Tudung kanak-kanak

Pelepasan Khas Daripada Bertugas Pada 08 Julai 2016


Assalamualaikum wbt..

Pelepasan Khas Daripada Bertugas Pada 08 Julai 2016  |  Alhamdulillah.. Berita baik ni dah diumumkan di SINI... Tapi.. Haa ada TAPI yeee... Andai hari raya jatuh pada hari selasa iaitu 05 Julai 2016, maka dengan ini arahan tersebut adalah TIDAK TERPAKAI... hehe..  Moganya raya jatuhlah pada tarikh seperti di dalam kalender yek iaitu 06 Julai 2016 (Rabu).. Dapatla cuti panjang sikit tanpa memohon cuti.. Ahakz.. Jimat dah cuti kat situ.. hehe..

Kat sini aku upkan sekali statement tersebut untuk rujukan korang... Ehh tetiba rasa baik hati lak.. Haha..~!!





Ramadhan Hampir Pergi... Syawal Menggamit Datang...


Assalamualaikum wbt..

Ramadhan Hampir Pergi... Syawal Menggamit Datang...  |  Allahuakbar.. Masa terlalu pantas berlalu.. Ramadhan dah semakin berada di penghunjungnya... Sayu sangat rasa hati.. Masih adakah Ramadhan akan datang untuk aku kecapi?? InsyaALLAH.. Moga Allah s.w.t memberi peluang itu lagi kepada aku... 

Lebih kurang 5 hari lagi kita berpuasa dan pada 06 Julai 2016 kita akan menyambut Aidilfitri.. Tu pown kalau nampak anak bulan la.. Haha.. Kalau tak nampak anak bulan, agak-agaknya raya ditangguhkan kowt.. kiki.. Mesti ramai dah yang pulang ke kampung untuk menyambut raya bersama keluarga masing-masingkan.. Aku masih bekerja dan mula bercuti pada hari selasa 5hb Julai.. 

Aku tengok ramai jugak blogger yang dah ucap selamat hari raya.. Maka-nya dengan ini dengan rasa dengkinya aku pown nak jugak wish aidilfitri seawal ini.. Haha.. Kang wish lambat-lambat kang tak de pulak yang nak baca.. Yela, sah-sah la korang sume dah balik beraya kat kampung kan.. Tak de nye nak mengadap blog lagik dah time-time raya.. Masing-masing mesti dah membizikan diri dengan beraya dan melayan tetamu-tetamu yang datang beraya... Ye dak??

Meh aku bagi serangkap pantun sebagai ucapan raya aku untuk  korang sume.. hehe.. Baca ekk..!!

Sumber : Google

Nampak tak tolesan tu?? Harapnye nampak laa.. Ahakzz.. Aku mintak maaf ye kat korang-korang semua andai aku ada buat salah dan terkasar bahasa sepanjang aku menjoinkan diri dalam dunia blog ni.. Mane la tau kan ada yang korang terasa dengan ayat-ayat aku yang tak berapa nak sopan ni.. ekeke.. Harap korang dapat maafkan aku yang serba kekurangan ni.. Sobb.. Sobb.. Sobbb...

Pada rakan-rakan yang kenal aku dan pernah kenal aku pown aku mintak maap  kat korang.. Andai sepanjang perkenalan kita ada salah silap terkasar bahasa aku pada korang.. Aku mintak maaf yek.. Kosong-kosong ekk.. hiks..



Peraduan Duit Raya..! Mulai 27 Jun - 5 Julai 2016


Assalamualaikum wbt..

Klik banner


Peraduan Duit Raya..! Mulai 27 Jun - 5 Julai 2016 |  Giveaway again.. Join jangan tak join yee... Pagi ni nak join GA duit raya by blogger Reen... Syarat yang ditetapkan pown amat mudah.. Tak kan melengohkan jari jemari kita.. hehe.. Syarat dah dipenuhi dan dengan lafaz bismillah aku join GA ni.. Yey..!!

Jom la korang-korang join GA ni.. Mane tau ada rezeki untuk dapat duit raya.. Sesambil tu dapat kenal satu sama lain kan..




Adaptasi Lagu Raya Terbest 2016


Assalamualaikum wbt..


Adaptasi Lagu Raya Terbest 2016  |  Tajuk entry kene gah ye.. Walaupun isinya tak semenggah mana.. Haha.. Dah dekat-dekat nak raya ni seronok kemain dengar lagu raya ye korang-korang... Kelainan lagu raya dengan lagu harian memang berbeza.. Feel dia memang lain kan.. Seronok dia lain macam jerk rasa.. hehe..

Tadi jari jemari aku rasa gatal-gatal nak bukak youtube carik lagu raya.. Hasil pencarian aku kat youtube tu aku jumpe 2 lagu raya yang di 'adaptasi'kan daripada lagu asal penyanyi tersebut menjadikan lagu raya.. Ehh korang paham ke tak ni?? Atau aku yang buat ayat belit-belit.. Haha.. Harap korang faham la yek.. Meh aku kongsi 2 lagu tersebut... Harap korang enjoy...!!

HANG PI RAYA
by Khalifah




SUDAHKU TAHU RAYA
by Projector Band



Siap ada lirik tu... Leh ar nyanyi sesama dorang.. Haha..!!



Duit Raya Giveaway by SpendaLusuh


Assalamualaikum wbt..

Klik banner kalau nak join ye..!!

Duit Raya Giveaway by SpendaLusuh  |  Wahh ada GA duit raya la... Seronok nye kalau raya-raya dapat duit raya.. Sape yang tamo kan.. Jom la join ramai-ramai.. Mane la tahu kot-kot ada rezeki dapat duit raya daripada rakan blogger kite nikan.. 


Tarikh Tamat
13 JULAI 2016

Shopping Raya...??


Assalamualaikum wbt..


Shopping Raya...??  |  Hi korang... Persiapan raya camne korang-korang semua?? Dah settle ke..?? Raya dah semakin menghampiri.. Kalau buat persiapan last minit, risaunya jadi kelam kabut nanti kan.. Cam aku lak, dah settle untuk anak kire dah beres laa.. hehe.. Untuk aku tak perlu sangat.. Dah tua-tua ni tak yah nak raya sangat la.. Kasi anak-anak jerk beraya.. Haha.. Korang camne lak??

Aku pown baru kelmarin pergi carik baju raya untuk anak.. Dapat la sehelai baju melayu bersoping dekat Jakel... Katanya ada sale... So, pergi la menyoping dekat sana.. Ceh menyoping tu.. Padahal beli selai jerk pown.. Haha..

