Shopping Purse Di Zalora Dengan Kupon Diskaun CupoNation

Shopping Purse Di Zalora Dengan Kupon Diskaun CupoNation  | Hi korang!! Terasa lama tak bersiaran walaupun baru 2 hari aku membizi dengan  tugas hakiki.. Hehe.. Aku ada cerita nak dikongsikan dengan korang.. Hari gaji baru-baru ni, aku ada usha Purse kat laman web Zalora.. Almaklumlah purse yang aku guna sekarang  ni dah agak uzur keadaannya.. Aku plan nak tukar baru aje sebagai reward untuk diri sendiri juga setelah berpenat lelah bekerjakan.. Huhu..
Shopping Purse Di Zalora Dengan Kupon Diskaun CupoNation
Shopping Purse Di Zalora Dengan Kupon Diskaun CupoNation

Dalam banyak-banyak purse dari pelbagai brand yang ada di Zalora, aku dah terjatuh cinta dengan Guess Cate Wallet ni.. Tapi masalahnya, harga purse ni agak mahal dan lari dari bajet sebenar aku.. Bagaimana aku nak merealisasikan impian aku untuk memiliki purse ni dengan bajet yang aku ada?? Korang rasa?? Hehe..

CupoNation.. Korang pernah dengar tentang website ni?? Aku sendiri pown tak pernah dengar sebelum ni.. Macam mana aku tahu tentang CupoNation ni?? Haaaa jom dengar cerita aku..

Nak dijadikan cerita, sebelum aku bershopping purse di Zalora time gaji ritu, aku  check dulu mana-mana website yang menawarkan kupon diskaun percuma.. Mana tahu ada voucher-voucher yang best untuk digunakan.. Bolehlah jimat lagi kan.. Dalam membelinya kita mestilah bijak.. Lagi murah lagi baik dan lagi sakanlah kita bershoppingkan.. Hehe.. Tapinya, takde pula kupon yang available.. Agak kecewa jugak la aku time tu..

Tapi aku tetap tak berputus asa, aku terus google, then aku jumpa review tentang website CupoNation ni di blog kawan aku.. Dia dah pernah menggunakan voucher dari website CupoNation ni dan dari reviewnya dia sangat berpuas hati dan menyukainya.. Aku pown apa lagi, terus buka website CupoNation ni untuk tahu lebih lanjut tentangnya..

Kalau korang nak tahu, CupoNation ni adalah sebuah website yang menawarkan kupon diskaun percuma yang baru saja dilancarkan di Malaysia.. Perkara pertama yang aku check bila masuk ke laman web CupoNation ni adalah senarai stores yang ada.. Banyak juga stores yang ada dalam CupoNation ni, antaranya Ofcoz la Lazada dan Zalora.. Selain tu, Foodpanda, Air Asia, Domino's, Expedia, 11street dan banyak lagi..

Lagi seronoklah jawabnya lepas ni aku bershopping.. Bukan takat bershopping aje, makan-makan pown dapat diskaun.. Bercuti pown ada diskaunnya.. Wahhhh, seronok wehh..!! Haha..

Okeh, berbalik cerita purse aku tu.. Aku dah check kupon diskaun Zalora di CupoNation, Alhamdulillah ada voucher diskaun yang boleh digunakan..


Kalau dah tertulis 'View Code' tu bermakna adalah diskaun untuk shopping di Zalora.. Klik aje kat situ.. Nanti akan keluarlah codenya.. Mudah aje..



Masukkan aje Kod Diskaun tadi kat ruangan yang disediakan tu.. Then terus tekan apply..


Yeeeeyyyyy!! Code diskaun diterima.. Dari harga RM 179.00 dapat lagi jimat sebanyak RM 26.85 dengan menggunakan kod diskaun CupoNation.. So, dapatlah aku miliki purse dengan bajet yang aku ada.. Aku bajet dalam RM 150 aje sebenarnya.. Tapi tak pe la.. Aku cuma perlu tambah RM 2.15 aje lagi.. Tak banyak.. Sangat berbaloi-baloi dan dapat jimat dalam pembelian.. Memang terbaikk!!

Makin seronoklah aku shopping lepas ni.. Korang macam mana pulak? Haa kalau nak dapatkan deals yang terbaikk dan berbaloi dengan kupon diskaun free, korang bolehlah check di CupoNation ye.. Rugi tau kalau shopping tak guna kupon diskaun yang ada di CupoNation..

Untuk shopping dengan lebihbijak dan dapatkan deals yang berbaloi-balaoi, korang boleh check di link ini   
à https://www.cuponation.com.my/


Kenapa Kita Ditakdirkan Bertemu Orang Yang Salah

Kenapa Kita Ditakdirkan Bertemu Orang Yang Salah  |  Bila sebut jodoh pertemuan ni, mungkin ada dikalangan kita yang merasakan yang dirinya dipertemukan dengan orang yang salah.. Lebih tepat, bukan seseorang yang mereka impikan... Manusia mana ada yang perfect ye dak?? Semua tak sempurna.. Pasti ada kekurangannya.. Cumanya, bila dah merasakan diri dipertemukan dengan orang yang salah tak kiralah x-kekasih ke, x-wife ke, x-husband ke atau apa saje xxx pasti akan membawa gundah sepanjang kehidupan mereka.. Rasa tak bahagia.. Rasa tak selesa dengan pasangan.. Mungkin ada juga yang timbul perasaan benci.. Betul tak?? Sesungguhnya ada sebabnya ALLAH SWT tu pertemukan kita dengan pasangan kita.... DIA lebih mengetahui segala-galanya.. DIA lebih tahu apa yang terbaik buat diri kita..

sumber foto : rusydee artz

Yang kita suka itu belum tentu ianya baik buat kita.. Sebaliknya yang kita tak suka itu tak semestinya ianya buruk buat kita.. Sesungguhnya ALLAH SWT itu lebih Maha Mengetahui..

