Qhaliff Sudah Kembali Bertatih


Assalamualaikum wbt..


Alhamdulillah.. Anak Ummi dah kembali nak bertatih... Sebetulnya, sebelum ni Qhaliff dah belajar bertatih.. Entah macam mana tetiba dia jadi takut dan dah tak berani nak bertatih.. Sehinggalah munculnya hari semalam... Haha ayat tak leh blah..

Ceritanya bermula disini... hoho.. Semalam, lepas kerja pergi amek dak kecik ni dekat rumah pengasuh.. Rutin harian... Macam biasala.. Sebelum balik umah, duduk sembang-sembang dulu dengan kak Eda (nama pengasuh adik)... Sesi melaporkan.. hehe.. Kak Eda cakap, adik dah boleh jalan... Terkejut jugak aku.. Terus aje dia test soh adik jalan... Haha.. Gembira aku tengok.. Qhaliff dah boleh dan berani jalan kembali.. yey..!! 

Dekat rumah, sebelum dak kecik ni tido, buat latihan bertatih dulu... Terkedek-kedek dia jalan.. Haha.. Kelakar tengok...  Aku ape lagik, terus rakam untuk kenang-kenangan... hehe.. Jom layan video adik bertatih...




** Ummi sayang adik ketat-ketat... Muaxxxx ciked..!!

HP Membuatkan Kehidupan Menjadi Suram


Assalamualaikum wbt..

Di tempat kerja... Main hp..
Di Kedai makan... Main hp...
Di rumah... Main hp....
Sambil makan... Main hp...
Dalam toilet... Main hp....
Bersama keluarga... Main hp..
Time nak tido.. Main hp..
Pendek kata, hp lah segala-galanya dalam hidup..



Haaa inilah fenomena yang berlaku dalam masyarakat kita hari ini... 24 Jam sibuk dengan HP.. Tak kira tempat dan masa.. HP harus ada di tangan... Paling kronik, time solat pown hp masih berada di sisi... (nasib baik tak berada di tangan jugak ye) huhu.. Yang anak-anak, seawal usia dah diberi gadget masing-masing.. Yang ibubapa pula tak payah cakap la.. Secanggih-canggih mungkin gadget menjadi milik masing-masing.. 

HP dah menjadi sebahagian dari kehidupan kita.. Tanpa HP rasanya ramai yang tak senang duduk.. Rasa ada sesuatu yang tidak lengkap.. Betul tak?? Betapa pentingnya HP kepada manusia di zaman sekarang ni.. Memang betul HP adalah alat komunikasi yang terpenting untuk kita berhubung antara satu sama lain.. Tak dinafikan perkara tu.. Tapi yang menjadi permasaalahannya sekarang, bila dah sepanjang masa berkepit dengan hp makanya semakin kuranglah interaksi secara realiti yang berlaku dengan orang sekeliling... Semuanya melalui maya sahaja.. huhu.. 

Laaaa ni aku nak sentuh berkenaan ibubapa yang terlalu taksub dengan teknologi yang ada pada hari ini.. Teknologi tu HP laa.. Sekarang ni teknologi semakin mengambil tempat dalam kehidupan manusia, makanya ibubapa pun tidak terkecualilah dalam perubahan hidup yang serba mudah ni... Masing-masing sudah semestinya memiliki gadget peribadi yang membuatkan mereka semakin kurang berinteraksi dengan anak-anak dan keluarga... Betul tak ibubapa sekalian??? huhu.. Kesian kat anak wehhhh!!

Dengan ketaksuban ni, ramai ibubapa yang mengabaikan tanggungjawab mendidik anak-anak serta gagal menjalankan tanggungjawab sebagai ibubapa.. Dah sibuk dengan HP 24 jam bila masa nak didik anak.. main-main dengan anak.. Ye dakk?? 

sumber : google

Masa anak-anak masih kecil, mereka perlukan perhatian ibubapa untuk mereka belajar, merasa dan mendengar.. Perhatian dan kasih sayang amat mereka perlukan... Tapi, kalau dah mak ayah mereka pown buat tataw aje dekat dorang dan sibuk mengadap hp 24 jam, bila masa pulak dia nak belajar sesuatu dari kita sebagai ibubapa ni.. Silap-silap dapat belajar bercakap pown lambat... Dah kita tak berinteraksi dengan dia.. asek berinteraksi dengan hp aje 24 jam.. iskkk..!!! ehhh emosi betol laaaa.... !! haha...

Time dorang masih kecil la dorang perlukan perhatian kita sepenuhnya... Bagila perhatian kat dorang terlebih dahulu.. tinggalkan lah sekejap hp tu... Beri masa dan ruang untuk bermain-main dan berinteraksi dengan dorang... Dorang kecik agik ohhh....!! perlukan perhatian... paham takkkkk!!!! emosi sekali lagik.. haha..

Bagi seorang ibu yang bekerjaya mungkin agak bz terlebih sikit daripada si bapanya.. Yelah.. Yang bekerja office hour, waktu kerja 8 pagi hingga 5 petang.. Balik kerja nak uruskan kerja rumah lagi... Mana nak cuci baju.. Itu tak pe lagik sebab guna mesin basuh.. Boleh tinggal dan buat kerja lain pulak.. Nak masak untuk makan malam... Kemas beg anak ( untuk hantar dirumah asuhan esoknya),  Nak iron baju kerja untuk esok lagi... Nak kemas rumah lagi... Macam rumah aku, memang nak kena sapu lantai hari-hari sebab rumah kuat berabuk.. Pelik!! Dari mana datang habuk tersebut pown tak tahu lahh ehh.. Nak buat nasi anak lagi kalau dah habis dalam simpanan.. Cuci pinggan.. Uruskan anak... Huh banyaknya.. ehhh.. ehhh... cam rutin harian aku jerk tu.. Haha... Memang tak de masa nak tengok tv pown weh aku... huhu... Kadang-kadang keletihan yang dirasai sukar digambarkan... Hanya yang mengalami dapat memahaminya.. hehe.. ehhh tercerita perihal harian aku lak.. wa wa wa...

Yang bapa pula, jangan la terlalu asek dengan hp tu aje ye... Tolong la tengok-tengokkan anak, saat isteri sibuk dengan tugasan rumah... Tapikan macam mana kalau si suami pula sibuk dengan hp bila di rumah, apa akan jadi?? Makanyaaaaaa..... Anak akan terabai laa dan isteri pulak sukar untuk menguruskan dan menyelesaikan tugasan rumahtangga dengan sempurna dan cepat.... Yelah, mana nak setelkan kerja rumah lagi.. Nak layan anak lagi sambil-sambil buat kerja rumah... Aduhaii... Kelam kelibut jadinya...

Bukan sahaja dengan anak, malahan dengan pasangan masing-masing pown perlukan interasi yang berkualiti.. Berbual-bual santai... Luahan perasaan... Bila masing-masing sibuk dengan hp, tiadalah lagi interaksi sesama sendiri... Maka, suramlah suasana kekeluargaan didalam rumah atau dimana sahaja... Tiada lagi ikatan kasih sayang.. Tiada lagi ikatan kekeluargaan yang erat kerana masing-masing punya dunia tersendiri.. Iaitu dunia bersama HP.. Lebih tepat dunia maya...

sumber : google

Jadinya, binalah masa yang berkualiti dalam rumah atau dimana sahaja kita berada... Janganlah biarkan masa berlalu tanpa kita memanfaatkan sebaik mungkin untuk membina keluarga yang penuh dengan kasih sayang... Berilah perhatian yang sepenuhnya kepada anak yang masih kecil kerana mereka memerlukan perhatian kedua ibubapanya untuk mempelajari tentang kehidupan ini... Bukan anak kecil sahaja yang memerlukan perhatian, malahan remaja dan dewasa juga... Berikankan ruang dan masa untuk berborak-borak dengan pasangan... Menyelami perasaan pasangan...  Agar kehidupan yang dilalui tidak menjadi suram dan kelam...