Tahun ni pilih tema dusty pink... Pemilihan tema ni datangnya secara tetiba.. Kebetulan baju aku dah ada yang warna tu yang masih belum di pakai.. Jadinya beli baju anak saje la.. Untuk aku, pakai aje yang mana ada... Save bajet kata orang.. huhu... Tapikan, baju aku warna rossy brown.. huhu.. Warnanya berbeza la sikit dari baju anak aku.. Alah kire boleh la tu kan.. Nak carik yang sedondon ni susah kalau dah beli pown asing-asing.. Ye dak...!! 

Raya tahun ni , aku macam tak berapa nak ada mood untuk beraya.. Mood raya dah melayang entah kemana.. Mungkin faktor usia kowt.. haha.. Kalau tak nak raya boleh tak?? hahahaha... 

Apa-apa pown raya tetap akan tiba jugakkan... Raikan la seadaanya kita.. Hurmm..~!!


Dimana Kebahagiaan Itu


Assalamualaikum wbt..

Sumber Gambar : En. google

Takdir Bertemu Dengan Orang Yang Salah  |  Mungkin Tuhan sengaja mahu kita berjumpa dengan orang yang salah sebelum menemui insan yang betul supaya apabila kita akhirnya menemui insan yang betul, kita akan tahu bagaimana untuk BERSYUKUR dengan nikmat pemberian dan hikmah di sebalik pemberian tersebut.

Apabila salah satu pintu kebahagiaan tertutup, yang lain akan dibuka tapi lazimnya kita akan memandang pintu yang telah tertutup itu terlalu lama hinggakan kita tidak nampak pintu yang telah dibukakan untuk kita..

Kawan yang paling baik ialah seseorang yang kita boleh duduk di dalam buaian dan berbuai bersama tanpa berkata apa-apa pun dan kemudian berjalan pulang dengan perasaan bahawa itulah perbualan yang paling hebat dan indah yang pernah dialami...

Memang benar kita tidak tahu apa yang telah kita punyai sehinggalah kita kehilangannya dan juga benar bahawa kita tidak  tahu apa yang kita rindukan sehinggalah 'ia' datang...

Memberi seseorang seluruh cinta kita bukanlah satu kepastian yang mereka akan menyintai kita kembali..!! Jangan harapkan cinta sebagai balasan.. Nantikan sahaja ia untuk mekar di dalam hati mereka tapi sekiranya ia tidak, pastikanlah ia terus mekar di dalam hati kita...

Ia cuma mengambil masa,
Seminit untuk jatuh hati pada seseorang,
Satu jam untuk menyukai seseorang,
Satu hari untuk menyintai seseorang...
Tetapi...

Ianya mengambil masa sepanjang hidup untuk melupakan seseorang...

Jangan pandang kepada kecantikan kerana boleh jadi ia palsu....
Jangan kejar kemewahan kerana ianya akan susut....

Carilah seseorang yang membuatkan kita tersenyum kerana ia cuma memerlukan sekuntum senyuman untuk mencerahkan hari-hari yang suram... Carilah seseorang yang boleh membuatkan hati kita tersenyum..

Akan tiba satu ketika di dalam kehidupan apabila kita teramat rindukan seseorang sehinggakan kita ingin menggapainya dari mimpi dan memeluknya dengan sebenar.. Mimpilah apa yang kita ingin mimpikan, pergilah kemana-mana yang ingin kita tujui dan jadilah apa yang kita inginkan kerana kita hanya memiliki satu kehidupan dan satu peluang untuk melakukan semua perkara yang ingin kita lakukan...

Semoga kita memiliki kebahagiaan yang cukup untuk membuatkan diri kita menarik, percubaan yang cukup untuk membuatkan kita kuat, kesedihan yang cukup untuk memastikan kita seorang insan dan harapan yang cukup untuk membuatkan kita bahagia.

Selalu bayangkan diri kita di dalam kasut seseorang... Jika kita rasa ianya menyakitkan, fikirlah ia mungkin menyakitkan orang lain juga..

Kebahagiaan seseorang manusia tidak semestinya dengan memiliki semuanya yang terbaik.. Mereka hanya membuat yang terbaik dalam hampir apa sahaja yang datang di dalam perjalanan hidup mereka.. 

Kebahagiaan terletak kepada mereka yang menangis, mereka yang terluka, mereka yang telah mencari dan mereka yang telah mencuba... Hanya mereka yang boleh menghargai kepentingan manusia yang  telah menyentuh hidup mereka..

Cinta bermula dengan senyuman... 
Mekar dengan ciuman... 
Dan.. 

Berakhir dengan tangisan...

Masa depan yang cerah sentiasa berteraskan kehidupan yang lalu yang telah dilupakan... Kita tidak boleh meneruskan kehidupan dengan sempurna sehingga kita melupakan kegagalan dan kekecewaan masa silam..

Semasa kita dilahirkan...
Kita menangis dan orang disekeliling kita tersenyum.. Teruskanlah hidup kita supaya apabila kita mati nanti, kitalah yang akan tersenyum dan orang sekeliling kita pula yang akan menangis...

Kahwinilah orang yang lebih mencintai diri kita daripada kita mencintai diri orang itu.. Itu lebih baik daripada mengahwini orang yang kita cintai tetapi tidak menyintai diri kita kerana adalah lebih mudah mengubah pendirian diri sendiri daripada mengubah pendirian orang lain....

Wassalam...


Giveaway Diagnosis Apokalips by stnrsyfh


Assalamualaikum wbt..

Giveaway Diagnosis Apokalips by stnrsyfh  |  Hi korang.. Pagi ni semangat nk join GA by Yaya.. Hadiah yang ditawarkan sangat ohsem.. Sebuah buku yee... huhu.. Syiokk..!!


Diagnosis APOKALIPS


Saya nak DIAGNOSIS APOKALIPS..

Semoga DIAGNOSIS APOKALIPS menjadi milik saya..

Aminn... :)


Tarikh Giveaway
24 JUN 2016 - 10 JULAI 2016



Drama Ketupat Palas Mr Handsome - Full Episod


Assalamualaikum wbt..


Drama Ketupat Palas Mr Handsome - Full Episod  |  Hai korang..!! Korang ada nonton drama ni tak?? Kalau korang tak de tonton drama ni meh aku kongsi episod-episod drama ni.. Hehe.. Boleh la kite tonton bersama-sama.. Ahakzz..

Drama Ketupat Palas Mr. Handsome ni menampilkan gandingan pelakon hebat iaitu Fattah Amin dan Mira Filzah sebagai pelakon utama... Drama ni ditayangkan di TV3...

Jom tengok FULL EPISOD dekat SINI 

Kalau nak tengok by episod, boleh klik link kat bawah ni ekk.. Baru episod 1 kowt ada... Haha..


