Tudung kanak-kanak

Tambah Koleksi Lagi..


Assalamualaikum..

25hb Feb baru ni gajikan.. Tengahari tu terus keluar pergi kedai buku untuk tambahkan koleksi buku-buku aku... Excited gile.. Tak sempat-sempat dah nak tunggu hari jumaat.. Biasakan aku pergi mencari buku hari jumaat.. Kali ni memang tak menyempat dah.. Kebetulan nak pergi carik hadiah untuk kelahiran anak baru member opiz kan.. Terus je la ke kedai buku... Dah alang-alang sampai berdekatan dengan kedai buku tu kan.. hehehe..

Koleksi Baru Aku

3 buah buku aje aku beli.. Buku-buku ni dah lama berada dalam senarai aku.. Nanti aku update k berkenaan buku-buku ni.. Setakat ni aku tengah baca buku Isabella tu.. Belom habis lagi.. So tak boleh nak buat kesimpulan lagik.. Buku ni berkenaan sejarah.. hehehe.. 

Banyak lagi kan buku yang aku belom update.. Tengok la.. ada masa nanti aku apdet satu persatu ye.. Banyak dah buku yang telah dihabiskan pembacaannya.. Cuma tak berkesempatan nak update.. Tambahan pula, aku sedang kemalasan untuk membuat kesimpulan keatas buku-buku yang telah aku baca tu.. hahaha..


SEGMEN & GIVEAWAY BY IKHWAN YUSUFF


Assalamualaikum..

Nak join GA dari blogger Ikhwan Yusuff pulak kali ni..


SEGMEN & GIVEAWAY BY IKHWAN YUSUFF

Klik banner untuk join

Nasib baik cepat terperasan GA ni.. Tarikh tamat dah hampir sangat.. hehehe

GA ni  kene sertakan QUOTE sebagai syarat-syarat penyertaan nye.. Hah.. Banyak jugak nak di tampal disini.. hehehe.. Jom tengok ape yang nak aku tampalkan disini.. Semua aku suka dan membawa makna dalam kehidupan aku... hahahahahahaha.. (gelakkan diri sendiri dulu sebelum orang gelakkan aku nanti)







Last sekali.. Kata-kata ni banyak sangat kasi pengajaran pada aku.. 


Okeh la.. tu aje la yang aku nak tampalkan disini.. 

Oh ya.. GA ni tamat pada 01 MAC 2014.

Gut Luck kepada yang menyertainya..

Bubey.. :)
59

Pelancaran FB Page Ianfaizal.com


Assalamualaikum..

Nak join giveaway lagik.. GA ni simple sangat.. Memandangkan aku tak berapa nak ada banyak masa terluang, makanya aku join GA yang simple aje syarat-syaratnya... hehehe..

Pelancaran FB Page Ianfaizal.com

Klik banner untuk join ye..

Tarikh tutup GA ni : 28 Februari 2014

GA ni simple aje syarat-syarat dia.. So, jom la ramai-ramai serbu dan juin GA ni.. :)




Cinta Makrifat


Assalamualaikum

Teringat pulak aku hari ni pasal Anugerah Drama Kuala Lumpur yang lepas... Ape yang aku ingat??? haa ni nak cite ni.. Aku teringat Awie dan Erra Fazira.. Tentang persembahan dorang pada pembukaan anugerah tersebut..  Dorang buat persembahan sempena Konsert Teaterikal Suara Kita yang akan berlangsung di Istana Budaya pada Mac 2014 nanti.. 


Teringin sangat nak pergi menonton teaterikal ni.. Tapi ape kan daya, ianya tak mungkin berlaku pada aku.. hukhuk... Erra Fazira, Awie, Ziana Zain.. Memang artis yang aku minati.. hurmm.. Tak de rezeki aku nak pergi menonton.. sob sob sob.. (sedey ni tau)

Aku suka sangat lagu Cinta Makrifat dendangan Awie dan Erra fazira.. Wah pasti meletop lagu ni kan nanti.. Persembahan dorang pada malam anugerah tu memang mantop.. Sampai aku menitiskan air mata tengok.. Touching sangat... (bermakna pada aku juga sebenarnya.. sebab tu tacing semacam je..).. hikhik.. 

Jom kite layan sekali lagi persembahan dorang malam anugerah tu.. jom.. jom..

Cinta Makrifat - Awie & Erra

Tadi search lirik dia.. Sekali tak jumpa daaa... Maybe lepas teaterikal ni ada kowt lirik dia... hehehe..
Moga Teaterikal ni berjaya walaupun aku tak dapat menontonnya.. hehehe..



