Part 1 | 1 Tahun Aku dan Dia


Assalamualaikum wbt..

Pica malam besday babyboy

13 April 2016... Genap umur anak aku 1 tahun.. Sekejap jerk masa berlalu.. Pejam celik-pejam celik dan 1 tahun umur Muhammad Qhaliff Amsyar kesayangan ummi ni.. hehe.. Dalam tempoh membesarkan si kecik ni, macam-macam liku dan dugaan yang aku tempuh.. Ada pahitnya... Ada manisnyeee... Almaklumlah-kan anak pertama.. Banyak bende kena belajar... Walaupown berliku-liku dan bermacam-macam dugaan yang aku lalui dalam membesarkan dak kecik ni, keseronokannya tetap ada dan tak dapat digambarkan seronoknya menjadi seorang ibu.. 

Scan pica 8 minggu (hitam putih) / 3D scan - 7 bulan

Sebelum kelahirannya... Selama 9 bulan aku mengandungkan Qhaliff... 2 bulan pertama memang tak de alahan apa-apa lagik.. Nak tahu sebab apa?? Sebab time tu belum tahu aku mengandung.. Lepas pada tu, bila dah tahu yang aku mengandung, dugaan alahan datang bertimpa-timpa.. Allahuakbar... Tuhan saje yang tahu betapa siksanya alahan tersebut.. haha.. Alahan yang paling teruk aku hadapi ialah sentiasa nak meludah.. Yang mual tu biasala kan.. Mesti ada punye.. Yang bab meludah ni la yang tak larat nak hadap.. Sampai tahap aku sediakan bekas untuk meludah ye tepi katil dan di pejabat.. Haha.. Time tu aku wat tebal muka jerk kat opiz.. Yelah asek meludah jerk.. Kikiki..

Dari pembacaan aku dekat blog-blog mommy yang pernah menghadapi masalah cam aku ni, ada yang menghadapi masalah ni sehingga kandungan 6 bulan sahaja.. Tetapi aku sampai ke 8 bulan... Huh.. Stressnya tak payah cakap la.. Naik lengoh urat-urat lidah dan mulut meludah.. Haha.. Satu lagi masalah yang aku hadapi HB rendah... Makan macam-macam untuk naikkan HB... Tak jugak naik-naik... Siap kene marah dengan nurse lagik.. Hehe.. Tapi alhamdulillah akhirnya semua ok dan stabil..

Tengahari 12.04.2015 tanda-tanda nak bersalin (darah) dah keluar.. sikit aje.. Time tu tak sakit lagi.. Wat lex wat pis jek time tu.. Masa tu kat umah mak aku... Tengah malam (dh ada dekat rumah sendiri) rasa sakit dah mai dahh dok singgah.. Tapi sikit-sikit jerk la.. Darah pown dah banyak keluar dari yang sebelumnya.. Risau mula datang... Terus siap-siap untuk pergi hospital... Sebelum pergi tu sempatla makan dulu.. Mane la tau kene tahan wad ke malam tu.. Lapooo lak perutnya nanti...

Sampai hospital terus kene check.. Ohhh.. bukaan baru 1-2 cm... Sikit baru rupenya... Boleh balik dulu kata doktor.. hehe.. Kitorg p pusing-pusing bandar dulu.. Pastu aku tak larat dah nak jalan-jalan.. Terus balik rumah rehat... 13.04.2016 - dekat pukul 5 pagi, rasa sakit mencucuk-cucuk.. Huwaa... sakitnyaaaaa.... Terus kejut husband soh bawak p sepital... Sampai sepital kene check then terus kene tahan wad sebab sakit sangat... Bukaan pown masih sedikit ye.. Oleh kerana sakit sangat kenelah tahan wad... Haha...

Dalam jangka masa yang lama jugak menahan kesakitan.. Bukaan yang terlalu lambat... Menggelepar aku atas katil wad menunggu masuk labour room.. Hoh menggelepar tu.. Hahaha.. ayat teruk bebeno... Tapi siess ohh sakit.. Sampai la masa untuk masuk laboor room jam 3 petang ye.. Bayangkan dari awal pagi sampai ke petang menahan kesakitan.. huhu.. Tak tertanggung rasanya..

Dalam laboor room pulak sekian hal menahan sakit... sampai nak tercabut palang besi dalam LR tu aku tarik.. Haha.. Dah la serabut dengan wayar yang berselirat atas perut.. (wayar check jantung baby - entah mesin ape entah.. tak amek port aku nama bende alah tu)... Pusing kiri tak kena... Pusing kanan tak kena... Tunggu bukaan yang betul-betul boleh pushh... Hoho.. Lambatnyaaaa...

Bila dah tiba untuk meneran... Dengan semangat gagah perkasanya aku pushh... Punye nak cepat-cepat melepasi tahap kesakitan yang amat tu... Pushh punya pushh tak jugak keluar... Kepala baby besar pulak kata nurse... Sampai aku hilang tenaga... Dan seolah-olah dah tak berdaya untuk pushh lagi... Tapi bila nurse cakap degupan jantung baby dah slow sebab terlalu lama... Aku dengan kudrat yang masih tersisa, aku kuatkan semangat jugak untuk push sehabis baik... Dengan semangat seorang suami agik disebelah... Ditambah pula dengan semangat ramai yang diberikan oleh nurse yang segerombolan mengelilingi aku ketika itu... Sebabnya aku patient terakhir waktu tu.. yang masuk lewat pada aku pown dah selamat bersalin.. aku jerk tak bersalin-bersalin jugak... hehe..

