AWAS!! Penipuan Resit Maybank

Assalamualaikum wbt..

AWAS!! Penipuan Resit Maybank  | Sekarang  ni bermacam-macam penipuan dok ada.. Naik risau kadang-kadang nak membeli online atau menjual online..  Kalau membeli, kene tipu dengan scammer-scammer online.. Kalau menjual pulak kene tipu dengan pembeli pulak.. Adoiii.. Banyak putar belit manusia sekarang..

Macam aku sebagai pembeli online, penah kene tipu sekali time beli tudung Aidijuma dengan seorang scammer.. Aku tak tahu penjual tu penipu.. Time tu aku baru berjinak-jinak dengan tudung AJ ni.. Mane la aku tahu ada scammer bagai time tu.. Aku ingat semua penjual berada dijalan yang lurus.. Haha.. Daif nye aku time tu yekk.. Biasala, kalau nak beli sesuatu mesti carik yang harga murah ye tak?? Kebetulan penjual tu jual memang murah dari yang lain.. So aku beli la dengan dia.. Duit dah transfer tapi barang tak sampai-sampai.. Bila tanye penjual tersebut, macam-macam alasan dia kasi.. Bila siasat, rupanya dia dalah scammer online yang memang dah dikenali.. Hampeh betol laa... Makan la ko duit haram ye.. Huhu..


Itu kisah penjual penipu.. Sekarang dok viral pasal pembeli lak kaki penipu.. Dok tipu resit pembayaran.. Resit Maybank.. Haiiyoohh macam-macam manusia sekarang ni.. Siap buat jual beli resit tipu tu.. Macam-macam cara nak kaut untung ye.... Mencari untung pada jalan yang haram... Semoga semua peniaga online berhati-hati dengan taktik keji ni... Check dulu penerimaan bayaran, baru pos barang... Orang sekarang ramai dah yang tak boleh dipercayai kan.. Berhati-hatilah..




3 comments

  1. mcm2 cara org nak menipu. Peniaga online kene ambil perhatian terhadap perkara ni. Kalau tak menyesal.

    ReplyDelete
  2. Serius sampai ada tahap camni?? Huhu. Zaman teknologi sekarang, macam-macam orang boleh buat. Huhu..

    ReplyDelete