Kenapa Kita Ditakdirkan Bertemu Orang Yang Salah?

  • Memang ALLAH sengaha menemukan kita dengan orang yang salah supaya apabila kita bertemu jodoh sebenar, masih ada rasa syukur kita pada ketentuanNYA.
  • Memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yang salah supaya kita dapat menjadi penilai yang baik..
  • Memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yang salah supaya kita sedar bahawa kita hanyalah makhluk yang sentiasa mengharapkan pertolongan ALLAH dalam apa jua keadaan.
  • Memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yang salah supaya kita mendapat kasih sayang yang terbaik khas untuk diri kita.
  • Memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yang salah supaya kita sedar bahawa ALLAH itu Maha Pemurah dan Penyayang kerana mengingatkan kita bahawa dia bukanlah pilihan yang hebat untuk kita dan kehidupan kita pada masa depan.
  • Memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yang salah supaya kita dapat mengutip pengalaman yang mana tidak semua orang berpeluang untuk megalaminya.
  • Memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yang salah supaya kita jadi manusia yang hebat jiwanya.
  • Memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yang salah supaya kita lebih faham bahawa cinta yang terbaik hanya apabila kita bersama-sama ALLAH.
  • Memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yang salah supaya kita lebih mengenali kehidupan yang tidak selamanya kekal.

SGShop Malaysia | Giveaway RM1000 Shopping Credit By Wani Sukarno

SGShop Malaysia | Giveaway RM1000 Shopping Credit By Wani Sukarno  |  Sori yek kalau korang datang Blog Lea Azleeya ni, banyak benooo aku join giveaway anjuran rakan-rakan blogger yang bekerjasama dengan SGShop ni.. Hehe... Ter-xcited aku menjoinkan diri dalam giveaway SGShop ni sebab hadiahnya sangat menarik... Sekali lagi tanpa jemu aku nak join Giveaway RM1000 Shopping Credit by Wani Sukarno ni pula... Aku suka bannernye.. Cantik sangatttttt!!

Giveaway RM1000 Shopping Credit By Wani Sukarno
Giveaway RM1000 Shopping Credit By Wani Sukarno
Klik banner untuk join

Cantikkan banner giveaway ni.. Menambahkan lagi minat aku untuk turut serta dalam GA ni.. Okelah, untuk akaun SGShop Malaysia aku dah pun mendaftar secara rasminya dengan menggunakan username : LeaAzleeya.... Walaupun tak diminta username oleh wanie, aku nak jugak letak kat sini.. Hiks.. Kekwat betul kan.. Haha!!

Seperti giveaway SGShop rakan-rakan blogger yang lain, aku kena nyatakan barang apa yang aku nak sangat beli dekat SGShop Malaysia kalau menang GA ni.. Dan seperti jawapan aku kepada giveaway yang lain juga, aku masih kekalkan jawapan yang sama.. Selagi aku tak menang, selagi tu lah aku akan kekalkan barang yang aku ingin sangat beli dekat SGShop Malaysia nun... Haha.. Mesti korang jemu tengok sebab barang yang sama jerk aku up.. Huhu.. Barang apakah?? Jom tengok..

Ok, hadiah untuk pemenang giveaway ni adalah shopping credit bernilai RM 100 untuk 10 orang pemenang.. Andai katalah ada rezeki aku untuk menang giveaway anjuran Wanie ni, aku akan beli kabinet baju untuk baby baru aku nanti.. Dan kabinet baju tersebut akan aku letakkan di rumah mak aku sebagai persediaan aku berpantang nanti.. Sesambil tu leh la jugak letak kain baju aku jugak.. Haha!! Meh aku tunjuk kat korang camne rupanya kabinet baju tersebut.. Sweettt sangat taooo!!


Inilah rupanya kabinet tersebut... Boleh cantum-cantum.. Banyak lagi sebenarnya pilihan.. Tapi aku tertarik yang ni sebab warna putih dan cam comel jerk gambar-gambar yang ada depan pintu kabinet tu.. Harga RM 61.81 sahaja.. Mungkin kalau termasuk dengan postage tu cukup la kot RM100 tu.. Ghehe...!!

Orite, kalau korang berhajat jugak nak shopping free di SGShop Malaysia, bolehla join giveaway anjuran Wani Sukarno ni.. Kot-kot rezeki menyebelahi kitakan.. Leh la shopping kabinet comel ni..


