beli buku ni, terasa rugi pulak kalau stop sekerat jalan aje.. Jadi, aku gagahkan diri jugak untuk hadam cerita kelabu ni sampai penamatnya..

Novel yang mengisahkan sisi gelap atau lebih sesuai dengan tajuk buku ni kelabu seorang yang bernama Amir atau nama sebenarnya Amira yang menjalani kehidupannya sebagai seorang 'pengkid'.. Pernah putus cinta beberapa kali dengan gadis-gadis dan mempunyai cinta baru dengan seorang student bernama Jun.. Jun dapat menerima dirinya seadanya... Hadoiii!! Kusut aku baca.. Haisss..!! Pelbagai konflik berlaku sepanjang perhubungan itu... Sehingga akhirnya, dia kembali kepada fitrah asal.. Alhamdulillah.. Hehe.. 

Dengan ini, marilah pakat baca review penuh aku di Goodreads ni ye.. Malas la nak taip banyak kali.. Haha..!!

REVIEW AKU DI GOODREADS


KELABU

My rating: 4 of 5 stars

Starting baca novel Kelabu ni, rasa sangat seronok dan aku suka cara penceritaan, penyampaian dan bahasa yang digunakan oleh penulis.. Setelah tahu identiti si 'hero' dalam cerita ni, terasa sedikit down untuk meneruskan pembacaan.. Tetapi aku gagahkan juga untuk habiskan novel ni sehingga tamat..

Kenapa aku rasa down?

Hurmm sbb Kelabu mengisahkan tentang kisah perjalanan hidup seorang 'pengkid' yang mempunyai teman wanita... Bila hampir ke penghujung, jalan cerita kembali menarik kerana si 'hero' ingin kembali kepangkal jalan.. Alhamdulillah.. Endingnya agak tak best sebab tak jelas ending walaupun aku faham akan endingnya macam mane.. hehe.. Tapi penceritaannya seolah-oleh tergantung.. Mungkinkah ada sambungan.. Ahakz..

Sungguhpun begitu, aku tetap suka novel Kelabu ni sebab gaya bahasanye yang sempoi dan best bagi aku membuatkan aku seronok untuk membacanya walaupun jalan ceritanya aku tak berapa nak suka.. Haha!!

Tapi kalau diikutkan realiti mungkin inilah yang berlaku dalam masyarakat kite hari ini.. Dan dengan novel Kelabu ni, kite dapat selami kehidupan seorang 'Pengkid'... Pape pun tahniah kepada penulis, sebab aku suka sangat gaya bahasanya.. Terbaikk!!..




Oklah, mungkin sedikit down baca buku ni setelah tahu siapa Amir yang sebenar.. Tetapi buku ni banyak juga pengajarannya dan ianya memang berlaku dalam masyarakat kita pada hari ini.. Dengan membaca buku Kelabu ni, kita dapat selami perjalanan hidup seorang 'Pengkid'.. Boleh dijadikan pengajaran dan ikhtibar.. Yang penting pengakhirannya adalah baik.. Kembali kepada fitrah asal.. 


PinkBoxCereal Hermosa Beauty Kit

PinkBoxCereal Hermosa Beauty Kit  | Holaa!! Hati aku sekarang ni tengah berbunga-bunga cinta tau.. Bukan sebab tengah bercinta dengan seorang yang bergelar manusia, tetapi tengah bercinta dengan produk kecantikan.. Haha.. Boleh ke macam tu?? Huh mestilah boleh...!! Ok, baru-baru ni aku ada terima sebuah kotak ni tau.. Warna gold lagik kotak tu uolls.... Dah bila ada jerk perkataan 'gold' tu, haruslah exclusive bagi aku kan.. Dah la exclusive, limitid edition pulak tu.. Hehe.. Overkan aku.. Haha.. Kotak apakah?? Aku dapat Gold Digger Box - Emergency Beauty Kit dari PinkBoxCereal bersama produk Hermosa di dalamnya.. 


Inilah rupa Gold Digger Box tu.. Exclusive kan? Orite, mungkin ada dikalangan korang yang belum kenal dengan PinkBoxCereal ni kan.. Jadinya, jom kenali serba sedikit tentang PinkBoxCereal ni..

