Fridge Magnet dari Anis Khalilah Dah Sampai

Assalamualaikum wbt.


Fridge Magnet dari Anis Khalilah Dah Sampai  |  Yey...!! Pelekat peti dah selamat sampai ke tangan.. Sebenarnya pelekat peti ni hadiah aku menang GIVEAWAY anjuran blogger Anis Khalilah... Kebetulan aku memang tengah gile mengumpul pelekat peti sekarang ni.. Mungkin korang dah berjaman dulu dah hobi kumpul pelekat peti.. Yang aku ni baru ajer nk start kumpul.. hehe.. Bila banyak-banyak pelekat peti yang dok melekat kat peti tu dengan pelbagai pulak design, seronok pulak tengok.. 


Nampak tu nama makcik no. 2 tu.. hehe.. Alhamdulillah ada rezeki untuk menang... Thankz too Anis sebab sudi pilih Lea sebagai pemenang.. Hiks...


Acecece dah melekat kat peti nampaknye tu.. Siap dengan kad ucapan sekali tu melekat.. Sebagai kenang-kenangan hehe.. Paling jauh pown yang ada dekat peti aku tu adalah dari Korea.. Tu pown kawan yang kasi.. Nak sampai sana memang tataw le bila yekk.. Huhu... 


Menang Perencah Ikan Bakar Azatiesayang

Assalamualaikum wbt..


Menang Perencah Ikan Bakar Azatiesayang  |  20 Mei 2016 yang lalu aku ada join Giveaway anjuran blogger Azatiesayang... [SINI] dannn pada 10 Ogos 2016 yang lalu, nama pemenang telah diumumkan dan aku adalah salah seorang pemenang bagi GA tersebut.. Alhamdulillah.. hehe.. 

Aku peserta no. 6 ye.. hehe.. Nampak tuuu nombor 6 terpilih.. Thankz Kak Atie.. Aku memenangi sebotol perencah Ikan Bakar Tengku Tie.. Masa parcel sampai tu, tak sabar nak buka.. Time buka tu, wahh bau dia kemain laaaa sedap ohh!! Sangat menyelerakan bau dia.. Tu belum agik makan tu... 

Tak sabar jugak sebenarnya nak masak ikan bakar guna perencah ni.. Tapi keadaan tak mengizinkan lagik.. Memandangkan aku baru balik bercuti, tak punya masa lagi nak pergi beli barang dapur.. So, sabar aje lah dulu nak merasa perencah ikan bakar yang ohsem ni..


Haa dekat botol perencah ikan bakar ni ada tersedia cara-cara memasak ye.. Kalau yang macam aku yang jenis tak berapa nak pandai memasak ni, sangatlah berguna cara-cara memasak tersebut untuk aku bila nak masak nanti.. Haha.. Tak perlu susah-susah nak mengoogle.. Terus aje ikut cara dekat botol tu... Terbaik la kak Atie.. Memahami diri ini.. Hiks..

Kalau korang berminat untuk membeli dan mencuba perencah ikan bakar ni, korang boleh la terjah blog Kak Atie ni ye.. Meh aku kasi detail kat korang untuk korang dapatkan Perencah Ikan Bakar ni..


Untuk pembelian boleh berhubung dengan Kak Atie di :-

Facebook

Blog


Rahsia Disebalik Pembersih Kewanitaan Sumber Ayu Dengan Formulasi Baru Dipertingkat & Berwajah Baru!

Assalamualaikum wbt..

Rahsia Disebalik Pembersih Kewanitaan Sumber Ayu Dengan Formulasi Baru Dipertingkat & Berwajah Baru! | Woohaaaa!! Panjang berjela ohhh tajuk!!  Haaa mari rapat-rapat aku nak stori mori tentang Pembersih Kewanitaan Daun Sirih SUMBER AYU ni dengan korang... Tentang kebaikannya.. Tentang kehebatannya.. dan tentang keOHSEMannya.. Hiks..!! Kaum hawa sila beri perhatian ye.. Haha dah cam cikgu sekolah aje aku ni.. 

Okeh, perkara pertama yang aku nak habaq kat korang adalah berkenaan penukaran packaging Sumber Ayu ni.. Untuk makluman pengguna-pengguna Pembersih Sumber Ayu termasuklah aku, korang jangan pulak pergi kedai nak beli Pembersih Sumber Ayu tetapi tak jumpa pulak mencarinya.. Sebab apa tak jumpa, sebabnya Pembersih Sumber Ayu dah bertukar wajah yeee.. Dah ditukar packaging nya menjadi lebih ohsem dan menarik.. Meh aku tunjuk packaging baru dan lama..

