Tudung kanak-kanak

Sambal Garing Che Nor Pembuka Selera Ketika Bersahur

Sambal Garing Che Nor Pembuka Selera Ketika Bersahur  |  Hi korang.. Selamat berpuasa buat semua umat Islam di Malaysia.. Puasa tak hari ni? hehe.. Aku, alhamdulillah masih gagah perkasa untuk terus berpuasa walaupun tengah preggy.. hiks.. Lama kot tak jengok blog.. Rini baru berkesempatan nak update.. Membizi sambut puasa.. Kali ni nak cerita tentang sambal garing yang terlajak sedap ni... Sambal Goreng Che Nor..

Sambal Garing Che Nor
Sambal Garing Che Nor Pembuka Selera Ketika Bersahur
Korang pernah tak tengok dan try Sambal Garing Che Nor ni? Sedap baq hang!! Dah lama sebenarnya nak rasa Sambal Garing Che Nor ni.. Tapi tak tercari.. Sampailah nak masuk bulan Ramadhan baru ni, aku usahakan jugak carik kat Kuantan ni.. Untuk dibuat bersahur dan berbuka.. Ternyatalah sedap seperti yang diviralkan tu.. Memang menjadi pembuka selera time sahur dan berbuka.. Encik somi cakap rasa dia lebih kurang sambal hitam pahang... Tapi tak de la sepedas sambal hitam pahang.. Rasa dia memang best la.. Susah nak cakap.. Korang rasa baru tau kesedapannya tu..

Kat mana aku beli??

Macam biasalah kalau nak beli sesuatu barang, aku akan search dulu kat instagram.. Mudah!! Bila dah search memang banyak la yang menjual Sambal Garing Che Nor ni.. Aku cari yang di Kuantan punya.. Hasil dari carian aku, jumpa la dengan IG Raizan_Suriana ni.. 


Yang menariknya, siap ada perkhidmatan COD lagi.. Cam biasa kalau dah COD, paling minimum kenalah beli 2 botol ye.. Kalau sebotol, tak berbaloi pulak nak buat COD kan.. Kesian la seller hantar sampai depan pintu rumah.. Servis memang terbaik... 

Bagi korang yang dok area Kuantan tu, kalau nak rasa Sambal Garing Che Nor ni, bolehlah terjah IG Raizan_Suriana ni ye.. Tak rugi beli Sambal Garing Che Nor ni, memang sedap rasanya.. Harga untuk sebotol cuma RM 10.00 sahaja.. Aku dah rasa.. Korang bila lagi?? Hiks.. 


Giveaway Raya By Mya And Friends

Giveaway Raya By Mya And Friends  |  Tengah bosan-bosan tak tahu nak buat apa.. Jadinya, kita join giveaway yang mane ada.. Tertengok pulak giveaway daripada rakan-rakan dari group AFB ni.. Hadiah pun kemahenn mengancam agik tu... Haruslah tak leh lepaskan peluang untuk join giveaway ni.. Hehe.. Korang dah join belum?? Kalau belum, jom lah sesama memeriahkan lagi giveaway ni... Support sesama kita.. 

Giveaway Raya By Mya And Friends
Giveaway Raya By Mya And Friends
Klik banner untuk join


Selamat berpuasa untuk semua pembaca myafarisha.com yang disayangi. Sempena Ramadhan dan Syawal yang sememangnya dekat sangat dengan kita, Mya dengan usahasama rakan-rakan AFB (Auto Feed Blog) membawakan Giveaway Raya, istimewa untuk anda. Ada RM 240 untuk awak cuba rebut dan menang. Syarat-syarat pun mudah sahaja. Tak mahu borak panjang, kita usha syarat dan hadiah kat bawah.


Syarat :
> Malaysian Blogger
> Follow Instagram kami : Mya | Ain | PapaG | KG | Unni | Farah
> Follow / Add FB kami : Mya | Ain | PapaGKG | Unni | Farah
> Follow Google+ kami : Mya | Ain | PapaGKG | Unni | Farah
> Follow blog kami : Mya | Ain | PapaGKG | Unni | Farah
> Buat satu entri bertajuk : GIVEAWAY RAYA BY MYA & FRIENDS
> Copy and Paste code di bawah dalam HTML and Publish.
> Tinggalkan link entri dalam bahagian komen

Selesai

*kalau awak tak ada Instagram atau FB, please do mention it dalam entry*

Hadiah :
Tempat pertama : RM 100
 Tempat kedua : RM 70
❤ Tempat ketiga : RM 50
❤ Tempat keempat : RM 20

So, jangan tunggu lama-lama. Bermula hari ni sehingga 19 Jun nanti.
Cepat-cepat join sekarang. Klik je banner kat atas tu. Muah cikitt.


Tarikh tamat
19 Jun 2017


Niat Puasa Dan Berbuka Puasa

Niat Puasa Dan Berbuka Puasa  |  Hari terakhir kita berada dalam bulan Syaaban.. Esok kita akan menemui Ramadhan.. Alhamdulillah.. Semoga segalanya dipermudahkan bagi kita di bulan Ramadhan nanti dan segala amalan kita diterima olehNYA... InsyaALLAH... Korang dah bersiap sedia ke belum nak hadapi Ramadhan kali ni.. Niat ingat tak tu?? Yelah kan.. Ramadhan kan setahun sekali.. Mane la tahu ada yang lupa niat puasa dan berbuka puasa.. Kalau rasa tak berapa nak ingat, meh aku ingatkan.. hehe..

Niat Puasa Dan Berbuka Puasa
Niat Puasa Dan Berbuka Puasa

Okeh, bagi yang tak berapa nak ingat tu leh la tengok gambar kat atas ni ye.. Cuba baca dan ingat balik.. Bila puasa tapi tak berniat, sia-sia aje puasa kita kan... Bersahur pun janganlah tinggal kalau boleh ye.. Kalau tak tersedar dari tidur tu apa boleh buat kan... Hiks.. Sempena bulan Ramadhan ni, apa kata kita perbanyakkan amal ibadat kita.. Ramadhan kan bulan yang penuh dengan keberkatan.. Sama-samalah kita mengambil kesempatan ini untuk beramal ibadat.. Memperbanyakkan amal kita.. Mungkin sebelum ni kita sedikit alpa dengan kehidupan dunia.. Masa ni la kita nak perbaiki amal ibadat kita kan.. 

Aku ada jadual untuk korang.. Leh la korang rujuk untuk amalan harian korang di bulan Ramadhan ni.. Sedikit sebanyak dapat bantu kita untuk melakukan apa yang patut di bulan Ramadhan ni kan.. Jadual Harian Saya Di Bulan Ramadhan..

sumber : google

Selamat Berpuasa buat semua pembaca BLOG LEA AZLEEYA... 