Kita hidup di zaman sekarang ibarat hidup dalam kematiankan.. Komunikasi secara realiti semakin pudar... Lebih suka berdiam diri kerana lebih banyak berkomunikasi di alam maya... Hanya jari jemari laju bergerak sedangkan mulut diam membisu berbicara.. Ibarat "hidup tetapi dalam kematian"...

Maka... bangunlah kamu.. kamu.. aku juga... Haha..!!

Berhiduplah sebagaimana manusia itu hidup...

Di kala bersama suami/isteri.. simpanlah HP mu..!!
Di kala anak-anak mula bercerita... simpanlah HP mu...!!
Di kala bersama ibubapa... Simpanlah HP mu...!!
Di kala tetamu datang bertandang... Simpanlah HP mu..!!

Sekian...

** Panjangnyeeee aku membebel kali ni.. Haha...!!

Giveaway Special April Syamimi Bersama Sponser


Assalamualaikum wbt..


Settle dah semua SYARAT WAJIB yang ditetapkan untuk GA ni..

Fuhhh...!!

LA joinnnn..!!


Doa Supaya Anak Rajin Solat


Assalamualaikum wbt..



Segmen Bloglist Azhafizah.com Mei & Jun 2016


Assalamualaikum wbt..



Bulan April bakal berakhir, bloglist untuk March & April akan di gantikan dengan bloglist baru untuk bulan Mei & Jun. Berminat untuk masuk bloglist blog sihatimerahjambu ni, boleh sertai segmen ini. Segmen simple je. Cuma perlu buat entry dan copy & paste je. Pemilihan 10 blog melalui random.org.

Klik banner untuk sertai  Segmen Bloglist Azhafizah.com Mei & Jun 2016
http://www.azhafizah.com/

TAMAT : 28 APRIL 2016

Langkah Penyertaan Segmen
1. Buat entry bertajuk : Segmen Bloglist Azhafizah.com Mei & Jun 2016
2. Copy & paste coding dalam kotak bawah ni di ruangan HTML entry
3. Publish dan tinggalkan link entry dalam kotak komen di entry asal Segmen Bloglist Azhafizah.com Mei & Jun 2016 

  Terima kasih atas sokongan semua ^__^

PART 2 | 1 Tahun Aku dan Dia


Assalamualaikum wbt..

Pica bulan Mei 2015

Sambung cerita dari kisah Part 1 hari tu... Part 3 |

Bermulalah kehidupan aku sebagai seorang Ibu a.k.a Ummi yang sebenar-benarnya setelah pulang dari Hospital.. Jaundis anak aku masih tinggi masa tu... Banyak jugak petua yang kami amalkan untuk turunkan jaundis ni.. Tapi semua tak menjadi... Setelah dirisik-risik, kami dapat tahu yang sebuah klinik di Permatang badak, Kuantan yang mengamalkan perubatan as-syifa menjual ubat jaundis.. Ubat Jaundis yang dijual adalah ubat Homopati.. Ubatnya berbentuk cecair (air) yang perlu dititiskan kedalam mulut baby..

Alhamdulillah dengan izin ALLAH SWT... Anak aku serasi dengan ubat tersebut.. Nurse pown terkejut bila dapati jaundis anak aku turun dengan cepat... Alhamdulillah.. Alhamdulillah... Syukur tak terkata...

Hari-hari yang berikutnya seperti biasa lah, nurse akan datang rumah untuk buat pemeriksaan ibu dan anak.. hehe.. Tensen gak kadang-kadang kene check kerap sangat.. haha... Tapi itu lah rutin yang harus dilalui setiap ibu yang baru bersalin.. 

Dalam tempoh 7 hari segala urusan pendaftaran siap dilakukan.. Semuanya berjalan lancar.. Anak aku diberi nama Muhammad Qhaliff Amsyar... Qhaliff bermaksud Khalifah dan Amsyar membawa maksud yang cergas.. Huwaa memang sangat cergas ye sekarang.. Haha... Qhaliff tak banyak ragam sangat masa baru lahir,... Cuma ada la kadang-kadang menangis.. Susah nak tido.. Meragam sikit-sikit... Tu adat la kan... Orang cakap anak lelaki ni kuat menyusu.. Tapi si Qhaliff ni tak de la kuat mane menyusu.. Biasa-biasa aje.. 

Pica Jun 2015

Hampir sebulan jugak aku berpantang rumah mak aku... Syukur masih mempunyai emak time aku bersalin.. Terima kasih ALLAH.. Terima kasih Emak.. Bersusah payah emak aku menjaga aku dalam pantang.. Sampaikan dia pitam dan jatuh... Allahuakbar.. Bersalahnya aku rasa masa tu.. Bersalah sebab aku rasa aku dah menyusahkan dia.. Lepas dia jatuh, aku dah tak benarkan dia jaga aku.. Semua aku uruskan sendiri... Alhamdulillah tuhan beri aku kekuatan walaupun aku dalam pantang... Syukur.. Kesian mak.. Lepas emak aku dah sihat sikit, aku buat keputusan untuk pulang rumah sendiri sebab tak mahu susahkan dia lagi... 

Setelah pulang ke rumah sendiri, aku  uruskan diri aku sendiri... Uruskan anak... Seronok sebenarnya menjadi seorang ibu ni.. Hehe.. Cumanya bila anak meragam aku dah cuak sendiri.. haha..!! Tapi semua tu memang kene hadap la.. Takan nak yang best-best aje kan.. 

Qhaliff membesar dengan baik.. Sekali dua ada jugak dia demam.. Firstime dia demam.. Allahurabbi.. Risau bukan kepalang.. Badan sangat-sangat panas... macam-macam petua aku buat.. Tuam badan.. bawak ke klinik sudah.. semua tak menjadi.. Last sekali dah tak de pilihan aku terus pergi pakar kanak-kanak.. Masa tu suhu dia 40 darjah... Doktor cakap tinggi sangat dia punya suhu.. aku dah risau.. Anak aku pulak menangis tak berhenti.. mungkin badan tak selesa kan.. panas sangat.. Terus doktor masukkan ubat dekat 'montot' dia.. Tak berapa lama dia dah mula berpeluh-peluh.. Syukur sangat.. Esoknya demam dia dah kebah.. Alhamdulillah..

Pica Julai 2015

Itulah firstime dia demam teruk... Dannn tiba lah masa untuk Qhaliff di hantar ke rumah pengasuh... Masalah yang aku hadapi adalah nak ajar dia minum susu menggunakan botol susu.. Haha.. Cuak mak nakkkkk...!! Mane taknye.. semua botol yang diberi dia tak nakk... Pacifier memang dia tak nak dari kecik lagi.. Berusahalah aku mencarik botol yang dia boleh terima... Google sana.. Google sini.. Dok baca pengalaman ibu-ibu lain dalam blog.. Dah macam-macam jenis botol di beli dan diberi.. semua dia reject ye..!!  Last sekali beli botol pigeon... Ramai yang berjaya dengan botol pigeon ni.. So, aku buat keputusan untuk cuba botol pigeon ni..

