Tudung kanak-kanak

GIVEAWAY 2014

STICKY POST


Merundum


Assalamualaikum

Lama tak apdet blog... Rindu sebenarnya tapi keadaan tak berapa nak mengizinkan... Banyak bende yang nak di apdet tapi belum kesampaian.. Ni pown curi-curi menaik sebab rindu sangat-sangat... hehehe.. InsyaALLAH ada masa terluang pasti akan diapdet nanti.. Giveaway pown dah lama tak join.. Sori sangat-sangat kepada yang mempelawa Lea untuk join.. Bukan sombong tetapi memang keadaan tak mengizinkan..

Smile.. :)

Isabella, Hantaran Kasih Tuhan


Assalamualaikum..


Alhamdulillah dah abih membaca untuk buku ni... Buku ni mengisahkan seorang penganut agama kristian yang sangat taat dan juga seorang anak daripada keluarga yang sangat berpegang teguh dengan agama kristian dan akhirnya memilih Islam sebagai agama yang benar... Best buku ni... Sila lah beli ye kalau nak tau cerita buku ni ye... Payah gile nak dapatkan buku ni.. Asek sold out aje... Ni pown bernasib baik je masih ada... Setelah sekian lama mencarik...



Buku ni pown dah abeh aku baca... Buku ni menceritakan tentang seorang wanita yang sangat tabah dengan keadaan fizikalnya yang cacat pada kaki akibat sakit polio yang dihidapinya sewaktu kecil kerana demam panas yang teruk...Namun kecacatannya itu tidak menjadi penghalang kepada kejayaannya sebagai penaung Yayasan Darul Wardah... Ibunya telah tiada dan hanya ayah menjadi penawar kepada nya... 

Banyak lagik la suka duka dalam buku ni.. Buku ni adalah novel islamik.. Diselitkan jugak surah-surah yang membawa maksud atau berkaitan dengan situasi didalam penceritaan novel  ni... Secara tidak langsung, ianya boleh menambahkan pengetahuan kitakan... Banyak pengajaran dalam novel ni yang boleh kita dapat dari pembacaannya... So, tak rugi la kalau nak beli pown kan... Sape-sape yang suka Novel Islamik, bolehla try baca novel ni lak... :)

Ketam Masak Lomak Cili Api


Assalamualaikum..

Ketam Masak Lomak Cili Api.,.. Nyummyy... 


Huh.. Bila mau buat lagik ni ek... ???

Jangan Baca Novel Ni..!!


Assalamualaikum

Nape tuuu... ??


Tengok si budak kecik yang shomel tu.. Entah ape dia buat tu... Baca novel agak nye tu.. hehehe... Pape pown aku sangat-sangat-sangat sayang kat budak buchuk soram ni... Paling cerdik di dunia.. ;)

JANGAN BACA NOVEL NI..!!


Korang pernah tengok tak novel ni... ?? Dengan kulit hitamnya... Tajuk warna merah menyala cam darah... Uisss.. Semacam je kalau tengok kan... Tajuk pown pelik aje... Hehehe.. Tula pandangan pertama aku bila tengok novel ni.. Tapi kan.. Unik jugak la novel ni.. Kreatif... 

Aku dah habis baca novel ni.. Best gak la novel ni.. Cuma ada pening-pening lalat sikit time baca... Seram gak time baca tu.. Rasa cam berada dalam situasi penceritaan novel ni.. huiss... Kejang otak aku baca novel ni.. Hahaha... 

Novel ni ada 2 jenis tau.. Maksud aku ada 2 buku laa.. Ada sambungan kepada novel "Jangan Baca Novel Ni".. Kene baca kedua-dua novel barulah boleh faham cerita yang hendak disampaikan... 

Jangan Baca Novel Ni

Tanpa Tajuk.. Sambungan JBNN... (sekuel)

Nahh tu dia novelnya.. Novel ni hasil penulisan Ismi Fa Ismail.. Kalau korang suka baca buku-buku seram.. fiksyen.. boleh la try baca novel ni... Uiss.. mengganggu fikiran jugak la baca novel ni.. Kalau korang x suka seram dinasihatkan tak yah la baca ye.. Kang jadi pape susah lak.. hahaha.. Tapi pastikan korang beli kedua-duanya sekali baru korang boleh faham ceritanya...

Selamat Membaca... :)


Hadiah Giveaway 5K Dunia sebenar Shida...


Assalamualaikum..

Punye la lama GA ni dah berlalu... Baru berkesempatan aku nak hapdet hadiah yang dimenangi oleh aku... 