Segmen Bloglist Azhafizah.com Julai & Ogos 2016


Assalamualaikum wbt..

Bersiaran kembali untuk segmen rutin 2bulan sekali di blog Fiza. Kembali dengan Segmen Bloglist Azhafizah.com Julai & Ogos 2016. Ada yang tak sempat sertai bulan April yang lepas kan dan juga yang tak berpeluang masuk dalam bloglist blog Fiza. Kalau sudi, berminat dan nak memeriahkan segmen ni jemputlah sertai ramai-ramai ye. Segmen simple je. Cuma perlu buat entry dan copy & paste je. Pemilihan 10 blog melalui random.org.

Klik banner untuk sertai  Segmen Bloglist Azhafizah.com Julai & Ogos 2016
http://www.azhafizah.com/

TAMAT : 29 JUN 2016

Langkah Penyertaan Segmen
1. Buat entry bertajuk : Segmen Bloglist Azhafizah.com Julai & Ogos 2016
2. Copy coding dalam kotak bawah ni dan paste di ruangan HTML entry
3. Publish dan tinggalkan link entry dalam kotak komen di entry asal Segmen Bloglist Azhafizah.com Mei & Jun 2016 

  Terima kasih atas sokongan semua ^__^


Pencarian Blogslit Sesi Julai by Aisyhah Nyais


Assalamualaikum wbt..

Klik banner untuk join

Pencarian Blogslit Sesi Julai by Aisyhah Nyais  |  Oppsss!! Terjoin segmen pencarian bloglist pulak anjuran blogger ECAH... Seperti kebiasaan kalau ada segmen pencarian bloglist aku takkan ketinggalan untuk join sama.. Mane la tahukan bernasib baik berpeluang jadi bloglist bagi blog blogger-blogger terkenal.. Cewahhh.. Berangan nak lebih sokmooo aku ni.. Haha..

2 rakan rela paksa yang akan aku tag.. haha..


p/s : pssttt.. jom la join sama-sama.. hikhik..


TARIKH TAMAT
30 JUN 2016
3.00 Petang

Makin Tak Sempat


Assalamualaikum wbt..

Makin Tak Sempat  |  Adoiii.... Tak berkesempatan nk berblogwalking maupun nak update blog berkali-kali dalam sehari.. huhu... Banyak bende lain yang perlu dibereskan dahulu.. Membizi bila raya hampir tiba.. Korang dah siap ke persiapan raya?? Aku satu benda pown tak buat lagik ni..


Maaf la yek kalau aku tak sempat nk balas komen korang dan tak sempat nak buat kunjung balas dekat blog korang.. InsyaALLAH andai ada masa terluang aku akan balas komen korang dan balas kunjungan korang yek.. 

Meh le aku nak cite sikit sementara waktu kerja belum masuk lagik ni.. Rabu baru ni cuti kan.. Nuzul Al-Quran.. Ehh korang tak cuti kee?? Pahang cuti.. hehe.. Kitorang buat la plan nak pergi beli baju raya untuk kekitaorang ni.. Turun dari rumah lepas zohor.. Pergi la aku ke Kuantan Parade.. Si kecik tu sedia maklum belum tidur untuk tengahari tu.. Kebiasaan tengahari memang dia kan tidur.. Hari kejadian tak mahunyee tidur pulak.. Adoiii laaa.. 

Macam dapat agak ape akan terjadi nanti.. Tapi tawakal aje la pergi jugak sebabnye dah plan baik punye.. Dalam kereta tak mahu jugak dia tido.. Pelik bin ajaib ni.. Biasa dalam kerata la dia suka sangat tido.. haiss.. Kerisauan mula melanda.. Tapi gagahkan diri jugak.. Dalam kereta tu dia dah mula merengek-rengek.. Soh tido tak mahu.. Sampai saja dekat Kuantan Parade, pergi la kitorang jelajah dalam tu mencari ape yang patut.. 

First sekali misi mencari baju untuk si Qhaliff.. Masuk la The Store.. Belek-belek kejap dia merengek.. Adoiii... Tak bestnye nak pilih baju.. Cuba lagik belek-belek baju untuk dia.. Sampai tahap dah tak dapat di kawal dia punye merengek, lastnya buat keputusan untuk balik aje rumah.. Huhu..

Makanya tak berbeli lagik la baju raya.. Entah bila la nak pergi lagik mencariknye.. Adehh...!! Mungkin hari kerja kowt.. Amek cuti then pergi carik.. Hantar dia ke rumah pengasuh dan kami pergi shopping raya.. Haha.. Ok gak kan camtu.. huhu..

Ok la.. Habis dah aku merepek.. Nak buat kerja lak.. bai...!!


Segmen : Review With Bajuwarnacoklat


Assalamualaikum wbt.

Klik banner kalau rasa nak join jugak..


Segmen : Review With Bajuwarnacoklat  |  Hi korang.. Selamat pagi.. hehe.. Jom join GA ni.. Kalau terpilih sebagai pemenang, blog korang akan di review oleh blogger Raihanah.. 


Tarikh Tamat
03 Julai 2016


Nostalgia Sketsa Movie Raya : Lontong


Assalamualaikum wbt..

Nostalgia Sketsa Movie Raya : Lontong  |  Ingat tak lagik korang dengan sketsa movie Lontong ni lakonan Ogy dan Salleh Yaacob... Dolu-dolu time raya mesti disajikan dengan drama-drama/sketsa-sketsa yang best.. Aku suka sangat tengok sketsa movie Lontong ni dulu.... Aku suka sangat dengan cite ni dulu-dulu sebabnya ada kumpulan KRU berlakon.. haha... Time tu kan dorang tengah up.. Aku adalah salah seorang peminat KRU time tu.. Semua album dia aku beli.. Ehh.. bukan aku yang beli tapi kakak aku yang beli.. Time  tu aku sekolah agik.. Mane nak cekau duitkan nak beli kaset time tu.. hehe..

Bukan takat album jerk aku beli.. Tapi siap buat buku scrap untuk trio KRU ni.. Gile betul la.. Lagi dasyat, time tu kan kalau nak tengok movie pakai tape aje kan.. Tak de agik VCD atau DVD ni.. Kalau ada ajer rancangan yang menjemput KRU buat persembahan, cepat-cepat aku rakam.. Biasanya aku akan rakam Hiburan Minggu Ini la.. Huhu..

Ehh.. Dah melalut kelain lak.. Lari tajukk nampaknye.. Hiks.. Berbalik pada cerita Lontong.. Kat sini aku nak kongsikan video cerita Lontong ni.. Boleh la mengembalikan nostalgia dulu-dulu.. Ye dak..?? Mane la tahu kowt-kowt korang ada kenangan dengan cerita ni dulu-dulu kan... Sesambil tengok tu boleh lee mengimbau terus kan.. hehe..