Tarikh Tutup
11 Jun 2017


Panduan Ringkas Solat Terawih Di Rumah

Panduan Ringkas Solat Terawih Di Rumah  |  Awal Ramadhan lagi entry ni bertapa dalam draft... 5 Ramadhan barulah berkesempatan untuk publish.. huhu.. Korang camne terawih?? Penuh ke setakat ni?? Bagi aku sendiri agak sukar ke masjid untuk melaksanakan solat Terawih.. Anak masih kecil.. Sukar dikawal.. Kang tak pasal-pasal atas belakang orang dia naik.. Haha!! So, lebih sesuailah bagi aku untuk melaksanakannya di rumah sahaja... Bagi ibu-ibu yang tak berkesempatan untuk ke masjid melaksanakan solat terawih, bolehlah ikut Panduan Ringkas Solat Terawih Di Rumah seperti yang aku upkan kat bawah ni ye.. :)

PANDUAN RINGKAS SOLAT TERAWIH DI RUMAH

Panduan Ringkas Solat Terawih Di Rumah








Sumber : http://alturl.com/j4gxo

Semoga dengan perkongsian ni, dapatlah menjadi panduan buat korang semua yang tak berkesempatan ke masjid untuk menunaikan solat Terawih.. Dan semoga ibadah puasa kita kali ni diberkati olehNYA..





Giveaway RM1000 Shopping Credit SGshop Malaysia By Cikzacom

Giveaway RM1000 Shopping Credit SGshop Malaysia By Cikzacom  |  Satu lagi giveaway SGShop yang aku nak join... Moga-moga adalah rezeki untuk menangkan.. Sebab banyak barang sebenarnya yang nak dibeli untuk sambut baby baru nanti.. Kalau menang, bolehlah save bajet sikit.. hehe.. Kali ni nak join pulak giveaway SGShop by Cik Za ni... 

Klik banner untuk join

Aku dah pun mendaftar akaun SGShop Malaysia dengan menggunakan username : LeaAzleeya.... So, dengan lafaz bismillah aku menjoinkan diri dalam giveaway ni.. hehe...

Hadiah untuk pemenang giveaway ni adalah shopping credit bernilai RM 100 untuk 10 orang pemenang.. Andai kata ada rezeki aku untuk menang ni, harusss aku beli kabinet baju untuk baby baru aku nanti.. Hajat hati nak letak kat umah mak aku.. Senang time pantang nanti.. Aku dah siap usha dah kat SGShop kabinet tu.. Nak tengok tak camne gayenye?? Meh aku tunjuk..


Banyak lagi sebenarnya pilihan.. Tapi aku tertarik yang ni sebab warna putih dan cam comel jerk gambar-gambar yang ada depan pintu kabinet tu.. Harga RM 61.81.. Mungkin kalau termasuk dengan postage tu cukup la RM100 kot.. Ghehe...!!

Orite, kalau korang berhajat jugak nak shopping free di SGShop Malaysia, bolehla join giveaway  ni.. Kot-kot rezeki menyebelahi kitakan.. Leh la shopping kabinet comel ni..


Tarikh Tutup
31 Mei 2017


Cuti Perayaan Persekolahan 2017 Rasmi Dari KPM

Cuti Perayaan Persekolahan 2017 Rasmi Dari KPM  |  Ada lagi tak dikalangan korang yang bergelar ibubapa kepada anak-anak yang masih bersekolah tapi belum tahu tentang Jadual Cuti Perayaan Persekolahan Bagi Tahun 2017? Kalau ada moh le aku kasitau sikit ye tentang perihal ni.. Untuk makluman mommies and daddy, pihak Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) telahpun mengeluarkan surat siaran KPM Bilangan 18 Tahun 2016 bertarikh 13 Disember 2016 berkenaan Takwin Penggal dan Cuti Persekolahan Tahun 2017 Bagi Sekolah Kerajaan dan Sekolah Bantuan Kerajaan. 


Sebenarnya takwin penggal dan cuti persekolahan ni bukan saja penting buat ibubapa pelajar tapi juga pada guru-guru.. Dengan adanya takwin ni, senanglah para guru untuk merancang aktiviti untuk pembangunan pelajar sepanjang tahun 2017 ni.. Bila dah dekat nak raya ni, mesti ibubapa nak merancang percutiankan.. Ada yang nak balik kampung la.. Ada jugak yang nak bercuti kemana-mana dengan family.. Dengan adanya jadual cuti perayaan ni, bolehlah rancang percutian dengan lebih selesa.. Tak gitu?? Jom tengok Jadual Cuti Perayaan Persekolahan Bagi Tahun 2017.


Jadual dah ada.. Jadinya, korang bolehlah rujuk dan rancang cuti perayaan korang ye.. Kalau nak lebih detail, korang boleh baca surat siaran yang dah dikeluarkan oleh KPM.. Aku upkan kat bawah ni.. Klik aje link yang aku kasi bawah ni yek.. Selamat merancang percutian buat korang semua.. :)



Menang Giveaway Free Name Card by Busyra Takiyudin

Menang Giveaway Free Name Card by Busyra Takiyudin  |  Alhamdulillah rezeki di bulan Ramadhan.. Aku tersenarai sebagai Pemenang Giveaway Free Name Card by Busyra Takiyudin.. Nama-nama pemenang dah pun diumumkan pada 27 Mei 2017 yang lalu.... Kalau korang join jugak giveaway ni, bolehlah semak senarai pemenang kat SINI.. 

