Tudung kanak-kanak

Sedih ~ Tak Tenang ~


Assalamualaikum w.b.t.

sumber : google

"Aku tak tenang la hari ni"...

"Sedihnya hati"...

Hehehe... macam-macam keluhan kite dengar bila hati tak tenang, bila timbul rasa sedih, bila gelisah bertandang dan ketika hati sedang berduka oleh sebab-sebab yang boleh menyebabkan keadaan itu terjadi.. (faham tak) hahaha.. Setiap manusia di dunia  ni pasti akan merasai perasaan yang sebegitu.. Apatah lagi ketika berlaku perkara-perkara yang tak diingini.. Tapi percaya lah.. semua tu mengajar kite tentang erti sebuah kehidupan..

Bila terasa tak tenang, rasa sedih, gelisah dan berduka, ape biasa korang buat? Mesti ada yang mengisi masa lapang supaya dapat melupakan semua tu kan.. MeBZkan diri seharian.. Tak kurang jugak yang menangis semahunya kan.. Percayalah, penawar yang paling mujarab ketika kite berada dalam keadaan seperti itu adalah BERZIKIRLAH KEPADA ALLAH.. Itu lah ubat yang paling mujarab untuk merawat hati yang sedang gundah gulana, tidak tenteram, sedih, gelisah dan berduka.. 

sumber : google


Ini lah ayat yang selalu aku amalkan ketika aku berada dalam keadaan tidak tenang dan sedih.. Sentiasalah berzikir kepadaNYA.. Kite pasti mendapat ketenangan..

sumber : google

Okeh.. Jam dah menghampiri pukul 5... Takat ni aje la boleh aku bebelkan untuk hari ni.. hehehe.. MOga-moga kita sama-sama mengamalkannya ye... Sucikan hati dengan solat taubat.. Sebagai renungan bersama, aku hadiahkan gambar hati ni untuk semua dan diri aku sendiri..

ehsan google



Gerimis Senja


Assalamu'alaikum wbt..

ehsan en. google

Takde ape-ape nak aku celoteh kat sini sebenarnya.. Cuma nak tempek sebuah lagu yang dipopularkan oleh Alleycats - Gerimis Senja.. Suka sangat lirik + lagu ni.. 

.
.
.
.

Gerimis Senja
.
.
.
.



OAT Choco


Assalamu'alaikum wbt

Tengah rajin sikit ye hari ni.. Jangan nk buat muka terkejut ek melihat kerajinan ku ini.. Ahakz.. Bukan pe, aku cuma nak buat survey pasai makanan ni.. Pelik aku.. Cam jadik fenomena lak..

OAT Choco

Curik kat google ye.. jgn mare..

Hah ini la 'sesuatu' tu... Best KEH?? Takat ni aku belom agik membeli + mencuba snack ni... Ketinggalan betul la aku ni kan.. Sambil buat muka jakun ni tau... Sebab ape aku buat tataw jek pasal bende ni pada awalnye, sebabnye aku memang bukan penggemar oat... hhehehe.. Tapi bila dah heboh bercakap sal oat choco ni, nak jugak rasa.. Mane la tau sedap ke kan bila berada lam mulut aku ni.. hikhik.. 

Ritu ada gak jalan-jalan dekat Car Booth kat depan UTC.. Ada gak tengok orang dok jual bende ni.. Aku dengan selamba badak masa tu berkata-kata lam ati.. "Dari mana datang lak snack ni.. cam pelik aje aku tengok.." hikhik.. Kejam tak?? Tengok!! sekarang aku lak mencarik.. Nantilah kalau rajin-rajin kaki ni, aku pergi la menapak lak kat depan UTC tu... Malam buta lak tu Car Booth tu bermula.. Hadoiii..

tq en. google ks pinjam pic ni

Hah.. ni isi dalam dia.. Dah cam kekacang je kat luau tu kan sekali tengok.. Aduiii, bila boleh rasa ni... 
Sabau jelah.. hohoho ~!!




Lagu Time Kecik-Kecik..


Assalamu'alaikum wbt..

Terlalu lama rasanya tak menghapdet blog... Rindu sangat-sangat nak berblog.. Tapi apekan daya masa menghadkan segalanya... Bukan tu aje.. KEMALASAN yang melampau pown menjadi punca-punca terjadinya blog ni tak berhapdet... hehehe..