First Giveaway by Mrs Bella


Assalamualaikum..

Giveaway lagik hokeh... Haaa rajin tak daku rini menjoin GA..
Jom terjah...


First Giveaway by Mrs Bella

klik banner untuk join...

Alhamdullilah akhirnya terlaksana juga giveaway pertama saya iaitu First Giveaway by Mrs Bella. Sebenarnya dah lama nak buat giveaway ni but takde time nak buat maklumlah busy belajar.Hadiahnya simple je syaratnya pun tak banyak. Pemilihan pemenang berdasarkan Random and jangan lupa meriahkan First Giveaway by Mrs Bella

Tag 2 org rakan : Fiza &  msredcheesecake ---------->> jom join sama lea.. :)
Link profile facebook : https://www.facebook.com/s0tskirt


Okeh.. Ni sedikit info GA di atas..

GA ni tamat pada : 31 MAC 2014
Keputusan pada : 03 APRIL 2014

First Giveaway By Aliyah Syofia Mazalan Sempena Pembukaan Syofia Blogshop


Assalamualaikum..

Rajin betul aku terjah blog orang rini.. Rajin jugak nak join giveaway yang dorang sediakan.. Hahahaha.. Mabo0ok Giveaway rini aku... Jom tengok dan join GA ni pulak.. GA ni menawarkan voucer RM 50 bagi setiap pemenang.. 5 pemenang aje tau..

Klik Banner untuk join

Haa GA ni dibuat sempena pembukaan Syofia Blogshop.. So, ape lagik tunggu-tunggu tu.. jom la join ramai-ramai... Aliyah, Saya nak baucer RM50.00.... hehehe..

Tarikh Tamat GA : 14 MAC 2014
Keputusan GA : 15 MAC 2014

Smile frenzz.. :)

SAYA NAK BLOUSE CANTIK dan MURAH DARI MOMS MADNESS GARAGE


Assalamualaikum..

Giveaway lagiiiiiiiiiiii... Jom ramai-ramai join...

Klik Banner Untuk Menjuinkan Diri

Tengok tajuk GA ni pown comel-comel je kan.. Mesti hadiah yang disediakan comel-comel jugak.. Sekarang ni banyak sungguh kedai online.. Cam cendawan tumbuh dimusim hujan ke bak kata orang-orang dolu.. hikhik..

Aku ni memang salah seorang penyopping online yang tegar ( ok tak ayat aku - penyopping.. Hahaha ).. Aku suke sangat beli online ni.. Mudah.. Sampai di depan pintu.. Tak payah nak letih-letih kaki pusing-pusing shopping complex kan.. Sekadar letih jari jemari je klu online ni.. Biasa la kalau dah beli online mesti carik barang yang murah-murah sebab terlalu banyak saingan.. So, sebagai pembeli kite boleh la pilih yang mane berkenan dan banding-bandingkan harga.. Semestinya la kite pilih yang murah kan... hehehe

Eh panjang lak aku membebel.. Jom la juin dengan aku.. Best gak GA ni.. 
Jom Fiza & Pink Ummi  join skali..

Tarikh Tamat GA : 02 MAC 2014
Keputusan GA : 06 MAC 2014


36

Ladies Closet GiVeAway by effafarhana


Assalamualaikum..

Lama sungguh tak juin Giveaway.. Ni baru nk juin balik..
Jom la Juin sama-sama.. Tak lama dah nak tamat GA ni..

KLIK BANNER UNTUK JUIN

Banner pown dah comel.. Dah ape lagik yang tengok-tengok tu.. Jom la join..

Tarikh Tamat GA : 01 MAC 2014 ( hingga 11.30 pm )
Keputusan GA : 04 MAC 2014

Gut Luck Frenz.. 

Smile.. :)

50

7 Golongan Yang Mendapat Naungan Di Akhirat


Assalamualaikum..

Mata ni tak selesa sangat hari ni.. Tetiba aje terkene sakit mata lak.. Entah jangkit dengan sape.. Rasa-rasanye jangkit dengan anak saudara aku kowt... hikhik.. Tak pe.. Dugaan kecil untuk aku.. cewahhh..