Goodreads | 2017 Reading Challenge

Goodreads | 2017 Reading Challenge  |  Bagi pencinta novel atau ulat buku mesti dah sedia maklum tentang kewujudkan laman web Goodreads ni kan.. Laman web yang boleh kita save buku-buku yang dah dibaca, sedang baca atau akan dibaca... Kita juga boleh tengok review dari pembaca-pembaca.. Ini memudahkan untuk kita kenal pasti buku mana yang best dan tak best... Memang bagus web ni tau..

Lea Azleeya Goodreads, 2017 Reading Challenge
Goodreads | 2017 Reading Challenge

Aku mula daftar akaun Goodreads ni bulan Disember 2016.. Itu pun dapat tahu dari sahabat aku Sha Mohamad.. Kalau tak mesti lagi lambat la aku dapat tahu tentang kewujudan web ni.. Dapat tahu tu terus aje aku daftar.. Di Goodreads juga korang boleh cabar diri korang untuk habiskan sejumlah buku dalam masa setahun.. Terdapat slot Reading Challenge dalam web Goodreads ni.. Memandangkan aku start akhir tahun lepas, makanya tahun ni aku cabar diri aku yang selalu sibuk dan tak punya masa terluang yang banyak  ni untuk habiskan 30 buah buku dalam setahun.. Boleh ke?? Haha!!


Setakat bulan Mei 2017 ni, aku baru habiskan 12 buah buku... Tinggal lagi 18 buah buku untuk aku habiskan dalam tahun ni.. Berjayakah aku dalam cabaran membaca ni.?? Sama-samalah kita tunggu di hujung tahun nanti ye.. Hurmm time tu aku tengah bercuti lagi kot.. Cuti berpantang.. Hehe.. 


Ini adalah 12 buah buku yang telah aku selesai baca.. Tak sabar nak baca buku seterusnya dan habiskan dalam masa yang singkat... Kalau kat rumah, time aku membaca adalah time anak aku sedang asyik menonton cerita karton dalam tablet dia.. hehe.. Itu pun sempat lagi dikacaunya aku.. Dok tarik-tarik buku yang aku baca.. Memang tak mudah untuk aku habiskan sebuah buku dalam masa sehari.... Akan mengambil masa yang agak lama jika sesebuah buku tu terlalu tebal.. Huhu..


2 buah buku yang sedang aku baca... Mesti korang pelikkan, kenapa pulak 2 buah buku terus aku pulun baca... Boleh ke macam tu.. Memang boleh la.. Novel Rindu Awak Separuh Nyawa tu agak tebal.. Memang tak boleh nak tumpu dan baca secara terusan.. Kalau tak memang berbulan lamanya makan masa sebab aku akan stop baca kerana kebosanan melanda... Jadi aku selit-selitkan dengan baca novel nipis.. Agar aku tak bosan membacanya... Now, aku baru nak buka novel Kisah Seram Malam Jumaat untuk dihadam.. Novel ni nipis aje.. Rasanya sekejap je boleh habis.. Insyaallah.. 

Korang dah daftar ke Goodreads?? 
Kalau belum, boleh daftar kat sini ye --->> https://www.goodreads.com/


SGshop RM1000 FREE Shopping Credit Giveaway

SGshop RM1000 FREE Shopping Credit Giveaway  |  Yeah... Seorang lagi blogger yang menganjurkan giveaway x SGShop Malaysia... Saudara Elih Japahar... Masih tak nak lepaskan peluang untuk turut serta dalam giveaway best ni... Jadinya, sekali lagi aku join giveaway daripada collaboration blogger x SGShop Malaysia ni.. Sesambil tu leh la support antara satu sama lain.. 

SGshop RM1000 FREE Shopping Credit Giveaway
SGshop RM1000 FREE Shopping Credit Giveaway
Klik banner untuk join

Orite, akaun SGShop Malaysia dah pun aku daftar dengan jayanya dengan usernama : LeaAzleeya.... Menepati syarat-syarat yang ditetapkan dalam giveaway ini.. Selain tu ada lagi syarat yang lain.. Aku kena nyatakan barang yang aku teringin sangat beli di SGShop Malaysia.. Apakah??

Sebelum tu nak maklum dulu kat korang semua... Hadiah untuk pemenang giveaway ni adalah shopping credit bernilai RM 100 untuk 10 orang pemenang.. Andai kata ada rezeki aku untuk menang ni, harusss aku beli kabinet baju untuk baby baru aku nanti.. Hajat hati nak letak kat umah mak aku.. Senang time pantang nanti.. Aku dah siap usha dah kat SGShop kabinet tu.. Nak tengok tak camne gayenye?? Meh aku tunjuk..


Banyak lagi sebenarnya pilihan.. Tapi aku tertarik yang ni sebab warna putih dan cam comel jerk gambar-gambar yang ada depan pintu kabinet tu.. Hehe..

Orite, kalau korang berhajat jugak nak shopping free di SGShop Malaysia, bolehla join giveaway  ni.. Kot-kot rezeki menyebelahi kitakan.. Leh la shopping kabinet comel ni..


Tarikh Tutup
31 Mei 2017


Datuk Jamal Abdillah Sah Bernikah Lagi

Datuk Jamal Abdillah Sah Bernikah Lagi  |  Terkujat mak tengok berita dekat Metro Online pagi ni dengan tajuk "Ya, saya sudah bernikah".... Alhamdulillah, penyanyi Datuk Jamal Abdillah sah bernikah lagi... Menurut Metro Online pagi ni, beliau mengakhiri zaman dudanya dengan seorang gadis berusia 23 tahun berasal dari Kulim, Kedah.. Tahniah buat Datuk Jamal Abdillah.. Semoga bahagia dan kekal hingga jannah.. 

Jamal Abdillah Berkahwin Lagi
sumber foto : Metro Online

Aku and family memang meminati Raja Pop Malaysia ni.... Dulu-dulu time aku bebujang dulu selalu lah pergi nonton konsert beliau.... Setiap kali pergi konsert beliau, memang tak kan kecewa dengan persembahan yang diberikan olehnye.. Powerrr ohh suara dia.. Tu belum dia Azan lagi.. Meremang bulu roma dengar... 

Pape pun aku doakan, semoga perkahwinan kali ni adalah perkahwinan beliau yang paling bahagia dan kekal hingga jannah... Amiin.. :)

Artikel dari Metro Online - sumber : Metro Online


Resepi Roti Jala Lembut Dan Sedap Menu Istimewa Ramadhan

Resepi Roti Jala Lembut Dan Sedap Menu Istimewa Ramadhan  |  Hanya tinggal beberapa hari sahaja lagi umat Islam akan menyambut bulan Ramadhan.. Dah bersediakah korang untuk menghadapi Ramadhan tahun ni? Atau ada yang dah terbayang-bayang suasana beraya di kampung sekarang ni? Hiks.. Bersempena bulan Ramadhan yang akan tiba nanti, Lazada Malaysia tidak melepaskan peluang ini untuk sama-sama meraikannya dengan mengadakan jualan Marhaban Ya Ramadhan dan Riang Ria Raya bermula 19 Mei 2017 sehinggalah 30 Jun 2017 dengan tawaran diskaun sehingga 90%... Banyak tu uolls.. Rugi kalau tak guna kesempatan yang ada ni untuk borong apa yang patut untuk persediaan Ramadhan dan Hari Raya nanti..