Diasaskan oleh Malaysian Beauty Influencer, Puan Shafiqah Shafie (who goes by the name of PinkBoxCereal on Instagram, Facebook and Youtube), SHOPPINKBOXCEREAL mula di created pada Ogos 2016 melalui Instagram bagi memenuhi permintaan pengikutnya bagi produk kecantikan yang dipilih secara khusus dan dipakai sendiri olehnya..
Shoppinkboxcereal adalah yang pertama menghasilkan Emergency Beauty Kit di Malaysia, dimana pelanggan boleh memesan produk kecantikan yang berbeza dari jenama tempatan dan antarabangsa terpilih yang terdapat di laman web dan akan di packed dalam #emergencybeautykit box. 
Lebih daripada 100 Emergency Beauty Kit terjual setiap minggu merupakan satu pencapaian yang membanggakan Shoppinkboxcereal di Instagram.. 1 April 2017, adalah tarikh dimana shoppinkboxcereal.com telah dilancarkan dan secara rasminya shoppinkboxcereal menjadi Malaysian Skincare and Cosmetics e-commerce company yang menghasilkan #emergencybeautykit yang pertama di Asia.. Shoppinkboxcereal kini dimiliki secara persendirian oleh Puan Shafiqah Shafie dan suaminya, Lylia Fahmi.
Fuhhh panjang lebar aku terangkan latar belakang Shoppinkboxcereal ni.. Harapnya korang dapat menghadam maklumat yang aku bagi tu yek.. Hehe.. Oklah, tentang ShoppinkBoxCereal korang pun dah tahu, sekarang aku nak unbox pulak kotak yang aku dapat tu.. Apa yang ada kat dalam kotak emas tu?? Jom sama-sama kite lihat... Yeahhh!!

A post shared by L E A A Z L E E Y A 👻 (@lea_azleeya) on

PinkBoxCereal Hermosa Beauty Kit
PinkBoxCereal Hermosa Beauty Kit

Dalam Gold Digger Box - PinkBoxCereal Emergency Beauty Kit ini terdapat 3 item dari Hermosa iaitu Hermosa Cleansing Water (50ml), Hermosa 24K Gold Serum (Anti-Ance & Glowing) (15g) dan Hermosa Lipcreme Long Wear (Red Revival).. Firstime bukak kotak ni, aku dah rasa nak lompat bintang.. Mane tak nye dapat produk yang best camni.. Tak sabar nak cuba tau!! Orite, jom aku tunjukkan kat korang satu persatu item yang ada..


Size : 50ml  |  Harga : RM 45.00


OMG!! Itulah perkataan pertama yang keluar dari mulut aku semasa aku apply cleansing water ni kat muka aku.. Firstime guna cleansing ni, aku dah jatuh cinta dengannya.. Nak tahu kenapa? Dengan Hermosa Cleansing Water ni, make-up aku berjaya dibersihkan dengan sempurna tanpa perlu memedihkan kulit muka.. Make up pun dapat ditanggalkan dengan jayanya.. Memang terbaik!!

Hermosa Cleansing Water ini dihasilkan daripada bahan botanical seperti Aloe Vera dan Chamomile yang membantu untuk menghidrat, memberi keselesaan dan menyerikan kulit wajah.. Paling penting ia dapat mengekalkan kelembapan semulajadi kulit.. Kulit lebih bersih dan tona pun sekata..


Cara penggunaan :-
  • Semburkan sedikit Hermosa Cleansing Water ni ke cotton pad / wet tissue / facial tissue
  • Bersihkan muka dengan perlahan dalam gerakan bulatan
  • Selepas tu bolehlah cuci muka dengan pembersih muka yang korang guna
Kalau nak best lagi korang boleh guna Hermosa Organic Charcoal Soap.. Hasilnya lagik marbeles!!