Hari ni aku nak cerita sal 7 golongan yang akan mendapat naungan di akhirat nanti.. Artikel ni pown aku dapat dari sebuah buku yang aku baca dan aku sayang sangat-sangat buku tu.. hehehe.. Buku ni penah aku review dulu.. Buku yang betul-betul memberi keinsafan pada aku.. Semai Benih-Benih Syurga.. Dalam buku tersebut ada menyentuh berkenaan 7 golongan tersebut.. Jom kite jenguk-jenguk..

Seperti yang kita tahukan, pada hari pertama pengadilan di padang mahsyar nanti, seluruh umat manusia berhimpun, dari manusia pertama iaitu Nabi Adam a.s sehinggalah manusia terakhir. Keadaan umat manusia pada hari itu sesuai dengan amalannya semasa di dunia dahulu.. Rasullullah SAW menggambarkan ada tujuh golongan manusia akan mendapat pertolongan dan naungan pada hari tersebut. 7 Golongan tersebut ialah :-

Ihsan google


7 Golongan Yang Mendapat Naungan Di Akhirat

1.  Pemerintah yang adil. Ini kerana tanggungjawab dipikul pemerintah dalam melaksanakan keadilan adalah perkara yang amat berat dan bukanlah mudah bagi seorang pemimpin untuk melaksanakan keadilan terhadap semua rakyatnya. Sekiranya keadilan ini berjaya ditunaikan, ganjarannya adalah amat besar sekali. Namun jika gagal, dia menjadi pemerintah yang zalim dan azab menanti di akhirat.

2.  Pemuda yang hidupnya sentiasa mengerjakan ibadat kepada ALLAH SWT. Ini kerana sebaik-baik masa dan semahal-mahal harganya di dalam hidup seseorang manusia adalah ketika alam remaja kerana pada usia muda seseorang, berbagai ujian dan godaan terpaksa ditempuhi. Maka beruntunglah pemuda yang berjaya melepasi rintangan itu.

3.  Orang yang hatinya sentiasa terikat dengan masjid. Sesungguhnya terdapat hadis menyebutkan bahawa dua ayunan kaki yang melangkah ke masjid ganjarannya amat besar di sisi ALLAh SWT dan dikategorikan sebagai satu sedekah.

4.  Dua orang yang berkasih sayang kerana ALLAH SWT di mana kedua-duanya berkumpul dan berpisah untuk mendapat keredaan ALLAH SWT. Hubungan yang terjalin di atas dasar yang bercanggah dengan syariat sehingga melanggar batas agama, adab kesopanan dan sebagainya adalah hubungan yang menjurus ke arah dosa dan maksiat. Seharusnya ikatan kasih sayang yang dijalinkan sesama manusia mestilah ikhlas kerana ALLAH SWT agar perhubungan itu mendapat pahala, restu dan keberkatan daripadaNYA.

5.  Orang yang dipujuk oleh perempuan kaya lagi rupawan untuk berzina lalu dia menolak dengan berkata-kata, "Aku takut kepada ALLAH SWT". Ini menunjukkan keimanan dan ketakwaan yang sebenar berjaya menangkis segala bentuk godaan yang datang. Hal ini bukanlah mudah kerana tanpa kekuatan iman seseorang itu pasti akan mudah terpengaruh dengan bisikan nafsu dan akhirnya terjebak dalam perbuatan zina.

6.  Orang yang bersedekah secara bersembunyi sehingga tangan kirinya tidak mengetahui apa yang diberi oleh tangan kanannya. Ia menggambarkan mengenai keikhlasan hati orang yang bersedekah.Sesungguhnya tidak ramai orang dapat menyembunyikan kebaikan yang dilakukannya melainkan akan terdapat perasaan riak dan ingin menunjuk-nunjuk supaya mendapat pujian atau sanjungan dari orang ramai.

7.  Orang yang menyebut atau mengingati ALLAH SWT dengan keadaan tidak ada dalam ingatannya perkara lain, lalu menitis air matanya kerana mengingati sifat jahal dan sifat jamal ALLAH SWT. Inilah sifat Muslim Mukmin sejati yang mempunyai perasaan cintakan ALLAH SWT dengan sepenuh hatinya. Dia sentiasa memikirkan dan menghayati kejadian dan keagungan ciptaan ALLAH SWT serta sifatNYA yang Maha Agung. Oleh yang demikian hati, fikiran dan jiwanya terhindar daripada perkara yang melalaikan.

Alhamdulillah selesai sudah coretan untuk tajuk ini.. Moga artikel ini dapat memberi manfaat kepada korang semua.. 

Selamat Membaca & Beramal





Alhamdulillah


Assalamualaikum..

New Chapter.. Alhamdulillah...