Menang Giveaway Free Name Card by Busyra Takiyudin
Pemenang Free Name Card

Tak sangka sebenarnya boleh menang giveaway ni.. Sebabnya terlalu ramai yang join.. 74 orang kot penyertaan untuk giveaway ni.. Alhamdulillah, kalau dah tertulis rezeki kita memang tak kemana kan.. Thankz to Busyra dan jugak mesin nombor (random.my) sebab pilih nombor #11 - Blog Lea Azleeya untuk menang Name Card... Terharu baq hang!! Hehe..

Tahniah jugak buat pemenang yang lain... Moga lepas ni makin rajin Busyra buat giveaway yek.. Leh join lagik.. Hiks.. Kot ada yang belum mengenali Blogger Busyra kita ni, moh le pakat terjah blog beliau.. Banyak info yang menarik kat blog beliau tau.. Rugi tak follow.. Blog mesra alamnya akan membuatkan korang suka berada di sana untuk membaca entry yang menarik nukilan beliau.. Jom terjah!!






Sambal Garing Che Nor Pembuka Selera Ketika Bersahur

Sambal Garing Che Nor Pembuka Selera Ketika Bersahur  |  Hi korang.. Selamat berpuasa buat semua umat Islam di Malaysia.. Puasa tak hari ni? hehe.. Aku, alhamdulillah masih gagah perkasa untuk terus berpuasa walaupun tengah preggy.. hiks.. Lama kot tak jengok blog.. Rini baru berkesempatan nak update.. Membizi sambut puasa.. Kali ni nak cerita tentang sambal garing yang terlajak sedap ni... Sambal Goreng Che Nor..

Sambal Garing Che Nor
Sambal Garing Che Nor Pembuka Selera Ketika Bersahur
Korang pernah tak tengok dan try Sambal Garing Che Nor ni? Sedap baq hang!! Dah lama sebenarnya nak rasa Sambal Garing Che Nor ni.. Tapi tak tercari.. Sampailah nak masuk bulan Ramadhan baru ni, aku usahakan jugak carik kat Kuantan ni.. Untuk dibuat bersahur dan berbuka.. Ternyatalah sedap seperti yang diviralkan tu.. Memang menjadi pembuka selera time sahur dan berbuka.. Encik somi cakap rasa dia lebih kurang sambal hitam pahang... Tapi tak de la sepedas sambal hitam pahang.. Rasa dia memang best la.. Susah nak cakap.. Korang rasa baru tau kesedapannya tu..

Kat mana aku beli??

Macam biasalah kalau nak beli sesuatu barang, aku akan search dulu kat instagram.. Mudah!! Bila dah search memang banyak la yang menjual Sambal Garing Che Nor ni.. Aku cari yang di Kuantan punya.. Hasil dari carian aku, jumpa la dengan IG Raizan_Suriana ni.. 


Yang menariknya, siap ada perkhidmatan COD lagi.. Cam biasa kalau dah COD, paling minimum kenalah beli 2 botol ye.. Kalau sebotol, tak berbaloi pulak nak buat COD kan.. Kesian la seller hantar sampai depan pintu rumah.. Servis memang terbaik... 

Bagi korang yang dok area Kuantan tu, kalau nak rasa Sambal Garing Che Nor ni, bolehlah terjah IG Raizan_Suriana ni ye.. Tak rugi beli Sambal Garing Che Nor ni, memang sedap rasanya.. Harga untuk sebotol cuma RM 10.00 sahaja.. Aku dah rasa.. Korang bila lagi?? Hiks.. 


Giveaway Raya By Mya And Friends

Giveaway Raya By Mya And Friends  |  Tengah bosan-bosan tak tahu nak buat apa.. Jadinya, kita join giveaway yang mane ada.. Tertengok pulak giveaway daripada rakan-rakan dari group AFB ni.. Hadiah pun kemahenn mengancam agik tu... Haruslah tak leh lepaskan peluang untuk join giveaway ni.. Hehe.. Korang dah join belum?? Kalau belum, jom lah sesama memeriahkan lagi giveaway ni... Support sesama kita.. 

Giveaway Raya By Mya And Friends
Giveaway Raya By Mya And Friends
Klik banner untuk join


Selamat berpuasa untuk semua pembaca myafarisha.com yang disayangi. Sempena Ramadhan dan Syawal yang sememangnya dekat sangat dengan kita, Mya dengan usahasama rakan-rakan AFB (Auto Feed Blog) membawakan Giveaway Raya, istimewa untuk anda. Ada RM 240 untuk awak cuba rebut dan menang. Syarat-syarat pun mudah sahaja. Tak mahu borak panjang, kita usha syarat dan hadiah kat bawah.


