Kuih Raya Homemade 2017

Kuih Raya Homemade 2017  |  Alhamdulillah raya tahun ni ada sedikit kekuatan dan mood untuk membuat kuih raya sendiri.. Kalau tak, baju raya pun malas nak fikir.. Pakai aje mane ada... Raya ni berbeza sikit dari yang sebelumnya.. Mood raya tu terlebih sikit.. Mungkin hormon raya dalam badan terlebih.. Haha!! Dengan menggagahkan diri yang sedang preggy ni aku buat kuih raya homemade sebanyak 3 jenis.. 3 jenis aje la yang mampu pun... Selebihnya ada yang beli dan diberi oleh rakan taulan... 

Tart Nenas - Kuih Raya Homemade 2017
Kuih raya pertama yang terlintas difikiran nak buat adalah tart nenas... Mungkin agak mudah kot... Tak cerewet... Carilah resepi yang berkurun lama disimpan entah kat mana... Lepas jumpa tu, tengok-tengok resepi yang ditulis agak tidak lengkap dan huru-hara... So, operasi mencari resepi lain mula dilakukan.. Rasa tak yakin dah nak buat ikut resepi lama.. Huhu.. Buat tart nenas dengan resepi baru, alhamdulillah menjadik la jugak.. Tapinya, tak simpan pulak resepi ituuu.. Main screen shot dan dah terdelete pun.. Hadoi... Tahun depan kalau nak buat lagik kena carik lain lagik.. Teruk betul la aku ni... Haiss...


Kuih raya kedua yang aku buat, Snow Almond... Cara membuatnya agak cerewet.. Dan hampir-hampir aku putuskan tak nak buat kuih ni.. Tapi disebabkan nak makan, aku kuatkan semangat jugak untuk buat.. Buat pun sikit aje.. Satu adunan aje.. Sebab tak larat nak nak celup coklat dan salut serbuk roti.. huhu.. Alhamdulillah, akhirnya berjaya disiapkan dengan megahnye.. Haha!!


Ini kuih last minit ye.. Time beli barang dapur dekat pasaraya ternampak cornflake, terus capai.. Encik suami siap tanye nak buat apa dengan cornflake tu.. Haha.. Tetiba kan.. Tanpa plan... Aku cakap la nak buat cornflake madu.. Padahal resepi entah kemana lagik.. Tak pernah buat pun cornflake madu sebelum ni.. Main redah aje.. Balik baru carik resepinya.. Ape susahkan.. Internetkan ada.. Hehe.. Dah balik tu cepat-cepatlah carik resepinya.. Dapatlah resepi menarik dekat blog sahabat ni Mama Darwish - Resepi Cornflake Madu Paling Crunchy Dan Yummy.... Dah dapat resepi, barulah carik bahan-bahan lain... Ada la satu dua bahan aku ubah... Tapi tetap menjadik dan sedap... Alhamdulillah.. Thankz tau Aiin untuk resepi yang ohsemnesss tu.. ;)

Jadinya, tahun ni 3 jenis kuih raya jerk la aku buat... Tart nenas tu aku buat lebih sikit sebab ada permintaan lebih dari kakak aku.. hehe.. Dapatlah aku agik-agikkan kuih-kuih tu pada mak aku dan mak mentua... Buat untuk makan sendiri aje.. Aku tinggalkan sikit kat rumah aku.. Mane tau ada yang datang beraya, bolehlah hidangkan untuk tetamu nanti.. Kalau tak de yang datang beraya, aku makan sendiri ajerk la sesambil tengok tv.. Haha!!


Cerita Raya Aidilfitri 2017

Cerita Raya Aidilfitri 2017  |  Ramai betul yang up cerita raya masing-masing.. Aku pun tak nak ketinggalan nak la jugak bercerita raya family aku... Hiks.. Walaupun tak banyak gambar yang diambil, tetapi tetap jugak nak up cerita raya aku.. Macam manala nak snap gambar banyak-banyak kalau dah asyek berkepit dengan si kecik tu kan.. Memang tak sempat la nak pegang hp.. Nak harap encik suami memang tak de la gambar langsung jawabnya.. Huhu.. Tak pe la, kite up aje la ape yang ada yek sebagai kenang-kenangan.. Tak gitu.. 

cerita raya lea azleeya
Cerita Raya Aidilfitri 2017

Setiap tahun memang kami tak perlu bersesak-sesak dijalanraya untuk balik beraya ke kampung halaman kerana kampung kami hanya lah setempat di Kuantan sahaja.. Mak ayah semua ada dekat Kuantan.. Raya pertama, seperti tahun-tahun sebelum ni, pagi raya kami akan balik rumah keluarga encik suami dahulu untuk beraya.. Oh, memandangkan disinilah kampung halaman kami, aku memang tak tidur pun kat umah keluarga.. Pagi raya baru balik.. Hehe.. Dekat kan.. Lepas solat raya, kami pakat berkumpul untuk bermaaf-maafan sesama sendiri, bergambar dan menjamu selera... Lepas tu barulah balik rumah keluarga aku..

Nampak tak kolar baju Qhaliff tu.. Dia memang tak suka baju berkolar.. Asek suruh cabut jerk bajunya.. Rimas agaknya.. Sebab tu tak berkancing...