Tu dia adiah yang aku dapat... Adiah ni sponser oleh blogger Shida.. Thankz shida.. shomel sangat bookmark ni.. Alhamdulillah... Kebetulan lea suka membaca.. dapat lak bookmark yang comel ni boleh la guna semasa membaca buku yang mane tak disediakan bookmark.. Alhamdulillah.. :)



Rendang Daging


Assalamualaikum..

Puasa dah semakin menghampiri kita kan... Sape-sape yang belum ganti puasa boleh la ganti segera... Nanti tak sempat pulak nak menggantikan... Bila ingat puasa, terus la teringat hari raya kan.. hehehe.. Bila ingat raya terus terbayang-bayang rendang dengan nasik impit.. Tu makanan kegemaran aku bila hari raya.. Kueh mueh ni tak berapa nak pandang sangat la.. Yang kene terkam dulu seharusnya rendang dengan nasik impit..

Uis.. belum raya lagik dah sebut semua tu kan... Bukan pe.. Tadik aku dok belek-belek gambar dalam komputer aku ni.. Terjumpa lak gambar rendang yang aku penah masak untuk menjamu rakan-rakan opiz ni selepas raya dulu-dulu.. Wah dulu-dulu tu.. Kiranya dah lama la kan... hikhik..

Rendang Daging


Uis.. bila lagik la nak terbuat rendang ni... Penyakit malas berleluasa sekarang ni.. Teringin lak nak makan tu time-time camni...

Ada satu agik masakan daging yang aku suka... Aku tataw nak kasi nama ape... Aku bantai aje masak.. Last-last menjadik dan sedap jugak la.. Tataw nak tarok nama ape kat masakan ni... Tapi bawang mesti mau banyak kasi tarok dalam.. Baru manis dan sodap.. hahaha..

Daging Masak bantai aje lah...~!!

Adeh lapoooo0o0ooo....


SilkyGirl Moisture Balm Lipcolor + Garnier Facial Foam


Assalamualaikum..

Ritu aku beli lipstik baru setelah aku agih-agihkan lipstik lama aku kepada adik-beradik aku.. Banyak  jugak lipstik yang aku dah dermakan kepada adik beradik aku.. Lipstik yang masih tak luak sebabnya aku pakai sikit aje then aku bosan terus tak pakai pastu beli baru.. Tu yang terjadi lambakan lipstik tu... Daripada dibiarkan tak terpakai baik aku agih-agihkan kepada adik beradik aku kan...

Baru-baru ni aku ada lah buat rondaan yang tak disengajakan kat ECM Kuantan... Gatal lak kaki masuk Guardian... Terus kaki melangkah ke bahagian kosmetik... Tetiba terpandanglah bahagian Silkygirl.. Uiss.. Lipstik baru la... (dalam ati lah)... Belek punye belek teruk berkenan.. Pilih punya pilih terus sambar 2 warna yang aku suka..


Silkygirl MBL - Berry + Peach

2 Warna yang menjadi pilihan aku.. Berry (03) dan Peach (02)... Lipstik ni best sebab ada moisture Balm kat tengah-tengah dia... Kirenya 2in1 la kan... Tak yah dah nak sental Lips Balm dulu... Lipstiknye dah pakej dah 2in1... Lipstik + lipsbalm... Terbaik lah silkygirl.. Bila pakai lipstik ni bibir jadik lembab aje.. Soft aje... Pendek kata.. Lipstik ni memang best.. 

Peach (02)

Berry (03)

Selain tu aku sempat jugak rembat pencuci muka garnier.. Saje-saje je aku beli.. Untuk standby dalam beg make up aku... Senang sikit nak cuci muka time nak solat... Tak yah la aku susah-susah bawak sabun pinkish kesayangan aku tu kehulu kehilir.. Nasib baik la muka aku tak bermasalah sangat sekarang.. Alhamdulillah...

Garnier Pure Active Facial Foam

Pencuci muka ni  daripada ekstrak delima.. Saje cuba-cuba kan.. Tapi tak berapa nak best sangat sebab sabun dia kuat sangat.. Susah nak cuci sikit sebab sabun dia terlalu tebal.. Padahal pakai sikit aje.. hehehe.. Kene berusaha untuk cuci keseluruhan sabun pada muka.. Tapi tak pe la kan sebabnye aku pakai time nak solat kat opiz aje...


Nasi Goreng Lea.


Assalamualaikum..

Nasik GoreM..

Entah bila aku buat nasi goreng ni.. Lupe dah hari ape... Hehehe.. Ni la akibat kalau dah lama x update blog kan...

Eat That Frog


Assalamualaikum..

Dapat hadiah dari seorang rakan... Sebuah buku yang agak menarik tajuknya.. "Eat That Frog"... Bila baca tajuk tu rasa loya je  tekak kan... Tapi bila baca baru tahu ape yang hendak disampaikan dan ada maksud yang sangat berguna disebalik tajuk tersebut..