Packaging baru


Packaging lama

Nampak tak perbezaannya.. Bagi aku packaging baru ni lebih menarik.. Rasa nak minum jerk.. Haha.. Aku memang pengguna setia Pembersih Sumber Ayu ni... Sejak dulu lagik aku dah guna produk ni.. Aku suka bauan rose.. Sangatlah wangi baq hang..!! Penggunaan pembersih Sumber Ayu ni, memberi keselesaan pada aku sepanjang hari... Tu sebabla aku masih setia dengan produk ni... Tambahan pulak harganya adalah harga mampu milik membuatkan aku terus setia dengan Sumber Ayu.. Paling penting ianya HALAL ye..

Jom aku ceritakan kat korang tentang rahsia disebalik Pembersih Kewanitaan Daun Sirih Sumber Ayu dengan formulasi dipertingkat dan berwajah baru ni..

Penjagaan Semulajadi Untuk Kawasan Intim Yang Bersih dan Sihat


Sebahagian erti menjadi "dewasa" adalah mampu mengetahui dan memahami keadaan serta keperluan tubuh badan. Kebersihan tubuh badan amat penting terutamanya pada kawasan intim.

Tahukah anda??

Bahagian intim wanita merupakan tempat tinggal jutaan flora dan bakteria yang membolehkan kita menjalani kehidupan seharian tanpa sebarang gangguan dan perasaan tidak selesa pada kawasan tersebut. Bakteria yang membentuk sebuah ekosistem semulajadi ini memberikan keseimbangan tahap pH serta melindungi kawasan tersebut daripada sebarang jangkitan dan ancaman bendasing. 

Bertentangan dengan kepercayaan umum, membersih kawasan intim dengan menggunakan sabun dan air akan menggangu keseimbangan semulajadi, lantas mendedahkan kepada risiko jangkitan.

Wangian Rose untuk aku!!

Lengkapkan rutin penjagaan peribadi anda dengan Pembersih Kewanitaan Daun Sirih SUMBER AYU, yang diformulasi dengan bahan semulajadi agar kawasan intim anda sentiasa dalam keadaan sihat dan bersih serta bebas dari bakteria jahat, kegatalan dan juga bau yang kurang menyenangkan. Kawalan pH pada paras pH3.5 merupakan paras ideal agar ekosistem berada dalam keadaan baik.

Daun sirih bahan utama SUMBER AYU

Bahan utama ekstrak daun sirih kini dipertingkat dalam Pembersih Kewanitaan Daun Sirih SUMBER AYU bagi membekalkan perlindungan tanpa bakteria. Formulasi ini diperhebatkan dengan wangian semulajadi yang memberikan kesegaran berpanjangan.

Selari dengan peredaran masa, Pembersih Kewanitaan Daun Sirih SUMBER AYU turut hadir dengan wajah baru yang lebih segar. Mengekalkan bentuk botol yang diinspirasi daripada keanggunan lekuk tubuh wanita, pembersih kewanitaan ini tampil dengan rona yang lebih menarik bagi membezakan setiap varian di hiasi dengan kemasan yang lebih sofistikated. Pembersih Kewanitaan Daun Sirih SUMBER AYU ini juga diperakui HALAL oleh JAKIM bagi manfaat para pengguna Muslimah...

Pembersih Kewanitaan Daun Sirih SUMBER AYU merupakan produk ideal bagi semua wanita disetiap peringkat umur dan hadir dalam rangkaian 6 wangian yang menarik dan pelbagai...

Jom kite terjah wangian apa yang ada??!! Kita selongkar satu persatu..!!


Pembersih Kewanitaan Daun Sirih SUMBER AYU - ROSE

Wangian kegemaran aku ni.. 

Wangian mawar mekar yang manis memberikan aroma yang menyenangkan dan rasa bersih sepanjang hari. Pilihan bagi mereka yang berjiwa romantik..

** Romantik ke aku??? Haha!!




Pembersih Kewanitaan Daun Sirih SUMBER AYU - FLORAL

Kombinasi percikan aroma pelbagai bunga memberikan rasa segar sepanjang hari. Ciptaan ideal bagi wanita yang sentiasa ceria dan bersahaja..


Pembersih Kewanitaan Daun Sirih SUMBER AYU - GAMBIR

Bauan herba yang harum serta memberikan kesegaran semulajadi. Pilihan terbaik buat wanita klasik yang sofistikated dan menghargai sentuhan alam di dalam kehidupan.

Pembersih Kewanitaan Daun Sirih SUMBER AYU - ORCHID

Haruman segar dari kuntuman orkid, memberikan wangian ringan dan rasa bersih yang kekal sepanjang hari. Amat sesuai buat wanita ayu yang sentiasa mengekalkan keanggunannya dalam pelbagai cara.