Syarat :
> Malaysian Blogger
> Follow Instagram kami : Mya | Ain | PapaG | KG | Unni | Farah
> Follow / Add FB kami : Mya | Ain | PapaGKG | Unni | Farah
> Follow Google+ kami : Mya | Ain | PapaGKG | Unni | Farah
> Follow blog kami : Mya | Ain | PapaGKG | Unni | Farah
> Buat satu entri bertajuk : GIVEAWAY RAYA BY MYA & FRIENDS
> Copy and Paste code di bawah dalam HTML and Publish.
> Tinggalkan link entri dalam bahagian komen

Selesai

*kalau awak tak ada Instagram atau FB, please do mention it dalam entry*

Hadiah :
Tempat pertama : RM 100
 Tempat kedua : RM 70
❤ Tempat ketiga : RM 50
❤ Tempat keempat : RM 20

So, jangan tunggu lama-lama. Bermula hari ni sehingga 19 Jun nanti.
Cepat-cepat join sekarang. Klik je banner kat atas tu. Muah cikitt.


Tarikh tamat
19 Jun 2017


Niat Puasa Dan Berbuka Puasa

Niat Puasa Dan Berbuka Puasa  |  Hari terakhir kita berada dalam bulan Syaaban.. Esok kita akan menemui Ramadhan.. Alhamdulillah.. Semoga segalanya dipermudahkan bagi kita di bulan Ramadhan nanti dan segala amalan kita diterima olehNYA... InsyaALLAH... Korang dah bersiap sedia ke belum nak hadapi Ramadhan kali ni.. Niat ingat tak tu?? Yelah kan.. Ramadhan kan setahun sekali.. Mane la tahu ada yang lupa niat puasa dan berbuka puasa.. Kalau rasa tak berapa nak ingat, meh aku ingatkan.. hehe..

Niat Puasa Dan Berbuka Puasa
Niat Puasa Dan Berbuka Puasa

Okeh, bagi yang tak berapa nak ingat tu leh la tengok gambar kat atas ni ye.. Cuba baca dan ingat balik.. Bila puasa tapi tak berniat, sia-sia aje puasa kita kan... Bersahur pun janganlah tinggal kalau boleh ye.. Kalau tak tersedar dari tidur tu apa boleh buat kan... Hiks.. Sempena bulan Ramadhan ni, apa kata kita perbanyakkan amal ibadat kita.. Ramadhan kan bulan yang penuh dengan keberkatan.. Sama-samalah kita mengambil kesempatan ini untuk beramal ibadat.. Memperbanyakkan amal kita.. Mungkin sebelum ni kita sedikit alpa dengan kehidupan dunia.. Masa ni la kita nak perbaiki amal ibadat kita kan.. 

Aku ada jadual untuk korang.. Leh la korang rujuk untuk amalan harian korang di bulan Ramadhan ni.. Sedikit sebanyak dapat bantu kita untuk melakukan apa yang patut di bulan Ramadhan ni kan.. Jadual Harian Saya Di Bulan Ramadhan..

sumber : google

Selamat Berpuasa buat semua pembaca BLOG LEA AZLEEYA... 


Goodreads | 2017 Reading Challenge

Goodreads | 2017 Reading Challenge  |  Bagi pencinta novel atau ulat buku mesti dah sedia maklum tentang kewujudkan laman web Goodreads ni kan.. Laman web yang boleh kita save buku-buku yang dah dibaca, sedang baca atau akan dibaca... Kita juga boleh tengok review dari pembaca-pembaca.. Ini memudahkan untuk kita kenal pasti buku mana yang best dan tak best... Memang bagus web ni tau..

Lea Azleeya Goodreads, 2017 Reading Challenge
Goodreads | 2017 Reading Challenge

Aku mula daftar akaun Goodreads ni bulan Disember 2016.. Itu pun dapat tahu dari sahabat aku Sha Mohamad.. Kalau tak mesti lagi lambat la aku dapat tahu tentang kewujudan web ni.. Dapat tahu tu terus aje aku daftar.. Di Goodreads juga korang boleh cabar diri korang untuk habiskan sejumlah buku dalam masa setahun.. Terdapat slot Reading Challenge dalam web Goodreads ni.. Memandangkan aku start akhir tahun lepas, makanya tahun ni aku cabar diri aku yang selalu sibuk dan tak punya masa terluang yang banyak  ni untuk habiskan 30 buah buku dalam setahun.. Boleh ke?? Haha!!


Setakat bulan Mei 2017 ni, aku baru habiskan 12 buah buku... Tinggal lagi 18 buah buku untuk aku habiskan dalam tahun ni.. Berjayakah aku dalam cabaran membaca ni.?? Sama-samalah kita tunggu di hujung tahun nanti ye.. Hurmm time tu aku tengah bercuti lagi kot.. Cuti berpantang.. Hehe.. 


Ini adalah 12 buah buku yang telah aku selesai baca.. Tak sabar nak baca buku seterusnya dan habiskan dalam masa yang singkat... Kalau kat rumah, time aku membaca adalah time anak aku sedang asyik menonton cerita karton dalam tablet dia.. hehe.. Itu pun sempat lagi dikacaunya aku.. Dok tarik-tarik buku yang aku baca.. Memang tak mudah untuk aku habiskan sebuah buku dalam masa sehari.... Akan mengambil masa yang agak lama jika sesebuah buku tu terlalu tebal.. Huhu..