Ihsan google

Terus Istiqamah... :)

Ihsan Google

Mencari jalan 'pulang'.. Terus berusaha kearah kebaikan.. Mencari keredhaanNYA....


Pencuri


Assalamualaikum..

Tolongggggggggggggggggggggg pencuriiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii... Encik.. Encikk... Tolong saya.. Ada pencuri...
Opsss terlebey sudey... hehehe bukan itu sebenarnya yang aku nak cerita... Aku cuma nak cakap kat korang yang aku suke sangat lagu ni..
.
.
Pencuri - Mark Adam

Haaa ni la lagunye.. Pencuri dari Mark Adam.. Lagu dia simple but nice... huh.. Spiking hokeh aku...
Sape-sape yang suka gak lagu ni, jom layan sama-sama aku..


Santapan Hujung Minggu..


Assalamualaikum..

Lahai rindu benar dekat blog aku ni.. Hujung minggu tak boleh nak jenguk blog sebab internet broadband aku telah dipotong atas sebab-sebab ketiadaan line yang menyebabkan aku hangin dengan celcom.. hehehe.. Bayar bulan-bulan tapi tak boleh nak guna.. Then terus amek keputusan muktamat untuk tamatkan perkhidmatan.. hehehe.. Terbaikk...

Hujung minggu baru-baru ni korang buat ape ye? Mesti banyak aktiviti-aktiviti yang menarik korang akan buat kan time-time hujung minggu... Cam aku lak, hujung minggu memang tak de keje lain mesti dok umah, kemas umah, masak-masak, basuh kain baju, lepak-lepak baca buku, tengok cerita pastu membuta.. hikhik.. Cuma hari ahad je aku ronda-ronda tengok rumah baru aku yang dalam pembinaan lagik.. InsyaALLAH bulan 8 ni aku dapat la duduk rumah sendiri.. 

Hujung minggu kebiasaannya aku memang memasak..Biasa la, hujung minggu aje ada masa yang panjang untuk memasak dengan selesa... Biasanya pas subuh aku buat nasi goreng ajo untuk santapan pagi.. Tengahari baru masak yang berat-berat.. Kadang-kadang kalau malas nak masak pagi, pergi beli kat luar je.. Sabtu baru ni, tengahari tu rajin pulak nak buat kari ikan.. Sebabnya ritu dok borak-borak dengan kawan aku sorang ni sal kari.. So dia pown kasi la resepi kari ikan.. Nak gak try cara dia masak kan.. So kuatkan semangat pagi tu pergi pasar beli semua keperluan.. Semangat kari la kire hari tu.. Hahaha..

Sampai rumah terus rendam ikan.. Ikan dah beli kat pasar malam hari rabu haritu... Tunggu nak dimasak aje.. hehehe.. Dalam pukul 11 pagi terus ke dapur... Kerja-kerja memasak dimulakan.. Wahh kerja-kerja memasak tu.. hahaha.. Dah cam masterchaf lak gayenyekan...  So menu haritu adalah Kari Ikan Vza namanya...

Kari Ikan Vza

Itu la ropanya kari ikan aku... Alhamdulillah menjadik dengan resepi yang diberi.. Takan kari ikan je kowt.??? haaaa.. Sebagai ganti sayur, aku buat salad telur.. Kire sayur gak la kan sebab lam tu ada macam-macam termasuk la kobis.. Salad telur ni adalah febret aku.. Simple tapi sodap & berkhasiat.. Sesuai untuk diet tau... 

Salad Telur

Minggu depan nak masak ape pulak tataw la.. Kene fikir dulu.. Hahhaa..

Okeh la.. Nak buat keje pulak.. Banyak keje sedang menanti.. Kebetulan, kerani yang seorang lagi tu sedang bercuti isterinya bersalin.. So, aku la yang akan menggalas tugas-tugas beliau yang agak banyak tu.. Hahahhaa... Seminggu aje pun kan.. 

Ok. Babai uols..
Sebelum tu kene Solat Dhuha dulu.. Jom sama-sama.. 

Smile.. :)

Kek Coklat Moist


Assalamualaikum..

Teringin pulak nak makan kek coklat moist.. Lama dah tak buat kek ni.. Dolu-dolu aje rajin buat.. hehehe.. Sekarang ni serba-serbi jadik malas.. Kalau dah penyakit 'M' ni hinggap susah nak baik balik..

Kek Coklat Moist

Ada sape-sape rajin tak nak buat untuk aku??? hikhik.. Gurau aje.. Nanti tunggu rajin kembali baru leh buat balik...