Pigeon Peristaltic Plus


Botol ni aje yang berjaya memikat hati si kecik aku tu... Setelah masalah botol selesai barulah senang hati aku nak hantar ke pengasuh... Dalam pencarian pengasuh untuk Qhaliff pulak aku mintak jasa baik seorang makcik untuk carikan... Alhamdulillah, Syukur sekali lagi kepada ALLAH kerana menemukan Qhaliff dengan pengasuh yang sangat-sangat baik dan perihatin serta penyayang... Satu family penyayang.. Suka budak-budak.. Yang paling ajaibnye.. Dia jaga Qhaliff sorang aje.. Dia tak nak jaga ramai-ramai.. Baby la.. Kalau yang dah besar tu ada la sorang dua... Tu pun kadang-kadang datang kadang-kadang tak datang.. Kirenya jarang-jarang je la dia jaga... Jom belanja gambar qhaliff bersama ahli keluarga pengasuh.. haha..

Bersama keluarga pengasuh a.k.a keluarga angkat

Firstime aku nak hantar ke pengasuh, perasaan sedih menyelubungi aku.. Mana taknye, dekat 3 bulan aku dok jaga dia.. Last-last aku bagi dekat orang pulak untuk jaga dia.. Dah berkongsi kasih sayang kat situ.. Haha... Tapi itu lah lumrah bagi seorang ibu yang berkerjaya kan... Terpaksalah lalui jugak semua tu.. Mula-mula rasa risau jugak nak hantar ke pengasuh, almaklumlah sekarang kan banyak kes-kes dera melibatkan pengasuh... Setelah beberapa hari hantar, aku dapat rasakan pengasuh ni lain dari yang lain.. Keluarga dorang penuh dengan kasih sayang... Alhamdullillah..

Pica Ogos 2015


Pica Ogos 2015

Okeh la.. sampai sini dulu untuk part 2 ni.. Dalam entry akan datang aku akan ceritakan tentang kerenah dan pembelajaran Qhaliff sepanjang dia meniti usia 1 tahun... peace...!!


Tutorial | Tukar Blogspot.my Kembali Asal ke Blogspot.com

Assalamualaikum wbt..



Mood update blog agak merundum sikit akibat daripada template blog aku yang masih serabai dan tak terurus lagik.. Tapi nak jugak update satu tutorial bagaimana cara nak tukar blogspot.my kembali asal ke blogspot.com.. Mungkin ramai dah tahu cara-cara ni kan.. Tak pe.. Aku nak jugak up sebabnya aku  ni selalu lupa.. Haha.. Jom Tengok step by step.. Ohh.. lupa nak kasi tau tutorial ni pown aku dapat dari sebuah blog ye.. Nanti di akhir entry aku akan kreditkan blog tersebut.. 

Oke.. Caranya..

1. Pergi ke template - Edit HTML
2. Tekan CTRL + F dan search <head> dalam template
3. Dah jumpa <head>, silalah copy script dibawah ni dan paste di atas / sebelum <head> tadi..

...............................................................................

<script type="text/javascript">
var blog = document.location.hostname;
var slug = document.location.pathname;
var ctld = blog.substr(blog.lastIndexOf("."));
if (ctld != ".com") {
var ncr = "http://" + blog.substr(0, blog.indexOf("."));
ncr += ".blogspot.com/ncr" + slug;
window.location.replace(ncr); }
</script>

...............................................................................


Mudah kan.. Semudah ABC.. Cewahh..

Credit untuk blogger nicknashram untuk tutorial yang ohsem ni.. hehe..

Link :  Cara Tukar Blogspot.my Kembali Asal Ke Blogspot.com


Slide Image Post Blog Problem..


Assalamualaikum wbt..



Arghh..!! Tensen.. Slide Image halaman posting blog aku tak berfungsi la pulak.. Kedudukan gambar di sebelah kiri... Kenapa tak center?? Ohh...

Puas aku carik coding untuk betulkannya.. Tapi tak jumpa jugak... Mungkin kawan-kawan blogger tahu camne nak selesaikan masalah ni.. leh la kongsi dengan saya... Huwaaa...!!

Aku Yang Buntu...!!


update...

Ehhh dah elok gambarnya center, muncul lak problem baru... sidebar lak tulisan jadik center... arghhhh + + + + tensennn....


Part 1 | 1 Tahun Aku dan Dia


Assalamualaikum wbt..

Pica malam besday babyboy

13 April 2016... Genap umur anak aku 1 tahun.. Sekejap jerk masa berlalu.. Pejam celik-pejam celik dan 1 tahun umur Muhammad Qhaliff Amsyar kesayangan ummi ni.. hehe.. Dalam tempoh membesarkan si kecik ni, macam-macam liku dan dugaan yang aku tempuh.. Ada pahitnya... Ada manisnyeee... Almaklumlah-kan anak pertama.. Banyak bende kena belajar... Walaupown berliku-liku dan bermacam-macam dugaan yang aku lalui dalam membesarkan dak kecik ni, keseronokannya tetap ada dan tak dapat digambarkan seronoknya menjadi seorang ibu.. 

Scan pica 8 minggu (hitam putih) / 3D scan - 7 bulan

Sebelum kelahirannya... Selama 9 bulan aku mengandungkan Qhaliff... 2 bulan pertama memang tak de alahan apa-apa lagik.. Nak tahu sebab apa?? Sebab time tu belum tahu aku mengandung.. Lepas pada tu, bila dah tahu yang aku mengandung, dugaan alahan datang bertimpa-timpa.. Allahuakbar... Tuhan saje yang tahu betapa siksanya alahan tersebut.. haha.. Alahan yang paling teruk aku hadapi ialah sentiasa nak meludah.. Yang mual tu biasala kan.. Mesti ada punye.. Yang bab meludah ni la yang tak larat nak hadap.. Sampai tahap aku sediakan bekas untuk meludah ye tepi katil dan di pejabat.. Haha.. Time tu aku wat tebal muka jerk kat opiz.. Yelah asek meludah jerk.. Kikiki..

Dari pembacaan aku dekat blog-blog mommy yang pernah menghadapi masalah cam aku ni, ada yang menghadapi masalah ni sehingga kandungan 6 bulan sahaja.. Tetapi aku sampai ke 8 bulan... Huh.. Stressnya tak payah cakap la.. Naik lengoh urat-urat lidah dan mulut meludah.. Haha.. Satu lagi masalah yang aku hadapi HB rendah... Makan macam-macam untuk naikkan HB... Tak jugak naik-naik... Siap kene marah dengan nurse lagik.. Hehe.. Tapi alhamdulillah akhirnya semua ok dan stabil..

Tengahari 12.04.2015 tanda-tanda nak bersalin (darah) dah keluar.. sikit aje.. Time tu tak sakit lagi.. Wat lex wat pis jek time tu.. Masa tu kat umah mak aku... Tengah malam (dh ada dekat rumah sendiri) rasa sakit dah mai dahh dok singgah.. Tapi sikit-sikit jerk la.. Darah pown dah banyak keluar dari yang sebelumnya.. Risau mula datang... Terus siap-siap untuk pergi hospital... Sebelum pergi tu sempatla makan dulu.. Mane la tau kene tahan wad ke malam tu.. Lapooo lak perutnya nanti...

Sampai hospital terus kene check.. Ohhh.. bukaan baru 1-2 cm... Sikit baru rupenya... Boleh balik dulu kata doktor.. hehe.. Kitorg p pusing-pusing bandar dulu.. Pastu aku tak larat dah nak jalan-jalan.. Terus balik rumah rehat... 13.04.2016 - dekat pukul 5 pagi, rasa sakit mencucuk-cucuk.. Huwaa... sakitnyaaaaa.... Terus kejut husband soh bawak p sepital... Sampai sepital kene check then terus kene tahan wad sebab sakit sangat... Bukaan pown masih sedikit ye.. Oleh kerana sakit sangat kenelah tahan wad... Haha...

Dalam jangka masa yang lama jugak menahan kesakitan.. Bukaan yang terlalu lambat... Menggelepar aku atas katil wad menunggu masuk labour room.. Hoh menggelepar tu.. Hahaha.. ayat teruk bebeno... Tapi siess ohh sakit.. Sampai la masa untuk masuk laboor room jam 3 petang ye.. Bayangkan dari awal pagi sampai ke petang menahan kesakitan.. huhu.. Tak tertanggung rasanya..