Selamat menonton.. 


Giveway Shawl Raya by Aryana Couture


Assalamualaikum wbt..


Giveway Shawl Raya by Aryana Couture  |  Korang dah beli ke tudung raya?? Haa kalau tak beli agik, boleh la cuba join GA by Aryana Couture ni.. Mane tahu ada rezeki menang hadiah shawl... Aku pown nak join gak ni.. Haha... Takan tengok saje je kan.. Kena la join sekali... Disamping dapat support geng-geng blogger kite.. Tak gitu aok-aok...??

Syarat-syarat yang ditetapkan pown tak memudaratkan jari jemari.. Dah selesai dilaksanakan pown.. Cumanye last entry kene tag kengkawan terpilih.. hehe.. Jaga-jaga.. Jap agik aku nak tag korang tau.. Jangan memarah tau..

Nak tengok hadiah?? Meh aku tunjuk.. Katanya, ini adalah sebahagian hadiah yang ditawarkan.. Cantik oh...!!


Huh.. Kalau dapat yang ada Lace tu best gak ekk.. Cantikkk sangattt.. hehe.. Okeh2... Tak nak buang masa banyak-banyak.. Aku nak tag kengkawan lak bagi melunaskan syarat-syarat yang pengabisan.. 


Mereka-meraka yang terpilih tanpa sengaja.. hiks..!!



GA Tamat

26 JUN 2016


Jemputan Berbuka Puasa Di Hotel


Assalamualaikum wbt..


Jemputan Berbuka Puasa Di Hotel  |  Tajuk tak nak kalah ye.. Harap maklum.. haha.. Korang dah berbuka kat hotel ke tahun ni..?? Aku tahun ni tiada jemputan berbuka kat hotel nampaknya.. Tiada jemputan dari kengkawan.. Dari adik.. abg.. kakak... Tiada dari sesiapa.. Ceeee sedih jerk bunyik nye kan..

Tapi bukan itu yang aku nak cite sebenarnya.. Yang aku nak cite ni time dolu-dolu.. Di mana setiap tahun mesti ada peluang untuk berbuka kat hotel... Kebiasaannya, kakak aku la yang dok ajak aku berbuka sekali dengan dia dekat hotel.. Sebabnya suami dia kerja kat salah sebuah hotel dekat KL nunn.. So, banyak jemputan berbuka yang dia dapat.. Dulu time bujang boleh la aku naik KL sokmo.. Sekarang, memang tak la nak pegi KL semata-mata nak berbuka kat hotel di KL nunn.. Haha..

Kalau tak dari kakak pown, dulu mesti ada plan dengan kengkawan atau kekasih hatiii untuk berbuka puasa kat mana-mana hotel.. Hoh Kekasih hatiii tu.. menyampah lak rasenya.. haha..!! Bila dah berkeluarga ni.. Dah ada anak susah sikit la kan.. Nak makan kat luar pown fikir banyak kali.. Takut tak terkawal budak kecik tu.. Pulak tu dah mendapat kaki sendiri.. Lagik la susah nak kawal.. huhu..

Last berbuka puasa kat otel ni, tahun 2014 kalau tak silap.. Adik aku dapat jemputan berbuka di Zenith Hotel, kuantan.... Dia ajak aku teman.. Aku ape agik.. I followwwwwwww....!! Sangat la mewah makanan dekat zenith waktu tu.. Aku ni pulak jenis makan tak banyak.. So, kalau bayar sendirik memang rugi la kan.. Makan sikit.. bayarannya agak mahal.. Seb baiklah atas jemputan semata-mata.. hiks..

Seronok kalau dapat ulang semua tu lagik.. Tapi nan hado0oo la sekarang.. Keadaan tak mengizinkan.. Tunggu anak besar dulu la.. Baru leh ulang balik semua tu.. 


Sembang Pagi 15 Ramadhan


Assalamualaikum wbt..


Sembang Pagi 15 Ramadhan  |  Setelah 2 hari tak  berblog.. Aku rindu blog aku.. Huhu.. Pagi ni tak sabar-sabar nk up entry.. Wahh hari ni dah masuk 15 hari yerk kita menjalankan ibadah puasa.. Tak sangka, cepat betul masa berlalu dari hari ke hari.. Sampaikan tak terasa yang kita ni berpuasa... 

Pagi ni bukak radio dah ada lagu raya... yey..!! Baru rasa suasana nak raya tu.. haha.. 

Hari sabtu aku balik umah mak aku berbuka kat sana dan juga bermalam kat sana.. Yang paling bestnye, tercapai hasrat nak makan bubur lambuk.. Kebetulan aku balik tu, menu berbuka untuk hari tu tersenarai jugak bubur lambuk.. Best...!! Mak aku buat bubur lambuk memang ohsem.. Sedap.. Super duper sedap.. Hoho..!!

Rasa seronok bila berbuka bersama mak, ayah dan adik beradik.. Berbuka ramai-ramai dengan member-member berbeza rasanya bila berbuka ramai-ramai dengan ahli keluarga... Seronok dia tu lain macam.. Alhamdulillah, tahun ni masih berkesempatan untuk berbuka bersama-sama keluarga.. Syukur sangat.. Terima kasih ALLAH... 

Hari ni kembali seperti asal.. Kembali bekerja.. Kembali berbuka sendiri.. huhu.. Sedihnya... 


Giveaway Sejuk Sedap Ramadhan 2016


Assalamualaikum wbt..

Giveaway Sejuk Sedap Ramadhan 2016  |  Hai korang.. Dah join ke Giveaway by Blogger Ema Veto ni... Aku baru jerk berkesempatan  nak menjoinkan diri ni haa... Selalu terlupa.. huhu.. 

Klik banner kalau nak join k..!!

Jom kite tengok ape kata penganjurnya, Ema Veto untuk giveawaynya kali ni..


Hye hye salam perkenalan..
Kami adik beradik Ema & Lisa ingin mengucapkan SALAM SAYANG salam Ramadhan . Blog VetoVirago sudah pun 1 tahun 4 bulan & ini merupakan first giveaway kami , dengan harapan agar semua bloggerian senyum selalu dan happy-happy ajerrr ...

KLIK GAMBAR UNTUK JOIN GIVEAWAY 




Hadiah yang ditawarkan untuk
Giveaway Sejuk Sedap Ramadhan 2016
ini adalah :- jengg , jengg , jenggg !!!