Size : 15g  |  Harga : RM 85.00


Serum ni istimewa tau.. Ia mengandungi 24K Gold, Orange Extract dan Licorice Extract... Serum ini sangat ringan ye teksturnya, tak melekit dan mudah meresap... Ia juga dapat menegangkan kulit sebaik sahaja diapplykan ke kulit  wajah.. Apa pula fungsi serum ni yek? Jom kite semak satu persatu..
  • Merawat jerawat yang aktif dan juga blackheads
  • Merawat parut jerawat
  • Mengekalkan kelembapan kulit
  • Menyerikan kulit wajah secara semula jadi
  • Anti penuaan
  • Anti oksidan
  • Anti jerawat

Wahh banyak betul manfaat serum ni.. Kalau korang bermasalah jerawat, boleh lah mencuba serum dari Hermosa ni.. Serum ni juga sesuai untuk semua jenis kulit ye.. Aku suka serum ni, bau dia wangi sangat dan berwarna pink gituu.. Pastu kat dalamnya terdapat cebisan keemasan.. Cewaaahhh cebisan keemasan tuu.. Ayat tak nak kalah.. Tapi betul la kan.. Nama lagi mengandungi 24K Gold.. Hiks.. Paling penting serum ni FREE paraben, alcohol, mineral oil, animal oil dan bahan merbahaya yang lain..



Cara Penggunaan :-
  • Apply pada kulit wajah selepas pakai toner
  • Boleh digunakan dengan any other serum and essence
  • Boleh digunakan pada waktu siang mahupun malam
  • Juga boleh digunakan sebagai makeup base/primer


Harga : RM 39.00


Hermosa Lipcreme Long Wear yang aku dapat ni kod Red Revival.. Firstime ni tau aku ada lipstik warna merah.. Merah bukan sebarangan merah, merahnya sangatlah menyerlah dan meriah.. hehe.. Sekali sekala tukar warna lipstik ape salahnya kan.. Kebiasaannya warna lipstik aku lebih kepada warna nude.. Kali ni aku cabar diri aku untuk pakai warna merah pula..

Cantik warna Red Rivival ni..

Opsss!! Aku tersuka pulak warna ni.. OMG!!

Cantikkan warnanya.. Selain warna Red Revival ni, terdapat pelbagai pilihan warna lagi seperti Ginger, Belle, Perfect Nude dan Nude Thrill... Hermosa Lipcreme ni adalah dari jenis matte.. Walaupun dari jenis matte, ia tak mengeringkan bibir ye, sebaliknya melembabkan dan bibir akan terasa lembut dan selesa.. Paling penting tahan lama uolls..!! Tak perlu dah nak apply banyak kali.. Lipcreme ni mengandungi Vitamin E dan Collagen tau... Bukan saja dapat bergaya cantik dengan bibir menawan tetapi dapat juga menjaga kesihatan bibir kan.. Tak gitu?? Satu lagi yang aku suka tentang lipcreme ni, baunya harum bau vanilla... Aku suka!!




Sebelum ni, kotak Emergency Beauty Kit ni berwarna pink.. Now, korang dah boleh upgrade ke kotak berwarna gold pula.. Gold Digger Box Limited Edition.. Bagi aku sangatlah exclusive ye kotak ni.. Sepertimana yang aku dok gebang kat atas nun.. Hehe.. Kotak ini juga sangat berkualiti.. Bukan macam kotak biasa yang lembik tu.. Ni kotak keras yang memang boleh dijadikan make up box case.. Nak buang pun sayang.. huhu..

Macam mana nak dapatkan Gold Digger Box Limited Edition ni?

Kalau korang nak miliki kotak yang super duper exclusive ni, korang hanya perlu add item ini dengan harga RM30 jika nak upgrade pinkbox yang biasa ke Gold Digger Box Limited Edition ini bagi pembelian dibawah RM150... Tapi, jika korang membuat pembelian lebih daripada RM150 dan keatas di dalam satu resit, korang akan dapat upgrade Gold Digger Box ni secara percuma.. Tak perlu bayaran tambahan sebanyak RM30.. Bestkan!!


Perhatian!!
Kotak ini tidak boleh dibeli secara kosong tanpa sebarang pembelian barangan lain yang terdapat di dalam website shoppinkboxcereal.com...



Panjang pulak entry kali ni yek.. hehe.. Biasalah terlebih teruja dengan PinkBoxCereal Hermosa Beauty Kit ni kan, kenalah buat entry panjang sikit.. Oh ya, PinkBoxCereal Hermosa Beauty Kit yang aku dapat ni adalah pakej kombo berharga RM165... Kalau korang nak beli loose item pun boleh jerk.. Tapi bagi aku, kalau beli kombo lagik jimat berbanding loose item.. Apa-apa pun atas pilihan masing-masing juga.. Hiks..