Pembersih Kewanitaan Daun Sirih SUMBER AYU - MUSK

Aroma semulajadi kasturi yang ringan menyuntik kesegaran optimum agar kekal sepanjang hari. Varian ini sesuai untuk wanita yang sentiasa kehadapan dan meminati haruman patchouli yang terkenal dengan nuansa anggun.


Pembersih Kewanitaan Daun Sirih SUMBER AYU - FRUITY

Aroma manis buah-buahan tropika mampu memberikan anda rasa bersih dan segar sepanjang hari. Pilihan terbaik bagi si gadis yang ceria, lincah dan sentiasa bersedia dan yakin dalam apa jua keadaan.



Dah tahukan wangian apa yang ada... Lepas ni boleh la korang pilih yang mane satu sesuai dengan korang antara variasi wangian yang ada tu... hehe.. Dah tahu wangian yang ada, mesti nak tahu jugak harganya kan.. ?? Meh aku kasitau kat korang harga Pembersih Kewanitaan Daun Sirih SUMBER AYU ni..

Pembersih Kewanitaan Daun Sirih SUMBER AYU - 90ML
Harga : RM 3.60

Pembersih Kewanitaan Daun Sirih SUMBER AYU - 200ML
Harga : RM 5.80

Rangkaian penjagaan kebersihan berkualiti SUMBER AYU ini dibawakan kepada anda oleh WIPRO UNZA.. Produk SUMBER AYU ini boleh didapati di semua pasaraya utama dan juga farmasi..


Lagu, Tema dan Logo Hari Kemerdekaan 2016 Malaysia

Assalamualaikum wbt


Tema dan Logo Hari Kemerdekaan 2016 Malaysia  |  Merdeka..!! Merdeka..!! Merdeka..!! Selamat menyambut hari kemerdekaan yang ke-59 buat semua rakyat Malaysia.. Semoga penghayatan kemerdekaan pada tahun ini lebih mendalam lagi bagi semua rakyat yang hidup di bumi yang aman lagi makmur ini, Malaysia.. 

Jom tengok apakah tema dan logo hari kemerdekaan malaysia bagi tahun 2016...

#sehatisejiwa

SehatiSejiwa mencerminkan roh kesepaduan, kesefahaman, kekitaan dan kemanusiaan seluruh rakyat di negara ini selain melambangkan semangat kesepaduan yang dimiliki oleh semua rakyat tidak kira di mana mereka berada...

Sebagai makluman, mulai tahun lalu (2015) sambutan Hari Kebangsaan dan Hari Malaysia tidak lagi disebut berdasarkan ulang tahun, sebaliknya mengikut tahun...

LOGO HARI KEMERDEKAAN MALAYSIA 2016




KETERANGAN LOGO HARI KEMERDEKAAN MALAYSIA 2016



LAGU TEMA HARI KEMERDEKAAN MALAYSIA 2016


Sumber : Mysumber.com



Senarai Peserta Segmen Bloglist Sotskirt.blogspot September 2016

Assalamualaikum wbt


Senarai Peserta Segmen Bloglist Sotskirt.blogspot September 2016  |  Berikut aku senaraikan peserta-peserta yang dah join segmen bloglist ni.. Bolehlah korang blogwalking antara satu sama lain.. Aku juga akan BW ke blog-blog para peserta nanti.. Insyaallah... Kebizian melanda sampai tak sempat nak jengok antara satu sama lain.. Ahakz.. Kalau ada yang tak tersenarai ke.. Salah eja ke.. Kasi tau balik yee.. 

1.  Mas
6.  Yang Baik
8.  Ade Arif
10.  Cik Ash
11.  Misya
16.  




Hadiah Dari Printcious Untuk Qhaliff Dah Sampai

Assalamualaikum wbt

Hadiah Dari Printcious Untuk Qhaliff Dah Sampai  |  Hai korang...!! Kembali bersiaran aku malam ni setelah semalam terbantut untuk aku berblog kerana hujan lebat ribut petir yang melanda ditempat aku ni.. Cewaah dah cam berita kaji cuaca pulak..hehe.. Okeh!! Bukan itu yang aku nak cerita malam ni... Ada sesuatu yang lebih ohsem yang nak aku kongsikan dengan korang malam ni.. Apakah?? Nak tahu, teruskan baca sampai habis ye..


Sebelum ni, aku pernah up entry tentang sebuah Online Gift Shop iaitu Printcious... Korang ingat lagik tak aku kongsi cerita pasal laman web Printcious.my ni?? Kalau tak ingat, korang boleh baca dekat SINI ye.. Kalau korang ingat, satu jerk aku nak cakap kat korang... Korang memang OHSEM!! Haha.. Nak tahu tak apa yang aku dah borong dari laman web Printcious?? Meh aku story...