Untuk SEORANG yg bertuah sahaja ... 
(pemenang dipilih oleh adik kembar kami berusia 9 tahun) :-
  • 1 x T-shirt Exclusive Sabun Sejuk Sedap berharga RM 58

........ dan +10 hadiah menarik yg lain , iaitu :-
  • 2 x Sabun Sejuk Sedap berharga RM 35 
  • 2 x Sampul Duit Raya Sabun Sejuk Sedap
  • 2 x Tapak iklan di Top Sponsor Blog selama sebulan
  • 2 x Duit Raya RM 5 / boleh tukar ke topup
  • 2 x Beg Tote Bercorak - tinggi 44cm x lebar 37cm
boleh pilih design kegemaran )

Tarikh Mula :15.06.16 *Rabu 
Tamat : 30.06.16 11.59 mlm *Khamis 
Tarikh keputusan diumumkan pada : 02.07.16 *Sabtu 

Terima kasih kerana sudi menyertai Giveaway Sejuk Sedap Ramadhan 2016 . 
Semoga anda bertuah dan berjaya...

Senarai peserta di SINI [tekan sini]


2 Dalam 1


Assalamualaikum wbt..

2 Dalam 1  |  Alhamdulillah... Settle 2 urusan hari ini.. Urusan yang tergendala.. hiks... 

Firstnya, urusan menghidupkan lesen yang dah expired pada 12 Jun 2016 hari tu.. Dah terlewat 5 hari kowt.. Hidup tanpa lesen selama 5 hari... Dah kene buat 2 tahun terus sebagai denda lewat.. Tapi kalau tak lewat pown memang nak renew selama 2 tahun jugak.. huhu... Aku renew lesen aku tu dekat pejabat pos aje.. Malas la aku nak panjat JPJ bagai.. Leceh..!!


2nd urusannya, aku dah pos hadiah-hadiah untuk para pemenang giveaway aku... Alhamdulillah terasa lega sangat-sangat.. Bila urusan dah settle terasa macam segala hutang dah terbayar.. hoh.. Gitu sekali kan rasanya.. ahakz.. Kepada para pemenang giveaway aku tu, aku nak mintak  maaf ye sebab lambat pos hadiah.. Moga korang sume suka adiah yang korang dapat tu.. hiks... Len kali aku bikin lagik yek giveaway.. Join tau.. Haha..!!

Terasa kebizian yang melampau pulak hari ini... huhu...



Giveaway by Syazwani Mazlan 2016


Assalamualaikum wbt..


Giveaway by Syazwani Mazlan 2016  |  Bulan Ramadhan ni ramai betul blogger buat giveaway yek.. Tak menang tangan nak menjoinkan diri... hehe.. Untuk GA by Shazwani ni aku join sebab banner nye... Banner dia cantik sangat.. Aku sukaaaaa... haha.. 

Semua syarat dah settle dilaksanakan.. So, dengan lafaz bismillah aku join GA ni..



Pemenang bertuah akan menerima tudung/selendang beserta mask sheet setiap seorang!! Jadi.... tunggu apa lagi, jom baca syarat-syarat penyertaan. Mudah je...

Syarat-syarat penyertaan :-

1. Buat satu entri bertajuk  GIVEAWAY BY SYAZWANI MAZLAN 2016 (letak gambar di atas tu beserta syarat-syarat penyertaan.
2. Follow Blog Wani
3. Like Page Wani
4. Selesai buat entri, komen entri ini dan beri link entri tersebut
5. Terbuka untuk Bloggers seluruh Malaysia
6. Tarikh Tutup Penyertaan 13 Julai 2016

Giveaway akan terbatal jika penyertaan kurang daripada 30 orang.


Jom la join ramai-ramai.. Nanti tak cukup 30 peserta dah terbatal GA ni.. Rugi tau...

Raya Giveaway : Jualan Raya Meletop 2016


Assalamualaikum wbt..

Klik banner untuk maklumat lanjut

Raya Giveaway  :  Jualan Raya Meletop 2016  |  OMG...!! Nile.com.my buat SALE laaa sempena raya ni....!! Seronoknya.. Setiap pembelian paling minimum RM 48 akan dapat free delivery lagi tu.. Inilah peluang untuk bershopping sakan dekat nile.com.my...Aku rasa semua dah maklumkan harga dekat nile.com.my sememangnya rendah dari tempat lain... Kualiti barang pown not bad... Bila ada sale ni lagik berganda la kemurahan harga barang yang ditawarkan.. ye dak?? Seronok ohhh raya tahun ni dapat shopping sakan dekat nile.com.my... 

Sempena raya ni jugak, nile.com.my ada buat satu giveaway untuk para blogger... Diorang nak kasi korang dan kitorang jugak duit raya wehh...!! Tak nak keeee...!! Hadiahnya adalah wang tunai SEHINGGA RM1000 tuuu...!! OMG..!! Bestnyeee...



SENARAI HADIAH UNTUK 6 ORANG PEMENANG

RM 300 Duit Raya x 1 Pemenang
RM 200 Duit Raya x 2 Pemenang
RM 100 Duit Raya x 3 Pemenang

Nile.com.my adalah salah satu Online Shopping Malaysia yang agak terkenal di Malaysia ni yang menjual pelbagai barangan wanita, lelaki dan pelbagai lagi la barangan yang ada... Harga yang ditawarkan juga agak murah berbanding Online Shopping yang lain.. Kualiti barang juga sangat bagus dan memuaskan.. Selalunya bila dah harganya murah mesti kualiti pown tak bagus kan.. Tapi di nile kualiti memang memuaskan dan tak mengecewakan..

Okeh, jika aku diberi peluang untuk bershopping sakan di nile, ada 5 barang yang akan aku pilih... Jom tengok apakah barang tersebut... hehe..



