Tafsir Al-Quran Dari Seorang Sahabat


Assalamualaikum

Alhamdulillah.. Semalam aku dah khatam Al-Quran... untuk kali ke-2 kowt.. hikhik.. First dulu, time aku sekolah.. Tak ingat la masa darjah @ tingkatan berapa.. hakhak.. Pastu lama gak aku tinggal dari membaca Al-Quran ni.. Baca pown bila rasa nak baca.. Teruk kan kan.. hikhik..

Tahun lepas aku rasa rindu sangat nak baca Al-Quran secara serius dan berterusan... Ada jugak la mis sebab kadang-kadang tu ada hal yang tak dapat dielakkan... Seronok baca Al-Quran ni tau.. Rasa tenang aje hati... Hari-hari rasa rindu nak baca... Alhamdulillah semalam dah habis a.k.a khatam.. hehe..

Mesti hangpa pelik kan.. tajuk len.. tapi cerita kat atas tu lain.. hahaha.. ni baru nak cite ni... Isnin (25.11.2013) baru ni aku cuti.. lama dah rasanye tak amek cuti.. Bercuti lah aku selama 2 hari.. wah seronok bukan kepalang... hahaha.. Awal-awal dah buat plan ngan member aku sorang ni.. Liza nama nye.. kitorang dah plan pegi shopping.. hahaha.. Tapi sebenarnya aku teman dia la shopping.. aku beli sikit aje.. Habis semua shopping complex kitorang jelajah... Gile dasyat.. Naik lenguh kaki-kaki berjalan...

Paling utama bagi kitorang ke kedai buku... Biasa la aku ngan dia jenis suka membaca... terutama novel la.. Niat aku ke kedai buku kali ni sebenarnya nk beli tafsir Al-Quran... so, kitorang pilih Kedai Buku 1Malaysia kali ni... Masuk aje kedai tu dah nampak dah novel tersusun rapi dekat depan pintu masuk kedai... wah.. teruja beb... Member aku tu terus aje mengadap buku-buku novel tu.. pilih mane berkenan... Aku terus ke bahagian Al-Quran dan tafsir.. Banyak jugak pilihan... oh lupa.. harga kat Kedai Buku 1Malaysia memang murah... nanti pasti aku akan pergi lagi.. Sementara aku dok tengok-tengok tafsir tadi.. aku nampak Al-Quran pelangi... Terus berkenan.. Sebab lama dah carik... Aku amek satu.. Tengah aku pilih-pilih tafsir, member aku datang dekat aku.. dia pown nak beli tafsir... dia suruh aku pilih satu sebab dia nak belanja.. wah.. terkujat aku... Alhamdulillah.. rezeki aku kowt hari tu.. Moga dia pown mendapat pahala daripada bacaan aku nanti... InsyaALLAH.. hikhik...

Tafsir Al-Quran

Bahagian dalam Tafsir


Al-Quran Pelangi




Bestkan bila dapat hadiah.. hehe.. Bukan tafsir aje aku dapat.. dia belikan aku Diary Muslimah 2014 tanpa pengetahuan aku.. Time aku sampai rumah baru aku tahu dia belikan aku diary tu.. wah... terharu nye.. nangis kejap aku.... hahaha... Terima kasih tak terhingga aku pada dia.. Aku doakan dia dilimpahkan rezeki yang halal dan dibuka pintu rezeki seluas-luasnya untuk dia serta diberkati hidupnya.. InsyaALLAH..Amin...

Thankz ma fren... Norelizayati...


Diary Muslimah 2014



Bubey...






TSHIRT PRINTING IH GIVEAWAY BY HAZWAN HAIRY


Assalamualaikum..

Wah.. Wah.. nak juin jugak la giveway ni.. tak pernah juin contest yang sebegini.. nk try juin juge.. hehehe...
Dengan ini.. dimaklumkan bahawa Lea Azleeya men-join (hahaha) giveway by ! Hazwan Hairy !!


Dengan ini saya Hazwan hairy ingin melancarkan satu lagi contest di penghujung tahun 2013 ni kepada korang blogger dan followers blog hazwanhairy.com ni.. Untuk GA ni saya di wakilkan oleh pihak Tshirt Printing IH untuk menganjurkan Tshirt Printing Ih Giveaway by Hazwan Hairy yang akan bermula dari 13/11/2013 sehingga 30/11/2013


SYARAT-SYARAT
1. Anda mestilah FOLLOWERS blog ini
2. LIKE page penaja : 
3. Tajuk : TSHIRT PRINTING IH GIVEAWAY BY HAZWAN HAIRY
4. Copy Paste kod dalam entry korang
5. Link kan entry anda pada post entry ini..