Ni sebahagian keluarga aku.. Ramai lagi sebenarnya.. Tapi ramai yang tak balik lagi.. hehe.. Aku rasa raya ni terlebih sakan sikit aku beraya.. Mane taknye, dari segi persiapan memang betul-betul aku lengkapkan.. Dari anak, aku dan suami memang cukup lengkap dan semuanya di-plan dengan baik... Tak seperti tahun-tahun yang lalu, main hentam kromo aje.. Mungkin tahun ni mood raya lebih berbanding tahun yang lepas.. Mungkin  juga pembawaan budak kot.. Haha!! Kemaheeenn lagik ye mak buyong ni!! Hehe.. Yang lebih sakan, siap buat kuih raya hokeh..!! Hah bab kueh raya ni nanti aku up entry lain ye.. [ Kuih Raya Homemade 2017 ]

Di rumah mentua, menu untuk pagi raya ada rendang daging, nasi impit, Kuah kacang, satay, nasi jagung berlaukkan ayam masak merah dan kuih muih... Kebanyakan menu yang terhidang disediakan oleh kak long encik suami.. Sedap-sedap belaka.. Cuma satay aje yang tempah.. Manakala menu untuk rumah mak aku pula, cam biasa haruslah nasi minyak yang terlobehhh sodap tu menjadi hidangan utama keluarga dan tetamu yang datang.. Berlaukkan ayam masak merah jugak.. Rendang daging kegemaran aku pun harus ada.. Kuah kacang tahun ni memang lazat.. Sampaikan aku terlupa rendang.. Biasanya aku memang tak pandang kuah kacang.. Kali ni kuah kacangnya memang sedap sangat.. Sampaikan aku makan kuah saja.. Hehe.. Ketupat pulut dan tapai memang tetiap tahun mak buat.. Satay pun ada jugak.. Hidangan kat rumah aku dibuat secara bergotong royong adik beradik dan ipar duai.. Tapi orang kuatnya kakak ipar aku la yang berbaju pepel dalam gambar tu.. Hehe.. Dia ketua chef... Ahakz..


Lepas dah bermaaf-maafan, menjamu selera dan bergambar bagai, kami dok tunggu aje lah tetamu yang datang... Ramai jugak yang datang beraya tahun ni.. Terutama bebudak... Sampai mak aku cakap, ramai betul budak yang datang beraya tahun ni sampai licin duit raya yang dia sediakan untuk bebudak... Biasa tak macam ni... Hehe.. Mungkin tahun ni bilangan bebudak bertambah kot.. Tu yang ramai yang datang beraya.. Haha!!..

Belah petang, bila dah tetamu surut kami pergi beraya ke rumah kakak sulong aku di Aspa Cottage.. Biasanya raya pertama kami tak akan kemana-mana hanya tunggu tetamu aje yang datang.. Tapi tahun ni, ramai adik beradik yang ada plan lain raya kedua sebab tulah raya pertama pun kami redah jugak pergi beraya umah kakak sulung kami.. Hiks.. Di rumah kakak sulung, kami dihidangkan dengan lontong, nasi impit, rendang daging, nasi minyak, ayam masak merah, serunding, pulut kuning dan kuih muih.. Haissss makan lagik... Aku pulun makan pulut kuning dengan serunding.. Punyelah sedap... Hadoii... Perut tak yah cakap la kenyang dia cam mane.. Huhu...Siap makan lontong pulak lepas tu... Semuanya sedap di mulut aku ni... Makan memang tak hingat dunia.. Lepas dah makan, kami pakat bergambar beramai-ramai..

Wahhh muka selebet aku... Gemokknya mak buyong oiii.. Makan tak hengat doneya.. 

Habis dah cerita raya pertama.. Untuk raya kedua pula aku ke Dungun, Terengganu.. Rumah keluarga kakak ipar aku... Kat sana pulun lagik makan nasi beriani ayam kari dengan mee kari... Huhu.. Lepas tu kami ke rumah adik ayah aku di Kemaman pula.. Kat sana kami dihidangkan dengan kuih muih sahaja.. Selamat sikit perut.. Haha.. Kalau tak makan banyak lagik aku ni... 


Wajah kami diraya ke-2.. Hadoiiii gambar dalam kete jerk la yang ada... Tu pun nasib baik ada... Nak harap orang amekkan gambar, memang mimpi disiang hari jerk la.. Haha.. Dah setel raya di kemaman, terus balik rumah dalam keadaan yang sangatlah letih... Jalan jauhkan.. Rasa melayang-layang jerk badan...


Hahaha sekali lagi gambar dalam kereta di raya ke-3... Jangan maraahhh ekkk.. Raya ke-3, kami beraya di rumah saudara belah suami pula.. Tak sempat nak beraya rumah sepupu aku.. Plan bercanggah sikit.. Huhu.. Kat rumah saudara encik suami dihidangkan nasi impit kuah kacang dan kuih muih... 


Belum sampai rumah saudara encik suami lagi budak kecik ni dah melabuhkan kelopak matanya.. Hehe.. Terlebih letih kot sebab beraya non-stop 3 hari berturut-turut... Dah nak balik tu, dia 'verak' pulak.. Kiki.. Terpaksalah cuci dulu sebelum balik... Kalau tak harum semerbak dalam kereta... Lepas tu, kami beraya di rumah tok ayah (pakya) budak kecik ni... Sampai aje dah berlari kejar ayam itik.. Hadoii... Tu sebab dia suka sangat datang rumah tok ayah dia... Dah setel semua, kami gerak ke rumah mak aku pulak untuk mencari makan... Haha.. Perut dah berkeroncong weh mintak diisi dengan nasi... 

Di raya ke-3 mak aku buat nasi minyak lagi sebab ada tetamu nak datang... Aku pun tumpang la sekaki memenuhkan perut aku dengan nasi minyak lazat mak aku tu... 

Nak dijadikan cerita, malamnya time nak tidur perut aku mula meragam... Sakitnya lain macam... Rasa nak muntah... Terus pergi toilet untuk membuang... Tapi tak jugak membuang sebaliknya muntak berjelanak dengan banyaknya... Semua isi dalam perut keluar... Nahhhh itu penangannya makan tak hingat dunia... Lembik aku dibuatnya... Mane taknye, semua yang dimakan habis keluar... Lepas muntah, terasa perut sedikit lega dan lapang.... Alhamdulillah...

Itu aje lah cerita raya aku... Agak panjang ceritanya.. Hehe.. Raya ke-4 dok rumah santai-santai sambil berehat menanti hari ini untuk mula bekerja semula...