Product: Bow Design Princess Flats
JLM2016 Sales price: RM12.50
Date: 23/06/2016
Time Start:4.00pm
Time End: When limited quantity sold out
Limited Quantity: 250 units only


ProductMixed Color Purse/ Wallet
JLM2016 Sales price: RM10.50
Date: 21/06/2016
Time Start:3.00pm
Time End: When limited quantity sold out
Limited Quantity: 290 units only


ProductWaterproof Backpack
JLM2016 Sales price: RM22.90
Date: 27/06/2016
Time Start:4.00pm
Time End: When limited quantity sold out
Limited Quantity: 100 units only


ProductTraveler Backpack 
JLM2016 Sales price: RM19.90
Date: 30/06/2016
Time Start:3.00pm
Time End: When limited quantity sold out
Limited Quantity: 300 units only


ProductPortable Car Vacumn
JLM2016 Sales price: RM8.50
Date: 17/06/2016
Time Start: 2.00pm
Time End: When limited quantity sold out
Limited Quantity: 200 units only


Itulah 5 barang yang akan aku pilih sempena jualan raya meletop di Nile.. Kenapa aku pilih barangan tersebut?? Nak tahu ke.. Meh aku kasi tau... Yang kasut atas sekali tu, terlalu kiut sebab tu aku suka dan aku adalah seorang peminat kasut yang agak kronik.. hehe.. Purse tu sebab purse aku dah rosak, memang nak tukar baru.. Beg sandang tu, memang dalam wishlist aku untuk dibeli.. Ari tu dah berpakat dengan member nak beli sama.. haha.. Beg Travel tu pulak memang dah lama mengidam untuk memilikinya agar mudah untuk aku kemana-mana.. Last sekali Portable Car Vacum, yang ni pown dah lama nak beli tapi tak terbeli jugak.. Untuk memudahkan aku vacum kereta aku bila-bila masa yang aku nak.. hoho..

Kalau korang nak bershopping aku sarankan sangat korang bershopping lah sesakan-sakannya di Nile.com.my kerana harganya murah dan kualiti barangnya memuaskan... Terbaikkk toqqq wa cakap lu.. !!! hoho...

Sekian....

Tarikh Tamat Giveaway 
30 Jun 2016 - 11.59 PM

Keputusan akan diumumkan pada
04 Julai 2016 - 4.30 PM

Result DISINI



Pemilihan Kedua Pemenang Hadiah Khas Bagi First Giveaway Prelove by Lea Azleeya


Assalamualaikum wbt.

Pemilihan Kedua Pemenang Hadiah Khas Bagi First Giveaway Prelove by Lea Azleeya  |  Seperti yang telah ditetapkan sekiranya hadiah tidak dituntut sehingga 15 Jun 2016, pemilihan kedua akan dibuat.. Makanya, hanya pemenang bagi Hadiah Khas sahaja yang masih belum dituntut sehingga kini.. Hari ni aku terpaksalah buat pemilihan kedua untuk memilih siapa bakal memiliki hadiah khas yang aku tawarkan untuk giveaway ni.. Aduhaii... Kesian yang lain menunggu hadiah mereka tak kunjung tiba.. Sorry yek para pemenang yang lain terpaksa menunggu lama.. 



Pemilihan untuk kali kedua ni juga aku gunakan khidmat random.org ... Berjasa sungguh yek encik random ni.. haha..!! 



PEMENANG HADIAH KHAS




Tahniah kepada pemenang.. Diharapkan pemenang kali ni menuntut hadiah dengan seberapa segera.. hehe.. Tamo dah la pilih yang lain kalau boleh... Hadiah mesti di tuntut dalam masa 7 hari sahaja ye iaitu sehingga 22 Jun 2016... Sekiranya tak dituntut juga, nanti aku fikir balik la nak simpan aje atau nak pilih yang lain pulak.. adoiiyaii.. haha..!!


Giveaway Ramadhan 2016 Bersama Azlinda Alin


Assalamualaikum wbt..


Giveaway Ramadhan 2016 Bersama Azlinda Alin  |  Join GA by Azlinda Alin petang ni.. Dah lama nak join tapi termiss aje.. Terlepas pandang.. Petang ni baru terperasan balik.. Ehh berapa banyak terrrrrr daaa... Jom la join sekali dengan aku.. Ramai gile kowt yang join... Terbaheeeekkk giteww...!!


Tarikh Giveaway
02 Jun 2016 hingga 25 Jun 2016 ( 11.59 mlm )



Note :-

Maaf tak dapat copy paste coding 
kerana akan menjadi huru hara.. 
Tataw nape..


Pasang Top Komentar Widget


Assalamualaikum wbt..

Letak Top Komentar Widget  |  Blog korang ada tak pasang widget untuk Top Komentar.. Alah untuk tahu pengomen tegar kat blog kita tuu.. Ada tak??? Hehe.. Aku baru jerk pasang rini.. Dah lama sebenarnya nak pasang.. Nak jugak tahukan sape pengomen tegar untuk blog 'skirt pendek'  ni kan.. ahakzz.. Ada kehhh?? Tettttttt...

Puas aku pusing-pusing satu donea carik coding yang sesuai untuk blog aku ni.. Pasang punya pasang banyak yang tak menjadik.. Biasa la try n error kan.. Lastnya aku dapat jugak carik yang sesuai dengan blog aku.. Mungkin jugak sesuai untuk blog korang... Nak tahu kat mana aku amek coding yang ohsem ni, silalah klik kat link bawah ni ye...

Top Commentators Widget for Blogger


Tapikan, aku dapat rasakan bila buka blog aku terasa keberatan sikit dia punya loading.. Adakah kerana widget tersebut.. huh.. Masih dalam siasatan.. Kalau agak berat jugak, aku kasi buang aje la ini widget.. Tak best jugak kalau bukak blog pastu loading terhegeh-hegeh... Yang nak jengok blog kita pown boleh jadik "tak kuasa mak nakkk nak menunggu lama-lama"... hoh..  

Dan setelah dipasang widget tersebut, ini lah hasilnya...


Wah Kak PC pengomen tegar dekat blog aku ni upenye.. Sayang Kak PC ketat-ketat.. Muaxxx ciked.. hiks.. Kalau korang nak try test pasang widget ni boleh la try yek.. Klik aje link kat atas tu.. Jangan le memalu yek.. haha..!! 



Segmen 12 Jam Bloglist #21 Mialiana.com


Pencarian bloglist bagi bulan Julai dan Ogos 2016 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 15 Jun 2016, iaitu tepat jam 11.00 pagi sehingga 11.00 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 12 Jam Bloglist #21 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

12 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 30 Jun 2016.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...


Bila Terlalu Letih, Marah Mula Jadi Raja..


Assalamualaikum wbt..

Bila Terlalu Letih, Marah Mula Jadi Raja.. |  Semalam keletihan melanda diri aku.. Ya ampunn letih yang aku rasa tak dapat digambarkan oh..!! Tuhan aje yang tahu.. Sebab apa?? Sebab sesungguhnya Allah SWT Maha Tahu... hiks..

Seperti biasa, setiap hari selasa ada kelas belajar al-quran.. Jadinya lepas habis aje kerja, terus pergi kelas mengaji... Habis aje kelas mengaji dalam jam 6.40 petang terus berkejar-kejaran balik untuk siap-siap berbuka puasa.. Hoh sempat ke?? Harus la sempat sebab aku berbuka dekat rumah member aku.. Haha.. Ada jemputan berbuka lagi semalam... Alhamdulillah.. Kalau tak de jemputan, harus aku beli aje juadah berbuka.. Nak masak memang tak sempat leeee...