Sebenarnya, barang yang aku order dari Printcious dah selamat sampai ke tangan aku pada hari rabu lepas lagik dah... Hari ni baru aku berkesempatan untuk mengapdet order aku ni.. Dalam entry terdahulu, aku ingat nak hadiahkan anak saudara aku sesuatu untuk hadiah besday dia.. Tapi tak jadi sebab ada agenda lain yang akan dibuat sempena besday dia nanti.. So, aku putuskan untuk beli sesuatu untuk anak aku si Qhaliff tu.. hehe.. Apakah yang aku beli?? Jom selongkarrr...!!


Aku pilih 2 barang untuk Qhaliff iaitu Cushion dan Mug.. Sebenarnya ada satu lagik aku nak beli buat kenang-kenangan aku, tapi tak jadi pulak iaitu Mouse Pad yang dihiasi gambar si Qhaliff.. Hehe.. Mungkin lain kali kowt.. Insyaallah.. Jom aku tunjukkan satu persatu hadiah dari aku untuk Qhaliff..

Suka sangat dia dapat bantal ada gambar dia.. Dapat terus aje bawak larik dan peluk.. Haha!!

Tadaaaaa...!! Inilah hasil DIY yang aku buat istimewa untuk anak kesayangan aku ni.. Kenapa aku pilih cushion ni?? Haaa sebabnya pertama Qhaliff memang suka peluk bantal.. Kedua, dapatlah aku hias sofa aku dengan bantal comel ni.. Warna merah lagik uollsss...!! Ketiganya, sebagai kenangan untuk Qhaliff bila beso nanti.. Tu pown kalau bantal ni jangka hayatnya panjang ye.. Hiks..

Magic Mug... Boleh bersalin kulit Mug ni..

Hadiah kedua buat Qhaliff adalah Magic Mug... Kenapa dipanggil Magic Mug?? Nanti korang akan tahu bila aku tunjukkan gambar seterusnya nanti.. Hehe.. Korang nak tahu kenapa aku pilih Mug untuk Qhaliff?? Sebabnya Qhaliff suka minum air dalam cawan yang ada gambar.. Sambil minum, sambil tengok gambar yang ada pada mana-mana mug.. Sebelum ni dia suka minum air dalam mug yang ada gambar spongebob.. Lepas ni boleh la dia tengok gambar sendiri pulak sambil minum air.. Haha.. Jom kite tengok kelebihan Magic Mug ni...


1
Mug asal yang dibeli berwarna maroon.. Kalau beli hitam lagik tak nampak kowt gambar belakang tu.. huhii..

2
Setelah dimasukkan air panas, mug perlahan-lahan bertukar wajah.. 

3
Warna maroon semakin menghilang...

4
Dan hasil terakhir, nampak la wajah si Qhaliff dibelakang warna maroon tadi tu dengan jelas... Mug pown bertukar menjadi warna putih.. Tangkalnya saje warna maroon.. hehe..

Ajaibkan... hehe.. Mug boleh bersalin kulit.. Sebab tu la Mug ni dinamakan Magic Mug... Dah cam silap mata jerk kan... Pasni korang boleh la beli satu untuk yang tersayang.. Mesti teruja punya...

Dapat hadiah terus pegang tamo kasi dah dekat ummi dia..

Cubaan untuk menggunakan Magic Mug...Haha..!!

Kalau korang nak cari hadiah DIY untuk seseorang, lepasni boleh la terjah laman web Printcious.. Aku yakin korang mesti teruja dan rambang mata.. Cam aku la.. Sampai tak tahu nak pilih mana satu.. Semua menarik belaka.. Rasa macam nak beli semua sekali.. Sampai pening kepala nak pilih... Haha..!!

Okeh jom baca pendapat aku tentang produk yang dihasilkan oleh Printcious pulak.. Memuaskan atau tidak?? Jom kecammm...!!

Secara keseluruhannya, produk yang dihasilkan oleh Printcious sangatlah memuaskan.. Foto yang di print pown cantik tak mengecewakan... Aku sangat berpuas hati... Sampai saje barang terus aku bukak untuk lihat hasil cetakan... Bila dah senyuman terukir di bibir, itu tandanya aku berpuas hati dengan hasil kerja Printcious... Masa mula-mula aku nak buat order dan DIYkan hadiah Qhaliff, aku sendiri rasa tak yakin yang bantal dan mug tersebut akan terhasil dengan baik.. Sebabnya, sebelum ni aku pernah beli produk jenis cetakan ni.. Tapi hasil cetakan sangat menghampakan.. Sebab tulah aku rasa, tak yakin pada mulanya.. Tapi bila dah dapat barang-barang tersebut... Wahhhh.. Terbaik.. Ohsemm.. Aku suka dan berpuas hati dengan hasilnya.. Thankz too Printcious kerana menghasilkan produk yang sangat berkualiti dan memuaskan...