Mula Bekerja Setelah Riang Ria Raya

Mula Bekerja Setelah Riang Ria Raya  |  Assalamualaikum wbt.. Hi korang! Lama sangat rasanya aku biarkan blog aku ni bersawang tanpa mengapdet cerita terbaru... Almaklumlah terlebih sakan beraya... Tak sempat nak menjengok blog aku ni.. Jangan kata blog, handphone pon aku tak sempat nak tengok time raya.. Ada ke yang dah mula bekerja hari ni? Atau ada yang dah mula bekerja semalam lagi.. Aku dah mula bekerja setelah riang ria raya... Hari ni la baru mulanya.. Hiks.. Itu pun terpaksa halfday hari ni sebab belah petang ada temujanji klinik...

Mula Bekerja Setelah Riang Ria Raya
Mula Bekerja Setelah Riang Ria Raya

Disebabkan HB aku terlalu rendah dan mencapai tahap 9 sahaja, makanya aku terpaksa jumpa doktor seminggu sekali.. Haduii.. Tensen wehh.. Dok makan ubat ikut aturan pun tak jugak naik HB aku ni.. Lastnya, aku terpaksa la tukar ubat lain dengan insiatif sendiri dengan membeli Iberet Folic di farmasi.. Harganya boleh tahan jugak la RM26... 


Dulu masa Qhaliff, aku makan ubat ni tak naik jugak HB aku.. Kali ni tak tahu la naik ke idokk.. Kene tunggu dan lihat jerk la.. Harap-harap naik la.. Orang cakap setiap anak tak sama penangannya.. Hehe.. Cara makan lebih mudah sebab kene telan sebijik aje sehari.. Tak perlu nak makan banyak pil dalam satu masa... Cumanya, aku makan ubat ni akan menyebabkan loya.. Huhu.. Tak syiokk betul.. Tapi kena gagahkan jugak la untuk mendapatkan HB yang cantik.. 

Oklah.. Bagi yang dah bekerja tu, aku ucapkan selamat bekerja dan menjalankan tugas ye.. Sepatutnya aku bercuti lagi hari ni.. Cuma terpaksa gantikan orang, terpaksalah bekerja.. Esok kembali bercuti.. Haha!! Perut pun dah berbunyi ni minta diisi.. Nanti aku sambung apdet lagi la.. Nak mengisi perut yang dah menyanyi lagu raya ni.. kikiki... ;)

Menang Giveaway Tudung iBawal Di Instagram By Blogger Cik Suzlin

Menang Giveaway Tudung iBawal Di Instagram By Blogger Cik Suzlin  |  Syukur alhamdulillah, rezeki aku dibulan Ramadhan yang penuh berkat ni mencurah-curah... Daripada tawaran job review yang berbayar mahupun tak berbayar, menang giveaway anjuran rakan-rakan blogger, dpt surprise gift untuk birthday dan sebagainya.. Tak putus-putus rezeki dariNYA buat aku.. Syukur tak terhingga.. TQ ALLAH... Sesungguhnya rezeki itu datang tanpa disangka-sangka dan hanya DIA yang tahu dan Maha Pemberi Rezeki.. Rezeki seterusnya aku perolehi dengan memenangi giveaway anjuran Blogger Cik Suzlin di Instagram... Firstime tau aku menang giveaway di Instagram... Biasa di blog aje.. ^_^ ... Kali ni aku menang Giveaway Tudung iBawal anjuran Blogger Cik Suzlin atau lebih dikenali dengan nama 'Mak'... :)

menang giveaway ibawal
Menang Giveaway Tudung iBawal Di Instagram By Blogger Cik Suzlin

Giveaway ni agak senang syaratnya.. Cuma like, share dan tag... Aku sekadar mencuba nasib sahaja pada mulanya.. Tak sangka pula terpilih... Katanya, iBawal ni bila digosok berbau wangi... Ramai juga blogger yang review tentang tudung iBawal ni.. Tak sangka pula, aku dapat memilikinya nanti.. Hiks.. Thankz to Cik Suzlin a.k.a Mak... Moga Lin dimurahkan dan dilimpahkan rezeki yang halal olehNYA... 

Review di IG : Lea_Azleeya

Okies, kot ada blogger yang belum mengenali atau belum follow blog mahupun IG Cik Suzlin ni boleh la terjah blog dan IG beliau... Leh kenal-kenal antara satu sama lain disamping meramaikan kenalan dikalangan blogger kan... Moh kite blogwalking sesama..


Blog The Real Blogger Mak

Instagram CikSuzlin



Akhirnya Terpilih Sebagai Pemenang Giveaway SGShop Shopping Credit By Wani Sukarno

Akhirnya Terpilih Sebagai Pemenang Giveaway SGShop Shopping Credit By Wani Sukarno  |  Alhamdulillah, setelah percubaan beberapa kali join giveaway SGShop shopping credit anjuran rakan-rakan blogger, akhirnya terpilih sebagai pemenang Giveaway SGShop Shopping Credit by Wani Sukarno.. Sebenarnya, nama pemenang dah diumumkan pada 14 Jun 2017 yang lalu.. Tapi aku jerk terlupa nak update tentang hal ini.. Otak terlalu sarat dengan idea sampai tercicir entry untuk yang ini.. Hukhuk!!

Akhirnya Terpilih Sebagai Pemenang Giveaway SGShop Shopping Credit By Wani Sukarno
Terpilih Sebagai Pemenang Giveaway SGShop Shopping Credit By Wani Sukarno
Pinjam banner cantik ni ye wani.. ^_^

Giveaway RM1000 Shopping Credit by Wani Sukarno ni aku join akhir bulan Mei hari tu.. Tak sangka juga terpilih sebagai pemenang untuk kali ni.. Alhamdulillah ada rezeki aku untuk shopping di SGShop nanti.. Pape pun nak ucapkan terima kasih bebanyak pada Blogger Wanie kerana sudi memilih diri ini sebagai pemenang... Cewahhh.. Ayatnya ya ampunnn!!




Plan asal aku kalau menang giveaway ni nak beli kabinet baju untuk baby baru.. Tetapi bila di riki-riki dengan Blogger Sha tentang pembelian rak buku beliau di SGShop, terus tak jadi kerana kos postage agak mahal berbanding harga barang.. So, aku kuburkan niat aku tu dan aku akan shopping baju baby aje nanti kat SGShop... Hiks.. 