Kemahennn teruja aku bila Lazada Malaysia buat sale sempena Ramadhan ni.. Aku dah usha-usha barang yang best-best untuk dibeli.. Siap buat wishlist lagik.. Haha!!

Bukan setakat jualan Ramadhan, Lazada Malaysia juga meraikan para blogger dengan menganjurkan Lazada Ramadhan Raya Blogger Contest yang berlangsung bermula 19 Mei sehingga 23 Jun 2017 ini dengan tema yang berbeza setiap minggu.. Wahhh memang teruja sangat aku nak  join contest ni... Kalau boleh setiap minggu nak join hokeh!!

Lazada Ramadhan Raya Blogger Contest
Lazada Ramadhan Raya Blogger Contest
Contest kali ni akan berlangsung selama 4 minggu dengan topik yang berbeza setiap minggu.... Setiap blogger boleh sertai lebih dari 1 penyertaan.. Ini bermakna peluang untuk menang memang cerah.. Hehe.. Semakin ramai blogger yang menyertainya, semakin banyaklah hadiah yang akan disediakan nanti... So, korang-korang semua yang bergelar blogger, moh le kite pakat join ramai-ramai ye.. Hadiah mingguan pun disediakan tau untuk 3 orang blogger bertuah bagi setiap minggu.. Memang terbaikk!!

Orite, jom ikut aku join untuk minggu pertama ni.. Apakah tema untuk minggu ni??

Minggu Pertama
Tema : DELICIOUS RAMADHAN
Tarikh : 19 Mei 2017 - 01 Jun 2017

Biasa kalau bulan Ramadhan, juadah yang agak istimewa yang biasa aku buat setiap tahun adalah Roti Jala dan Kari Ayam.. Kalau nak buat Roti Jala dan Kari Ayam ni haruss kena tunggu hari cuti.. Kalau hari bekerja memang akan kelam kabut... So, lebih baik tunggu hari cuti baru buat sesuatu yang istimewa untuk juadah berbuka.. Ok, tak yah nak bebel panjang sangat, jom tengok resepi Roti Jala Lembut & Sedap beserta Kari Ayam yang biasa aku gunakan...

Roti Jala Lembut Dan Sedap Menu Istimewa Ramadhan


Roti Jala Lembut & Sedap

Bahan-bahan :-
3 cawan tepung gandum
2 1/2 sudu besar minyak masak
1 sudu kecil garam
1 biji telur
3 cawan air (dicampur sedikit santan)
Sedikit pewarna kuning

Cara Penyediaan :-
  • Blend semua bahan-bahan di atas sehingga sebati dengan menggunakan Tefal Blender Blendforce Triplax.. Kalau nak tahu adunan sudah boleh dijala atau tidak, cuba masukkan sesenduk adunan ke dalam acuan... Jika aduanan tersebut keluarnya tidak putus-putus, maknanya dah boleh dijala menggunakan kuali non stick Tefal Super Cook Frypan.. Kalau pekat, boleh tambah air lagi sehingga boleh dijala...
  • Selepas dijala di atas kuali, biarkan dalam beberapa saat.. Kalau dah masak tak perlu dibalik, terus aje diangkat dan digulung..
  • Bila dah siap bolehlah dimakan dengan kari ayam.. 



Kari Ayam

Bahan-bahan :-
350gm bahagian isi ayam (potong kecil)
1 sudu kecil cili giling
2 biji kentang (potong dadu)
2 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
2 tangkai daun kari
3 cawan air
1 inci asam gelugur
1 sudu kerisik
1/2 cawan santan
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Minyak untuk menumis

Bahan Kisar :-
5 ulas bawang merah
1/2 inci lengkuas
1 inci halia

Cara Penyediaan :-

  • Tumis bahan kisar hingga beraroma bersama daun kari, kulit kayu manis, bunga lawang dan biji pelaga... Masukkan bancuhan serbuk kari + cili giling. Tumis hingga pecah minyak..
  • Selepas dah pecah minyak, masukkan kentang dan ayam.. Kacau rata.
  • Masukkan air dan renehkan sehingga kentang empuk..
  • Kemudian, masukkan santan, asam gelugur, kiub ayam Knorr, kerisik, garam dan gula.. Renehkan lagi..
  • Dah siap, bolehlah dihidangkan dengan roti jala.. 


Ni lah resepi yang selalu aku guna untuk buat roti jala dan kari ayam.... Setiap tahun pasti aku akan buat roti jala... Dulu-dulu biasa buat roti jala, guna kuali biasa aje.. Bila buat asyik dok lekat aje kat kuali, terus aje beli kuali non stick... Aku lebih suka guna jenama Tefal.. Sebab tu la blender dan kuali non stick aku dari brand Tefal.. Proses penyediaan Roti Jala pun jadi lebih mudah bila aku menggunakan barangan seperti Tefal Blender Blendforce Triplax dan Tefal Super Cook Fryfan ni.. Aku beli barangan Tefal ni dulu kat Lazada Malaysia.. Sekarang ada diskaun tau untuk 2 barang ni... Jom kita terjah..





Kalau korang nak dapatkan barangan kat atas ni, boleh klik aje link bawah gambar tu ye.. Dah alang-alang beli barangan Tefal tu, beli la terus bahan-bahan untuk buat kari ayam tu kan.. Korang juga boleh dapatkan Serbuk Kari Ayam dan Daging Adabi dan juga Kiub Pati Ayam Knorr di Lazada Malaysia tau.. 



Kat Lazada Malaysia apa yang tak de kan.. Sekecil-kecil barang pun ada dijual.. Tu yang bestnya Lazada Malaysia ni.. Kalau korang rasa nak shopping sakan sempena Ramadhan ni, bolehlah terjah laman web Lazada Malaysia sekarang untuk menikmati diskaun hebat sehingga 90% bermula dari tarikh 19 Mei 2017 hingga 30 Jun 2017 ini... Jangan lepaskan peluang ni tau.. 

Jadi apa tunggu lagi tu?? Jom pakat serbu LAZADA MALAYSIA sekarang!!!


Giveaway RM1000 Shopping Credit SGshop Malaysia By Lokmanamirul

Giveaway RM1000 Shopping Credit SGshop Malaysia By Lokmanamirul  |  Ramai betul blogger tengah buat giveaway SGShop ni.... Bab-bab shopping ni haruslah kena join kalau ada yang buat giveaway.. Sebab ada barang yang nak dibeli di SGShop Malaysia sebenarnya... Kalau menang, tak payah dah aku susah-susah keluarkan duit untuk dapatkan barang yang aku nak tu kan.... Hehe.. Kali ni, aku join pulak giveaway by blogger Lokman Amirul ni.. 