Bukan sahaja produk dihasilkan berkualiti, malahan untuk urusan pembelian pown sangat mudah dan tak menyusahkan kita sebagai pembeli.. Laman web Printcious yang mesra pengguna memudahkan kita membuat tempahan secara online.. Proses penghantaran pown cepat.. Pembungkusan barang pown sangat safety.. Pendek kata, aku sangat berpuas hati dengan produk dan servis yang diberikan di Printcious..


Kalau korang rasa nak cuba shopping hadiah di Printcious sekaligus menDIYkan hadiah korang, boleh la berbuat segera kerana di Printcious sekarang tengah ada MERDEKA SALE (30% off) sehingga esok 31 Ogos 2016 dengan menggunakan CODE : MERDEKA 30 semasa pembelian dibuat... Masih sempat lagik tu kalau korang buat tempahan malam ni atau esok.. 

Hadiah anda akan lebih bermakna hanya di Printcious - "Precious Gift From Your Heart"...






Saya Nak Menang Set Skinfood Bernilai RM200

Assalamualaikum wbt..

Klik banner untuk join

Saya Nak Menang Set Skinfood Bernilai RM200  |  Mownink gaissss...!! Skinfood?? Pernah dengar tak?? hehe.. Pertama kali aku dengar makanan untuk kulit.. ekeke... Terus teruja nak join GA by blogger Yaya Cendana ni.. Mane tau menang skinfood dari korea ni... Dapatlah kulit sihat dan cantik cam yaya... hiks..

Okeh.. Tujuan aku join GA ni ofkoslah sebab aku nak menang Set Skinfood ni.. Kenapa aku nak menang Set Skinfood ni?? Haaa sebabnya aku memang tengah mencari set skin care yang sesuai dan ohsem untuk kulit muka aku ni.. Manelah tahu kowt-kowt boleh menang Set Skinfood ni dan sesuai pulak dengan kulit muka aku, tak payah dah susah-susah mencarik yang lain.. Ye dak?? hehe 

Jom korang join ramai-ramai... Kalau tak rezeki aku, mungkin rezeki korang menang... 

Wehh korang jom join sekali dengan Lea..
1.  Farahanim
3.  Reen


Tarikh Tamat
26 September 2016


Segmen Bloglist By Akupenghibur.com

Assalamualaikum wbt..

Klik banner kalau nak join ye..!!

Segmen Bloglist By Akupenghibur.com  |  Holaaaaa..!! Baru berkesempatan untuk bersiaran di malam hari... Ahakz.. Kebizian melanda selepas balik dari kerja tadi.. Kemas umah wehhh!! Rumah dah ibarat tongkang pecah.. 4 hari setengah ditinggalkan... Mane tak berabuk... Dengan nak memcuci kain baju yang bertimbun akibat dari holiday sakan... Nasib baik ada pembantu... Kalau tak de si mesin basuh tu, masak mak nakk nak mencuci pakai tangan.. Haha..!!

Wokehh tamo menceceh pelik-pelik.. Malam ni nak layan Giveaway dulu.. Memandangkan jam pown dah melanjut ke lewat malam sudey, tak sempat lah nak menyetelkan job yang tertangguh tu lagik.. Esok insyaallah.. Moga berkesempatan menyelesaikan semuanya.. Sebelum aku membebel dengan lebih panjang, baik aku teruskan dengan niat asal aku nak join GA blogger-blogger ohsem malaysia...

First entry GA, aku nak join GA by blogger Aku Penghibur.. Syarat-syarat yang ditetapkan oleh acik sangatlah mudah.. Thankz acik.. hehe.. Dengan ini aku join GA ni..


***************************************************************


{ Click banner di atas untuk sertai }

Hadiah :
 Bloglist untuk blog akupenghibur.com selama 1tahun
1 Blogger bertuah Feed Blog di Blog akupenghibur.com

Mula : 25 Ogos 2016 | Tamat :1 Sept 2016


Syarat-syarat wajib :

1. Tulis entry yang bertajuk Segmen Bloglist By Akupenghibur.com

2. Letakkan blog acik di bloglist blog kamu

3. Follow instagram  :
@acik21

4. Copy code di bawah dan paste ke ruangan html di blog kamu


*********************************************


Wehhhh hujan ribut petir kat tempat aku ni.. Aku chow dulu laa... 


Aku Rindu Kamo0o..!!

Assalamualaikum wbt.


Aku Rindu Kamo0o..!!  |  Hollaaaaa...!! Lama sungguh rasa tak bersiaran... Sibuk bercuti sampai tinggal blog menjadi usang dan berlumut.. Haha.. Aku rindu kam0o0ooo sotskirt.blogspot.com..!! Haaa mesti korang ingat aku rindu sape tadi kan.. Sebenarnya aku rindu nak kembali blogging... Aduhaii.. Kangan bangettt!!...