Orite, kalau korang tak de idea nak masak ape hari ini, korang boleh terjah Blog Wani Sukarno untuk mendapatkan resepi-resepi yang superb sedap... Berlambak uolls resepi kat blog beliau... Semua sedap-sedap belaka.. Tak pun, kalau korang nak beli produk Nurraysa pun boleh.. Beliau ada menjual produk tersebut...

Jom terjah sekarang!!





Sambut Perayaan Ramadhan Ini Dengan Penebusan #GrabJuice

Sambut Perayaan Ramadhan Ini Dengan Penebusan #GrabJuice  |  Tiada tempat letak kereta, beratur panjang untuk membeli barang dan ramai pengguna jalan raya menuju ke pusat membeli belah yang sama paa bulan Ramadhan. Ia adalah senario yang tidaklah lagi asing pada setiap musim perayaan apabila terdapat tawaran khas dan jualan untuk dinikmati, akan tetapi janganlah dikalahkan olehnya sebelum anda keluar rumah anda... 

Sambut Perayaan Ramadhan Ini Dengan Penebusan #GrabJuice
Sambut Perayaan Ramadhan Ini Dengan Penebusan #GrabJuice

Menangani masalah transit dengan perjalanan pintar, dengan mengambil Grab dan menerima ganjaran untuk kegunaan anda.. Ramdhan ini, Juice Works dengan kerjasama Grab, menawarkan #GrabJuice, tawaran eksklusif penebusan Juice untuk pelanggan-pelanggan Grab yang menuju ke mana-mana pusat membeli belah yang mempunyai cawangan Juice Works, diseluruh negara. Beli 1 percuma 1 promosi junior eksklusif, termasuk cawangan Juice Works outlet yang terbaru di Starling Mall.


Minuman yang sihat yang menyegarkan ini adalah minuman yang sesuai untuk pembeli belah yang penat dan umat Islam yang berpuasa pada bulan Ramadhan ini.. Tubuh manusia terdiri daripada 60% air dan kehilangan walaupun 1.5% daripada H2O yang boleh menyebabkan dehidrasi yang ringan, hilang mood, kehilangan tenaga dan fungsi-fungsi kognitif.. Ini adalah penting untuk meningkatkan pengambilan cecair selepas aktiviti fizikal atau kekurangan pengambilan cecair untuk tempoh yang lama..

Menurut kajian oleh University of Connecticut, pengambilan separuh pinggan setiap hidangan sehari dengan buah-buahan segar dapat membantu untuk memberikan tambahan dua cawan air setiap hari. Jus buah-buahan menggabungkan kedua-dua cecair dan semua kebaikan buah-buahan, jadi apa yang boleh menjadi lebih baik untuk menghilangkan dahaga anda selepas satu hari puasa atau hari yang memenatkan?

Tebus minuman anda untuk mendapat kebaikan daripada buah-buahan segar dengan semudah 1,2,3!

video

Berikut adalah cara-cara untuk membuat penebusan :-

  • Ambil Grab ke mana-mana pusat membeli belah yang mempunyai cawangan Juice Works.
  • Tunjukkan sejarah tempahan Grab anda di kaunter Juice Works untuk membuktikan bahawa anda menaiki Grab pada hari itu
  • Nikmati tawaran eksklusif anda dari Juice Works (Beli 1 Percuma 1 Junior - mana-mana pilihan)
Mudahkan... Ambillah Grab dan dapatkan #GrabJuice anda hari ini..!!





TENTANG JUICE WORKS MALAYSIA

Juice Works Malaysia adalah perintis syarikat jus buah-buahan yang segar di negara di mana mereka dipercayai oleh beribu-ribu pelanggan-pelanggan setia untuk kraf yang menggunakan ramuan bahan-bahan semulajadi yang terbaik.

Diasaskan oleh Jason Choy dan Ling Mooi Li, pasangan berkenaan membuka kiosk pertama di pusat beli-belah Curve pada Disember 2004. Setelah tidak lama ia dibuka, kiosk tunggal ini telah memenangi pujian daripada pelanggan-pelanggan untuk menu jus yang sihat dan smoothie yang sangat lazat.


Juice Works Malaysia kini berada di 28 lokasi di seluruh negara dan banyak lagi akan dibuka pada masa-masa akan datang. Bagi memenuhi permintaan yang semakin meningkat untuk gaya hidup sihat, Juice Works Malaysia juga menawarkan peluang francais sebagai sebahagian daripada rancangan pengembangannya, serta kiosk mudah alih untuk menyampaikan minuman kepada pelanggan yang asyik bergerak.

Untuk maklumat lanjut boleh layari :-



Indahnya Ramadhan Tahun Ini

Indahnya Ramadhan Tahun Ini  |  Ramadhan tahun ni memberi kelainan pada diri aku.. Aku rasa lebih bersemangat untuk menjalani ibadah puasa.. Tahun ni Ramadhan jatuh pada bulan Jun.. Bulan kelahiran aku.. Alhamdulillah.. Satu lagi yang istimewa, aku menyambut Ramadhan tahun ni dalam keadaan aku sedang preggy.. Yeahh!! Dapatlah aku berpuasa penuh.. Tak gitu?? Hehe.. Tapi dengan izin ALLAH SWT juga la... InsyaALLAH, aku boleh.. Sebelum puasa hari tu, aku rasa tak yakin dengan diri bahawasanya aku dapat berpuasa dengan jayanya.. Alhamdulillah, sehingga hari ini aku dapat berpuasa tanpa sebarang masalah.. Masa yang berlalu pun aku rasa terlalu cepat... Sehinggakan tak terasa sudah berada di penghujung Ramadhan.. Inilah Ramadhan yang paling indah buat aku.. 