2 buah buku yang sedang aku baca... Mesti korang pelikkan, kenapa pulak 2 buah buku terus aku pulun baca... Boleh ke macam tu.. Memang boleh la.. Novel Rindu Awak Separuh Nyawa tu agak tebal.. Memang tak boleh nak tumpu dan baca secara terusan.. Kalau tak memang berbulan lamanya makan masa sebab aku akan stop baca kerana kebosanan melanda... Jadi aku selit-selitkan dengan baca novel nipis.. Agar aku tak bosan membacanya... Now, aku baru nak buka novel Kisah Seram Malam Jumaat untuk dihadam.. Novel ni nipis aje.. Rasanya sekejap je boleh habis.. Insyaallah.. 

Korang dah daftar ke Goodreads?? 
Kalau belum, boleh daftar kat sini ye --->> https://www.goodreads.com/


SGshop RM1000 FREE Shopping Credit Giveaway

SGshop RM1000 FREE Shopping Credit Giveaway  |  Yeah... Seorang lagi blogger yang menganjurkan giveaway x SGShop Malaysia... Saudara Elih Japahar... Masih tak nak lepaskan peluang untuk turut serta dalam giveaway best ni... Jadinya, sekali lagi aku join giveaway daripada collaboration blogger x SGShop Malaysia ni.. Sesambil tu leh la support antara satu sama lain.. 

SGshop RM1000 FREE Shopping Credit Giveaway
SGshop RM1000 FREE Shopping Credit Giveaway
Klik banner untuk join

Orite, akaun SGShop Malaysia dah pun aku daftar dengan jayanya dengan usernama : LeaAzleeya.... Menepati syarat-syarat yang ditetapkan dalam giveaway ini.. Selain tu ada lagi syarat yang lain.. Aku kena nyatakan barang yang aku teringin sangat beli di SGShop Malaysia.. Apakah??

Sebelum tu nak maklum dulu kat korang semua... Hadiah untuk pemenang giveaway ni adalah shopping credit bernilai RM 100 untuk 10 orang pemenang.. Andai kata ada rezeki aku untuk menang ni, harusss aku beli kabinet baju untuk baby baru aku nanti.. Hajat hati nak letak kat umah mak aku.. Senang time pantang nanti.. Aku dah siap usha dah kat SGShop kabinet tu.. Nak tengok tak camne gayenye?? Meh aku tunjuk..


Banyak lagi sebenarnya pilihan.. Tapi aku tertarik yang ni sebab warna putih dan cam comel jerk gambar-gambar yang ada depan pintu kabinet tu.. Hehe..

Orite, kalau korang berhajat jugak nak shopping free di SGShop Malaysia, bolehla join giveaway  ni.. Kot-kot rezeki menyebelahi kitakan.. Leh la shopping kabinet comel ni..


Tarikh Tutup
31 Mei 2017


Datuk Jamal Abdillah Sah Bernikah Lagi

Datuk Jamal Abdillah Sah Bernikah Lagi  |  Terkujat mak tengok berita dekat Metro Online pagi ni dengan tajuk "Ya, saya sudah bernikah".... Alhamdulillah, penyanyi Datuk Jamal Abdillah sah bernikah lagi... Menurut Metro Online pagi ni, beliau mengakhiri zaman dudanya dengan seorang gadis berusia 23 tahun berasal dari Kulim, Kedah.. Tahniah buat Datuk Jamal Abdillah.. Semoga bahagia dan kekal hingga jannah.. 

Jamal Abdillah Berkahwin Lagi
sumber foto : Metro Online

Aku and family memang meminati Raja Pop Malaysia ni.... Dulu-dulu time aku bebujang dulu selalu lah pergi nonton konsert beliau.... Setiap kali pergi konsert beliau, memang tak kan kecewa dengan persembahan yang diberikan olehnye.. Powerrr ohh suara dia.. Tu belum dia Azan lagi.. Meremang bulu roma dengar... 

Pape pun aku doakan, semoga perkahwinan kali ni adalah perkahwinan beliau yang paling bahagia dan kekal hingga jannah... Amiin.. :)

Artikel dari Metro Online - sumber : Metro Online


Resepi Roti Jala Lembut Dan Sedap Menu Istimewa Ramadhan

Resepi Roti Jala Lembut Dan Sedap Menu Istimewa Ramadhan  |  Hanya tinggal beberapa hari sahaja lagi umat Islam akan menyambut bulan Ramadhan.. Dah bersediakah korang untuk menghadapi Ramadhan tahun ni? Atau ada yang dah terbayang-bayang suasana beraya di kampung sekarang ni? Hiks.. Bersempena bulan Ramadhan yang akan tiba nanti, Lazada Malaysia tidak melepaskan peluang ini untuk sama-sama meraikannya dengan mengadakan jualan Marhaban Ya Ramadhan dan Riang Ria Raya bermula 19 Mei 2017 sehinggalah 30 Jun 2017 dengan tawaran diskaun sehingga 90%... Banyak tu uolls.. Rugi kalau tak guna kesempatan yang ada ni untuk borong apa yang patut untuk persediaan Ramadhan dan Hari Raya nanti..