Simple saja kan..

HADIAH :
1 helai baju I Love Blogging
2 helai baju Geek
2 Fridge Magnet Krabi
5 Keychain Krabi

Pemenang akan di pilih melalui Random.org
Senarai peserta akan di list untuk korang BLOGWALKING 

Dengan harapan korang semua dapat support GA simple dari Tshirt Printing IH dan juga saya blogger Hazwan Hairy..


Indah Perjalanan Yang ALLAH Ciptakan Untuknya


Assalamualaikum

Munajat kepada ALLAH.. ya.. pagi tadi on the way datang keje tadi aku sempat la dengar Munajat Taubat Nasuha dalam radio.. syahdunye rasa.. time tu teringat berkenaan Almarhum Ahmad Ammar bin Ahmad Azam yang telah pergi kepada Sang Penciptanya untuk selama-lamanya dengan meninggalkan kesedaran kepada umat Islam atas muka bumi ini.. Sungguh terkesan pemergian beliau... Sewaktu jenazah Ahmad Ammar selesai dikhafan kan.. terlihat ada peluh @ keringat di dahi dan sekeliling kelopak mata beliau.. Bukankah itu petanda seorang yang mati syahid??

Ya ALLAH... Subhanallah... Indah sungguh perjalanan yang ALLAH telah ciptakan untuk Almarhum Ahmad Ammar bin Ahmad Azam... Beliau mati syahid... Alhamdulillah...
Tahniah kepada kedua ibubapa Almarhum... 



Mesti baca kisah yang hebat ini :')

Ahmad Ammar Ahmad Azam pelajar Malaysia dimuliakan di Turki.

Dilaman Sosial, video kenangan Ahmad Ammar menjadi perkongsian sehinggakan individu boleh sebak dan mengalirkan air mata jika menonton kisah perjalanan pemuda yang berusia 20 tahun itu. 

Untuk info, Ahmad Ammar telah pun meninggal dunia pada 2 November 2013 jam 1.30 petang akibat dilanggar ambulan ketika melintas jalan di Istanbul, Turki. Jenazah Ahmad Ammar dimuliakan di Turki kerana beliau merupakan pemuda yang banyak berjasa kepada masyarakat dan juga dalam ilmu agama dan aktif dalam berdakwah. Selain itu, pada usia semuda itu beliau telah menyertai pelbagai misi kemanusiaan di beberapa negara di dunia seperti di Syria dan sebagainya. Ahmad Ammar juga pernah berhasrat untuk mati Syahid dalam kehidupannya. Namun, kematiannya akibat kemalangan jalan raya pada 2 November lalu telah menyebabkan beliau digelar sebagai “Syahid yang tertangguh” oleh para sahabatnya.

☞ Biodata Ahmad Ammar Ahmaz Azam

Ahmad Ammar Ahmad Azam yang berusia 20 tahun merupakan pelajar cemerlang tahun dua bidang sejarah di Marmara University (Goztepe) Istanbul. Ahmad Ammar telah kembali ke rahmatullah pada petang Sabtu 2 November 2013 akibat kemalangan jalan raya. Beliau merupakan anak keempat dan satu-satunya anak lelaki Tuan Haji Ahmad Azam Abd Rahman, mantan Presiden Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM). Beliau juga merupakan pelajar cemerlang SPM 2010 di Maktab Tentera Diraja dan memilih menyambung pengajian dalam bidang Sejarah di Turki.

Punca Ahmad Ammar Ahmad Azam Dimuliakan Di Turki

Pada umur yang masih muda, Ahmad Ammar telah mengembara banyak tempat untuk menuntut ilmu, menimba pengalaman dan mencurah bakti untuk kesejahteraan ummah tanpa mengira bangsa dan agama. Selain itu, beliau juga telah menjadi sukarelawan untuk menyertai misi kemanusiaan seperti di negara Syria. Ahmad Ammar juga pernah berhasrat untuk mati Syahid ketika menyertai misi kemanusiaan. Selain itu, Ahmad Ammar amat dikenali kerana mempunyai budi pekerti yang baik, tekun, berdisiplin, taat, bercita-cita tinggi dan sikap hormatnya kepada yang lebih dewasa. Ahmad Ahmad juga dihormati sebagai seorang yang kuat ilmu agama dan aktif dalam dakwah memperjuangkan agama Islam.