Indahnya Ramadhan Tahun Ini
Indahnya Ramadhan Tahun Ini

Nak throwback sikit kisah yang berlaku dalam bulan Ramadhan tahun ni... Dah alang-alang bercerita tentang Ramadhan kan.. Nak jugak selit aktiviti yang dilakukan sepanjang bulan Ramadhan ni.. Seperti biasa, setiap tahun kat tempat aku bekerja memang akan mengadakan Tadarus Al-Quran dikalangan pegawai dan kakitangan.. Alhamdulillah, tahun ni ramai yang menyertainya.. Seperti tahun-tahun yang lalu, kami dibahagikan mengikut unit.. Aku mewakili unit aku iaitu unit pentadbiran... Setiap kali Ramadhan, inilah aktiviti yang kami tunggu-tunggu.. Bila lagikan nak membaca Al-Quran beramai-ramai sambil diperbetulkan mana yang salah.. Kalau baca dekat rumah, tak de orang nak betulkan andaikata kita tersalah baca.. 


Pernah satu tahun tu aku tak dapat nak join Tadarus kerana time tu aku dalam bercuti pantang.. Hehe.. Nasib baik tahun ni aku tengah mengandung dan bukan dalam pantang.. Haha!! Alhamdulillah tahun ni aku dapat sertai tadarus sehinggalah habis juzuk yang ditetapkan.. Tak pernah ponteng walaupun sehari.. Syukur.. Terima kasih Ya ALLAH kerana memberikan kesihatan yang baik pada aku sepanjang Ramadhan ini... Tadarus Al-Quran pada tahun ni dapat dihabiskan dalam waktu yang singkat.. Alhamdulillah...

Pada 15 Jun 2017 baru-baru ni, tempat aku mengadakan Program Ihya' Ramadhan Khatam Al-Quran dan Majlis Berbuka Puasa... Sebelum program bermula, macam-macam dugaan dan cabaran dihadapi oleh kami.. Paling tragis, time aku otw nak masuk kerja petang tu, pokok tumbang menghalang laluan ke tempat kerja.. Tunggulah kami dalam kereta, sehingga kerja-kerja mengalihkan pokok tersebut dilakukan.. Ramai juga yang terkandas.. Disebabkan itu juga majlis agak lewat berjalan.. 


E'eh chubbynya aku.. Haha.. Hadoiii... Kelihatan terlalu gumuk ye di situ.. Huk!! Nasib baik tengah preggy kan.. Kalau tak sentap mak nakk... Hikhik..!! Ni, masa majlis penyampaian cenderahati kepada semua yang terlibat dalam Tadarus Al-Quran.. Tahun ni untuk kaum Hawa, diberi cenderahati berbentuk kain pasang dan senaskah surah yaasin... Untuk kaum Adam pula, mereka diberi sehelai kain pelikat dan senaskah surah yaasin.... 


Inilah cenderahati yang aku dan encik suami dapat.. Alhamdulillah rezeki di bulan Ramadhan.. Walaupun sebenarnya tak mengharapkan langsung cenderahati ni dek kerana kegawatan ekonomi sekarang.. Bila dah tertulis rezeki, maka akan adalah juga kan.. Terima kasih kepada yang sudi menyediakan cenderahati ini buat kami semua.. Kain pasang yang aku dapat ni berkaki, so bolehlah buat jubah nanti.. Kain pelikat encik suami ni pun cantik juga.. Pink colour.. Kalau ada sehelai lagi warna sama harusss aku ambil buat baju kurung aku.. Haha.. Cantik sangat warna dia.. Surah Yaasin yang kami dapat, kami letakkan dalam kereta.. Senang kalau diperlukan bila-bila masa.. 

Sori kualiti gambar tak memuaskan.. Hiks ^_^

Masa majlis berbuka puasa malam tu, dapat lagi rezeki makan di meja VIP.. Ramai VIP yang tak dapat hadir dek kerana sebab-sebab yang tak dapat dielakkan.. Jadinya, aku and the geng dipanggil untuk memenuhkan meja VIP yang kosong.. Alhamdulillah.. Rezeki lagi tu.. Syukurr... Nampak tak si tembam tu menaikkan 2 jari menandakan 'peace yoooo'... Haha!! Tak kuasa mak nak tengok muka sendiri... Hadoiiilaa.. Pipi dah macam kuih pau aje.. Ekeke..

Lepas maghrib dan makan berbuka, aku terus balik sebab kena ambil anak pulak dekat rumah pengasuh.. Sepatutnya kene tunggu sampai moreh.. Tapi tak boleh.. Takkan nak biarkan anak sampai tengah malam umah pengasuhkan.. Tak syiokk laa.. Dorang pun nak rehat jugak... Anak aku tu pulak aktif terlebih.. Tak tahu nak duduk diam.. Ada aje bende yang dia nak buat.. Hehe.. 

Apa-apa pun, aku bersyukur kerana dipertemukan dengan Ramadhan tahun ini.. Ramadhan yang paling indah buat aku adalah Ramadhan tahun 2017.... Terlalu manis bagi aku.. Moga ianya dapat aku temui lagi di tahun-tahun yang mendatang.. Insyaallah.. :)




Name Card, Hadiah Dari Blogger Busyra Takiyudin

Name Card, Hadiah Dari Blogger Busyra Takiyudin  |  Dah agak lama sebenarnya nak update pasal hadiah giveaway yang aku dapat ni.. Tapi asyik tertangguh jerk dek kerana kekangan masa dalam menyelesaikan tugas hakiki, tugas sebagai housewife dan ummi serta tugasan blog yang berbayar dan tidak berbayar... Terpaksa bahagi-bahagikan masa yang ada dengan pelbagai tugasan.. Nak-nak lagi raya pun dah dekat.. Sibuk dengan persiapan raya juga... Orite, kali ni aku nak update tentang name card hadiah dari blogger Busyra Takiyudin yang dah selamat pun aku terima pada 13 Jun 2017 yang lalu.. Lama dah kot aku terima.. Baru hari ni nak apdet.. Hahahadoiii!!

Name Card, Hadiah Dari Blogger Busyra Takiyudin
Name Card, Hadiah Dari Blogger Busyra Takiyudin
Pada 02 Mei 2017 yang lalu, aku ada sertai giveaway anjuran Blogger Busyra Takiyudin dan pada 27 Mei 2017, nama pemenang diumumkan... Aku adalah salah seorang pemenang itu.. Alhamdulillah... Rezeki dari tuhan untuk aku disampaikan melalui adik Busyra Takiyudin.. Thankz ALLAH.. Thankz Busyra.. Untuk pemilihan template name card, aku boleh pilih sendiri atau design sendiri.. Tapi aku tak mahu pening-peningkan kepala aku yang dah sedia pening ni, aku amek aje template yang Busyra dah show off kan kat blog beliau.. 