Selama 4 hari rasanya aku tak up entry kerana bercuti bersama family.. cewahhh... Termasuklah beberapa job yang aku dapat sebelum ni yang masih hanging... Lepas ni baru aku akan setelkan semua job tersebut.. Harapnya dapatlah aku kejar sebelum sampai due datenya.. Ahakz..

Tak sabar nk kongsi detik-detik percutian aku yang macam-macam bende yang berlaku.. Hehe.. Ada suka ada duka.. huhu.. Insyaallah aku akan kongsikan nanti... Hari ni buka aje blog, wahhhh banyak betul rakan-rakan buat GA.. Insyaallah nanti aku join ye... Rindu sangat nak join GA wehhh... Sebut pasal GA ni, aku ada menang beberapa GA dan nanti aku akan up jugak entry untuk hadiah kemenangan aku tu.. Aku ulang "Hadiah Kemenangan" aku..!! Haha.. Cam menang sukan olimpik jerk gayanya... 

Hurmm takat ni dulu la aku membebel entah apa-apa ni... Malam kang aku bersiaran lagik.. Jumpa malam kang yeeee...!! Babai...



11 Tips Menjawab Soalan KPSL

Assalamualaikum wbt..


Tips Menjawab Soalan KPSL  | Wahh kemain ko ekk Lea nak kasi tips bagai...!! Haha.. aku sendirik pown tak lulus-lulus agik exam ni kan.. Tapi, apa salahnya kan nak kongsi tips yang aku dapat dari pembacaan blog-blog berkenaan cara menjawab soalan exam.. Mane tau kowt-kowt berjaya kalau amalkan tips yang aku kasi ni.. haha.. Ajettt sangattt!!! Jom tengok tips ape yang ado0o0oo!! Ohhh sebelum tu aku nak kasitau, tips ni aku dapat dari blog Ini Cerita Kita... Aku rasa tips yang diberikan sangat ohsem.. So, nk kongsikan juga kat blog aku ni sebagai rujukan aku sendiri dan korang jugak.. 

Tip Menjawab Soalan Peperiksaan

1) Baca Buku dan Ulangkaji
Walaupun exam ni open book test, korang mesti baca buku at least satu round supaya korang tau serba sedikit maklumat yang terkandung dalam arahan-arahan dan pekeliling tu. Bila dah ada info, masa nak menjawab tu boleh recall kat mana nak mencari jawapannya.

2) Tagging/Tanda Topik-Topik Utama
Cara cenggini memang biasa orang buat. Saya pun buat gak supaya cepat nak dapat jawapan.

3) Baca dan Faham Kehendak Soalan
Apabila diarah oleh Ketua Pengawas Peperiksaan untuk tengok soalan, korang baca dulu semua soalan dan cari soalan yang betul-betul korang rasa boleh jawab. Tandakan dulu soalan-soalan tu.

4) Set Masa
Perkara ni saya selalu buat sejak sekolah lagi. KPSL kan kena jawab lima soalan dalam masa tiga jam so korang bahagikanlah masa tu kepada 35 minit untuk satu soalan. Pandai-pandailah adjust masa dengan tempoh mengarang tu jangan sampai ambil masa yang lebih sangat untuk satu-satu soalan.

5) Baca Bismillah
Setiap permulaan yang baik mula lah dengan Bismillahhirrahmannirahim agar mendapat keberkatan dari-Nya.  Bukan nak jawab exam saja tapi semua perkara memang dituntut untuk mengingati Allah.

6) Menjawab dengan Baik
Setiap soalan yang ditanya, korang kena kaitkan dengan fakta arahan, pekeliling, akta atau seksyen. Barulah jawapan korang tu mantop.
Contoh: Soalan berkaitan tuntutan elaun tugas rasmi.... mulakan dengan ayat seperti di bawah ni:
 Merujuk kepada Pekeliling Perbendaharaan Bil.3 Tahun 2005 perkara xx menerangkan bahawa......

7) Tengok kepada Markah
Sekiranya soalan tu direct question seperti 'Berikan...' atau 'Senaraikan...' dan korang tengok markah hanya 2 markah, 3 markah atau 4 markah.. selalunya saya akan beri jawapan dalam bentuk point-point sahaja. tak perlu tulis esei bagai.
Kalau soalan 'Jelaskan....' atau 'Bincangkan....' barulah tulis esei. Satu point saya akan tulis dalam satu perenggan dan diikuti dengan perenggan yang lain bagi point seterusnya. Selalunya soalan begini markah adalah 8 markah atau 10 markah.