Teringat aku masa kecik-kecik dulu... Dengar lagu omputih tapi tataw ape yang dorg sebut .. Almaklumlah kecik agik time tu kan... Bukannya tahu bahasa2 inggeris ni... Takat dengar dan buat lirik sendiri boleh la.. Janji bunyik ala-ala gitu... Hahaha.. Banyak jugak lagu yang aku reka sendirik lirik dia.. tapi bunyiknye lebih-lebih kurang la dengan versi asal.. Time-time kecik dulu mesti la dengar lagu kanak-kanak kan,.. Takan dengar lagu jiwang-jiwang dewasa lak.. Tapi budak sekarang dah pandai dah.. Dah update la budak-budak sekarang.. layan lagu orang-orang dewasa dah.. Tak layan lagu kanak-kanak hingusan ni.. hehehe

Salah satu lagu yang masih aku ingat sampai sekarang.. Aku pown tak pasti ape tajuk lagu ni yang sebenar.. Tapi aku masih ingat lirik yang aku buat dulu.. Agak lucu  bunyinye.. Tapi menarik bagi aku.. HAhahaha..Poyos betol rasenya bila nyanyikan balik.. Sape-sape yang tahu lagu  ni, boleh la nyanyi sama-sama aku.. sape tataw, just buat muka terkejut je ye,.. hahaha.. jummm..~!!

"lets go to the zoo, de wat supi sudu, de de winggu"

HAhahaha... itu la lirik yang sering aku nyanyikan masa kecik-kecik dulu.. Bila dah beso 'gajah' ni, terasa lucu lak.. Tapi tetap menghiburkan hati aku sendiri.. Bila aku nyanyi kuat-kuat, mesti semua cakap "ape yang ko mengarut ni.. dah x betul ek".. HAhahaa.. itu lah dialog yang biasa aku dengar sesudah aku habis nyanyikan lagu yang 'kiut' ni..

Teringat lak satu 'peristiwa' tu.. Dulu-dulu aku memang selalu p karok.. Kalau pergi KL mesti karok kat Redbox.. Karok tu adalah xtvt wajib aku dulu... Memang gile karok la dulu... Satu hari tu, aku pergi karok dengan seseorang ni yang juga kaki karok cam aku.. Memang sekepala la aku ngan dia dulu.. Hantu nyanyi betul kitorang ni dulu... Dok tengah-tengah syok menyanyi, aku teringat dengan lagu 'kiut' aku ni la.. Terus aku amik mic dan terus nyanyi lagu berhantu aku ni.. Terus dia tercengang dan tanye aku "Lagu ape tu".. Sambil dia buat muka konfius dan gerun + cuak.. Hahahaha.. Tak leh blah tengok muka dia.. Aku ape lagik, terus buat penderaan mental keatas dia.. Aku paksa dia nyanyi lagu misteri aku tu.. Dia tak nak sebab lagu tu "terlampau best".. Wakakaka.. Aku tetap buat paksaan sampai hampir-hampir dia mengidap penyakit mental ketika itu.. (dasyat tak cerita aku ni yang ditokok tambah)... ekeke.. Last-last dia TERPAKSA menebalkan muka dan mengikut aku nyanyi lagu tu.. hahahahahahaha (gelak besar aku)... Aku siap ajar dia cara-cara nak nyanyikan lagu tu... Dia bukan tau melody dan lirik lagu tu.. hahaha  Tapi ok la sebab dia sporting sangat.. Nak jugak dia memenuhi permintaan aku tu.. Sampai dia suka lak lagu simple aku tu.. hahaha.. Ingat lagik ke dia ngan lagu ni ek.. Ape la cite dia sekarang.. hehehe.. Kenangan betul la semua ni.. hikhik.. Simpan semua kenangan dalam buku "hati"... Itu je yang ada sekarang.. huhuhu

Best tak cerita aku?? Korang pown mesti ada lagu yang korang reka sendirik kan time-time hingusan dulu... Tapi mesti korang tak leh tiru aku punye lagu yang sangat-sangat comel ni kan.. hahaha..

Okeh la kawan-kawan.. Moga lain kali aku coretkan lagik pape cite.. Aku nak p hadap kerja lak.. Jumpa lagik deh... 

Bubeyy...

Smile Sokm0~!!