Oh! Lea Azleeya...


Assalamualaikum wbt..

Barulah terasa lega setelah blog sepenuhnya telah aku edit dan berpuas hati dengan nya.... Nak bercerita kat sini pun rasa bersemangat sikit.. huhu..  Dalam sehari dua ni banyak betul yang bermain difikiran aku... Sampai tahap dah tak tahu nak fikir yang mane dulu... Biasalah kan dalam kehidupan kita, mesti pelbagai ujian dan dugaan yang akan dikirimkan untuk kita sebagai tanda kasih sayang DIA pada kita...

Sepanjang kehidupan aku pelbagai dugaan dah aku tempuhi.. Rasanya semua sama jerk kot... Mane ada manusia kat atas muka bumi tuhan ni tak diberikan dugaan kan... Masa berganti masa, berlalu jugak dugaan itu dengan jalan penyelesaian yang kita pilih sendiri... Kadang-kadang kita sendiri pun tak sedar bila semuanya selesai... 

Eh bukan itu yang aku nak bebelkan disini ye... Yang aku nak story kat sini adalah kerenah seorang wanita yang bernama Lea Azleeya dulu dan kini.. Mungkin bukan aku je yang camni... korang pun aku yakin berkerenah cam aku gak kan.. haha!!

.
.
.

#Kerenah Dulu

Dulu aku free hair tau... Adehhh... time tu punye la gile nak buat rambut bagai-bagai gaya... habis semua gaya aku cuba.. sampai rosak rambut.. Tak hargai betul la pemberian tuhan kan.. Pendek kata duit banyak habis untuk menggayakan rambut.. Rambut aku agak panjang dulu... Gaya paling win adalah rebonding<lurus melidi rambutku>.. aku suka..!! sebab ape... sebabnya senang nak urus dan kemas ajerrr... Bila dah free hair, gaya rambut menjadi kepentingan.. Duit sanggup aku habiskan untuk mendapatkan kepuasan penampilan diri... huhu.. Sama je kot ngan wanita-wanita lain.. ye dak??




#Kerenah Kini

Sekarang aku dah berhijab penuh.. dulu time keje je bertudung... Tak ikhlas betul kan.. Alhamdulillah setelah diberikan hidayah olehNYA aku dengan istiqamah berhijab penuh.. dah lama jugak la.. semenjak 2012 kalau tak silap.. <lama keh?? huhu..>  Hah.. Bila dah bertudung dok gile kat tudung lak dah... Bagai-bagai pesen tudung aku beli.. Pakainye idokkk jugekkk.. Permulaan berhijab penuh <ikhlas tau kerana ALLAH SWT> , beli la shawl bagai.. last-last tak pakai pon.. Tak pandai nak melilit.. Lastnye dok pakai la tudung xpress ajerk... Pastu berjinak-jinak dengan tudung syria... Tau kan tudung syria camne... Yang inner asing tuuuu... huhu.. Lama jugak la jatuh cinta dengan syria.. Sampai tak terpikat dengan tudung jenis lain.. Sebabnya mudah nak pakai.. 

Minat pada shawl muncul lepas tu.. Asbab dari seorang sahabat yang aku kenal time aku berjinak-jinak membeli barangan dengan dia dulu melalui IG.. Dia suka pakai shawl.. cantik.. labuh... Suka sangat tengok dia menggayakan shawl.. sehinggalah aku terjatuh cinta kat shawl pulak.. Dia banyak mengajar aku tentang istiqamah dalam berhijab.. Beri semangat kat aku.. TQ Nadia... Tapi kan tula satu masalah aku.. beli shawl tapi tak pandai nak menggayakannya.. makanya tersimpanlah dalam peti simpanan tudung kat umah.. Huhu.. Sempat jugak la pakai sekali time kenduri kat kelantan... Pastu tersimpan kemas... Pakai jugak lagik syria.. Haha..

Wujud pulak keinginan yang kuat nak pakai bawal balik... Nak pakai tetapi keyakinan takde masa tu.. Takut tak sesuai dengan muka.. Padahal start kerja gomen ni memang bawal yang aku pakai.. Dah sekian lama tinggalkan dunia bawal jadik cam janggal je.. Sehinggalah aku kenal dengan jenama tudung AIDIJUMA... Barulah aku kenakan bawal semula... sampailah sekarang... Tapi sekarang aku dah pandai pakai shawl yang panjang berjela tu.. Haaa... advance tak sekarang aku?? haha!! Berkat pembelajaran daripada kawan aku nadia dan juga sumber inspirasi aku dalam ber-shawl.. Blogger Irine Nadia.. 



.
.
.

Tulah kan... wanita ni bagai-bagai kerenah dok ada.. itu baru sikit.... bila free hair, sibuk nak gayakan rambut.. bila dah berhijab, bajet dah boleh kurangkan perbelanjaan untuk bahagian tu.. Rupa-rupanya sama jerk.. dok gile beli tudung pulak.. berbondong-bondong tudung dalam lemari.. huh.. dari mana aku dapat perkataan berbondong-bondong tu??  sampai nak runtuh lemari.. leh buat pusat jualan tudung dah gayanye.. haha.. Itulah wanita...

Korang cane lak?? sama tak cam kerenah aku ni?? hehe..~!!


p/s :-
Alhamdulillah kerana diberi hidayah untuk berhijab penuh sebelum dijemput pulang 'kesana'... 
Syukur... 
TQ ALLAH.. 






2 comments