Jambu + Saus Manis Pedas ABC


Assalamualaikum..

Teringat lak aku malam kelmarin aku dok bedal Jambu Air malam-malam buta.. Syok betol.. Terlebih syok sampaikan pagi esoknye dok sakit perut.. Hahaha.. Bahana makan jambu ngan sos yang pedas lagik sedap malam-malam buta.. Rasanye dekat pukul 11 malam gak aku dok layan jambu cicah sos pedas tu..


Tapi memang meletop la sos manis pedas jenama ABC ni,.. memang mabeles... Mula-mula aku tengok jenama ni, terfikir aku " ada jugak orang yang nak tarok nama ni (ABC) kat produk dorang"... Tulah orang cakapkan.. jangan nilai dari cover dia.. kene jugak tengok isinya.. Ternyatalah isinya sedap.. Sangat sedap.. Menepati selera aku... Tak payah dah nak buat sendiri pencicahnya.. Beli aje ABC ni.. Dah cukup sedap lagik melatop sos ni... Kalau tak percaya try la beli dan cuba.. Pasti nak lagik.. Wah promot sakan tu.. Leh jadik duta la camni.. Hahahhaa...


Saus Manis Pedas ABC


Selamat mencuba Uols..

Smile.. :)

Berwajah Baru


Assalamualaikum..

Alhamdulillah, blog aku sudah bertukar wajah.. Mesti korang dah perasan kan.. hehehe... Makin ceria dan pinkish-pinkish gitu... Terima kasih yang tak terhingga kepada sahabat aku yang comel lagik kreatif, Ms Fiza  yang sudi melayan kerenah aku sepanjang memperbaharui aku punye blog ni.. Thankz Fiza..

Wajah Lama

Header Baru



Wajah Baruku


Haaaa bertukar kan.. Alhamdullillah, Ms Fiza telah merealisasikan impian aku.. wahh impian tu uolss.. Hahaha.. Kire impian jugak la ni kan...

Ape-ape pown aku ucapkan terima kasih kepada teman-teman yang sudi menziarahi aku disini.. Terharu sangat-sangat ni tau... hikhik..


Hak Cipta Terpelihara

Dipintu Syurga ost Ariana Rose


Assalamualaikum..


Ariana Rose.. Dengar je nama tu mesti semua dah tahukan dengan ceritanya.. Mesti ramai peminat drama Ariana Rose kan.. Tapi sebaliknya aku.. Aku tak mengikuti langsung cerita ni.. Mungkin terlepas pandang atau mungkin waktu siaran dia tak berapa nak sesuai.. hehehe.. Tapi dari fedback kengkawan aku, cerita ni best.. Diadaptasikan dari sebuah novel.. hah sebut aje novelkan.. Harusla aku carik novel ni dan membelinya.. ekekeke.. Cerita tak tengok, janji novelnya dibaca...  Tak gitu???

Novel Drama Ariana Rose
The Wedding Breaker

Tajuk drama dengan tajuk novel berbeza kan.. Tapi nampak cam menarik je novel ni.. So, harus dibeli.. Tapi sebenarnya ari ni aku bukan nak bercerita sal novel atau drama ariana rose ni.. Sebenarnya aku lebih berminat dengan lagu cerita ni yang didendangkan oleh Dayang Nurfaizah yang sememangnya penyanyi yang aku minati... Suara dia unik.. Aku suka...


Lagu  ni best.. Lirik dia best.. Penyanyi dia best.. Melodi dia best.. Wah.. dah cam juri aku ni kan.. hehehe.. Pape pown jom kite layan lagu ni..


*****

Dipintu Syurga - Dayang Nurfaizah

Lirik Dipintu Syurga


Selamat berhibur..

Smile... :)

Tuhan, Aku Kembali Semai Benih-Benih Syurga..


Assalamualaikum..

Alhamdulillah, hujung minggu aku baru-baru ini dipenuhi dengan aktiviti yang menyeronokkan.. Sabtu malam baru ni, adik aku adakan majlis sambutan hari lahir anaknya yang pertama.. Dah setahun budak kecik kesayangan aku tu... Paling penting dapat berkumpul dengan semua adik beradik.. Seronok sangat-sangat..

Besday boy

Itu cerita sampingan aje.. Yang aku nak cite ni sal buku-buku yang dah lama aku beli dan dah selesai dibaca pown.. Baru nak hapdet sebab banyak sangat buku sampai tertinggal nk update yang ini.. Hahaha.. 