8) Satu Soalan Satu Kertas Baru
Paham tak apa yang saya maksudkan ni? Macam ni... kan kita kena jawab lima set soalan. Sekiranya satu set soalan korang dah guna tiga muka surat maka untuk set soalan yang kedua tu korang mulakan dengan kertas baru. Jangan sambung di belakang muka surat soalan yang pertama tadi. Harap korang paham.

9) Tulisan Biar Kemas
Korang tulis kemas-kemas supaya mudah pemeriksa nak semak nanti. Tak cantik pun tak apa asal boleh dibaca ok.

10) Jawab Semua Soalan
Ini bukan bermakna jawab lapan-lapan soalan yang dikemukakan tu. Tapi jawab soalan yang korang telah pilih tadi. Jangan tinggal jawapan kosong sebab semuanya ada markah. Kalau tak tahu sangat jawab ikut rasional atau common sence. Kalau tak cukup masa cukup sekadar tulis point-point sahaja. Sekiranya betul, at least kita dapat juga markah walaupun sikit.

11) Cari Soalan Tahun Lalu
Saya pun pernah usha-usaha mencari soalan tahun-tahun lepas untuk dijadikan bahan rujukan dan persediaan menjawab. Korang boleh check SINI kalau korang berminat. FYI ini bukan laman fb saya. Saya tak kenal pun sapa adminnya. Saja nak membantu  dan memberi info sahaja.




Exam KPSL Memanggil Lagi

Assalamualaikum wbt..


Exam KPSL Memanggil Lagi  |  Sebenarnya aku dah lupa yang aku ada mohon Exam KPSL bagi tahun 2016.. Semalam kawan opiz tanye, dah print slip exam ke belom?? Adehh, dalam hati, dah sampai masa nak exam keh?? Adoiyaiii, dah la tak study satu hape lagik... Aku memang dah lupa bila tarikhnye... 

Nak kompomkan lagik, aku print la slip exam.. Adoiyaiiiiweehhh!! Minggu depan kowt exam... Matilaaa makk nakkkkk!!! Makcik tak ulangkaji agik wehhh,... Camno neh...?? Apo den nak buekk?? Haha..


Dah banyak kali sebenarnya amek exam ni.. Sekali pown tak pernah lulus.. Susah wehh.. Sampai kejang jari jemari dok menulis... Tulisan dah lebih dari cakar ayam dah... Rasanya dah bukan cakar ayam lagik dah, tapi cakar biawak dah.. Haha... Bila baca balik, diri sendiri lak tensen.. Hehe..

Tapi kan, ada jugak kawan aku.. Amek exam KPSL ni kali pertama dah lulus.. huhu.. Itu dinamakan rezeki kan... Aku ni tataw la bila nak lulus... Ni pulak tak ulangkaji bagai, lagik la nipis harapan senipis kulit bawang... Hoho..

Minggu ni kena xsersais jari jemari.. Minggu depan nak bertarung dah.. Menulis dengan pantas sepantas kilat dengan tulisan yang ajet-ajet sweet... Ahakz.. Korang doakan aku untuk menulis dengan cantik ekk.. Hehe.. Doakan aku jugak dapat jawab dengan tenang dan selamba badak... Doakan aku lagik supaya aku LULUS.... Peace no war..!!


Senarai Scammer Online Malaysia

Assalamualaikum wbt..


Senarai Scammer Online Malaysia  |  AWAS..!!! Peringatan buat pembeli-pembeli online... Scammer ada dimana-mana.. Sebelum membeli pastikan ianya bukan scammer!! Jom check senarai scammer online legend di malaysia yang aktif melakukan penipuan jual beli..

Klik link dibawah untuk check senarai scammer online malaysia :-


300 Follower

Assalamualaikum wbt..


300 Follower  |  Alhamdulillah, follower blog aku dah mencecah 300 follower.. Hoisss sangatlah susah ye untuk meningkatkan jumlah follower blog ni.. Mengambil masa yang agak panjang.. hehe.. Mungkin aku ni agak malas kowt untuk up entry yang bagus-bagus, sebab tu tak ramai yang nak follow blog aku ni yek.. Agaknya laa.. Aku tengok blog kengkawan yang lain semuanya ohsemm follower.. Ada yang dah cecah puluhan ribu.. Bestnyeee.. hehe..


Mungkin lepas ni aku kene lebih rajin meng-up entry yang boleh menarik minat pembaca blog.. Ahakz.. Kengkonon jerk aku ni.. Angat-angat tahi ayam kata orang.. Haha!!

Apa-apa pown, aku nak ucapkan terima kasih sangat-sangat kat follower blog aku kerana kesudian mereka untuk follow blog aku yang tak seberapa ni.. Korang memang ohsemness..!! Aku sayang korang.. Muaxxx cikebooomm...!!