Antara jenama yang terdapat di Shoppinkboxcereal :-
  • True Island
  • Argania
  • Ohmostwanted
  • Hope Girl
  • Dottsy
  • Cocomess
  • Hermosa by Belinda
  • Alysa
  • Shee Beaute
  • Nadre
  • Celebrity Serum
  • Lanna Cosmetics
  • Touchminerals (Ulu Klang)
  • PinkBoxCereal Beauty



Untuk maklumat lanjut atau sebarang pembelian, korang boleh terjah terus di :-

Website

Facebook

Instagram

Youtube


Review Novel | Penanda Kubur Anira

Review Novel | Penanda Kubur Anira  |  Hi korang!! Banyak hari dah blog ni tak berupdate... Kesibukan makin menjadi-jadi sejak akhir-akhir ni.. Sampaikan tak terjengok blog aku ni.. Hari ni cuba curi masa nan sedikit untuk update blog.. Banyak bende nak update sebenarnya.. hehe.. Untuk masa yang nan sedikit ni, aku review novel dululah... Penanda Kubur Anira karya Hafiz Aziz... 

Penanda Kubur Anira
Penanda Kubur Anira
Eceli, novel ni aku beli yang preloved dari Blogger Sha.. Bila tengok Sha review novel ni, aku jadi teruja nak baca juga.. Nasib baik aku tak  beli lagi.. Kalau tak rugi la.. Sebab Sha jual murah jerk sedangkan buku masih baru.. Sinopsis novel ni berjaya membuatkan aku teruja untuk membacanya... Mana taknya, bila ayat "Taksubnya pada kecantikan tidak akan pernah padam! Nafsunya pada darah tidak pernah puas!" terpampang pada kulit depan novel ni.. Lagilah buat aku tak sabar untuk membacanya.. Pandai penulis menarik minat pembaca... Tahniah.. :)


Novel ni aku baca pada 13 Julai 2017 yang lalu dan mengambil masa selama 3 hari untuk habiskan novel setebal 187 muka surat ni... Taklah setebal mane bukunya.. hehe.. Starting baca buku ni agak teruja... Bila dah lama baca, apakah?? Ohh! Rupanya kisah pontianak... Kisah seorang tua yang dah terlalu tua menjadi kembali remaja dengan menghisap darah pemuda kampung dan juga jantung mereka sebagai santapan... Aku membayangkan novel ni, jalan ceritanya lebih menarik dari yang dikisahkan dalam novel ni tetapi agak hampa sikit sebab kisahnya hanya kisah pontianak yang kadang-kadang ada logiknya dan kadangkala ada yang aku rasa macam tak berapa nak logik.. hehe.. Sungguhpun cenggitu, tak de la aku kata jalan ceritanya tak best, sebenarnya masih best untuk dilayan...

Jom tengok review penuh aku di Goodreads..


REVIEW AKU DI GOODREADS

Penanda Kubur Anira

My rating: 4 of 5 stars

Penanda Kubur Anira.. Novel seram yang merungkaikan sebuah kisah seram yang berlaku disebuah kampung dizaman dahulu kala.. Kisah pontianak yang mahukan lelaki muda utk dihisap darah dan dimakan jantungnya bagi tujuan kecantikan paras rupa dan dirinya dek kerana sumpahan..

Ramai orang kampung Dangi yang menjadi mangsanya.. Siapa pontianak tu? Dah tajuk pun penanda kubur Anira, so Anira la pontianak itu... hehehe..

Anira ni sebenarnya seorang wanita yang sangat tua dan sangat hodoh.. Untuk kembali cantik, dia kena hisap darah pemuda dan makan jantungnya dan barulah dia kembali menjadi seorang gadis yang sangat cantik.. Terdapat paku dibelakang lehernya... Bila paku itu dicabut, maka terhapuslah segala sumpahan dan kuasanya.. Dia akan kembali menjadi wanita yang sangat tua dan hodoh itu.. Paku itu juga akan menjadi penanda kuburnya apabila dia mati..