Koleksi Peribadi

Tu dia... 3 buah hokeh... Semua dah selesai baca... Paling best dalam 3 buah buku ni, buku Tok Guru - Semai Benih-Benih Syurga.. Huh.. Memang memberi kesan pada aku.. Sampai tahap aku gerun dengan dunia dan akhirat.. Gerun dengan dunia kerana takut untuk menambah koleksi dosa yang sedia ada.. Gerun dengan akhirat pulak kerana takut dengan azab siksa di akhirat nanti... MasyaALLAH.. Moga hidup aku dilindungi sehingga keakhirat... 

Semai Benih-Benih Syurga

Setiap orang seharusnya memiliki buku ni.. Sangat-sangat bagus untuk kite berubah kearah yang lebih baik dalam membaiki diri.. 


Tuhan, Aku Kembali


Buku Sham Kamikaze ni best jugak.. Tuhan, Aku Kembali.. Sebuah buku yang menceritakan pengalaman Sham Kamikaze dalam berhijrah.. Best.. Jalan cerita dia best... Ramai dah artis-artis berhijrah sekarang.. Setakat ni yang aku tahu baru 2 orang artis yang dah berhijrah terbitkan buku... Dalam entry yang lepas aku ada update buku Diana Amir.. Klik SINI.. Sape-sape nak tahu cerita penghijrahan Sham Kamikaze boleh la beli buku ni.. 

Buku ketiga aku Bencana Akhir Zaman.. Bercerita berkenaan bencana-bencana akhir zaman.. So nak tahu lebih lanjut boleh la beli ye.. Tapi buku ni pada aku biasa-biasa saje.. hikhik..

Bencana Akhir Zaman





First Giveaway by Izni Sofia


Assalamualaikum

Jom juin GA by Izni Sofia ni.. Hadiah Handphone taw... 


Sape-sape nak juin klik ajo banner tu ye... 

Good Luck Frens..~!!

137

1st Mini Giveaway 2014 by Shad


Assalamualaikum..

Jom join GA dari rakan blogger Shad... Hadiah yang ditawarkan pown agak menarik.. Selain tu dapat jugak kite berkenal-kenalan dengan blogger yang lain kan.. Menambah kenalan dan mengeratkan silaturahim kata orang... Bak kata Shad, hasrat beliau untuk mengadakan1st Mini Giveaway 2014 by Shad untuk tahun 2014 ni akhirnya tercapai jugak. So, Jom juin sekali dengan Lea Azleeya.. Hikhik..


KLIK BANNER UNTUK JOIN

Hadiah :

Power Bank x1
T-shirt x1
Novel x2
Long Necklace x1
Shawl x1
Bracelet x4
Ellips Hair Vitamin x2
Fridge Megnet x1
Top-up RM5 x10
Top-up RM10 x3

Lima peserta pertama dan terakhir dapat hadiah misteri!

Selamat berjaya ye kepada semua peserta yang men-join GA ni..
Good Luck UoLLs...~!!

Smile...

Meggi Ketam


Assalamualaikum..

Bila sebut meggi mesti terfikir makanan ketika malas kan.. Hakhak.. Cam entry aku yang lepas.. SINI ... Tapi kali ni nak cite sal masakan meggi yang agak mahal harganya.. Bila tengok kan meggi tu rasa cam murah kan... Tapi menu ni harganya agak mahai kalau nak dibandingkan dengan harga meggi tu sendiri.. Tapi berbaloi-baloi la sebab sedap... 

Tahun lepas aku dapat tawaran untuk menghadiri kursus di Kelantan... Teruja jugak la.. Sambil kursus leh jugak jalan-jalan tempat orang kan.. Cuma masa agak terhad la.. Yang ada pown cuma waktu malam aje kalau nak jalan-jalan.. Time tu aku bertiga termasuk pemandu.. Yang berkursusnye aku berdua je... So, malam tu dok jalan-jalan carik makan terus terfikir nak makan meggi ketam.. Sebab sepanjang perjalanan mencarik kedai makan, banyak jugak kedai yang menyediakan menu meggi ketam ni... 

Pilih punye pilih kedai, berhenti la sebuah kedai tepi pantai (PCB).. Kedai tu memang boleh dikatakan bersih dan agak menarik la.. Siap order, kitorang tunggu la hidangan sampai.. Punye la lama menunggu.. Tetiba datang sorang akak ni cakap kat kitorang "Meggi Ketam tak de la hari ni"... Wah menyirap gak la time tu sebab perut tengah lapar dan tunggu sikit punye lama.. Sampai masa cakap takde pulak.. Haiss.. Terus bangun carik kedai lain..