Dalam laboor room pulak sekian hal menahan sakit... sampai nak tercabut palang besi dalam LR tu aku tarik.. Haha.. Dah la serabut dengan wayar yang berselirat atas perut.. (wayar check jantung baby - entah mesin ape entah.. tak amek port aku nama bende alah tu)... Pusing kiri tak kena... Pusing kanan tak kena... Tunggu bukaan yang betul-betul boleh pushh... Hoho.. Lambatnyaaaa...

Bila dah tiba untuk meneran... Dengan semangat gagah perkasanya aku pushh... Punye nak cepat-cepat melepasi tahap kesakitan yang amat tu... Pushh punya pushh tak jugak keluar... Kepala baby besar pulak kata nurse... Sampai aku hilang tenaga... Dan seolah-olah dah tak berdaya untuk pushh lagi... Tapi bila nurse cakap degupan jantung baby dah slow sebab terlalu lama... Aku dengan kudrat yang masih tersisa, aku kuatkan semangat jugak untuk push sehabis baik... Dengan semangat seorang suami agik disebelah... Ditambah pula dengan semangat ramai yang diberikan oleh nurse yang segerombolan mengelilingi aku ketika itu... Sebabnya aku patient terakhir waktu tu.. yang masuk lewat pada aku pown dah selamat bersalin.. aku jerk tak bersalin-bersalin jugak... hehe..

Sampai la jam 6 lebih petang (adeh tak ingat lak waktu yang tepat) yang aku ingat sebelum azan maghrib... Alhamdulillah, seorang baby lelaki yang kacak bergaya selamat dilahirkan dengan berat 3.25kg... Syukur-syukur ke hadrat Ilahi kerana mengurniakan anak yang sihat dan cukup sifatnya kepada kami... Terima kasih ALLAH... Terima kasih juga kepada semua nurse-nurse yang berusaha dan membantu dalam menyambut kelahiran ini..


Kesayangan Ummi - Muhammad Qhaliff Amsyar

Selepas kelahiran aku berpeluang untuk menyusukan anak aku buat kali pertamanya... Allahuakbar indahnya apabila dapat menyusukan anak dengan susu badan sendiri... Alhamdulillah rezeki yang tuhan bagi kepada anak aku... Syukur... Setelah selesai semua sekali aku dibenarkan keluar dari labour room... Sebelum ke wad, aku menunggu anak aku untuk dibawa sekali ke wad... Aku menunggu di pintu di salah satu bilik yang ada dalam bahagian labour room tersebut... Time tu aku dah nampak doktor dan nurse berbincang sesuatu yang agak mencurigakan sambil mendukung anak aku... Aku dah rasa risau dan cuak... Ada apa-apa tak kene ke dengan anak aku?? telahan aku ketika tu... Tertanya-tanya aku...

Sehinggalah aku dikhabarkan oleh seorang doktor satu berita yang mengejutkan aku... Yang anak aku disahkan telah menelan darah aku semasa hendak melahirkan... Dushhh... luruh jantung aku dengar berita tersebut... Sebabnya selepas menyusu badan, dia muntah dan ada darah dalam muntah dia... Aduhaiii.. Gundah gulana hati... Sebelum tu aku dah tanye nurse, anak aku ok tak? Dia maklumkan semuanya ok.. Tak de masalah... Sebab tu la aku agak terkejut dengan berita yang doktor sampaikan tu... huhu...

Selepas anak diserahkan kepada aku terus aku ke wad ibu-ibu bersalin bersama-sama anak aku... Tak sampai beberapa jam doktor datang check anak aku dan terus mintak kebenaran untuk dibawa ke bilik pemerhatian baby... Tersentap aku kejap ohhh...!! Kejap sangat aku bersama anak aku...

Esoknya aku pergi bilik pemerhatian untuk tengok anak aku... Alahai sedihnya tengok keadaan dia.. Dah dimasukkan tiub ke mulut dia... Luluh hati aku.. Lembik aje keadaan dia... Tak bemaya... Tak bergerak-gerak pown... Tidur aje... Menangis pown tak... Sedihnya tuhan sahaja yang tahu....

Petangnya aku dibenarkan pulang tanpa anak... Lagik la rasa pilu... Hanya kiriman susu badan aje selepas itu untuk dia.... Hurmm dekat seminggu jugak dia kena tahan wad... Selama itulah aku berulang untuk menyusukan dia... Dah boleh keluar wad tetiba doktor maklumkan anak aku kene kuning lak... aduhhh... Kene tahan lagik... Dengan aku-aku sekali kene masuk wad jaga anak aku... huhu

Bermula la kehidupan dia dibawah lampu biru itu... Kesian.. Panas... Kulit jadi kering... Hari-hari aku doa agar dia cepat sembuh... 4, 5 hari jugak duduk dalam wad tu... Kejap-kejap kene cucuk amek darah... Pilu aku tengok... Bila doktor cakap dah boleh check out dari wad... yey!!! gembira tak terkata.... Haha... Tapi tetap kene pemantauan dari klinik desa ye... Sebab kuning nya masih ada... huhu..

Bila dah dapat balik rumah... bermula la kehidupan aku sebagai Ummi kepada seorang babyboy yang sebenar-benarnya... Nak tahu aku guna ubat apa untuk turunkan kuning anak aku...??? haaaa tunggu sambungannya yee... Part 2 nanti... Huhuhu

Belanja pica wajah-wajah kesayangan hamba sepanjang April 2015


**pjg sgt terpaksa buat part by part... huhu


Part 2 | Part 3

Pencarian Bloglist Blog Tengkubutang.Com 2016


Assalamualaikum wbt..


Rasanya tak pernah lagik kowt aku join segmen bloglist... Kali ni terpanggil lak untuk join segmen by Blogger Tengkubutang ni... Mane lah tahu kan kowt-kowt bernasib baik menjadi bloglist dalam blog beliau... hik..!!

Dengan ini LA join segmen Tengku Butang ni.. Yey..


TARIKH TAMAT

 15 April 2016
^
|
|
|
Harini ohhh tamat.. cepat2..!!


Kisah Suka Duka Si Kecil Sepanjang 1 Tahun


Assalamualaikum wbt...



Memandangkan umur anak  aku ni dah mencecah 1 tahun pada 13.04.2016 beberapa hari yang lepas, tergerak lak hati aku ni nak up entry tentang si kecik kesayangan beta ni.. Kisah suka duka si kecik ni sepanjang kehidupannya di atas muka bumi tuhan ni... hik..!!

Oh...!! Bukan arini ke nak up tu...???? Haha... Sori, bukan rini k... 

Biasa la kalau dah suka duka sepanjang 1 tahun mesti la panjang berjela kan.. So, memakan masa jugak la nak kasi siapkan entry tersebut.. Dah siap nanti aku publish ekk..... eh.. aku lak rasa tak sabo ni dah kenapaaaa... Hoh..!!



Giveaway Novel By Kathy R'Bain & Cik Akak


Assalamualaikum wbt..

Join GA agik ohh...!!


http://kathyrbain.blogspot.com/2016/04/giveaway-novel-by-kathy-rbain-cik-akak.html

Sila klik banner untuk join dan info lanjut
Terima kasih kerana singgah membaca entri GIVEAWAY NOVEL BY KATHY R'BAIN & CIK AKAK. Anda mungkin juga meminati: TUTORIAL NUFFNANG | LETAK IKLAN VERSI MOBILE MANA PERGI IKLAN NUFFNANG??? SELAMAT HARI KEBANGSAAN 2015 #SEHATISEJIWA KEPUASAN CUSTOMER KEGEMBIRAAN KATHY..