Kemahennn teruja aku bila Lazada Malaysia buat sale sempena Ramadhan ni.. Aku dah usha-usha barang yang best-best untuk dibeli.. Siap buat wishlist lagik.. Haha!!

Bukan setakat jualan Ramadhan, Lazada Malaysia juga meraikan para blogger dengan menganjurkan Lazada Ramadhan Raya Blogger Contest yang berlangsung bermula 19 Mei sehingga 23 Jun 2017 ini dengan tema yang berbeza setiap minggu.. Wahhh memang teruja sangat aku nak  join contest ni... Kalau boleh setiap minggu nak join hokeh!!

Lazada Ramadhan Raya Blogger Contest
Lazada Ramadhan Raya Blogger Contest
Contest kali ni akan berlangsung selama 4 minggu dengan topik yang berbeza setiap minggu.... Setiap blogger boleh sertai lebih dari 1 penyertaan.. Ini bermakna peluang untuk menang memang cerah.. Hehe.. Semakin ramai blogger yang menyertainya, semakin banyaklah hadiah yang akan disediakan nanti... So, korang-korang semua yang bergelar blogger, moh le kite pakat join ramai-ramai ye.. Hadiah mingguan pun disediakan tau untuk 3 orang blogger bertuah bagi setiap minggu.. Memang terbaikk!!

Orite, jom ikut aku join untuk minggu pertama ni.. Apakah tema untuk minggu ni??

Minggu Pertama
Tema : DELICIOUS RAMADHAN
Tarikh : 19 Mei 2017 - 01 Jun 2017

Biasa kalau bulan Ramadhan, juadah yang agak istimewa yang biasa aku buat setiap tahun adalah Roti Jala dan Kari Ayam.. Kalau nak buat Roti Jala dan Kari Ayam ni haruss kena tunggu hari cuti.. Kalau hari bekerja memang akan kelam kabut... So, lebih baik tunggu hari cuti baru buat sesuatu yang istimewa untuk juadah berbuka.. Ok, tak yah nak bebel panjang sangat, jom tengok resepi Roti Jala Lembut & Sedap beserta Kari Ayam yang biasa aku gunakan...

Roti Jala Lembut Dan Sedap Menu Istimewa Ramadhan


Roti Jala Lembut & Sedap

Bahan-bahan :-
3 cawan tepung gandum
2 1/2 sudu besar minyak masak
1 sudu kecil garam
1 biji telur
3 cawan air (dicampur sedikit santan)
Sedikit pewarna kuning

Cara Penyediaan :-
  • Blend semua bahan-bahan di atas sehingga sebati dengan menggunakan Tefal Blender Blendforce Triplax.. Kalau nak tahu adunan sudah boleh dijala atau tidak, cuba masukkan sesenduk adunan ke dalam acuan... Jika aduanan tersebut keluarnya tidak putus-putus, maknanya dah boleh dijala menggunakan kuali non stick Tefal Super Cook Frypan.. Kalau pekat, boleh tambah air lagi sehingga boleh dijala...
  • Selepas dijala di atas kuali, biarkan dalam beberapa saat.. Kalau dah masak tak perlu dibalik, terus aje diangkat dan digulung..
  • Bila dah siap bolehlah dimakan dengan kari ayam.. 



Kari Ayam

Bahan-bahan :-
350gm bahagian isi ayam (potong kecil)
1 sudu kecil cili giling
2 biji kentang (potong dadu)
2 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
2 tangkai daun kari
3 cawan air
1 inci asam gelugur
1 sudu kerisik
1/2 cawan santan
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Minyak untuk menumis

Bahan Kisar :-
5 ulas bawang merah
1/2 inci lengkuas
1 inci halia

Cara Penyediaan :-

  • Tumis bahan kisar hingga beraroma bersama daun kari, kulit kayu manis, bunga lawang dan biji pelaga... Masukkan bancuhan serbuk kari + cili giling. Tumis hingga pecah minyak..
  • Selepas dah pecah minyak, masukkan kentang dan ayam.. Kacau rata.
  • Masukkan air dan renehkan sehingga kentang empuk..
  • Kemudian, masukkan santan, asam gelugur, kiub ayam Knorr, kerisik, garam dan gula.. Renehkan lagi..
  • Dah siap, bolehlah dihidangkan dengan roti jala.. 


Ni lah resepi yang selalu aku guna untuk buat roti jala dan kari ayam.... Setiap tahun pasti aku akan buat roti jala... Dulu-dulu biasa buat roti jala, guna kuali biasa aje.. Bila buat asyik dok lekat aje kat kuali, terus aje beli kuali non stick... Aku lebih suka guna jenama Tefal.. Sebab tu la blender dan kuali non stick aku dari brand Tefal.. Proses penyediaan Roti Jala pun jadi lebih mudah bila aku menggunakan barangan seperti Tefal Blender Blendforce Triplax dan Tefal Super Cook Fryfan ni.. Aku beli barangan Tefal ni dulu kat Lazada Malaysia.. Sekarang ada diskaun tau untuk 2 barang ni... Jom kita terjah..





Kalau korang nak dapatkan barangan kat atas ni, boleh klik aje link bawah gambar tu ye.. Dah alang-alang beli barangan Tefal tu, beli la terus bahan-bahan untuk buat kari ayam tu kan.. Korang juga boleh dapatkan Serbuk Kari Ayam dan Daging Adabi dan juga Kiub Pati Ayam Knorr di Lazada Malaysia tau.. 



