Tutorial | Tukar Blogspot.my Kembali Asal ke Blogspot.com

Assalamualaikum wbt..



Mood update blog agak merundum sikit akibat daripada template blog aku yang masih serabai dan tak terurus lagik.. Tapi nak jugak update satu tutorial bagaimana cara nak tukar blogspot.my kembali asal ke blogspot.com.. Mungkin ramai dah tahu cara-cara ni kan.. Tak pe.. Aku nak jugak up sebabnya aku  ni selalu lupa.. Haha.. Jom Tengok step by step.. Ohh.. lupa nak kasi tau tutorial ni pown aku dapat dari sebuah blog ye.. Nanti di akhir entry aku akan kreditkan blog tersebut.. 

Oke.. Caranya..

1. Pergi ke template - Edit HTML
2. Tekan CTRL + F dan search <head> dalam template
3. Dah jumpa <head>, silalah copy script dibawah ni dan paste di atas / sebelum <head> tadi..

...............................................................................

<script type="text/javascript">
var blog = document.location.hostname;
var slug = document.location.pathname;
var ctld = blog.substr(blog.lastIndexOf("."));
if (ctld != ".com") {
var ncr = "http://" + blog.substr(0, blog.indexOf("."));
ncr += ".blogspot.com/ncr" + slug;
window.location.replace(ncr); }
</script>

...............................................................................


Mudah kan.. Semudah ABC.. Cewahh..

Credit untuk blogger nicknashram untuk tutorial yang ohsem ni.. hehe..

Link :  Cara Tukar Blogspot.my Kembali Asal Ke Blogspot.com


5 comments

  1. Kak PC pun dah tukar ke dot com semula Lea...terima kasih share tuto...

    ReplyDelete
  2. nice entry babe. jemput tgok blog saya pula ye :) review forexmudahbyjo

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thankz.. Dah jejak ke sana.. follow done.. :h

      Delete
  3. sng nti kan nak refer blik kalau tukar template msa akn dtg. boleh uji seo 1 hal lg.

    ReplyDelete