Bila dah ada jemputan tu, jangan la pulak pergi time nak makan aje.. Pergi lah ringan-ringankan tulang jugak kan.. Tak dapat tolong masak pown tolong hidang pown dah kira ok... Meluncur dengan lajunya kereta aku semalam risaunya tak sempat nak menolong.. Kang tak pasal-pasal tebal muka 2 depa bila semua dah terhidang tunggu ngap aje.. kehkeh..

Alhamdulillah sampai umah member aku tu, semua tak terhidang lagik.. Aku pown dengan cekapnya buat aksi menghidang juadah berbuka puasa dengan jayanye.. Wahhh ayat cam susah sangat aje kerja-kerja menghidang tu ye dak..Poyo aje lebih Lea Azleeya ni kan.. Haha..

Dah siap berbuka apa semua.. Sekali lagik la kene ringan-ringankan tulang belulang aku yang kurang eksesais ni untuk kemas-kemas meja makan dan membasuh segala ape yang perlu dibasuh.. Jangan tahu makannnn aje bak kata orang-orang  tua.. haha.. Memandangkan perut dah kenyang, servis terbaiikkk aku kasi.. Bersih segala bende dalam sinki aku cuci.. hiks..

Dah siap segalanya, relax-relax jap then terus beransur pulang ke rumah sendirik... Bila dah sampai rumah baru terasa keletihan yang amat... Badan rasa sangat-sangat letih semalam... Sakit-sakit segala sendi mendi yang ada.. huh.. 




Bila letih yang 'terlampau' melanda diri, dah mulalah kemarahan nak bermaharajalela dengan sewenang-wenangnya... Haaa ni baru masuk bab kemarahan tu.. Panjang betul mukadimah letih tu yerk.. haha.. Semalam terlalu letih agaknya, tu sebab aku asyik rasa nak marah.. Sampaikan anak aku pown kene marah.. Aduii sian pulak bila ingat balik.. Hehe.. Tapi tak de la marah teruk.. Marah-marah manja kata orang... Sian si kecik tu jadi mangsa.. Tapi pastu aku pujuk balik dia.. Pujuk bila aku rasa diri aku agak meroyan marahkan si kecik yang tataw ape-ape tu.. Seb baik en. somi pergi terawih.. Kalau tak mesti dia jadik mangsa aku.. wahaha..!!

Pasni aku kene lebih belajar untuk kawal kemarahan yang agak sia-sia macam semalam tu... Kemarahan ni sebenarnya bahaya jugak kan kalau dah tak terkawal.. Macam-macam boleh jadik.. Seb baik kemarahan aku semalam hanyalah seperti melukut di tepian gantang aje.. Ada kaitan ke?? koh-koh..



Untuk tidak terus rasa letih dan rasa marah, aku buat keputusan untuk tidur awal... Baju tak sempat gosok.. Beg anak aku tak berkemas... Semua aku ignorekan aje.. Pas tidurkan si kecik, aku pown ape agik... Membuta jugak laaa... Takan nak tengok saje si kecik tido dengan lenanya tak?? hoho.. Itu aje ubat keletihan dan kemarahan bila time nak menunaikan kewajiban kepadaNYA tak boleh.. Tetttt... 

Sebelum aku merapu lebih panjang.......  lebih baik.............................. K.bai...!!


Segmen Memori Berkasih Ucing Follow


Assalamualaikum wbt..

http://ucingkadayan.blogspot.com/2016/06/segmen-memori-berkasih-ucing-follow.html

Segmen Memori Berkasih Ucing Kadayan Berkaraoke.Memori Berkasih adalah lagu lama yang tengah bangkit kembali dan selalu di mainkan di Radio dan Siaran Tv.jadi Ucing pun tidak pula ketinggalan untuk menyanyikan lagu ini.

Kebanyakkan Segmen Ucing meminta Anda Follow.Tetapi lain pula kali ini,Ucing pula yang Follow Anda.!

Syarat-syarat nya Mudah :

1) Tonton Memori Berkasih Ucing Kadayan Berkaraoke.
2) Klik Share Button Facebook atau Twitter yang ada di Youtube (Share ke Media Social Anda)
3) Buat tajuk post "Segmen Memori Berkasih Ucing Follow"
4) Copy Semua Coding yang telah disediakan dalam box dan Paste ke dalam Ruangan Html dan Publish.
5) Tinggalkan Url Post Anda dan Nama Akaun Facebook atau Twitter setelah Anda share Youtube Tadi Ke Ruangan Komen Disini.

Ucing akan Follow Akaun Facebook Atau Twitter Anda setelah mentepati Syarat-syaratnya.Tamat Segmen 23-6-2016.Blog dan Media Social Perserta akan di Senaraikan setelah Tamat Segmen ini.


DJ, Mana Lagu Rayanyeee...??


Assalamualaikum wbt...




DJ, Mana Lagu Rayanyeee...??  |  Haha awalnya request lagu raya.. Tapi terasa nak dengar lagu raya dah la.. Walapown kita baru berpuasa 9 hari... Dengar cd tak rasa feel.. Dengar radio baru feel.. haha.. So, nak mintak lagu ni dengan DJ-DJ radio ni...  Nak jerit kuat-kuat....!! satu... dua... tigaa.......

DJ, nak lagu rayeeeeeeee...!!

Haha.. gile aku rini.. Dok kecoh-kecoh nak dengoo lagu raya dalam opiz.. Sampaikan kengkawan opiz yang depan, tepi, belakang.. eh eh belakang tak de...Belakang ada dinding aje... hehe.. Dorang tolong pasangkan untuk aku lagu raya.. haha.. Meroyan tol laa..



Bonus Raya Bakal Menjadi Roadtax Kereta


Assalamualaikum wbt


Bonus Raya Bakal Menjadi Roadtax Kereta  |  Korang-korang yang dah terima bonus raya baru-baru ni, dah plan ke nak buat apa dengan duit bonus tu.. Atau dah habis buat shopping raya.. hehe.. Macam aku lak, memang tak dapat le nak bershopping raya mana.. Duit bonus raya aku tu akan bakal menjadi rdtax kereta ye.. huhu.. Nasib lee nak buat camne rdtax kereta expired bulan raya... 

Kebiasaannya memang aku pergi sendiri buat rdtax kereta aku.. Tak pakai runner.. hehe.. Pergi syarikat insurans beli insurans pastu pergi JPJ buat rdtax.. Settle.. Setiap tahun pown camtu la aku..