Bagi aku, novel ni ada part memang seram gila.. Ada juga part cam biasa-biasa aje.. Ada kadang kalanya, penceritaannya agak kelam kabut sampaikan kena baca dua tiga kali supaya lebih faham akan sesuatu situasi itu.. Watak juga terlalu banyak dalam kisah ini... Tapi pape pun jalan ceritanya menarik... Kalau x menarik memang tak baca sampai habis..



BAJET BAGUS - Pintu Ke Arah Ujub, Riak Dan Takabbur

BAJET BAGUS - Pintu Ke Arah Ujub, Riak Dan Takabbur  |  Assalamualaikum wbt... Hi korang!! Moga semuanya berada dalam keadaan yang baik di pagi isnin ni yang penuh dengan monday blues!! Hehe.. Tajuk pagi ni agak best.. Untuk renung kita bersama agar tak menjadikan diri BAJET BAGUS!! huhu..


BAJET BAGUS - Pintu Ke Arah Ujub, Riak Dan Takabbur
BAJET BAGUS - Pintu Ke Arah Ujub, Riak Dan Takabbur
sumber : google





Review Novel | The Greatest Of Destiny! By Al-Wahyu

Review Novel | The Greatest Of Destiny!  |  12 Julai 2017 yang lalu aku selamat khatam novel cinta The Greatest Of Destiny by Al-Wahyu ni... Memakan masa selama 4 hari jugak untuk aku habiskan novel ni.. Memandangkan masih banyak baki novel yang perlu aku baca untuk mencapai KPI dalam 2017 Challange Goodreads aku tu, makanya aku kenalah berusaha keras bagi memastikan ianya tercapai dengan jayanya.. Cewahhh!! Kerrrlasss ayat ko makk!! hehe.. Novel ni adalah buku yang ke-18 untuk cabaran ini.. So, masih berbaki sebanyak 12 buah buku lagi... Harapnya sempatlah aku habiskan 12 buah buku lagi sebelum akhir tahun ni.. 


Orite, jomlah aku cerita pasal novel ni pulak.. Novel hasil karya Al-Wahyu ni menceritakan tentang sebuah percintaan antara dua orang student university di Melborne yang terputus ditengah jalan akibat ego si lelaki yang terlalu mementingkan status, pangkat, darjat dan juga persahabatan.. Padahal dirinya benar-benar mencintai dan sayang pada si gadis.... Hadoii dah kenapa aku pakai lelaki dan gadis ni.. Hehe.. Okeh, si lelaki namanya Nasih Mikael dan si gadis namanya Alisa Zahira... Setelah sekian lama, Alisa membuka hatinya untuk seorang lelaki lain dan bertunang.. Dalam pada tu, dia berkenalan dengan mama Nasih Mikael tanpa mengetahui siapa sebenar wanita itu dalam satu situasi yang tak diduga.. Sehinggalah membawa perkenalan kali ke-dua di rumah mama Nasih atas urusan kerja.. 

Semasa pertemuan kali pertama lagi mama Nasih dah berkenan dengan si Alisa ni untuk dibuat menantunya.. Sampaikan dia sanggup mengupah orang untuk menghancurkan tali pertunangan Alisa untuk menjayakan rancangannya menyatukan Alisa dan Nasih.. Sedangkan dia tak tahu sama sekali yang Alisa dan Nasih masing-masing dah mengenali antara satu sama lain.. Dalam masa yang sama Nasih Mikael sedang menagih kasih Alisa kembali walaupun dah tahu Alisa ni sudah bertunang.. Bila tali pertunangan telah terlerai akibat perbuatan mama Nasih, Nasih mengambil peluang yang ada untuk menggantikan si tunang Alisa dalam majlis perkahwinan Alisa supaya majlis tersebut tetap berlangsung tanpa memalukan keluarga Alisa.. Masa majlis tersebutlah mama Nasih terkejut gadis yang dikahwini anaknya itu adalah gadis yang dia nakkan menjadi menantunya.. Gembira bukan kepala kerana dia ingat rancangan dia gagal.. Huhu.. Jahat betul kan.. Haisss.. 

Tapi tula, kalau dah jodoh tak kemana kan.. Larilah jauh mana pun, ia tetap datang pada kita.. Sebab tu aku suka qoute dalam novel ni... Siap up kat blog lagi.. hehe..