Giveaway RM1000 Shopping Credit SGshop Malaysia By Lokmanamirul
Giveaway RM1000 Shopping Credit SGshop Malaysia By Lokmanamirul
Klik banner untuk join

Aku dah selamat daftar akaun di SGShop Malaysia dengan menggunakan username : LeaAzleeya.... So, dengan lafaz bismillah aku menjoinkan diri dalam giveaway ni.. hehe...

Hadiah untuk pemenang giveaway ni adalah shopping credit bernilai RM 100 untuk 10 orang pemenang.. Andai kata ada rezeki aku untuk menang ni, harusss aku beli kabinet baju untuk baby baru aku nanti.. Hajat hati nak letak kat umah mak aku.. Senang time pantang nanti.. Aku dah siap usha dah kat SGShop kabinet tu.. Nak tengok tak camne gayenye?? Meh aku tunjuk..


Banyak lagi sebenarnya pilihan.. Tapi aku tertarik yang ni sebab warna putih dan cam comel jerk gambar-gambar yang ada depan pintu kabinet tu.. 

Orite, kalau korang berhajat jugak nak shopping free di SGShop Malaysia, bolehla join giveaway  ni.. Kot-kot rezeki menyebelahi kitakan.. Leh la shopping kabinet comel ni..


Tarikh Tutup
31 Mei 2017


Pekeliling Waktu Bekerja Di Bulan Ramadhan Tahun 2017

Pekeliling Waktu Bekerja Di Bulan Ramadhan Tahun 2017  |  Korang dah isi ke borang Waktu Peringkat (WP) bagi bulan puasa ni? Aku baru jerk isi tadi... Aku pilih waktu kebiasaaan aku datang kerja iaitu WP5 - 8.00 pagi hingga 4.30 petang... Balik Awal setengah jam.. Seperti tahun-tahun yang lalu juga.. 

Pekeliling Waktu Bekerja Di Bulan Ramadhan Tahun 2017
Pekeliling Waktu Bekerja Di Bulan Ramadhan Tahun 2017

Surat pekeliling bagi tahun  ni tak dikeluarkan sebenarnya tapi Surat Pekeliling Perkhidmatan Bil. 1 Tahun 2016 - Tambahan Waktu Peringkat (WP) Dalam Jadual Waktu Bekerja Berperingkat (WBB) Dilaksanakan Khas Pada Bulan Ramadhan digunapakai untuk tahun 2017... Jadual waktu bekerja di bulan Ramadhan dikeluarkan mengikut negeri ye... Jom check..

Jadual 1

 Jadual 2

 Jadual 3

 Jadual 4


Dapatkan FREE Botanics Hydra Whitening Wash (12g) Sample

Dapatkan FREE Botanics Hydra Whitening Wash (12g) Sample  |  Berita baik untuk korang.. Ada yang nak try pencuci muka dari Botanics tak? Kalau ada, korang boleh try redeem samplenye (12g) sekarang.... Bolehlah try dulukan.. Kalau rasa sesuai, boleh beli yang besar pulak.. hehe.. Maklumat ni pun aku dapat time aku blogwalking ke blog sahabat Sha Mohamad... Berita baik kenalah share-share kan... Camne nak redeem tu?? Meh aku ajo.. hiks..

Botanics Hydra Whitening Wash (12g) Sample
Botanics Hydra Whitening Wash (12g) Sample

Aku tertarik dengan packagingnya.. Cantik.. Bila tengok memang terasa nak menggunakannya.. Ok, camne nak redeem Botanics Hydra Whitening Wash (12g) Sample ni? Korang hanya perlu isi form yang disediakan seperti gambar kat bawah ni.. Kat mana nak isi??

Redemption Form

Korang boleh isi formnya kat SINI... Selamat me-redeem... :)


Kadar Zakat Fitrah Bagi Tahun 2017

Kadar Zakat Fitrah Bagi Tahun 2017  |  Tak lama dah kita nak menyambut bulan Ramadhan.. Tinggal beberapa hari aje lagik.. 27hb Mei 2017, insyaAllah semua umat Islam akan menyambut bulan ramadhan.. Bila dah sebut tentang bulan Ramadhan ni, tak sah kalau tak singgah kat fikiran kita tentang zakat fitrah kan.. Agaknya berapalah kadar Zakat Fitrah bagi tahun 2017 ni.. Naik ke turun ke.. Untuk kepastian, jom pakat tengok jadual yang aku sediakan kat bawah ni.. hehe..

Kadar Zakat Fitrah Bagi Tahun 2017
Kadar Zakat Fitrah Bagi Tahun 2017


Resepi Nasi Lemak Dan Sambal Bilis Sedap

Resepi Nasi Lemak Dan Sambal Bilis Sedap  |  Yeahhh main masak-masak aku hari ni.. Hari ni aku buat nasi lemak.. Mood rajin tu datang tetiba-tiba.. Kalau tak, memang tak kuasa aku nak masak nasi lemak bagai.. Biasa paling rajin pun masak nasi goreng atau mee goreng aje pagi.. Hari ni jerk pelik sikit.. hehe... Eceli, aku tak pernah okeh buat nasi lemak.. Mesti korang tak percaya kan..?? Tapi itulah kenyataannya.. Aku memang tak pernah buat nasi lemak sepanjang hidup aku... Haha.. Hari ni lah firstime aku buat.. Alhamdulillah menjadik.. Risau jugak tak jadi kan.. Yela, dah tak pernah buat.. Biasa beli kedai aje.. Kikiki..


Inilah hasilnya.. Nasi Lemak Dan Sambal Bilis terlebih sedap... Untuk pertama kalinya ni, aku masak Sambal Bilis menggunakan pressure cooker... Agak susah sikit nak masak sebab tak dapat nak kontrol kepanasan... Pressure Cooker aku bukanlah yang jenis noxxa ye.. Tapi jenis kenwood sahaja.. Hehe.. Kalau guna dapur gas ni rasanya lebih mudah... Sebab boleh kontrol api.. Abaikan telur goreng tu ye.. Guna pressure cooker, telur tak berapa nak cantik bentuknya.. Kikiki.. Janji boleh makan..

Bebel dah panjang berjela... Tapi resepi belum aku perturunkan lagi kat sini.. Moh le kite pakat tengok Resepi Nasi Lemak dan Sambal Bilis Sedap ni.. Aku dapat resepi ni dari Blog Azie Kitchen ye... Tq Kak Azie...

******************

Nasi Lemak Sedap & Tahan Lama
sumber : Azie Kitchen

Bahan-bahan :-
Beras - dibasuh & toskan
1 - 2 helai daun pandan - carik & simpulkan
1 - 2 inci halia - hiris kasar
1 cawan santan pekat @ 1 kotak santan kotak (aku guna santan kotak aje)
Sedikit Garam

Cara-cara :-
Masak nasi dengan air secukupnya.. Bergantung kepada jenis beras masing-masing. Biasanya paras air dalam kurang 1 inci atau satu paras garisan di jari.

Masukkan sedikit garam dan juga daun pandan yang telah dicarik & disimpul tadi.. Masukkan ke dalam rice cooker dan masak seperti biasa.