Done..!!

Perbezaan Antara Lelaki & Wanita


Assalamualaikum wbt..

Sumber image : Google (ada ejas sikit.. hik)


PEREMPUAN di-UJI di dunia...
  • Kena pakai TUDUNG...
  • Kene pakai STOKIN...
  • Kena TUTUP AURAT dengan SEMPURNA...
  • Kena banyak FITNAH...
  • Kena TAAT perintah SUAMI...
  • Kena menjaga MARUAH DIRI...
  • Tak boleh BERLEBIHAN dalam BERHIAS...
Di Akhirat...
SABAR + REDHA  =  InsyaALLAh SYURGA menanti


LELAKI diberi KEMUDAHAN di dunia...
  • Tak payah pakai TUDUNG...
  • Tak payah pakai STOKIN...
  • AURAT senang dijaga...
  • Tidak risau dengan FITNAH...
  • MUDAH nak buat apa sahaja...
Tapi di Akhirat...
  • Tanggung dosa DIRI SENDIRI...
  • Dosa ISTERI...
  • Dosa ANAK-ANAK...
  • Dosa TANGGUNGJAWAB yang tidak dibuat...
  • Dosa tidak beri NAFKAH...
  • Dosa tidak menjaga PANDANGAN...
  • Dosa ADIK-ADIK...
  • Dosa sesama MANUSIA...
  • Dosa tidak SOLAT...
SABAR + REDHA  belum cukup kerana LELAKI akan ditanya TANGGUNGJAWAB mereka di-BUAT atau TIDAK di DUNIA...

Lelaki dan Wanita...
Masing-masing ada KELEBIHAN dan ALLAH itu MAHA ADIL...

Janganlah kita merungut...
REDHALAH atas apa yang sudah DITENTUKAN oleh ALLAH...

Apa yang KITA ada INGATLAH...
Sesungguhnya itulah yang TERBAIK buat KITA yang ALLAH KURNIAKAN...

ALLAHUAKBAR...

_Muhasabah Diri_


DP Lea Azleeya by Lanun Ranggi


Assalamualaikum wbt..

Alhamdulillah... Syukur sangat kerana masih diberi nafas untuk teruskan kehidupan untuk hari ini... Wohaa... Hari ni aku nak cite pasai DP baru aku... Baru jerk dapat semalam... Pepagi ni terus jerk pasang... Seronok tak terkata.. Haha.. 



Aku tempah dengan blogger Aujinz.. Owner blog Lanun Ranggi... Aku memang peminat dan pembaca setia blog LR... Lukisan dia cantik.. Cerita dia menarik..  Terutama cerita Origami biru.. hoho.. ohsemm cite OB tu dan ramai follower... cam yang aku penah post baru-baru ni.. Sini.. Satu lagik cerita yang menarik bagi aku dan sentiasa aku follow cerita Mem Kecik... Seronok tengok keletah Mem Kecik yang bijak dan pintar tu.. Hehe..

Pada awalnya aku teragak-agak jugak nak tempah DP dengan Aujinz ni.. Kowt-kowt la dia tak amek tempahan kan.. Tapi kuatkan hati jugak untuk bertanya.. Ohh.. Alhamdulillah.. Dia terima tempahan aku.. Dan ini lah hasilnya seperti apa yang aku nak.. Cantik.. Ohsemm... Aku suka..!! Akan datang boleh tempah agik ye dak.. hehe..

Aku doakan moga blogger aujinz maju jaya dalam kerjayanya.. Dan terus menghasilkan lukisan yang cantik-cantik serta cerita yang menarik-menarik.. Hoh.. Berdabel-dabel dahnye ayat aku... Pape pown.. Komik Lanun Ranggi Besttttt...~

p/s : Tq yek Aujinz.. [yang sentiasa mengkonfiuskan orang ramai dengan status jantina nye itew.. Haha.. !!]

Sinopsis Warna Cinta Impian Lakonan Erra & Awie


Assalamualaikum wbt..

Warna Cinta Impian | Fuhh tak sabar rasanya nak tengok filem terbaru lakonan Erra Fazira dan Awie ni.. Adakah sehebat filem Sembilu?? hehe.. Kene la tengok dulu ye dak?? Baru tau sehebat mana filem ni.. Jom tengok sinopsis filem ni.. 



Sinopsis

Warna Cinta Impian : Paparan Konflik Dalam Perkahwinan

W
arna Cinta Impian mengisahkan tentang percintaan dan konflik kehidupan dunia moden antara Daniel (Erwin Shah Dawson), seorang arkitek dan Diana (Shikin Kamal) seorang peguam menjadi nadi percintaan. Mereka cuba untuk menyemai rasa cinta dalam rumah tangga, tetapi keegoan dan kegagalan percintaan silam masing-masing menimbulkan pelbagai konflik dalam kehidupan mereka.

Kemudian, ketegangan pula bermula dengan kemunculan Erra (Erra Fazira) kakak angkat Daniel yang menetap di luar negara menggamit kenangan silam cintanya bersama Awie (Awie) yang kecundang lebih dua dekad lalu. Secara kebetulan, Awie pula merupakan abang kandung kepada Diana.
Erra dan Awie mengambil keputusan untuk mengenepikan duka lama demi menyelamatkan perkahwinan Daniel dan Diana. Mampukan mereka menyelamatkan rumah tangga pasangan muda ini? Apakah ego Daniel dan Diana akan luntur dengan sisa-sisa cinta yang masih tinggal? Itu semua akan dapat disaksikan dalam filem Warna Cinta Impian yang bakal menggegarkan pawagam tidak lama lagi.
Menampilkan pelakon berasal dari Singapura, Erwin Shah Dawson serta Shiqin Kamal sebagai teraju utama dalam Warna Cinta Impian, filem ini juga turut menggamit kenangan tersendiri apabila menggandingkan pasangan popular era 90-an iaitu Awie dan Erra Fazira.
Memulakan penggambaran pada tahun 2014, Warna Cinta Impian turut memilih beberapa lokasi menarik di luar negara seperti India dan Australia, selain di Malaysia.
PELAKON
Erwin Shah Dawson
Shiqin Kamal
Awie
Erra Fazira
Azlee Khairi
Nazeera Sardi
Fad Bocey
Dato David Arumugam

KARYA ASAL
G. Ravindran & N.S Krishna

PENULIS SKRIP
Shida Ali

PENERBIT
G. Ravindran

PENGARAH
N.S Krishna

Sumber sinopsis  : Blog Budiey.com



Jom gi tengok beramai-ramai... 


Giveaway... Coming Soon..!!


Assalamualaikum wbt..




Niat dah ada... Tapi tarikh belum ditetapkan lagik sebab ngah kumpul harta a.k.a hadiah untuk giveaway ni.. InsyaALLAH aku akan buat Giveaway nanti... Asek join GA orang lain jerk.. Terfikir jugak nak buat GA sendiri... Hehe...

Dengan harapan setinggi gunung agar dapat sambutan dari blogger-blogger nanti.. Risau jugak kan bila buat GA tapi tak dapat sambutan... Hehe.. 

So.. korang tunggu ekk aku buat GA nanti bila dah cukup material yang dikumpul untuk dijadikan hadiah.. Ekeke... Aku pulak rasa tak sabar.. Tunggu tau..!!



Ierah Sulaiman Bagi Free Product Floral Mask For Giveaway 2016!!!


Assalamualaikum wbt..


Biasala pepagi ni memang mencarik segmen la untuk di-join-kan.. (tatabahasa gagal)... Dok pusing-pusing jumpe lah Giveaway by Blogger Ierah ni... Syarat yang ditetapkan agak mudah dan agak menarik.. Hadiah yang ditawarkan pown agak menarik... Floral mask.. Apakah???