Last-last jumpa jugak kedai yang ada menyediakan Meggi Ketam... Tak sabar rasanya nak menyantap meggi ketam yang agak femes ketika itu.. hakhak... Aku dah lupa ape nama kedai tu... Tapi masakan dia memang best..

Meggi Ketam Mabeles

Tengok pown dah menyelerakan.. Bila makan memang indah rupa indah rasa.. Wahh camtu skali kan.. Kalau korang pegi kelantan boleh la test rasa.. Tapi sori la aku dah lupa nama kedai dia.. 

LA & Pemandu yang sporting

Tengok tu siap ada tungkul besi untuk ketuk ketam-ketam yang sedap tu... hikhik.. Tu muka cover je tu.. Dalam ati sebenarnya tak sabar-sabar dah nak makan.. Hahaha..~!!


Member opiz aku - Eifah

Dah start memenuhkan mangkuk masing-masing... Sampai licin kami balun.. Memang terbaik.. Pas makan terus p wakaf che yeh.. Carik buah tangan untuk dibawa pulang.. Aku terus menuju dekat kedai kain pasang.. Gile bebes aku jadinya tengok kain pasang yang bagai-bagai corak.. Tapi aku lebih suka kain cotton... 

Wakaf Che Yeh, Kelantan

Tu dia... Sume kain kalau boleh nak dibelinya... Kawan aku tengah promot kat aku tu... Ekeke..
Kalau korang pergi kelantan boleh la carik Meggi ketam... Meggi ketam kat sana memang best... Tapi mesti ramai dah biasa makan meggi ketam kan... Aku je lambat sikit dapat merasanya.. Aku kan selalu terlambat.. HAhahhaa..~!!


Segmen Jom Beramah Mesra


Assalamualaikum..

BerGA lagik kite... Jom sama-sama memeriahkan GA ini... :)

KLIK BANNER UNTUK JOIN

Salam 1 Malaysia. Segmen terbaru kini dilancarkan! Tujuan segmen ini diadakan untuk beramah mesra sesama blogger. Yang tak kenal, kini boleh berkenal-kenalan. Menambah rakan maya. Yang bestnya segmen ini menyediakan hadiah menarik buat pemenang bertuah!

HADIAH:
Tafsir pimpinan Ar Rahman kepada pengertian Al Quran
Jam tangan 2x
Dress
Fridge magnet 2x

Segmen Jom Beramah Mesra dianjurkan oleh Yumida dan ditaja bersama blogger Mselim, Tri Globe DynastyBifa’s Vendor & Pena Bulu Ayam.

TAMAT: 21 FEBRUARI 2014 – Jam 11.59 malam

85

Ketika Malas...


Assalamualaikum..

MALAS... Penyakit tu.. Penyakit yang merbahaya... susah nak ubat.. Hahaha.. Penyakit ni dah berjangkit kat aku semalam.. Bila dah dijangkiti, so ini je la makanan aku untuk malam hari.. Sebab kemalasan melanda.. Hahaha.. Meggi Kekarian....
.
.
.
.



Jemput Makan ye...
hahaha~!!

Smile... :)


Giveaway 5K Dunia sebenar Shida


Assalammualaikum...

Juin GA lagik... Giveaway 5K Dunia Sebenar Shida..

http://www.duniashida.com/2014/02/giveaway-5k-dunia-sebenar-shida.html
Dijemput semua memeriahkan lagi Giveaway 5K Dunia sebenar Shida (klik banner untuk join) dengan hadiah yang cukup banyak dan lumayan serta syarat sangat mudah. Terima kasih juga kepada para Penaja yang sudi menaja untuk giveaway kali ini dan mereka adalah :-

Kategori Blogger : 

Kategori Onlineshop :

IntaNBerliaN Mega Giveaway 2014


Assalamualaikum..

Dengan lafaz Bismillahirrahmanirrahim, Lea Azleeya MENJ0IN IntaNBerliaN Mega Giveaway 2014 yang dianjurkan oleh rakan BLOGGER IntaNBerliaN ... Kalau nak juin jugak, rajin-rajinkan lah jari jemari anda untuk KLIK BANNER PINK kat bawah ni... Hehehe~!!
.
.