Bila mendidih dan air hampir kering, masukkan hirisan halia dan santan pekat.. Kacau rata.. Sambung masak sehingga nasi masak sepenuhnya.

**Kak Azie siap sediakan video lagi uolls.. Memang terbaik..



Sambal Tumis Sedap
sumber : Azie Kitchen

Bahan-bahan :-
1 mangkuk ikan bilis
1 biji bawang besar - dihiris
2 - 3 sudu besar gula pasir
Sedikit gula merah / gula melaka
1 sudu kecil pes asam jawa / asam keping
Garam 

Bahan kisar :-
1/2 mangkuk cili kisar / 20 tangkai cili kering - direbus dan ditoskan
2 biji bawang besar
1 inci halia (aku tak masukkan.. terlupa.. haha)
Sebesar ibu jari belacan bakar (ni pun terlupa nak masukkan.. huhu)

Cara-Cara :-
Panaskan minyak yang banyak, tumis bawang besar hiris sehingga naik bau.. Masukkan bahan kisar dan kacau rata. Perlahankan api dan terus dikacau dengan api perlahan sehingga cili benar-benar masak dan pecah  minyak.

Ianya memakan masa yang agak lama. Jika minyak kurang, bolehlah ditambah ketika menumis. Macam mana nak tahu kalau ianya telah garing? Minyak tumisan akan mula berbuih sedikit. Itu tandanya dah garing.

Setelah bahan tumisan garing, masukkan sedikit gula dan kacau rata bertujuan untuk menjadikan warna sambal cantik dan berkilat.

Masukkan sedikit air mengikut kepekatan sambal yang disukai. Masukkan air asam jawa / asam keping, garam dan ikan bilis.

** Warna sambal akan lebih cantik jika menggunakan asam keping.

Kacau rata dan biarkan masak dengan api yang perlahan.

Akhir sekali masukkan gula selebihnya dan garam secukup rasa. Siap masak boleh la diangkat dan dihidangkan..

**Sambal lebih sedap jika disediakan sehari sebelumnya.


******************

Camtu la resepinya.. Aku lebih suka guna ikan bilis yang dah digoreng dan dimasukkan kedalam sambal.. Kalau ikan bilis yang belum digoreng tak syok rasanya... Hehe.. Korang boleh la try resepinya.. Memang best... Kalau nak lebih detail kena terjah page Kak Azie Kitchen la.. Banyak kot resepi kat sana.. Selamat mencuba..



Giveaway Busyra Takiyudin : Saya Nak Shopping Credit RM1000!!

Giveaway Busyra Takiyudin : Saya Nak Shopping Credit RM1000!!  |  Kembali bersiaran petang ni setelah berehat sekejap kerana beri tumpuan pada si kecik yang demam.. Hehe.. Bila start bersiaran ni, mulalah cari bahan untuk di buat entry.. Time blogwalking tadi, aku tertarik dengan giveaway yang dianjurkan oleh blogger Busyra ni... 

Giveaway Busyra Takiyudin : Saya Nak Shopping Credit RM1000!!
Giveaway Busyra Takiyudin : Saya Nak Shopping Credit RM1000!!
Klik banner untuk join

Banner pun kemaheeenn mengancam jiwa lagik.. Terus aje teruja nak join.. Korang dah join ke belum? Kalau belum tu, moh le pakat-pakat join ye.. Hadiah menarik disediakan... Tengok tajuk aje dah rasa tak keruan.. Haha..

Hadiah untuk pemenang giveaway ni adalah shopping credit bernilai RM 100 untuk 10 orang pemenang.. Kalau menang  bolehlah bershopping di SGShop... Andai kata ada rezeki aku untuk menang ni, harusss aku beli kabinet baju untuk baby baru aku nanti.. Hajat hati nak letak kat umah mak aku.. Senang time pantang nanti.. Aku dah siap usha dah kat SGShop kabinet tu.. Nak tengok tak camne gayenye?? Meh aku tunjuk..


Banyak lagi sebenarnya pilihan.. Tapi aku tertarik yang ni sebab warna putih dan cam comel jerk gambar-gambar yang ada depan pintu kabinet tu.. Hehe..

Orite, kalau korang berhajat jugak nak shopping free di SGShop Malaysia, bolehla join giveaway  ni.. Kot-kot rezeki menyebelahi kitakan.. Leh la shopping kabinet comel ni..


Tarikh Tutup
28 Mei 2017


Review Novel | Pemangsa By Muhammad Fatrim

Review Novel | Pemangsa By Muhammad Fatrim  |  Yeahhh!! Sebuah lagi novel dari penulis Muhammad Fatrim atau lebih dikenali dengan panggilan sweetnya Ayim.. Pemangsa... 

Pemangsa by Muhammad Fatrim

3 hari aku ambil masa untuk baca novel Pemangsa ni.. Dari 15 hb  hinggalah 17hb Mei 2017... Novel Pemangsa ni boleh dikatakan sebagai novel sambungan dari kisah Revenge kerana ada watak dari novel Revenge di dalam Pemangsa.. Novel ni juga bersifat dendam kesumat.. Bersifat hokeh!! Haha.. Tapi bezanya, cara balas dendamnya agak berbeza dari Revenge.. Mungkin disebabkan wujudnya watak dari siri Revenge tersebut.. Biasalah orang terdahulukan lebih berpengalaman.. Bak kata pepatah terlebih dahulu makan garam.. Hehe..


Aku up sinopsis novel ni dulu ye.. Korang boleh baca dan hayatinya.. Cerita Pemangsa ni juga ada kelainannya tersendiri cuma persamaannya adalah jalan ceritanya bertunjangkan dendam kesumat..

Review Aku

Jalan cerita menarik.. Masih mengekalkan kisah pembunuhan.. Terdapat sedikit kisah seram dalam novel ni.. Watak heroin dalam cerita ni juga bertukar identiti diri seperti Revenge... Mungkin novel ni kesinambungan dari Revenge tu sebab watak heroin tu ada persamaan.. Kisah yang digarap dalam novel ni, seorang suami yang sanggup membunuh isterinya dengan melemaskannya di tengah laut untuk hidup bersama isteri pertamanya.. Pelikkan.. Dah kenapa pulak nak bunuh isteri kedua.. Biasa-biasa isteri pertama jadi mangsa.. Hehe.. Sebabnya perkahwinan pertamanya disorok dari pengetahuan orang termasuk keluarganya kerana isteri pertama adalah seorang artis terkenal yang mementingkan kerjayanya.. Lepas dah sampai masa nak dedahkan perkahwinan, cara camtu yang dorang pilih dengan bunuh isteri kedua yang naif dan tak tahu pape.. Gila meroyan betul dorang ni..!!

Lepas tu wujudlah watak Fattah Amin.. Adehh nama pelakon terus penulis amek.. haha.. Tersedak mak nakk!!  