Okeh... Blogger Ierah tetapkan syarat, kita kene terangkan secara ringkas mengapa kita nakkkk sangat produk Floral Mask ni daripada Ierah... Hehe.. So, aku nak terangkan la sebab musabab nye dibawah ni.. Haha..

Terangkan secara ringkas MENGAPA anda nakkkk sangat produk Florak Mask daripada Ierah.

Yang "Apakah??" kat atas tu, ini lah sebabnya... 
Yang aku ni baru tahu tentang kewujudan produk Floral Mask ni setelah aku menjumpai Giveaway Ierah buat ni.. Haha.. Adesss.. Teruknye aku.. Pastu kan yang menarik lagik bila ierah cakap produk ni tak pernah mengecewakan ierah sepanjang pemakaiannya.. Terus rasa "Wahhhh menariknyaaaa... Nakkk.. Nakkk.. Saya nakkkk jugakkk tryyyy...!!"" Haha... Pastu... ada agik... sebab terbaca keistimewaan produk ni kat pamplet yang ierah paparkan kat segmen ni... seperti dibawah..


Huyoooo.. Lagik-lagikk la rasa nakkkkk sangatttt... Haa sebab tu la aku join giveaway ni dan nakkkkk sangat produk ni dariapda ierah.... Peaceee...!!


Orait... itu lah penerangan aku yang agak ringkas... -ringkas keh?? cam berjela-jela ajerk.. hik..!!- Jika ada rezeki insyaallah tak kemana yek.. Kalau tak de pown mungkin dilain kali untuk aku dapat mencuba produk best ni... Insyaallah... 

Dengan ini dengan lafaz Bismillah aku join Giveaway by Ierah Sulaiman ni... 



Tarikh Tutup  :  30 Mei 2016

Fuhh!! VIRAL Sana Sini Situ...


Assalamualaikum wbt..

Huyyoohhhh... Sekarang ni femes betul kes-kes viral yang melibatkan budi bahasa.. budi bicara... riak takabur... Bajet-bajet best... Fuhhh.. Banyak betul komen-komen yang ditinggalkan oleh netizen-netizen yang suka mengomen.. ada yang suka.. ada yang tak suka.. ada positif.. ada gak yang sebaliknya... Adeyyy.. Buley pusing baca komen-komen yang dicicirkan disitu...



Aku takat baca jerk laa.. Nak mengomen  ni tak berapa nak pandai dan tak berapa nak minat... Sekarang zaman dah canggih manggih... Bak kata orang 'Dunia dihujung jadi'... Taip aje apa yang nak.. semua keluar berjujut-jujut... Tambah lak dok ada FB laa.. Twitter laa... Intagram laa... entah ape-ape la lagik dok ada.. Canggih kannn.... Tu sebab la banyak betul kes-kes yang diviralkan... Tak kire la kes tu besar ke.. remeh ke... Yang rasa boleh diviralkan pastinya akan di UP nya... Yang remeh pown boleh menjadik besar ohhh sekarang ni...

Zaman dah canggih kan.. Dunia lak dah ditempatkan di ujung jari jerk sekarang.. Makanya makin banyak la dosa-dosa yang dapat dibuat koleksi peribadi atau berjemaah... Tak kire la samada yang tukang viralkan ke.. yang tukang komen ke.. Salah viral atau salah komen pastinya akan mendapat penambahan catitan belah kiri mereka... (Dosa laa...) Silap-silap yang tukang baca cam aku  ni pown boleh dapat dosa.. Mane la tau salah baca dan salah faham dengan apa yang dibaca, dah mendapat kat situ.. Adehhh.. Mintah jauh laaa ohhh...!!

Oke la... Malas dah nak taip... Pusing-pusing dah cengkerang otak aku... huhu... Cumanya aku berdoa agar ALLAH SWT lindungi aku dan semuanya dari sebarang fitnah dan segala keburukan dan menutup rapat aib aku dan korang jugak... Amin... :) Peace yo.....!!

Qhaliff Buli Pengasuh Setiap Pagi

Assalamualaikum wbt..


Krikk... Krikk... Dah 2 hari kejadian sama terjadi... Kesian dekat pengasuh.. Adik membuli pengasuh setiap pagi selama 2 hari ni.. Haha.. :D Apakah???

Camni cite dia... Si budak kecik tu dah 2 hari berturut-turut phuuu-phuuu (membuang/berak) lam kete time aku nak hantar ke rumah pengasuh.. Kebiasaannya, time aku bangunkan dia pagi mesti dia dah siap-siap membuang dah... Hehe.. Mungkin nak mencapai usia setahun kowt dia mula berubah.. Haha... 


Tapi kesian la dekat kak pengasuh tu.. Pepagi dah nak kene cuci eyakkk anak aku.. adehh... Maafkan anakku itu akak... hik..!! Selalunya sesampai aje umah dia, aktiviti wajib pepagi, dia ngan si kecik tu mesti jalan-jalan dulu depan rumah tengok burung... tengok kucem... 2 hari ni kene cuci eyakk dulu pulak.. dushh.. dushh.....  -tumbuk rahang-

Takpe la.. Nanti aku kasi adiah agik la kat akak tu.. Sebagai tanda terima kasih kat dia sebab jaga anak aku dengan thorrrrbeekkk sekali... Alhamdulillah.. Terima kasih Kak Ida.... Jasamu dikenang... ;)



Pre-Loved Fixi Novel Giveaway


Assalamualaikum wbt..



Hoho... Kali ke-2 aku join GA dari Blogger Tashira ni... GA ritu tak berjaya.. Try GA ni lak.. Hehe... Mane lah tau nasib menyebelahi diriku ini.. Ahakzz... Biasa la aku kalau GA yang ditawarkan adiah buku, terus aje aku rasa gatal tangan nak join.... :D

Oke.. Semua syarat dah diberessskann... Dengan ini, dengan lafaz Bismillah aku join GA ni.. Haha..!!

Tarikh mula
07 April 2016

Tarikh Tamat
07 Mei 2016


Kelebihan Membaca Surah Al-Kahfi Pada Hari Jumaat


Assalamualaikum wbt..


Khamis dah kan rini... Boleh la start baca surah Kahfi malam ni pas maghrib... Banyak ohhh kelebihannya kalau kita amalkan membaca surah kahfi setiap jumaat... Lagik ohsem kalau kita hafal 10 ayat awal dan 10 ayat akhir.. Superb hebat... Sebabnya kita akan terhindar daripada fitnah dajjal... 

- Nanti sambung lagik tentang kelebihan surah ni ye.. nak balik sudaaaa...-

1 Tahun menghampiri...


Assalamualaikum...

Mood ok sikit petang ni lepas aku solat zohor tadi.. Alhamdulillah... Wehhhh sekejap je masa berlalukan sekarang ni.. Pejam celik pejam celik dah menghampiri 13.04.2016 dah..... Tarikh apakah itu...?? hehe.. Itu lah tarikh keramat dimana aku bergelar seorang ibu... ehh ehh.. Ummi.. Haha.. :D kepada seorang baby boy bernama Muhammad Qhaliff Amsyar...