Senang-senang aku BW blog korang ekk.. insyaallah... :)


Segmen 12 Jam Bloglist #22 Mialiana.com


Pencarian bloglist bagi bulan September dan Oktober 2016 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 23 Ogos 2016, iaitu tepat jam 11.00 pagi sehingga 11.00 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 12 Jam Bloglist #22 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

12 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 31 Ogos 2016.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...


Segmen Bloglist Sotskirt.blogspot September 2016

Assalamualaikum wbt..

Segmen Bloglist Sotskirt.blogspot September 2016  |  Holaaaa...!! Tak perasan yerk kite dah menghampiri akhir bulan Ogos... Rasa terlambat pulak buat Segmen Bloglist Sotskirt.blogspot bagi bulan September 2016... Sekali lagi hari ni, Lea nak lancarkan Segmen Bloglist bagi blog Lea ni... Moga-moga mendapat sambutan dari rakan-rakan blogger Malaysia yang ohsem...!!


Syarat-syarat penyertaan :-

1.  Wajib follow blog Lea Azleeya
2.  Buat entry dengan tajuk : Segmen Bloglist Sotskirt.blogspot September 2016
3.  Copy - Paste banner kat atas dan backlink entry ini ye..
4.  Publish dan tinggalkan link entry anda dalam kotak komen entry asal Segmen Bloglist Sotskirt.blogspot September 2016


Macam biasa 10 blog akan dipilih dengan menggunakan Random.org..

Segmen Tamat
31 Ogos 2016

Good Luck..!!



Segmen Bloglist Azhafizah.com Sep & Oct 2016

Assalamualaikum wbt..

Segmen bloglist Azhafizah.com Sep & Oct 2016 kembali untuk lagi untuk menggantikan bloglist bulan Julai & Ogos. Bagi yang tak sempat sertai bulan Jun hari tu, boleh cuba sertai bulan Ogos ni. Kalau sudi, berminat dan nak memeriahkan segmen ni jemputlah sertai ramai-ramai ye. Segmen simple je. Cuma perlu buat entry dan copy & paste je. Pemilihan 10 blog melalui random.org.

KLIK BANNER UNTUK SERTAI SEGMEN

TAMAT : 29 OGOS 2016

Langkah Penyertaan Segmen
1. Buat entry bertajuk : Segmen Bloglist Azhafizah.com Sep & Oct 2016
2. Copy coding yang disediakan dan paste di ruangan HTML entry
3. Publish dan tinggalkan link entry dalam kotak komen di entry asal Segmen Bloglist Azhafizah.com Sep & Oct 2016

Terima kasih atas sokongan semua ^__^




Ella Terus Rock Walau Bertudung

Assalamualaikum wbt..

Ella Terus Rock Walau Bertudung  |  Inilah tajuk yang aku baca di Akhbar Berita Harian Online baru kejap tadi... Adoiii aku terlepas tonton Konsert Lantera Muzik Ella yang bersiaran di TV1 semasam jam 9.00 Malam... Semalam sebenarnya dah diberitahu oleh seorang kawan berkenaan konsert tersebut.. Tapi aku lambat tengok hp okeh... So, terlepas nak tonton.. Tak dapatlah tengok live Ella bertudung... Dapat tengok gambar aje lagik.. Isk.. Pagi ni hanya mampu baca di akhbar online sahaja... 

Jom tengok foto sekitar konsert.. Sumber : Berita Harian Online

Ella beramah mesra dengan peminat

Ayu bertudung tapi menten rock..!!

Sweet!! Ella berduet bersama En. Husbandnya... Ehh ada iras Rosham Nor laa..


Untuk baca artikel penuh sila ke SINI ye..!!

Positif Pagi

Assalamualaikum wbt..


Giveaway Amsterdam by SpendaLusuh

Assalamualaikum wbt..

Klik banner untuk join

Giveaway Amsterdam by SpendaLusuh  |  Bismillah... Again!! Aku  nk join GA by Blogger Spendalusuh... Moga kali ni ada rezeki untuk menang.. Ahakzz... Teruja nak join GA ni sebab hadiah dia berupa Fridge magnet Amsterdam.. Huwaaa aku nakkk.. hehe.. Aku tengah gile kumpul Fridge magnet sekarang.. Dapat yang luar negara punye memang ohsem laaa.. Kowt-kowt ada yang p luar negara and nak sedekah dekat aku pown boleh... Besar tapak tangan, nyiruu aku tadahkan.. Haha!!

Jom tengok adiah, apa yang ada...

Fridge Magnet Amsterdam x 4






Keychain Holland x 3



Coin Purse Amsterdam x 3



Menarik hadiah-hadiahnya.. Gut luck pada yang join termasuk diri aku sendiri.. Hiks..!!


Tarikh Last
24 Sept 2016