Kalau Allah SWT sudah takdirkan dia untuk kamu sejak tercatat di lohmahfuz lagi, datanglah pelbagai halangan sekalipun, kamu dan dia tetap akan bersatu juga. Sebab tiada sesiapa dapat menghalang kuasa Allah SWT.. Tetapi andai kata dia bukan milik kamu, ikhlaskan hati dan redalah dengan ketentuanNYA.. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk setiap hambaNYA.. - The Greatest of destiny! by Al-Wahyu
Baca sini : Jodoh Yang Ditakdirkan 

Banyak lagik liku-liku dalam novel ni sebenarnya.. Kalau aku cerita habis, tak best la kan.. Korang kenalah baca sendiri baru ada feel... Bukan takat kat situ aje ceritanya.. Ada suka, duka yang korang kena lalui dalam novel  ni.. Jom tengok sinopsis novel ni pulak..

Sinopsis The Greatest Of Destiny! by Al-Wahyu

Nampakkan sinopsis tu.. Kalau tak nampak korang besarkanlah gambar tu.. Malas aku nak taip kat sini satu-satu.. Haha!! Jom tengok review aku tentang novel ni dekat goodreads pulak..


REVIEW AKU DI GOODREADS


The Greatest Of Destiny!

My rating: 4 of 5 stars

The Greatest Of Destiny!, novel cinta yang pada aku biasa-biasa aje jalan ceritanya tetapi masih boleh dilayan.. Ada babak² cinta, kecewa, dengki, dendam, sabotaj, pembunuhan dan happy... Aku suka baca kisah pembunuhan dalam novel ni kerana olahan penulis dalam bab ni agak teratur dan menarik.. Last sekali dah semestinya happy ending... Biasa kalau baca novel, kalau endingnye happy, dah boleh agak jalan ceritanya camne.. Semua novel lebih kurang jerk kisahnya bila ending cerita.. Huhuhu..

Kisah sabotaj yang ditonjolkan oleh penulis juga agak menarik... Mungkin ada berlaku dalam masyarakat kite hari ni.. Seorang ibu yang inginkan seorang gadis yang sudah bertunang menjadi menantunya sampaikan sanggup sabotaj pertunangan mereka sehingga terlerai.. Perghhh kejam..!! Kuang hajoooo betol... hehe..

Kiranya novel ni best la jugak jalan ceritanya.. Yang penting tak bosan.. Itu yang paling penting bila baca sesebuah novel..

View all my reviews


Kenali Penulis Al-Wahyu



Borong Baju Anak Di SGShop Malaysia

Borong Baju Anak Di SGShop Malaysia  |  Ada yang masih tak tahu ke tentang SGShop? SGShop ni adalah sebuah website online shopping yang barangnya adalah terus dari China.. Untuk kita yang berada di Malaysia ni, boleh shopping di SGShop Malaysia supaya lebih mudah dalam urusan pembelian dengan menggunakan bahasa melayu atau inggeris.. Hiks.. Baru-baru ni aku sekali lagi borong baju anak di SGShop Malaysia.. Sebelum ni dah pernah shopping di sana tetapi menggunakan duit sendiri.. Kali ni shopping dengan sakannya kerana Menang Giveaway SGShop Shopping Credit By Wani Sukarno bernilai RM 100..


Pada awalnya, aku nak shopping baju newborn untuk bakal baby yang akan lahir nanti.. InsyaALLAH... Tetapi memandangkan aku tengok baju newborn yang ada kat laman web tu agak mahal harganya, jadi aku shopping aje baju si Qhaliff.. Baju Qhaliff lagi murah berbanding baju newborn.. Huhu... First shopping aku pilih 3 helai baju.. Tak berani nak beli banyak sebab risau kos pos dan servis casnya tinggi dan terpaksa tambah duit sendiri pulak.. So, bila dah bayar kos pos dan servis cas, ada lebihan credit.. Aku beli lagi sehelai baju Qhaliff untuk habiskan credit yang ada.. Cuma kos pos belum dibayar lagi.. Tunggu sampai warehouse dulu.. Hiks..