Kebiasaannya aku tengok ramai yang teruja untuk sambut ulang tahun pertama anak mereka.. Hurmm takat ni aku tak de pape perancangan lagik ke arah itu... Yang ada dalam kepala ni hanyalah RISAU semata-mata.. Kenapa aku risau lak yek...?? huhu.. Mane tah risau ohhh anak nak kene suntik 1 tahun.. Haha.. Maknya terlebih risau lak ye... Harapnye anak aku kuat untuk menghadamkan jarum suntikan dan menahan kesakitan ketika ubat ditekan masuk.. Adehhh... -nangis teresak-esak-

Alhamdulillah sekarang ni tidur si anak semakin ok di waktu malam... Dalam pukul 8.30 atau 9.00 malam dia mula tidur dan terus ke pagi... Syukur sangat-sangat.. TQ ALLAH... Belah siangnya dia kuat main... Biasalah rumah pengasuhnya banyak geng... Tu sebab tak berapa nak tido.. Paling lama dia tido pown belah siang 1 jam aje.. Itu pown kadang-kadang aje... Tak pe la.. Janji dia sihat... Hehe...^ ^

Hero Ummi paling encem dalam donea..

Dah beso anak ummi yek.. Kejap jerk... Akal pown makin panjang dah... Macam-macam ragam dok ada.. Penghibur hati ummi... Moga adik menjadi anak yang soleh dan terbaik buat Ummi... Sayang kam0 ketat-ketat ohhh....!!



Mood Terbang Tetiba..

Assalamualaikum wbt..



Hadoiii.. Nape mood tergelincir dari landasan hari ni.. Nak hapdet blog pown tarak mood.. Seb bek dapat jugak selesaikan tugas hakiki.. hurmm sebetulnya hanya beberapa tugas hakiki.. hehe...

Ape yek aku rasa sebenarnya sekarang ni.. Tataw ape sebenarnya yang aku rasa.. Adehh terkeliru dengan perasaan sendiri.. Sama cam gambar kat atas.. Haha...:D **kredit untuk pelukis... jumpa kat google..

Apakah rasa itu??

Suka

Gembira

Sedih

Menyampah

Pelik

Keliru

Poyo

Pedih

Lucu Kelakar


Haha.. banyak toi rasa... Paling syahdu rasa sedih.. Nape?? sedih bila rasa ada orang tak suka kita.. Nape?? tatau la labuuu... Tersalah cakap ke?? Mengguriskan hati orang ke?? Calarkan perasaan orang ke?? hurmmm masih tataw... Tak pe la aku tataw.. Janji ALLAH Itu Maha Mengetahui.. 

Arghhh tensen bila dah banyak sangat rasa macam ni yek.. Tak pandai nak tafsirkan perasaan sendiri yang mana lebih jelas rasanya... Gembira?? yep ada sedikit gembira menyelubungi hati... kenapa sikit?? sebabnya bertindih tindih dengan rasa yang lain kann.. Jadinya, sikit aje la space untuk GEMBIRA tersebut bertahta dalam hati.. huhu.. Nape gembira?? sebab gembira bila lihat sahabat-sahabat gembira dan bahagia... Tanya hati tu.. ada space untuk rasa dengki jugak tak dalam hati tu.... Hurmmmm.. dah tanye banyak kali... Alhamdulillah takde langsung kali ni... Syabasssss wahai hati... 

Pelik kenapa pulakk?? adehhh.. mane tak pelik bila tetiba ada ayat yang diberikan kita tak faham ditujukan kepada siapa??? adakah aku?? ehhhh tapi cam tak berkaitan.. Tapi nape hati cam ada rasa gerak-gerak soh terasa.. Hahaha... tak ke pelik namanya tuu.. 

Pedih nyeee ulu ati ni bile tau orang membenci kita dari kejauhan tanpa kita ketahui... Maila... habaq mai ape salah chekk kat hang sampai hang benci kat chek... Chekk jahat kaaa??? hoh... Kalau kerana tugas hakiki itu chek tak dapat membantu sebab chek adalah 'saya yang menurut perintah'.... Harap memahami naaaa... Kalau sebab len meh dekat-dekat habaq kat chekk.. buleh chek mintak maap secara terbuka.. Sebab apa?? sebabnya kengkadang kita tak sedar yang kita telah menyakiti hati orang lain... Kita rasa kita tak buat silap.. sedangkan hati orang terguris dengan nya.... saya tatakkk kuadddd...!!

Okeh laa.. perasaan dan rasa yang lenglain tamo ar cite dah... Aku nak p mengunyah makanan sat kat kantin... Kang lauk habis sape yang nak kesah?? aku jugakkkkk sendirian berhad... Haha...

k. bai...!!

Layan Komik Best


Assalamualaikum wbt...

Baru aku tahu rupanya ada blog komik yang boleh dijadikan sebagai penglipurlara kehidupan yang gundah gulana ni.. Haha...:D Syok gak layan komik ni... Nak pulak gambo yang dipamerkan cun-cun dan ohsem belaka.. Disamping cerita yang gut-gut....

Baru-baru ni terserempak beberapa blog komik... Wahhh teruja aku dok baca komik... Paling win pada hati dan jiwa aku blog Lanun Ranggi... Perghhh lukisan dia ohsem.. cerita dia thorrrrbekkk... Sekarang LR tengah femes cerita Origami Biru... Now ada Origami Biru 2016 pulak.. Baru masuk EPISOD 3.. Tak sabar nak tunggu episod seterusnya... Banyak permintaan untuk sambungan cerita ni.... Harap admin LR dapat buat sambungan secepatnya.. Haha... :D


sumber pic  : blog Lanun Ranggi

Kalau korang suka baca komik boleh la follow Lanun Ranggi.. Bestt oh....Tak rugi follow tau.. 


12 Hikmah Menutup Aurat


Assalamualaikum wbt...

Oke... Now nak cite tentang hikmah menutup aurat lak.. Banyak ohh hikmahnya bila kita menjaga aurat kite dengan sempurna... Menutup aurat ni bukan saje-saje tau.. Ada hikmah disebalik suruhanNYA supaya kita menutup aurat ni... Perlu tahu tu... Sesungguhnya segala apa yang ALLAH perintahkan, pastinya yang terbaik buat kita dan banyak hikmahnya..  Jom tengok ape hikmah disebalik menutup aurat.... 


  • Jiwa akan menjadi semakin tenang dan tidak risau lagi tentang dunia
  • Cahaya keimanan akan mudah meresap dalam hati seseorang mukmin itu
  • Seseorang yang menjaga auratnya dengan sempurna akan terlindung daripada fitnah manusia
  • Menjaga aurat dengan sempurna mengikut Islam akan dapat membezakan kita dengan yang bukan Islam
  • Menutup aurat dengan sempurna juga merupakan salah satu dakwah secara langsung kepada masyarakat tanpa kita sedari dengan niat berjihad kerana ALLAH SWT..
  • Sebagai lambang wanita beriman dan bertaqwa kerana hanya yang beriman dan bertaqwa akan mengikut apa yang diperintahkan olehNYA dan meninggalkan apa yang dilarang.
  • Menjaga kehormatan dan mengelakkan daripada sebarang gangguan daripada orang yang berniat jahat.
  • Terjaga daripada perbuatan dan sifat yang tidak elok. Bila kita menutup aurat dengan sempurna, secara otometiknya kita akan merasa malu untuk melakukan perbuatan yang dilarang agama dan perbuatan-perbuatan yang seangkatan dengannya... ye dak???     
  • Diri akan dikelilingi oleh sahabat-sahabat yang soleh/solehah dan saling ingat-mengingati satu sama lain.
  • Memberi pandangan yang elok bagi yang bukan Islam agar tertarik untuk mengenal agama ALLAH..   InsyaALLAH..
  • Diri akan lebih berhati-hati dalam bertutur kata.. perbuatan dan tingkah laku...
  • Terhindar daripada azab ALLAH serta meraih redha dan keampuananNYA.


Wahhh banyak gilekan hikmahnya... Bukan nak cakap kosong tapi nilah realitinya yang perlu kita tahu... Banyak lagi hikmahnya tapi cukup la aku bentangkan disini 12 hikmah menutup aurat ni.. Moga dapat menjadi panduan buat sahabat-sahabat aku yang ohsem ni... Jangan lupa tutup aurat tau... 