Keistimewaan Jenazah Ahmad Ammar Di Turki

Allahyarham Ahmad Ammar disemadikan di Perkuburan Eyub Sultan menghadap Laut Golden Horn. Tanah perkuburan ini menempatkan lebih 60 jasad para sahabat nabi, auliya’, panglima Uthmaniyyah dan orang-orang kenamaan di sana. Namun Datuk Bandar telah memberi pengecualian kepada Ammar hingga allahyarham menjadi orang Malaysia pertama disemadikan di sini. Malah begitu ramai orang termasuk masyarakat setempat selain rakan satu universiti yang hadir ketika allahyarham disolatkan di Masjid Ayub Sultan, Istanbul seterusnya mengiringi jenazah Ammar ke kubur.

الفاتحة

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمـَنِ الرَّحِيم
الْحَمْدُ للّهِ رَبِّ الْعَالَمِين
الرَّحمـنِ الرَّحِيم
مَـالِكِ يَوْمِ الدِّين
إِيَّاك نَعْبُدُ وإِيَّاكَ نَسْتَعِين
اهدِنَــــا الصِّرَاطَ المُستَقِيم
صِرَاطَ الَّذِينَ أَنعَمتَ عَلَيهِمْ غَيرِ المَغضُوبِ عَلَيهِمْ
وَلاَ الضَّالِّين 

آمِيّنْآمِيّنْآمِّيْنَيَارَبَّالْعَالَمِيْنَ


Jom kite saksikan video perjuangan Ahmad Ammar bin Ahmad Azam sepanjang hidup beliau..
( 1993 - 2013 )



Al-Fatihah






Mr London Ms Langkawi vs Miss XL


Assalamualaikum..

Mood membaca aku sekarang ni makin menjadik-jadik lak.. pas satu buku ke satu buku aku baca... huiiii.. agak lama jugak la aku tinggalkan bidang bacaan ni.. wah, bidang bacaan uols... hehe.. dulu memang aku gemar membaca.. terutama novel la.. gile banyak aku beli novel dulu.. eh pembetulan.. bukan aku yang beli.. orang lain yang belikan untuk aku.. hakhak.. tapi tu dulu la.. sekarang kalau nak baca kene beli sendirik la.. tak do sape dah nak tulun belikan.. hehe.. baru-baru ni aku habiskan 2 buah novel.. tu pown novel pinjam okeh... hahaha... 


Mr. London Ms Langkawi by Herna Diana

Cite ni best tau... aku memang minat penulisan Herna Diana ni.. cite dia mesti tak kering gusi dibuatnya.. asek gelak aje.. lucu.. cite ni mengisahkan ms langkawi ni berjumpa mr london yang hensem lagik kacak.. sepupu dorang ni.. selalu gaduh dan bertekak.. last-last kawen.. arghh aku tak nak la cite detail.. kalau korang nk tau korang kene la beli buku ni.. memang tak rugi beli tau.. memang best..



Miss XL by Rina Farizq

Hah.. ni buku kedua.. buku ni lucu gak.. aku gelak cam orang gile baca buku ni.. hehehe.. ada gak sedih dia buku ni.. kisah sorang perempuan yang saiz badan agak besar la.. tu la tajuk buku ni miss XL... pompuan ni setiausaha kepada seorang bos yang garang lagik berlagak.. dah la berlagak sombong lak tu.. haaa.. last-lastkan dorang dua orang boleh lak terkawen ... haaa menarik kan.. so klu nk tahu lebih lanjut dan detail.. sila la beli k.. best jugak tau cite ni.. moral dari cite ni pown banyak tau.. aku suka tau berkawan dengan wanita bersaiz badan besar ni.. sebab dorang ni seorang yang penyayang... so jangan nak kutuk-kutuk ye orang yang bersaiz XL.. nnti aku luku kepala sape yang kutuk tu.. haaaa... takut tak? hahaha.. sies, cite  ni banyak pengajaran... lucu dan best... sila la beli ye di kedai-kedai buku yang berhampiran anda...

Opss sebelum terlupa, ada satu agik novel yang best.. tapi aku tak amek gambo buku tu.. so aku google aje la buku tu... sies buku ni best.. novel islamik ye.. Best sgt2... mesti beli... aku pinjam ajo... hahaha...

Wanita Lindungan Kaabah




okeh-okeh.. dah abeh dah cite sal novel.. sekarang aku ngah baca buku biografi Nabi Muhammad SAW... Insya ALLAH aku akan update nanti pas abih aku baca ye.. sabar...

ok chow... 

bubey..



My Encem Baby Boy....



Assalamualaikum..

Tak punye masa sekarang nak update blog... ni pown curi masa time 5S... hikhik..

Bubey....