Warna pilihan aku adalah Gold Black... Exclusive kot warna ni.. Nampak mewah gituu.. Simple tapi Elegant.. Hah, itu motto untuk name card aku.. Siap ada motto lagik tu.. Hiks.. Aku sangat berpuashati dengan hasil kerja Busyra.. Kemas sangat.. Tiada cacat celanya.. Kualiti card pun sangat bagus.. Card aku ni bukan dari jenis kertas berkilat ye tetapi jenis matte.. Konklusinya, aku sangat suka, berpuashati dan sangat sayang nak guna.. Haha!!


Show off sikit name card exclusive aku ni.. Haha!! Jangan kecam mak ye nakkk!! Hiks.. Okeh, kalau korang nak jugak namecard cam aku ni, korang boleh la buat tempahan dengan Adik Busyra Takiyudin.. Selain name card, beliau juga menerima tempahan untuk banner, bunting dan flyers dengan harga yang berpatutan.. Kualiti memang terbaik dari ladang... Untuk maklumat lanjut dan sebarang pertanyaan, boleh layari :-


Blog 



Facebook

Instagram

Twitter


Bergaya Indah Di Pagi Raya Bertemakan Navy Blue

Bergaya Indah Di Pagi Raya Bertemakan Navy Blue  |  Assalamualaikum wbt.. Hi korang!.. Ramadhan semakin ke penghujung.. Hanya tinggal beberapa hari aje lagi kita umat Islam akan meraikan Hari Raya Aidilfitri.. Dah siap ke persiapan raya korang? Baju, kuih, duit raya, langsir dan sebagainya... Bagi aku sendiri, pada tahun ni hanya bersederhana sahaja seperti tahun-tahun yang lepas.. Manakan tidak bersederhana, tak lama lagi akan menyambut orang baru pula.. Hehe.. Tak boleh terlalu membazir.. Hiks.. Biasanya kalau raya mesti ada temanya.. Korang tema warna ape tahun ni?? Kot-kot tersama dengan aku.. Tahun ni aku memilih warna Navy Blue sebagai temanya.. 

Bergaya Indah Di Pagi Raya Bertemakan Navy Blue
Bergaya Indah Di Pagi Raya Bertemakan Navy Blue

Memandangkan aku preggy tahun ni, harusss mencari baju aku dulu.. Agak susah untuk memilih baju ketika mengandung.. Nak pakai baju kurung, memang tak boleh.. So, aku memilih untuk memakai jubah tahun ni.. Jubah pula aku pilih jenis jubah jeans.. Gile rock aku tahun ni.. Haha!!.. Tak pe la kan, kita buat lain dari yang lain.. Baju aku dah ada.. Sekarang aku kena fikir untuk baju encik suami dan anak pulak.. Bila ditanya encik suami, tahun ni beliau nak memakai kurta sahaja.. Jadinya aku perlu cari kurta untuk dia dan juga anak.. Baru sedondon.. Tak gitu.. 

Dalam keadaan yang sarat ni, aku dah tak berdaya nak berjalan mencari baju raya dorang.. So, aku deside untuk beli secara online sahaja.. Baju aku pun beli secara online hokeh.. Senang sikit, tak letih nak jelajah kedai by kedai.. Huhu.. Aku memilih Lazada Malaysia untuk shopping baju raya encik suami dan anak aku tu sebab kat Lazada, apa sahaja pun ada.. Memang terbaik.. Siap ada diskaun lagik... Dapat la jimat kan..  Ehhh jap!! Tudung aku pun belum beli lagi.. Haaa boleh usha terus.. Hehe.. Jom tengok baju pilihan aku untuk suami dan anak serta tudung aku jua.. 

Harga : RM 100.00

Aku memilih kurta dari Uqail ni untuk encik suami sebab nampak elegent dan smart.. Harga masih dalam bajet aku.. Harga sebenar RM 119.00 ada pulak diskaun 16%.. Jimat RM 19.00


Harga : RM 78.20

Orite, ini pula untuk anak aku Qhaliff.. Harga sebenar RM 92.00 selepas diskaun sebanyak 15% dah jadi RM 78.20.. Dapatlah tambah berjimat aku.. Untung betul beli dekat Lazada ni.. Kurta ni disediakan dalam saiz untuk kanak-kanak 2 tahun hinggalah 12 tahun.. Nasib baik ada untuk 2 tahun kan.. Kalau tak, kena mencari lagi... Huhu..


Harga : RM 65.00

Aku memilih instant shawl warna pink.. Kenapa?? Haa sebab aku nak kan kelainan.. Takan nak pakai tudung warna navy blue jugak kan.. Tak kontra la nanti.. Bila pakai pink, nampaklah sikit kontranya.. Tak de la senada aje warna.. Aku berkenan shawl ni meskipun tak de diskaun bagi pembeliannya.. Nampak cantik dan elegant.. 


Oriteeee.. Dah lengkap outfit raya aku and family.. Barulah rasa senang hati.. Kalau tak, memang tak tenang.. So, bergaya indahlah kami sekeluarga di pagi raya nanti dengan bertemakan Navy Blue... Kalau korang belum shopping kelengkapan untuk raya, bolehlah terjah Lazada Malaysia sekarang kerana diskaun sehingga 90% ditawarkan sempena Riang Ria Raya Sale... Rugi tak grab tau!! Jom terjah sekarang..

Shopping Riang Raya Raya
Dapatkan diskaun sehingga 90% di SINI




SAFI SHAYLA Syampu Wanita Bertudung

SAFI SHAYLA Syampu Wanita Bertudung  |  Rambut adalah mahkota setiap wanita.. Metafora ini seringkali dikiaskan kerana setiap helaian rambut yang menawan mampu memberikan keyakinan pada diri.. Rambut yang menawan pastinya lahir dari penjagaan yang rapi tidak kira dalam apa jua keadaan.. Bagi individu bertudung, penjagaan mahkota ini sememangnya dititikberatkan agar keadaan rambut sentiasa sihat dan bermaya..