Antara Sponsor-sponsor GA ini adalah :-


Wah.. Banyak ben0 sponsornye... Hadiah p0wn menarik.. S0 jom la juin reramai..

Gut Luck Frenz... :)



160

Golongan-Golongan Di Akhirat..


Assalamualaikum..

Alhamdulillah.. Syukur kehadrat Ilahi kerana masih diberi kesempatan untuk aku terus bernafas pada hari ini dan memperbaiki diri menjadi lebih baik dari hari-hari sebelumnya... Alhamdulillah, aku dah selesai membaca buku 'Semai Benih-Benih Syurga'... Syukur yang tak terhingga kepada tuhan kerana menemukan aku dengan buku tersebut.. Sangat berguna dan banyak memberi pengajaran dan keinsafan kepada aku.. Ya ALLAh terlalu banyak dosa yang telah aku lakukan didunia ni.. Moga segala dosa aku diampunkan olehNYA.. Betapa takutnya mengenangkan azab siksa di alam kubur dan di alam akhirat... Di akhirat kelak, manusia akan dibahagikan kepada 12 golongan..

Firman Allah SWT di dalam surah an-Naba' ~ 18,

" Iaitu hari ( yang pada waktu itu ) ditiupkan sangkakala lalu kamu datang berkelompok-kelompok."

Diriwayatkan bahawa ayat di atas pernah ditanyakan oleh Muaz bin Jabal. Katanya, "Ya, Rasulullah, apa maksudnya ayat ini?". Maka Rasulullah SAW menangis sebelum menjawab soalan tersebut kerana inilah yang selalu dibimbangkan oleh baginda. Lalu baginda menjawab,

"Ya Muaz, umatku kelak apabila bangkit dari kubur akan menjadi 12 golongan. Sebanyak 11 golongan akan memasuki neraka dan hanya 1 golongan sahaja yang akan memasuki syurga. Adapun 11 golongan yang memasuki neraka adalah seperti berikut,"

11 Golongan Yang Celaka

1.  Mereka yang tidak mempunyai kaki dan tangan. Ini adalah kerana mereka suka menyakiti hati jiran tetangga.

2.  Mereka yang menyerupai babi. Ini adalah balasan bagi orang yang suka melengah-lengahkan solat lima waktu.

3.  Mereka yang perutnya besar seperti gunung dan dipenuhi dengan ular dan kala. Inilah balasan bagi mereka yang enggan mengeluarkan zakat

4.  Mereka yang keluar darah dari mulutnya. Inilah balasan mereka yang berdusta.

5.  Mereka yang berbau busuk seluruh badannya. Ini adalah balasan mereka yang mengaut keuntungan dalam jual beli atas penipuan.

6.  Mereka yang dicincang-cincang pada tengkuk dan bahu. Ini adalah balasan mereka yang menyaksikan  maksiat atau perbuatan jahat.

7.  Mereka yang keluar dengan tidak berlidah dan keluar nanah dan darah dari mulut. Ini balasan mereka yang tidak mahu menyaksikan kebenaran.

8.  Mereka yang keluar dalam keadaan terbalik iaitu kepala di bawah dan kakinya ke atas.. Ini balasan mereka yang berzina serta mati sebelum bertaubat.

9.  Mereka yang berwajah hitan, bermata biru dan perutnya penuh api. Ini balasan meraka yang memakan harta anak yatim secara zalim.

10.  Mereka yang kulitnya penuh kudis dan penyakit-penyakit lain yang menjijikkan. Ini adalah balasan mereka yang berani melawan kedua ibubapanya.

11.  Mereka yang buta matanya dan hatinya, giginya seperti tanduk, bibirnya berjuntai hingga ke perut, dari perut dan pahanya keluar kotoran. Ini adalah balasan mereka yang minum minuman keras.


1 Golongan Yang Selamat

Hanya satu golongan yang akan selamat dan masuk ke syurga, iaitu :-

"Mereka yang wajahnya bagaikan bulan purnama, berjalan di atas titian mustakim laksana kilat. Ini balasan orang yang beramal soleh dan menjauhi maksiat serta mendirikan solat lima waktu dan mati dalam keadaan bertaubat".


Itulah golongan yang akan dibahagi-bahagikan oleh ALLAH SWT di akhirat kelak.. Berada di golongan yang manakah kita? Sama-samalah kita perbaiki diri kita menjadi umat yang dicintai olehNYA.. Muhasabah diri dan istiqamah... Moga aku diberikan hidayah dan keteguhan iman... Amin...

Renung-Renungkan dan selamat beramal..