Eat That Frog by Brian Tracy

Buku ni sangat-sangat bagus untuk dibaca bagi merancang jadual kerja yang berkualiti... Memberi semangat untuk kita bekerja dengan lebih sistemetik... So, setiap orang seharusnya mempunyai buku ni... Aku dah ada... Korang bila lagik?

Thankz zimah sebab menghadiahkan buku ni.. Sangat berguna... Thankz juga dengan kata-kata semangat yang dicoretkan pada halaman pertama buku ini... Thankz so much.. :)



Mee Bandung Terlajak Sedap..


Assalamualaikum..

Penah tak korang makan Mee Bandung?? Tak beragak kan soalan aku... hakhak.. Yang aku tahu Mee Bandung yang paling femes adalah dekat Muar, Johor kan... Tapi bagi aku, Mee Bandung Muar bukan menjadi kegemaran aku dan sebaliknya aku tak berapa nak suka rasa Mee Bandung Muar... Hehe..

Dalam banyak-banyak Mee Bandung yang pernah aku rasa, hanya Mee Bandung kat gerai makan makcik sorang ni aje yang aku suka dan memang bagi aku terlajak sedap.. Gerai ni terletak di basten lama kat bandar kuantan... 

Mee Bandung

Ni lah rupa Mee Bandung tu.. Hahaha.. Bagi aku nilah Mee Bandung paling sedap yang pernah aku rasa.. Lain dari yang lain... Selera masing-masing lain kan.. Citarasa masing-masing pown lain.. So, ni dari penilaian diri aku sendiri.. Korang mesti ada citarasa korang sendiri kan..

Kat gerai makcik ni bukan saje Mee Bandung menjadi kegemaran aku... Bihun Sup pown sodap.. Nasi Goreng Kampung pown sodap... Tapi kebanyakannya bila pergi kedai makcik tu aku akan order Mee Bandung la.... Feberet aku kan... 

Mee Bandung makcik tu sedap.. Tapi nama makcik tu aku sendiri pown tataw.. 
Hahahaha...~!!

Handmade... Al-Quran Kesayangan...


Assalamualaikum..

Huh.. Sekian lama blog ni bermasalah tak boleh nak follow mollow rakan-rakan... Dan akhirnya telah selesai masalah tersebut.. Tetiba kan masalah ni selesai... huii.. Sampai tahap nak berblog pown takde mood.. Kihkih..

Sebetulnya baru harini dan ketika ini aku berkesempatan untuk membuka blog kesayangan aku ni.. Ni pown boleh la bukak sebab waktu rehat kan.. Banyak kerja yang nak disettle kan.. Awal-awal bulan ni banyak laporan yang hendak dibuat.. Mane lagik nak update kursus-kursus kakitangan kat tempat aku ni.. Dengan masalah tatatertib agik... Fuhhh.. (konon2 bz sgt la tu) hehehe.. Jumaat ritu lak dapat MC sebab masalah kesihatan... Uiss banyak beno masalahnya kan.. Anugerah tuhan semuanya.. Alhamdulillah...

Aku sebenarnya dah larik dari tajuk entry ni sebenarnya.. hahaha.. Tapi tak pe lah kan.. Tu mukadimahnya dulu... Kene la panjang sikit... Dah agak lama aku tak update berkenaan buku-buku yang aku beli dan baca kan... Terasa rindu sangat-sangat nk update sebenarnya.. Tapi kali ni aku nak update berkenaan Al-Quran lama kesayangan aku... Aku dah buatkan baju baru untuk Al-Quran aku tu.. Hitam lagik uollss.. Bukan pe, aku kesian sangat tengok kulit dia yang dah terkoyak-koyak... Kalau tak diganti bajunya pasti terkoyak rabak jadiknya... Isi dalam menten cun... Luar je teruk sikit keadaannya.. So aku fikir-fikir, baik aku buatkan baju untuk Al-Quran aku tu..

Ini lah hasilnya..

Handmade

Siap ada tali penanda agik..


Itulah hasilnya... Setelah bertungkus lumus menyiapkannya.. Aku lupa nak amek gambar sebelum.. Amek gambar selepas ajo.. Lepas berbaju baru ni makin bersemangat aku baca Al-Quran.. Alhamdulillah.. Bukan Al-Quran je aku balut... Diary comel aku pown aku balut jugak... Terlebih rajin lak aku time tu... Dah lama sebenarnya aku buat ni semua.. Cuma tak berkesempatan nak update kat sini... 

Diary Comel Aku


Korang pown boleh buat... Mudah aje... :)