Kat Lazada Malaysia apa yang tak de kan.. Sekecil-kecil barang pun ada dijual.. Tu yang bestnya Lazada Malaysia ni.. Kalau korang rasa nak shopping sakan sempena Ramadhan ni, bolehlah terjah laman web Lazada Malaysia sekarang untuk menikmati diskaun hebat sehingga 90% bermula dari tarikh 19 Mei 2017 hingga 30 Jun 2017 ini... Jangan lepaskan peluang ni tau.. 

Jadi apa tunggu lagi tu?? Jom pakat serbu LAZADA MALAYSIA sekarang!!!


Giveaway RM1000 Shopping Credit SGshop Malaysia By Lokmanamirul

Giveaway RM1000 Shopping Credit SGshop Malaysia By Lokmanamirul  |  Ramai betul blogger tengah buat giveaway SGShop ni.... Bab-bab shopping ni haruslah kena join kalau ada yang buat giveaway.. Sebab ada barang yang nak dibeli di SGShop Malaysia sebenarnya... Kalau menang, tak payah dah aku susah-susah keluarkan duit untuk dapatkan barang yang aku nak tu kan.... Hehe.. Kali ni, aku join pulak giveaway by blogger Lokman Amirul ni.. 

Giveaway RM1000 Shopping Credit SGshop Malaysia By Lokmanamirul
Giveaway RM1000 Shopping Credit SGshop Malaysia By Lokmanamirul
Klik banner untuk join

Aku dah selamat daftar akaun di SGShop Malaysia dengan menggunakan username : LeaAzleeya.... So, dengan lafaz bismillah aku menjoinkan diri dalam giveaway ni.. hehe...

Hadiah untuk pemenang giveaway ni adalah shopping credit bernilai RM 100 untuk 10 orang pemenang.. Andai kata ada rezeki aku untuk menang ni, harusss aku beli kabinet baju untuk baby baru aku nanti.. Hajat hati nak letak kat umah mak aku.. Senang time pantang nanti.. Aku dah siap usha dah kat SGShop kabinet tu.. Nak tengok tak camne gayenye?? Meh aku tunjuk..


Banyak lagi sebenarnya pilihan.. Tapi aku tertarik yang ni sebab warna putih dan cam comel jerk gambar-gambar yang ada depan pintu kabinet tu.. 

Orite, kalau korang berhajat jugak nak shopping free di SGShop Malaysia, bolehla join giveaway  ni.. Kot-kot rezeki menyebelahi kitakan.. Leh la shopping kabinet comel ni..


Tarikh Tutup
31 Mei 2017


Pekeliling Waktu Bekerja Di Bulan Ramadhan Tahun 2017

Pekeliling Waktu Bekerja Di Bulan Ramadhan Tahun 2017  |  Korang dah isi ke borang Waktu Peringkat (WP) bagi bulan puasa ni? Aku baru jerk isi tadi... Aku pilih waktu kebiasaaan aku datang kerja iaitu WP5 - 8.00 pagi hingga 4.30 petang... Balik Awal setengah jam.. Seperti tahun-tahun yang lalu juga.. 

Pekeliling Waktu Bekerja Di Bulan Ramadhan Tahun 2017
Pekeliling Waktu Bekerja Di Bulan Ramadhan Tahun 2017

Surat pekeliling bagi tahun  ni tak dikeluarkan sebenarnya tapi Surat Pekeliling Perkhidmatan Bil. 1 Tahun 2016 - Tambahan Waktu Peringkat (WP) Dalam Jadual Waktu Bekerja Berperingkat (WBB) Dilaksanakan Khas Pada Bulan Ramadhan digunapakai untuk tahun 2017... Jadual waktu bekerja di bulan Ramadhan dikeluarkan mengikut negeri ye... Jom check..

Jadual 1

 Jadual 2

 Jadual 3

 Jadual 4


Dapatkan FREE Botanics Hydra Whitening Wash (12g) Sample

Dapatkan FREE Botanics Hydra Whitening Wash (12g) Sample  |  Berita baik untuk korang.. Ada yang nak try pencuci muka dari Botanics tak? Kalau ada, korang boleh try redeem samplenye (12g) sekarang.... Bolehlah try dulukan.. Kalau rasa sesuai, boleh beli yang besar pulak.. hehe.. Maklumat ni pun aku dapat time aku blogwalking ke blog sahabat Sha Mohamad... Berita baik kenalah share-share kan... Camne nak redeem tu?? Meh aku ajo.. hiks..

Botanics Hydra Whitening Wash (12g) Sample
Botanics Hydra Whitening Wash (12g) Sample

Aku tertarik dengan packagingnya.. Cantik.. Bila tengok memang terasa nak menggunakannya.. Ok, camne nak redeem Botanics Hydra Whitening Wash (12g) Sample ni? Korang hanya perlu isi form yang disediakan seperti gambar kat bawah ni.. Kat mana nak isi??

Redemption Form

Korang boleh isi formnya kat SINI... Selamat me-redeem... :)