Fattah menyelamatkan Aisha dari lemas.. Kebetulan si Fattah ni dok tepi pulau dan nampak kejadian tersebut.. Si Aisha ni ingat suami dia si Amsyar tu dah mati lemas.. Sebenarnya suami dia dah diselamatkan oleh isteri pertamanya.. Plan dorang jugak tu semua.. Sian pulak Aisha diperbodohkan camtu jerk.. 

Bermulalah dendam Aisha bila dah tahu semuanya.. Bermula juga kehidupannya yang baru dengan keluarga barunya iaitu keluarga Fattah tadi.. Dengan nama barunya Indah Suraya Abdullah, dia memulakan langkah untuk membalas dendam terhadap mereka-mereka yang telah menghancurkan hidupnya.. Cara dia balas dendam bukan dengan membunuh atau apa-apa cara yang kejam.. Tapi dengan bangkit semula dalam hidup dan berjaya menjadi usahawan terkenal dan menjatuhkan perniagaan musuhnya.. Cara bijak kot.. Tapi dalam pada tu pelbagai dugaan jugak dia harus tempuh kerana pemangsa ada dimana-mana..

Korang nak tahu siapa pemangsa?? 

Kalau nak tahu moh pakat order buku ni.. Leh la tahu siapa pemangsanya.. Haha.. 

Apa yang aku boleh simpulkan kat sini, novel ni tak rugi aku beli sebab jalan ceritanya menarik dan tak membosankan.. 


Review Novel | Revenge By Muhammad Fatrim

Review Novel | Revenge By Muhammad Fatrim  |  Seperti yang dijanjikan.. Bila dah habis aje aku baca buku Revenge by Muhammad Fatrim ni aku akan review.. Dan sampailah masa untuk aku mereview buku hasil karya Ayim ni... 


Ok, buku Revenge ni aku start baca pada 14.05.2017 dan habis baca juga pada hari yang sama.. Hebat tak aku?? Haha.. Gile tak hebat ko!! Biasa aku amek masa berminggu-minggu untuk habiskan sesebuah buku.. Malahan kengkadang memakan masa berbulan-bulan lamanya.. Haha.. Untuk buku Revenge ni, aku dapat habiskan dalam masa satu hari sebab aku rasa cam tak nak lepas bila dah baca buku ni.. Best!! Jalan cerita menarik hokeh!!


Review Aku
Watak paling mencabar dalam Revenge ni adalah watak Ariana Citra atau Dewi Uqasha.. Dah kenapa ada 2 nama? Haa ada la cerita disebalik nama-nama tersebut.. Watak paling kejam adalah watak Zahara.. Haisss aku rasa nak siat-siat aje kulit si Zahara ni bila ingat balik setiap perbuatan dia terhadap keluarga Ariana Citra.. Watak paling sweet adalah watak Megat Huzair.. Buku ni adalah sebuah buku Thriller.. Semuanya kerana sebuah dendam... Biasalah bila ada dendam dalam diri, akan musnahlah hidup jika jalan salah diambil untuk sebuah penyelesaian.. 

Ok, aku cerita sikit ekk tentang watak dan cerita dalam buku ni..

Ariana Citra dan Dewi Uqasha adalah orang yang sama.. Ariana ni adalah anak kepada Dato' Zakaria.. Ayahnya telah menghalau dia dan ibu dia dari rumah sehelai sepinggang kerana dia nak hidup di dalam rumah agam tu bersama isteri keduanya iaitu Zahara.. Padahal semua harta adalah milik keluarga Ariana yang telah diwasiatkan kepadanya sebelum kematian kedua ibubapa Ariana.. HUhuhu sungguh kejam dan tak kenang budikan.. Aku sekeh jugak si Zakaria ni.. 

Masa tu Ariana baru 7 tahun.. Bermula umur 7 tahun tu la dia simpan dendam terhadap ayah dia dan ibu tirinya... Dah kena halau memang hidup merempatlah sekejap.. Sehingga dia menjadi anak angkat kepada keluarga Tan Sri kenalan Ibunya.. 17 tahun berlalu dia kembali ke Malaysia untuk tuntut bela dan balas dendam.. Dia nak rampas balik semua harta ibunya.. Ibu dia dah mental dah sebab si Zahara senduk tu punye kerja... Haisss geram pulak aku.. Haha..

Dipendekkan cerita, Ariana dah tukar namanya kepada Dewi Uqasha supaya identitinya tidak dikenali.. Dia bekerja di syarikat ayahnya sebagai penasihat undang-undang.. Dia bekerja di bawah Megat Huzair.. Abang tirinya.. Novel ni ada jugak kisah cinta tau.. Kisah antara Dewi Uqasha dan Megat Huzair... Ehh abang tiri kot?? Mane boleh bercinta.. 

Sapa kata Megat Huzair tu abang tiri Ariana?? Bukan laa.. Dia anak pungut sebenarnya.. Kasarnya bahasa kan.. Tapi dalam buku ni cakap camtu, aku taip la balik kat sini camtu.. Haha.. Anak yang dibeli oleh Zahara untuk capai hasrat dia berkahwin dengan Zakaria.. Huh!! Adalah jugak jalan cerita yang sweet-sweet diselitkan.. Hehe.. 

Disebalik setiap perancangan yang diatur Ariana, ada orang yang membantu dan melindunginya tanpa sedar.. Siapakah orang itu?? 

Haaa kalau korang nak tahu, kena beli dan baca sendiri la ye.. Kalau dah semua aku cerita kat sini dari A to Z, tak best la pulak kan.. Silap-silap korang dah tak berminat pulak nak beli sebab dah tahu jalan cerita dia.. Jadinya, untuk tahu jalan cerita seterusnya, silalah beli sendiri buku ni.. Jalan cerita dia memang best..


Ni aku up sinopsis novel ni.. Korang boleh baca sinopsis ni dulu sebelum korang beli.. Baca sinopsis pun dah gempak kot.. Haha!!


Kekurangan Revenge
Jalan cerita semuanya ok.. Cuma ada part-part yang tersilap nama watak.. Mungkin penulis tersilap taip.. Kena baca dua kali part-part tersebut sebab keliru.. Bila dah dikenalpasti, oh! mungkin penulis tersalah taip.. Typing Error lettewww.. Mungkin akan datang penulis kena lebih berhati-hati dengan typing error ni agar hasil karyanya lebih sempurna... hehe..

Cam juri pulak aku.. Tapi ni teguran yang ikhas dari aku.. Hiks..


Orite, ni adalah penulis yang bertanggungjawab menghasilkan novel Revenge yang ohsemnesss ni.. Silalah kenal-kenal dengan beliau ye.. Kalau korang nak beli dengan beliau terus pun boleh.. Terus aje PM kat facebook beliau.. Mesra orangnya tak sombong.. Novel terbaru beliau akan keluar tak lama lagi.,.. "PELARIS".. So, cepat-cepat pre-order.. Terjah facebook beliau ye sekarang.. Hehe..