Tadi siap-siap aku call syarikat insurans untuk confirmkan jumlah yang perlu aku bayar.. Oh untuk kereta aku tu aku pakai Etiqa Insurans..  Untuk tahun ni aku kene bayar insurans sebanyak RM 379.55 cover untuk RM 22K.. Hadoiii.. Itu belum Rdtax lagik ye.. haha.. Masakk mak nakkkk...!!

Untuk rdtax kereta lak memang aku biasa hidupkan untuk setahun terus... Sejak d0lu-d0lu lagik cenggitu  la gayanyee.. Seperti biasa, setiap tahun pasti aku lupa berapa harga rdtax untuk setahun.. haha.. Siapa lagik yang aku carik kat opiz ni kalau bukan kawan depan aku ni.. Haha.. Dia cakap rdtax Myvi 1.3 untuk setahun adalah sebanyak RM 70... hoho... Dah bertanda-tanda $$$$$ dekat mata aku.. haha..

Bila dah ditolak ditambah dibahagi didarab.. Total semuanya adalah RM 449.55... Hoh.. alamak RM 450 duit bonus raya aku akan pergi meninggalkan aku nanti.. Huwaaa.. Tinggallah RM 50 lagik untuk aku dan masa depan.. uhuk.. uhuk.. Seb laa masih berbaki ye dakk..?? Alhamdulillah...

Nak dijadikan cerita time mai kije pagi tadi.. Hoh kereta aku otw nak buat hal tadi kauu...!! Tersengguk-sengguk.. Terbatuk-batuk.. Hoh terus cuak aku.. Adakah duit lagik kali ni.. Huwaaa... tolong la mak nakkk....!!! Mak dah tak sanggup nak hadapppp ohhhh!!!




Dah ada bunyik cam shot karen aje la wehh.. ( eh betul ke aku eja tu.. hentam aje la labu..) Risau toksah cakap leee time tu.. Dah terbayang pulak time tu berita-berita dekat tv pasal kete terbako.. hoho.. Mintak dijauhkan la ohh tragedi seperti itu.... Tapi aku rasakan, plug kowt ada yang dah kiokk tu.. Dah lama tak bertuko.. huhu.. Tak pe la.. Nanti kasi check lebih detail.. Itu lah nyawa itu lah jantung aku oh... Tiada dia maka 'patahlah' kakiku ini.. ahakz..

Oke la.. Malas nak cite banyak-banyak kang jemu lak korang baca story aku yang entah pape ni.. haha... 

kbai nak td0....


First Giveaway by Anis Khalilah


Assalamualaikum wbt..



First Giveaway by Anis Khalilah |  Hola.... Lea Azleeya join GA lagi... GA kali ni agak berbeza sikit.. Peserta dikehendaki buat karangan atau lebih tepat seperti yang disyaratkan, meminta kita ceritakan serba sedikit tentang ibu kita... Hiks.. Oh lupe.. GA ni dianjurkan oleh Blogger Anis Khalilah.. 

Okeh jom dengar cerita aku tentang Ibu kesayangan aku... Ahakz.. 

Adehh tak de gambar pulak yek.... !! Tak pe la, sebab wajah Ibu aku sentiasa ada dalam hati aku.. cewahhh...!!

Okeh.. Aku mulakan ye.. 

Aku perkenalkan nama Ibu aku dulu.. Nama Ibu aku Mariam.. Aku panggil Ibu aku dengan gelaran Emak.. Ye Emak.. Adik beradik semua panggil Emak.. Bukan adik beradik sahaja yang panggil 'Emak' tetapi ada sebilangan besar cucunya pown panggil dia 'Emak'... Jadinya dia akan sentiasa muda haha...!! 

Emak aku seorang yang kuat bekerja.. Aku ibaratkan emak aku ni sebagai Iron Women.. Dia seorang yang setia kepada ayah aku... Walaupown kadang-kadang berselisih faham.. Biasalahkan suami isteri.. Bak bait-bait lagu P.Ramlee - Sedangkan lidah lagi tergigit.. Inikan pula suami isteri... Haha.. Nyanyi pulak dahh... Okeh aku teruskan lagik.. Apa sahaja kerja yang ayah aku buat pasti dibantu oleh emak aku.. Kerja terdahulunya, Menoreh getah.. Dia turut serta membantu.. Tak kira hujan panas.. Bahaya berhadapan dengan binatang buas.. Nyamuk.. Unggas.. Semua dia harungi bersama-sama ayah untuk mencari rezeki untuk kami sekeluarga...

Setelah tinggal di kawasan Felda.. Ayah sebagai Peneroka dan dia juga turut serta membantu ayah di ladang kelapa sawit.. Mengangkat buah kelapa sawit dengan kudrat yang dia ada.. Bayangkan betapa beratnya kelapa sawit untuk diangkat oleh seorang wanita.. Buka setandan tetapi bertandan-tandan didalam kereta sorong ke jalan utama... Dalam pada bekerja tu, macam-macam bende dah jadi pada dia.. Di sengat tebuan.. Nyaris-nyaris dipatuk ular... Terpijak paku... Macam-macam lagi la.. Tapi dia tetap kental untuk terus membantu ayah dalam mencari rezeki untuk kami.. 

Bila sampai musim membaja.. Dialah yang paling kuat membantu... Bila musim menanam anak pokok baru.. Dia juga lah yang berusaha membantu ape yang patut.. Apa sahaja kerja diladang dia akan turut serta membantu seolah-olah dia seorang lelaki... Pendek kata, kudrat dia sama saja dengan kudrat ayah aku... 

Itu baru sahaja kerja di luar.. Tak termasuk kerja di rumah... Segala urusan dia uruskan sendiri.. Memasak.. Mengemas.. Membasuh... Apa sahaja urusan rumah dilakukannya sendiri.. Waktu rehatnya adalah waktu tidurnya.. Tidurnya hanya sekejap... Pukul 10 malam atau 11 malam tidur.. Pukul 3 pagi dah bangun untuk urusan esoknya pula.. 

Itu lah wanita kebanggaan kami sekeluarga... Emak kami yang sangat-sangat kami sayang dan kami kagumi.. Rasanya kami adik beradik tidak dapat menandingi kehebatan dia... Dialah wanita paling anggun dan SASA dihati kami.. haha.. 

Catatan untuk Mak...
Mak kami sayang Mak sangat-sangat.. Tiada ganti dah Mak kat dunia ni.. Mak lah satu-satunya Mak kami... Kami doakan Mak sentiasa dibawah lindunganNYA dan diberi kesihatan yang baik serta mendapat kebahagian didunia dan akhirat... Luv U Mak.. X0X0... 

Fuhhh panjang jugak karangan aku.. Okeh settle.. 

Dengan Lafaz Bismillah aku join GA ni... :)