Sampai la jam 6 lebih petang (adeh tak ingat lak waktu yang tepat) yang aku ingat sebelum azan maghrib... Alhamdulillah, seorang baby lelaki yang kacak bergaya selamat dilahirkan dengan berat 3.25kg... Syukur-syukur ke hadrat Ilahi kerana mengurniakan anak yang sihat dan cukup sifatnya kepada kami... Terima kasih ALLAH... Terima kasih juga kepada semua nurse-nurse yang berusaha dan membantu dalam menyambut kelahiran ini..


Kesayangan Ummi - Muhammad Qhaliff Amsyar

Selepas kelahiran aku berpeluang untuk menyusukan anak aku buat kali pertamanya... Allahuakbar indahnya apabila dapat menyusukan anak dengan susu badan sendiri... Alhamdulillah rezeki yang tuhan bagi kepada anak aku... Syukur... Setelah selesai semua sekali aku dibenarkan keluar dari labour room... Sebelum ke wad, aku menunggu anak aku untuk dibawa sekali ke wad... Aku menunggu di pintu di salah satu bilik yang ada dalam bahagian labour room tersebut... Time tu aku dah nampak doktor dan nurse berbincang sesuatu yang agak mencurigakan sambil mendukung anak aku... Aku dah rasa risau dan cuak... Ada apa-apa tak kene ke dengan anak aku?? telahan aku ketika tu... Tertanya-tanya aku...

Sehinggalah aku dikhabarkan oleh seorang doktor satu berita yang mengejutkan aku... Yang anak aku disahkan telah menelan darah aku semasa hendak melahirkan... Dushhh... luruh jantung aku dengar berita tersebut... Sebabnya selepas menyusu badan, dia muntah dan ada darah dalam muntah dia... Aduhaiii.. Gundah gulana hati... Sebelum tu aku dah tanye nurse, anak aku ok tak? Dia maklumkan semuanya ok.. Tak de masalah... Sebab tu la aku agak terkejut dengan berita yang doktor sampaikan tu... huhu...

Selepas anak diserahkan kepada aku terus aku ke wad ibu-ibu bersalin bersama-sama anak aku... Tak sampai beberapa jam doktor datang check anak aku dan terus mintak kebenaran untuk dibawa ke bilik pemerhatian baby... Tersentap aku kejap ohhh...!! Kejap sangat aku bersama anak aku...

Esoknya aku pergi bilik pemerhatian untuk tengok anak aku... Alahai sedihnya tengok keadaan dia.. Dah dimasukkan tiub ke mulut dia... Luluh hati aku.. Lembik aje keadaan dia... Tak bemaya... Tak bergerak-gerak pown... Tidur aje... Menangis pown tak... Sedihnya tuhan sahaja yang tahu....

Petangnya aku dibenarkan pulang tanpa anak... Lagik la rasa pilu... Hanya kiriman susu badan aje selepas itu untuk dia.... Hurmm dekat seminggu jugak dia kena tahan wad... Selama itulah aku berulang untuk menyusukan dia... Dah boleh keluar wad tetiba doktor maklumkan anak aku kene kuning lak... aduhhh... Kene tahan lagik... Dengan aku-aku sekali kene masuk wad jaga anak aku... huhu

Bermula la kehidupan dia dibawah lampu biru itu... Kesian.. Panas... Kulit jadi kering... Hari-hari aku doa agar dia cepat sembuh... 4, 5 hari jugak duduk dalam wad tu... Kejap-kejap kene cucuk amek darah... Pilu aku tengok... Bila doktor cakap dah boleh check out dari wad... yey!!! gembira tak terkata.... Haha... Tapi tetap kene pemantauan dari klinik desa ye... Sebab kuning nya masih ada... huhu..

Bila dah dapat balik rumah... bermula la kehidupan aku sebagai Ummi kepada seorang babyboy yang sebenar-benarnya... Nak tahu aku guna ubat apa untuk turunkan kuning anak aku...??? haaaa tunggu sambungannya yee... Part 2 nanti... Huhuhu

Belanja pica wajah-wajah kesayangan hamba sepanjang April 2015


**pjg sgt terpaksa buat part by part... huhu


Part 2 | Part 3

6 comments

  1. happy beday muhammad qhaliff amsyar...u are so cute so adorable..geng kita kita ajer (cucucicit pok embong terchenta gitu)...muahh muahh

    ReplyDelete
  2. saya suka entry ni..banyak betul rmbut qhaliff masa lahir, baby eshan ku rmbut xberapa noks adoo..

    ReplyDelete
  3. alhamdulillah.. seronok baca pengalaman lea... happy birthday qhaliff... be strong ye lea :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe.. dah setahun baru nk buat cerita fara.. ekeke :e

      Delete