Borong Baju Anak Di SGShop Malaysia
Borong Baju Anak Di SGShop Malaysia
Memandangkan Qhaliff kurang baju berseluar pendek, aku borong semuanya seluar pendek.. Baju belang-belang merah tu, tengok dalam gambar lawa, bila sampai, lahaiii cam baju pompuan la pulak.. Haha.. Tak pe la, seluarnya masih boleh dipakai.. Hiks.. Tak sabar pulak nak tunggu yang sehelai lagi.. Hehe.. Setakat ni kualiti baju sangat ok berpadanan dengan harganya... Yang tak dayanya nak membayar kos pos dan servis casnya yang kadang kala agak mahal mengikut barang... Biasalahkan barang dari china, haruslah mahal kos posnya.. So, kene tengok barang yang dibeli jugak.. Kena buat perbandingan harga dulu sebelum beli..

Orite, kalau korang nak try beli barang terus dari China bolehlah layari laman web SGShop Malaysia... Banyak barang-barang menarik dan murah.. Kalau nak borong buat berniaga memang berbaloi-baloi..


Harga Petrol Naik Lagi!

Harga Petrol Naik Lagi!  |  Setelah harga petrol turun mendadak semasa musim perayaan yang lalu, kini harga petrol kembali meningkat dari semasa ke semasa.. Minggu ni harga petrol naik lagi! Berikut adalah senarai kenaikan harga petrol mingguan dari tarikh 13 Julai hingga 19 Julai 2017..

harga petrol mingguan
Harga Petrol Mingguan

sumber : SINI


Novel Preloved Tapi Macam Baru

Novel Preloved Tapi Macam Baru  |  Alhamdulillah, isnin lepas novel preloved yang aku beli dari Blogger Sha selamat sampai ke tangan dalam keadaan yang baik dengan menggunakan Flexipack Pos Malaysia walaupun keadaan kotaknya terkoyak sedikit dibahagian hujungnya.. Nama aje novel preloved tapi macam baru tau.. Dengan ini, bertambahlah lagi koleksi novel yang belum dibaca aku... 

Novel Preloved Tapi Macam Baru
Novel Preloved Tapi Macam Baru
Seperti yang aku sendiri sedia maklum, Sha memang seorang yang sayangkan buku.. Kalau dia beli buku, sebelum baca harussss dia balut dulu buku-buku tersebut.. Kalau beli novel preloved dengan dia memang tak risau sebab buku-bukunya berada dalam keadaan yang baik dan macam baru.. Aku pun patut mencontohi sikap beliau ni.. Hiks.. 


Orite, inilah antara novel-novel yang aku beli dengan beliau... Yang atas sekali tu #Seramshit, aku dapat gift daripada Sha.. Alhamdulillah.. Thankz sha.. Yang paling aku nak adalah Penanda Kubur Anira tu.. Nasib baik aku tak beli lagik yang baru.. Kalau tak terasa kerugian kat situ ye.. Inilah dinamakan rezeki kan.. Dapat beli dengan harga murah dan novelnya juga seperti novel baru siap berbalut.. Memang terbaiklah..


Bertambah lagi novel seram aku.. Bila nak baca ni.. Haruss la waktu siang ye tak.. Haha.. 2 novel ni aku kemain google dulu sebelum beli.. Gigitan dan Kerana Kau Aku Kembali... Tengok feedback dari pembaca lain di goodreads.. Ramai yang memberi feedback yang baik untuk 2 novel ni.. Tu sebab aku beli... Nak jugak tengok kehebatan penulis dalam menghasilkan novel ni kan..


Untuk novel Penanda Kubur Anira ni pula, aku tertarik dengan jalan ceritanya.. Bila tengok sinopsisnya, teringin sangat nak baca.. Sha pun cakap buku ni best jalan ceritanya.. Lagik la teruja nak baca.. Dah dapat ni, boleh lah baca lepas ni.. Tapi kene habiskan dulu novel yang tengah baca sekarang ni.. #Seramshit pula aku dapat hadiah dari Sha.. Juga rasa tak sabar nak baca.. Bukunya nipis aje.. Maybe 1 hari dah boleh habis baca... 

Banyak lagik novel target yang aku nak beli.. Antaranya koleksi karya Anna Lee dan Novel Seram karya Phakinai.. 2 penulis yang aku rasa korang pun tahu kot hasil karya dorang memang best... Aku tahu tentang penulis ni pun dari Sha jugak.. hehe... Pape pun, kita cari yang preloved dulu.. Lepas tu baru pulun yang baru kalau tak de kan.. Hiks..