Chowww cincauuu.....


Gambar hiasan - bedal dari google.. TQ google..

10 Kesilapan Wanita Tentang Aurat


Assalamualaikum wbt.

Pagi-pagi lagik dah dikejutkan dengan kejadian yang tak diingini... Berdebar-debar.. Terkejut... Tadi OTW datang ofiz ada la sorang staff tempat aku kerja terguling kat jalan raya.. Jalan nak masuk tempat aku kerja... Terkejut kitorang.. Berhentilah kiterang untuk membantu sebabnya tengok cam dah tak boleh nak bangun... Bila tanye, katanya mengelak anjing melintas.. Kesian betul la.. Tangan tak boleh gerak belah kanan.. Tataw la ape citer tu... Harap-harap semua ok... 

Ehh.. pagi ni nak cite bende lain sebenarnya.. Hehe.. Aku nak cite tentang aurat wanita... 10 kesilapan wanita tentang aurat.. Haa... Setiap wanita harus tahu tentang aurat... Aurat ni dituntut dalam islam tau... Okeh!! jom kite lihat ape kesilapan kita sebagai wanita tentang aurat ni.. cekidaot...!!!

Gambar hiasan


1.   Anggap aurat adalah pakai tudung semata-mata

Ramai wanita yang beranggapan, tutup aurat ni hanyalah memakai tudung semata-mata... Asal tutup jerk kepala dah dikira menutup aurat.. Salah ye puan-puan sekalian... Menutup aurat ni banyak lagik yang perlu ditutup... bukan sekadar kepala sahaja... Sila rujuk gambar diatas ye... 


2.   Bertudung tetapi berT-shirt lengan pendek

Yang ni satu lagik... dah bertudung cantik tapi berbaju lengan pendek pulak... Lengan pown aurat ye... Jangan buat-buat tataw... Pakai la baju lengan panjang... Aurat kita yang boleh dibuka hanya muka dan tapak  tangan aje yerk... yang lain perlu ditutup...


3.   Bertudung tetapi baju & kain terbelah

Ada pulak yang bertudung tetapi baju dan kain terbelah... Aduhai... tak cukup benang nak jahit ke atau tak cukup kain nak cover semua tataw la yek... Jangan la... Tak yah la terbelah-belah sangat.. pakai la elok-elok ye kawan-kawan... Dah bertudung cantik.. baju dan kain lak terbelah.. Hurmm.. salah tu.. 


4.   Bertudung tetapi bajunya sendat dan nipis

Haaa.. Ramai jugak yang membuat kesilapan yang ni... Bertudung tetapi pakai pulak baju sendat dan nipis sehingga menampakkan susuk tubuh... Aurat tu puan-puan... cik-cik.. kakak-kakak.. makcik-makcik.. Boleh mengundang sesuatu yang lebih buruh... Boleh menarik perhatian kaum adam... Nah berfesyen boleh.. tak salah.. tapi perlu la kene pada tempat.. Jangan terlalu mengikut kebaratan... Kitakan orang Islam... :)


5.   Bertudung tetapi menayangkan jambul

Yang ni berlambak kite dapat tengok.. Terutama dalam telebisen (TV).... Pakai tudung dah nampak ayunya... Tapi amek hang.. Jambul tersembul kat depan... Gagal...!!! Tamo la cenggitu... Kasi tolak jambul tu kat dalam tudung ekk.. Kasi tutup semua... Ok???? Kamu.. Kamu.. Kamu semuakan baik... Haha..!!


6.   Bertudung tetapi hanya di pejabat/sekolah

Kebiasaan yang ni jadik bila pakai tudung secara on.. off... Kejap pakai.. kejap lesap... Tu yang jadik camni... Bila pegi pejabat/sekolah pakai tudung.. Keluar aje dari pagar pejabat/sekolah terus cabut.... Atau mungkin dalam perkiraan mereka.. hanya perlu menutup kepala bila di opiz atau sekolah aje.. Adoii.. Salah tu.. Kat mane-mane pown kene menutup aurat ye,.. Waima dalam rumah sekali pown kalau ada yang bukan mahram... Perlu menutup aurat...!!!


7.   Bertudung tetapi mendedahkan dada

Ehh.. Ehhh.. Tudung tu kenapa di sepak-sepak.. ditampar-tampar ke belakang tu... Dada tu kenapa tak tutup... Tarik balikk tudung tuu!!! tutup dada... aurat tu wahai wanita... Dada tu aurat juga.. Jangan kerana nak berfesyen, tudung tu di lempang ke belakang sampai dada terdedah yeee... Semua kan baik.. Tutup aurat yeee.... Hehe... serius ni tau...!!


8.   Bertudung tetapi nipis mendedahkan bentuk

Banyak tudung yang nipis sekarang ni...  Bawal pown ada yang nipis... tudung yang bermaterial chiffon lagik la nipis... Boleh pakai... tak salah.. ha!!! BOLEH PAKAI????? bio bebenoooo!!! relaxxx... Boleh pakai sekiranya kite pakai cover kat dalam.. Maksudnya pakai inner tudung belah dalamnya.. So, bila pakai tudung nipis tak nampak la bahagian dalamnya kan... 


9.   Bertudung tetapi menayangkan betis

Ada jugak yang bertudung tetapi menayangkan betis... Tak kirala sama ada pakai tudung berseluar pendek ke.. berskirt pendek ke.. sama ada dah labuh tapi terbelah pulak... tak menutup aurat tu tau bila dah betis pown nampak... Ikutlah cara tutup aurat yang mengikut piawaian islam ye.. Wah piawaian tu... Ayat mesti gempak yee...


10. Berbaju kurung tetapi mendedahkan kulit lengan
  
Okeh.. last sekali... Dah pakai baju kurung... wahh sopannya dia.. berbaju kurung... Ayu gitu... Adehhh nampak lak lengan... Dah kenape...!!! Aurat tuu hakakkkkk oiiiii... Nak amek sarung lengan ni.. Tutup lengan tu yekk.. Tak de la bila terselak lengan baju ternampak lengan... So, hakak-hakak-hakak semua pakai la sarung lengan untuk tutup lengan agar terlindung dan tak terlihat oleh yang bukan mahram ye...






Lenovo Phab Plus Pink Transparent Silicon Case Cover


Assalamualaikum wbt..



Teruja dapat parcel dari poslaju... Lama dah tunggu sebenarnya... Harini baru mendapat... Aku ada order case cover untuk HP Lenovo aku... Aku beli melalui lelong.com.my... Rasanya dah 3 kali kowt aku membeli belah kat lelong.com.my ni... Servis takat ni memang ok... Cepat dan selamat.. haha..!!

Sebelum ni aku dah beli case cover lenovo tetapi jenis plastik.. Tak syok la.. sebabnya tak lekat kat tangan.. Asek nak terjatuh je pegang.. Licin..!! So, gaji baru ni aku order baru... Yang jenis silicon lak... Warna pink jugak aku order.. gegel gitewww....!!







Ni la wajah sebenar case cover tersebut... Cun tak?? hehe.. simple aje kan.. Tapi kemas aje bila dah disarungkan ke HP aku tu... Rasa berbunga-bunga hati dapat case cover yang baru... Harga tak mahal mane.. Aku pilih untuk membeli yang harga RM 18.00 by CKYstore.. Ada lagik yang murah sebenarnya.. Harga Rm16.99 kalau tak silap.. Tapinya tak de warne pink lak.. dah sold out...




Bila dah disarungkan ke badan HP...... sweet takkkk???



Jengggg.. dah siap pasang... Ni wajah belakang HP...



Ni wajah depan HP.. ehhh!! nape ada  entiti sosok kat belakang tu?? Haha..!!