Ni tinta penulis buat aku yang bernama Lea Azleeya.. Jangan jeles yee.. Siap ada tapak kaki kucem agik kat situ.. Mesti pencinta kucem ni.. Hiks..

Ok, bai!!

Segmen Pencarian Bloglist by ombak Bergigi

Segmen Pencarian Bloglist by ombak Bergigi  |  Baru settle kerja dan mengemas section kerja.. Selesa bila tempat kita bekerja bersih disamping angin kipas sepoi-sepoi bahasa.. Huhuhu.. Orite, baru berkesempatan jengok blog.. Bila tak tahu nak update ape, kita cari segmen yang boleh di join.. Kebetulan Ombak Bergigi buat Segmen Pencarian Bloglist.. Leh la join..

Segmen Pencarian Bloglist by ombak Bergigi
Segmen Pencarian Bloglist by ombak Bergigi
Seramai 10 orang yang dicari untuk memenuhkan ruangan bloglist beliau.. Jom reramai kita join.. Bak kata OM, "Untung Sabut Timbul, Untung Batu Tenggelam".. Hehe..


Tarikh Tamat
25 Mei 2017


Kipas Kedamaian Dari Mr. DIY

Kipas Kedamaian Dari Mr. DIY  |  Comel tak dengan tajuk entry aku kali ni.. Kipas kedamaian.. Dah macam barang dari poket doraemon jerk namanya.. Haha!! Saje je aku bagi nama camtu sebab aku rasa nama tu sesuai kot untuk kipas ni.. Bila pasang kipas ni terasa damai jerk.. Hehe


Aku beli kipas ni dari kedai Mr. DIY.. Mulanya aku tengok member ofiz aku bawak kipas kecik ni dari rumah.. Mane tak bawak kipas dari rumah, kat opiz tu aircond rosak kot.. Opiz besoo tapi pakai aircond 1 aje.. Mane mahunyeeeee...!! Nak repair, peruntukan tak de.. Almaklumlah ekonomi sekarang tak berapa nak ok.. Bila tengok member depan aku tu syok jerk dok buat kerja sambil berkipas.. Aku pun rasa nak jugak beli sebijik.. Baru selesa buat kerja.. Tak de la berpeluh-peluh... Nak buat kerja pun tak selesa bila dalam keadaan panas terkurung..

Malam 15hb tu aku pergi la usha dekat kedai MR.DIY.. Wahh ada banyak jenis rupanya.. Ada yang plastik dan ada yang besi.. Yang member aku beli tu jenis cover dia plastik.. Sebelum beli, aku mintak pekerja kat situ test dulu mana satu laju anginnya.. Dah test, adik tu cakap yang beli lagi terasa anginnya... So, aku amek la yang besi punye.. Ada warna hijau dan biru.. Aku pilih hijau sebab hijau melambangkan sebuah kedamaian.. Cewahh.. Haha!! Sesuaikan nama kipas ni aku tarok 'Kipas Kedamaian'.. Sesuai dengan warnanya.. Kohkohkoh!!

Harga kipas ni RM19.90.. Kalau tak disebakan aircond opis rosak, tak de maknanya aku nak beli.. Buang duit aje.. Duit dah la tengah menggunung banyak ni.. Huhu..  Member aku cakap ritu dia beli dalam harga RM12 jerk... Sekarang dah naik harga.. Nasib la labu... 

Lepas ada kipas kedamaian ni, baru selesa buat kerja.. Sepoi-sepoi bahasa jerk angin.. Cam dok tepi pantai.. Hehe.. Nanti kalau aircond dah ok, aku hangkut la bawak balik rumah.. Time blackout, leh pasang cucuk dekat powerbank.. Jadi, tak rugi hokeh aku beli.. Boleh digunakan time terdesak.. Memang therboikkk!!





Review Book | Lukisan Tarbiah By Abeben

Review Book | Lukisan Tarbiah By Abeben  |  Seperti biasa.... Dah habis baca sesebuah buku, harus aku review.. Hiks.. Kali ni aku nak review buku dari koleksi Tarbiah Sentap iaitu Lukisan Tarbiah by Abeben... Mungkin ada yang dah baca kot sebab buku ni dah lama diterbitkan.. Aku jerk baru terhegeh-hegeh nak baca... hehe.. Biasalah selalu sangat tertinggal train.. Huhu..

Lukisan Tarbiah dari Abeben
Orite, buku ni aku habiskan membacanya  hanya dalam satu hari sahaja... Tak memakan masa yang lama.. Mungkin sebab ianya adalah sebuah komik, makanya keseronokan membaca tu ada dan dapatlah dihabiskan dalam masa yang singkat... Eceli, buku Lukisan Tarbiah ni adalah hadiah Giveaway dari Blogger Rii ... Dah lama kot aku dapat dan baru sekarang ada masa untuk membacanya.. Alhamdulillah aku baca pada 12.05.2017 dan habis pada hari yang sama.. 

Apa yang terkandung dalam buku ni yek? Jom sama-sama kita tengok...



Ini adalah antara isi kandungan buku ni.. Banyak kot!! Sungguh pun banyak, ianya tak membosankan kerana buku ni diadaptasi dalam sebuah komik.. Banyak nasihat-nasihat yang berguna boleh kita ambil ikhtibar dalam buku komik ni.. Mesti ramai dikalangan korang yang suka baca komik kan... Haaa aku suggest korang beli buku ni untuk santapan minda korang... Sekali sekala baca buku komik islamik.. Baru ada kelainan.. Tak de la asek baca komik lucu dan cinta aje kan.. Disamping menambah ilmu agama.. Terbaikk toqqq..!!


Dalam banyak-banyak cerita dalam buku ni, tajuk 'Kerana Doamu' ni dapat membuatkan aku sebak.. Seorang doktor pakar yang terlalu sibuk dengan kerja luar.. Miting sana.. Miting sini.. Sampaikan pesakit yang memang memerlukan rawatan segera terpaksa tunggu terlalu lama untuk temujanji doktor pakar tersebut.. Satu hari, dalam perjalanan untuk menghadiri mesyuarat, pelbagai kejadian berlaku kepada doktor pakar tersebut, sehinggalah membawa kepada sebuah pertemuan yang tak disangka dengan pesakit yang memerlukan rawatan doktor pakar tersebut di rumahnya.. Berkat doa sang ibu... Lepas tu barulah, doktor pakar tu sedar yang dia telah mengabaikan tanggungjawabnya sebagai seorang doktor pakar yang diperlukan oleh ramai pesakit... Huhu sebak wooo...


Ok, gambar kat atas ni antara page yang ada dalam buku ni..



Last sekali, sinopsis buku ni.. Korang baca sendiri la yek kat atas ni.. Aku tak taip kat sini sebab gambar kat atas ni boleh dibaca dengan jelas.. Hehe.. Pemalas kan.. Haha!!