SAFI SHAYLA Syampu Wanita Bertudung
SAFI SHAYLA Syampu Wanita Bertudung
Rasanya nama SAFI Shayla tak asing lagi bagi pengguna syampu di Malaysia ni... Nama yang cukup dikenali dengan produknya yang berkualiti dan selamat digunakan... Memahami keperluan wanita bertudung moden, SAFI Shayla rangkaian jenama syampu khas wanita bertudung telah dilancarkan pada Oktober 2013. Dengan 8 varian diformulasikan dengan Habbatus Sauda yang mempunyai 1001 kebaikan, SAFI Shayla dapat menyelesaikan apa jua masalah rambut yang dialami oleh wanita bertudung. Antara 8 variasi syampu SAFI Shayla tersebut adalah :-

SAFI Shayla - Licin Terurus
Melembap dan melicinkan rambut

SAFI Shayla - Anti Kelemumur
Menghilangkan kelemumur dan kegatalan kulit kepala

SAFI Shayla - Hitam Menawan
Menyerlahkan kilauan rambut hitam yang sihat dan lembut

SAFI Shayla - Kawalan Rambut Rosak
Merawat dan mengawal rambut rosak dan kasar


SAFI Shayla - Segar Bermaya
Membuatkan rambut kelihatan lebih segar dan bermaya


SAFI Shayla - Kawalan Rambut Gugur
Mengawal keguguran rambut akibat kerapuhan


SAFI Shayla - Itch-Kontrol
Mengawal kulit kepala berkeruping dan menyamankan


SAFI Shayla - Kawalan Minyak
Mengawal lebihan minyak serta menyamankan

SAFI Shayla juga mengeluarkan produk perapi rambut dan penyegar kulit kepala agar rambut lebih lembut dan terurus serta kulit kepala segar dan sihat selepas bersyampu.. Antaranya ialah :-

SAFI Shayla - Perapi Rambut
Rambut lembut dan terurus

SAFI Shayla - Penyegar Kulit Kepala
Kulit kepada segar, nyaman dan kekal wangi

SAFI Shayla - Penyegar Kulit Kepala
Kulit kepala segar, nyaman dan sihat


Walaupun terdapat banyak jenama syampu antarabangsa yang masuk ke dalam pasaran syampu untuk wanita bertudung pada masa ini, SAFI Shayla masih mampu untuk berdiri dan ianya terbukti apabila SAFI Shayla telah memenangi beberapa anugerah seperti Marketing Excellence Awards 2015 dan Effie Award 2016 di mana SAFI Shayla telah merangkul 3 emas dan 1 perak bagi kedua-dua anugerah tersebut. Ini membuktikan bahawa pengguna-pengguna SAFI Shayla mempercayai bahawa rangkaian syampu ini mampu memberi solusi kepada masalah rambut seperti rambut gugur dan gatal kulit kepada yang dihadapi oleh wanita bertudung.. Pengguna-pengguna setia SAFI Shayla juga mengatakan bahawa #HanyaSAFIShaylaUntukSaya..


Pengguna juga boleh mendapatkan SAFI Shayla di dalam bentuk fleksi.. melihat kepada keadaan ekonomi yang mencabar, pengguna mula mencari produk yang lebih murah dan menjimatkan.. Pada masa yang sama memberikan nilai dan kualiti yang tinggi... Kebanyakan pengguna mengurangkan kadar perbelanjaan tetapi masih berusaha untuk mendapatkan barangan berkualiti untuk melengkapi keperluan isi rumah..


Dengan SAFI Shayla Pek Fleksi, pengguna boleh mengguna terus atau digunakan sebagai pek isian semula ataupun sebagai pek kembara. Kami mengekalkan kualiti syampu agar keberkesanannya boleh dinikmati pada harga yang lebih jimat.. - Puan Mahsuri Sulaiman, Pengurus Pemasaran SAFI.

Ingin ketahui apakah pandangan pengguna terhadap syampu untuk wanita berhijab? Jom tonton video dibawah ini...




Untuk maklumat lanjut tentang jenama SAFI, sila layari :-






BACA JUGA :-

Mek View International | Two Way Cake With Full Coverage Dan Soothing Ivy Serum

Mek View International | Two Way Cake With Full Coverage Dan Soothing Ivy Serum  | Assalamualaikum wbt... Hi korang! Macam mana persiapan raya korang? Dah settle semuanya ke... Raya dah dekat ni.. Bagi diri aku sendiri, alhamdulillah semua dah settle termasuklah alat-alat make up.. Haha.. Over mak kan... !! Tak padan dengan mak buyong tu... Dah alang-alang bercerita pasal make up ni, hari ini aku nak share dengan korang tentang kehebatan compact powder yang aku tengah pakai sekarang... Meletop uolls!! Mek View International Two Way Cake With Full Coverage dan Soothing Ivy Serum... Pernah dengar tak jenama ni? Kalau ada yang belum pernah tahu dan kenal, meh sini aku nak perkenalkan kat korang.. Jangan  malas-malas baca sampai habis ye..!! Hiks..

Mek View International, Two Way Cake With Full Coverage, Soothing Ivy Serum, compact powder, foundation, serum
Mek View International | Two Way Cake With Full Coverage Dan Soothing Ivy Serum
Rasanya dah lama aku tak pakai compact powder yang jenis two way cake ni... Nak tahu sebab apa? Aku tak suka!! Sebabnya kebanyakan two way cake yang pernah aku guna akan membuatkan muka aku bercapuk bila aku start berpeluh.. Kulit muka aku ni jenis kombinasi.. Akan berminyak di zon 'T'... Agak susah nak cari two way cake yang berjaya bertahan sepanjang hari dan tidak bercapuk.. Huhu.. Tapi tidak dengan Mek View International ni.. Two way cake nya best tau... Boleh bertahan lebih dari 8 jam.. Pastu muka nampak flawless aje.. Memang terbaik.. 