Baby Qaish









Andai Dapat Ku Undur Masa...~



Assalamualaikum..


Hai geng... huh.. lama sungguh tak mempublish publish kat sini.. rindu bukan kepalang... tapi kebizian yang melanda so tak dapat la aku nak berpot pet pot pet kat sini.. ini pown aku curi-curi masa sebab dah rindu sangat nk membebel... hak hak..

Cuba korang tengok tajuk aku.. best tak? hueiii andai dapatlah kan masa diundur kembali, mesti ramai antara kita ni nak perbaiki diri sendirikan kan... haa.. yelah bila dah buat kesalahan pastu leh lak undur masa.. pastu perbaiki balik.. wahh mesti ramai yang nak kan... hikhik.. cam aku gak.. kalau la masa dapat diundur balik... macam-macam aku nk perbaiki... geng-geng aku semua ape yang anda nak perbaiki.. meh la kite kongsi-kongsi cite.. hikhik.. 

Cam aku sendiri.. kalau dapat undur masa aku nak kembali semula masa aku masih sekolah... hakhak.. nak belajar betul-betul.. jadik orang yang berguna.. dan menjadi seorang muslimah yang patuh kepada ajaran Islam... selain tu kan.. aku nak jadi anak yang berguna.. cam klise aje kan alasan aku.. hahaha.. mesti semua orang pown nak buat cam ni kan kan..

Lagi lagi lagi.. aku nak menghargai orang... jaga hati orang... tak nak sia-sia kan orang yang menyayangi diri aku dan aku juga menyayangi dia.. wah ayat.. bikin sedey neh.. hahaha... betul beb.. aku nak buat semua tu..  aku tak nak pentingkan diri sendiri.. nak menghargai orang yang menghargai aku.. uwaaaaa.. nak nangis kuat-kuat boleh tak... buat geng-geng aku sekalian... hargailah orang yang menghargai kita.. yang menyayangi kite sepenuh hati.. nanti korang akan menyesal andai tak menghargai orang seperti itu.. uwaaaaaaaaa.. nangis agik.... sob sob sob....~!!

Emo lak aku kan petang ni... mungkin aku tersyahdu mendengar dorang kat opiz aku ni berkaraoke lam bilik mesyuarat tu.. lagu rock tapi bunyi cam lagu sedih.. hahaha... dorang dok berlatih untuk Pertandingan IDOL nanti...  eh terlencong kelain lak cite aku ni.. hikhik..

Itu la yang aku nak buat andai masa dapat diundur balik... banyak lagi sebenarnya.. tapi tak larat aku nak senaraikan lam ni.. bio la aku sendiri yang simpan.. sebabnya, masa memang tak mungkin dapat diundur balik dah... hehehe... yang dapatnya kite jadikan semua yang lepas tu sebagai pengajaran dan pengalaman serta perbaiki kelemahan itu di masa akan datang.. insyaALLAH...

So, korang semua ape yang korang nak buat andai dapat undur masa? haaa jom kongsi.. hehehe...

K la.. nak balik dah ni.. jam sudah menunjukkan pukul 5.. bai bai korang... bila-bila jumpe agik naaa...

tata titi tutu....

eh... sebelum tu.. jom layan lagu ni... lagu lama tapi tetap best...


Andai Dapat Ku Undur Masa - AXL's




Bubey.....~!!




Kehilangan..



Assalamualaikum

Letih betul hari ni... Kat opiz aku hari ni dok gotong royong 5S.. orang lain dah siap 5S, kitorang baru nk mula.. banyak betul barang yang perlu disisih.. dengan berhabuk parak nye.. sengal habis hidung ni..!! hehe.. Sambil-sambil buat 5S dengo la radio... penghibur hati dikala berhabuk kan.. hakhak..

Sebut sal lagu ni kan.. teringat lak lagu Firman.. aku minat beno lagu ni... 'Kehilangan'... wah.. ngam kan ngan tajuk entri aku kali ni.. haaa sebab tu aje yang entri ni bertajuk sebegitu rupa... ekeke.. tangkap feeling abeh aku dengar lagu ni.. best lagu ni.. lirik dia.. hurmm malas nak cite arr.. hukhuk.. meh kite nyanyi sama-sama.. sementara time rehat ni.. korang dengo la ye.. aku nak p bersih-bersihkan ape patut.. aku nk solat zohor dulu.. hehe... tangkap sedey beb lagu ni.. jom dengar.... aku sertakan sekali lirik syahdu ni untuk kite nyanyi sesama... 



Kehilangan - Firman



Okeh semua.. selamat berhibur...

Bubey...