Konklusinya, aku sangat, sangat lah mencadangkan korang untuk baca buku Lukisan Tarbiah ni.. Banyak pengajaran yang korang akan dalam melalui buku ni.. Pelbagai nasihat diberikan.. Mungkin dalam kehidupan kita ni, kengkadang kita rasa bende yang kita buat tu dah betul.. Rupanya tak betul.. Dalam buku ni banyak teguran dibuat untuk panduan kita menjalani kehidupan seharian kita.. Jadi, jom la sesama perbetulkan apa yang tersilap.. Moga kita sama-sama istiqomah ye.. :)



Segmen Mencari Bloglist by Mya

Assalamualaikum wbt..

Jom join ramai-ramai segmen ni..

Klik banner untuk join

Tarikh Tamat
26 Mei 2017


10 Kegunaan WD-40® Multi-Use Product dalam Kehidupan Seharian Kita

10 Kegunaan WD-40® Multi-Use Product dalam Kehidupan Seharian Kita  |  Setelah beberapa dekad, WD-40® Multi-Use Product telah dianggap sebagai produk yang mesti ada untuk setiap isi rumah kerana ia boleh melindungi logam dari karat dan hakisan, menembusi bahagian tersekat, menyingkir kelembapan dan memberi pelinciran kepada apa-apa sahaja.

Dengan erti kata lain, WD-40® Multi-Use Product  adalah satu produk yang mesti ada ditangan anda..


Sehingga kini, terdapat lebih daripada 2,000 jenis kegunaan WD-40® Multi-Use Product yang telah diketahui oleh orang ramai. Sebab itu, ia adalah amat susah untuk menyenaraikan semua kegunaanya sekali gus. Walaubagaimanapun, kami boleh kongsi beberapa jenis kegunaannya yang anda mungkin tidak pernah terfikir atau ketahui dalam kehidupan harian anda. Disini terdapat sekurang-kurangnya 10 jenis kegunaan yang anda boleh mencuba sendiri.

1. Melincirkan Sekop
Semburan WD-40® Multi-Use Product pada sekop, sekop garfu, cangkul atau bajak tanam. Tanah yang melekat pada peralatan ini boleh ditanggalkan dengan mudah. Cara ini boleh membantu memudahkan aktiviti-aktiviti perkebunan. Ia juga boleh memudahkan kerja pembersihan peralatan selepas kerja perkebunan selesai.

2. Membersihkan Jubin
Tertumpah pengilat kuku, cat, mascara atau tanda lecet di jubin anda? Hanya sembut sedikit WD-40® Multi-Use Product dan lap. Ia juga boleh membersihkan kotoran yang terlekat pada celah-celah jubin. Anda hanya perlu membersihkan permukaannya dengan air sabun selepas kerja selesai.

3. Membersihkan kesan kotoran pada Singki Keluli Tahan Karat
WD-40® Multi-Use Product adalah pembersih kesan kotoran yang amat efektif. Hanya sembur dan biarkannya untuk satu minit (jika ia adalah kesan degil) dan lap.

4. Memadamkan tanda Krayon
Tidak kira berapa kali anda telah menginatkan anak-anak, krayon mereka akan berakhir juga pada dinding, perabut, lantai dan mainan. Jangan bimbang, hanya sembur sedikit WD-40® Multi-Use Product pada permukaannya dan ia akan hilang dengan beberapa kali lap.

5. Membersihkan gula-gula getah
Singapura telah mengharamkan gula-gula getah dengan sebab-sebab tertentu. Ia adalah satu cabaran untuk membersihkan gula-gula getah yang terlekat pada permaidani, perabut dan juga rambut. Anda tidak perlu gunting bahagian yang terlekat gula-gula getah itu, hanya semburkan WD-40® Multi-Use Product pada permukaannya dan keluarkannya secara perlahan-lahan.

6. Melonggarkan cincin yang tersekat pada jari
Sudah tentu berat badan dan umur kadang-kadang menakutkan anda. Begitu juga dengan cincin yang comel telah menjadi terlalu kecik untuk jari anda. Jangan bimbang, hanya sapukan sedikit WD-40® Multi-Use Product dan cincin akan keluar daripada jari anda dengan mudah. Anda hanya perlu cuci tangan selepas itu.

7. Melonggarkan zip degil
Berpeluh, bermengah dan mendapati semua jadi anda merah tetapi zip masih terperangkap? Hanya menyembur sedikit WD-40® Multi-Use Product pada zip dan ia boleh dilonggarkan dengan mudah.

8. Membuang kotoran pada permaidani
Anda tidak perlu hidup dengan noda hodoh pada permaidani atau membuang permaidani yang sempurna dan baik atau mahal. Hanya semburkan sedikit WD-40® Multi-Use Product, biarkan selama satu atau dua minit, dan lapkan ia dengan air sabun.

9. Membuang sisa lekitan gam
WD-40® Multi-Use Product adalah berkesan untuk menghilangkan sisa lekitan gam dan juga superglue, jika ia terlekat pada tangan anda. Hanya sembur dan gosokkannya dengan jari anda dan sisa-sisa gam akan tanggal. Anda hanya perlu memastikan anda mencuci tangan selepas itu. WD-40® Multi-Use Product juga dapat membersihkan sisa-sisa gam yang ditinggalkan oleh tanda harga, pita saluran dan pelekat.

10. Menjauhi daripada Lipas, Labah-Labah dan serangga yang paling dibenci
Sembur WD-40® Multi-Use Product di kawasan di mana serangga suka tinggal dan membiak! seperti tingkap untuk mengelakkan serangga mendekatinya.


Ingin mengetahui lebih lanjut? Layari https://goo.gl/VE3QF3 hari ini dan ketahui secara lanjut tentang WD-40® Multi-Use Product yang menakjubkan ini.. Ia telah menjadi produk yang dipercayai oleh orang ramai dan boleh dijumpai pada rak-rak runcit sejak 60 tahun dahulu.


TENTANG SYARIKAT WD-40®

Syarikat WD-40® adalah pembuat produk pelbagai guna yang sangat dipercayai, malah peralatan ini mesti ada dalam toolbox setiap rumah seluruh dunia. Jenama Amerika ini ditubuhkan pada 1953 sebagai anti karat, pelindung anti-hakisan.

Untuk lapisan luar Atlas Missile (peluru berpandu) dan ia diubah kepada produk penyelesaian yang pantas bagi tujuan membersih dan melindungi, melonggarkan bahagian yang berkarat, menghilangkan kelembapan dan lain-lain.

Produk syarikat WD-40® sentiasa menjadi pilihan mereka yang profesional dalam bidang penyelenggaraan dan amatur DIY dalam kerja-kerja mereka seperti perkakasan, industri, automotif, sukan, basikal dan jualan runcit. Hari ini WD-40® boleh diperolehi di seluruh dunia dalam pelbagai saiz dan pelbagai rangkaian produk baru seperti WD-40® Specialist™, WD-40® BIKE dan WD-40® Specialist™ Automotive.

Rangkaian produk WD-40® boleh diperolehi di kedai-kedai perkakasan seluruh negara. 
Untuk maklumat lanjut tentang WD-40®, sila layari :-

Website