Semalam aku dah cuba uji kehebatan Mek View Two Way Cake With Full Coverage ni.. Aku pakai dari pagi sampai ke petang semasa aku ke pejabat.. Hari semalam sepanjang hari aku kehulu kehilir tengah panas untuk persiapan program berbuka puasa di tempat aku dan ternyata muka aku tak bercapuk.. Menten aje... Aku sangat berpuas hati dengan compact powder Mek View International ni.. Rasa sayang pulak nak pakai selalu.. Takut habis.. Haha..!! Satu lagi yang bestnya pasal bedak ni, tak melekat kat tudung hokeh macam sesetengah bedak tu... Aku kalau bedak yang melekat kat tudung memang paling tak suka.. Tapi Mek View ni memang best, tak melekat kat tudung.. Terbaikk!!! Orite, jom kite tengok apa lagi keistimewaannya Mek View Two Way Cake With Full Coverage ni..

Keistimewaan Mek View Two Way Cake With Full Coverage
  • Mesra wudhuk dan solat
  • Tidak mudah luntur atau bercapuk walaupun ketika waktu panas dan bertahan lebih dari 8 jam tanpa touch up berulang kali.
  • Teksturnya lebih halus dan 7 kali lebih ringan. Bila sapu dekat muka, seolah-olah tak pakai bedak.. Memang  best..
  • UV Protection SPF 50
  • Mempunyai kelulusan KKM - NOT 160905156K dan selamat digunakan
  • Sesuai untuk kulit sensitif
Kod Warna yang lebih jelas

Ok, bedak ni didatangkan dengan 2 pilihan warna ye.. Light Beige dan Natural Beige... Aku menggunakan kod warna no. 2 Natural Beige.. Mungkin gambar yang aku ambil agak berbeza warnanya.. Biasa la, disebabkan pencahayaan.. Gambar kat atas ni lebih jelas warnanya.. Mengikut warna yang sebenar...


Dari segi pemakaian bedak ni, korang jangan bimbang kalau bab span sebabnya Two Way Cake ni didatangkan sekali dengan span.. Spannya pun lembut.. Sapuan lebih senang dan rata.. Paling aku tertarik dengan Mek View Two Way Cake With Full Coverage ni adalah pakagingnya.. Tampak exclusive bertemakan gold and black... Rasa sangat yakin dan teruja untuk menggunakannya.. Ok, tadi aku cerita tentang keistimewaannya kan.. Sekarang korang kena tahu tentang manfaat yang ada padanya pula..

Manfaat Mek View Two Way Cake With Full Coverage
  • Melindungi kulit dari sinar UV
  • Tidak melekit
  • Anti hitam bawah mata
  • Melembapkan kulit
  • Merawat kulit yang rosak dan mengecilkan liang pori
  • 5 kali kesan memutih (booth up whitening)
  • Menghilangkan jerawat, parut jerawat, jeragat, kulit kusam dan bintik hitam
  • Menghilangkan kedutan pada wajah
Banyakkan manfaatnya pada kulit kita... Untuk tampak lebih sempurna, bolehlah guna sekali dengan Mek View Soothing Ivy Serum.. Muka akan nampak lebih segar dan berseri-seri...

Soothing Ivy Serum
Mek View Soothing Ivy Serum
Orite, ini produk kedua dari Mek View International yang aku gunakan sebelum aku mengenakan Mek View Two Way Cake With Full Coverage... Kalau sebelum ni aku pakai pelembab sebelum make up, sekarang aku bertukar kepada Soothing Ivy Serum ni kerana kesannya lebih ohsemm!! Nak tahu apa kelebihannya? Jom semak satu persatu kat bawah ni..

Kelebihan Mek View Soothing Ivy Serum
  • Memberikan kesan kelembapan 
  • Menyejukkan muka
  • Menyegarkan kulit muka
  • Membantu foundation tahan lebih lama
  • Mengecutkan pori muka
  • Mengurangkan rasa kulit tidak selesa..
  • Sesuai digunakan pada kulit normal dan sensitif


Serum ni best tau.. Serapan pada kulit cepat dan tidak melekit.. Kalau bab memilih serum ataupun pelembap, aku memang menitik beratkan teksturnya.. Kalau melekit memang aku tak pakai.. Tak selesa pada kulit... Kalau korang nak tahu, serum ni mengandungi PITERA... Apa itu Pitera? 
PITERA is full of vitamins, amino acids, minerals and organic acids that work together to allow the skin's natural surface rejuvenation process to function at its prime.
Pitera juga boleh mengurangkan kedutan dan mencerahkan bintik-bintik hitam yang ada pada kulit muka kita... Hebatkan serum ni.. Setaraf produk antarabangsa... Sebenarnya ramai dah yang mencuba dan menggunakan produk Mek View International ni mestipun ia masih baru dipasaran.. Ramai yang berpuashati dengan hasilnya dan paling menarik, dah ada yang setia dengannya tau.. Termasuklah aku.. Hiks.. Jom kite tengok apa kata pengguna tentang produk Mek View International ini..

Testimoni Pengguna Mek View International










Ok, kalau korang rasa ingin mencuba dan mendapatkan produk Mek View International ni bolehlah berbuat segera.. Raya dah dekat ni tau.. Time raya la nak melaram pun kan.. Hehe.. Aku yakin korang akan berpuashati dengan hasilnya nanti... Oh ya, korang boleh dapatkan produk Mek View ini dengan harga seperti dibawah :-


HARGA

MEK VIEW TWO WAY CAKE WITH FULL COVERAGE

RM 79.00 (SM)
RM 85.00 (SS)


MEK VIEW SOOTHING IVY SERUM

RM 35.00 (SM)
RM 40.00 (SS)


HARGA SET COMBO

Two Way Cake With Full Coverage + Soothing Ivy Serum

RM 100.00 (SM)
RM 105.00 (SS)


Untuk maklumat lanjut atau sebarang pertanyaan, boleh layari :-

Facebook

Instagram


Atau hubungi/Whatsapp :-

017 - 351 1510